Het Nederlands elftal is te goed om Plan B te zijn

We hebben alle reden om trots te zijn. De prestaties die het Nederlands elftal onder Bert van Marwijk levert zijn geweldig. De doelpunten en overwinningen stromen binnen en we zijn zelfs, ook al duurde het maar heel kort, voor het eerst in de geschiedenis de nummer een van de wereld geweest. En dat als zo’n klein rotlandje, dat je amper ziet als je op de wereldkaart kijkt. Verstopt, maar we komen tot ontplooiing in de voetbalwereld. We hebben onze grote geschiedenis met het de gouden jaren zeventig en onze ‘eigen’ voetbalschool.

Die gouden tijd herleeft als je kijkt naar dit elftal. Oranje straalt een soort superioriteit uit en het voetbal dat Nederland laat zien is soms om van te smullen. Een positieve verandering ten opzichte van vroeger is dat er onder Van Marwijk binnen de spelersgroep geen rel te bespeuren is. Wie naar de training gaat ziet een grote vriendengroep die zich voorbereidt op een wedstrijd. Alles wordt goed gedaan, maar niks wordt gek gedaan. Kortom, een elftal waar Nederland apetrots op kan zijn.

Maar er zit me iets dwars. Er is iets waarvan ik niet wil dat het gebeurt en dat is de toetreding van Douglas Franco Teixeira tot Oranje. Nederland is een land met een multiculturele bevolking en ik heb er dan ook geen problemen dat er Nederlanders met gemend bloed ons vertegenwoordigen. Sterker nog, ik juich de deelname van jongens als Ibrahim Afellay en Eljero Elia toe. Maar hoewel Douglas nu ook tot Nederlanders behoort, keur ik zijn mogelijke komst in de nationale selectie ten sterkste af.

Het is niets persoonlijks tegen de speler van FC Twente, laat ik dat voorop stellen. Maar spelen voor een land, en zeker een land met zoveel kwaliteit en voetbalhistorie, dat moet een oprechte keuze zijn. Wij zijn nooit de eerste keuze geweest van Douglas. In een interview met de mensen van de NOS in de aanloop naar het duel tussen Brazilië en Nederland in de kwartfinale van het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika sprak hij, ondanks dat hij al had geflirt met ons en bondscoach Van Marwijk, de droom uit om ooit nog voor Brazilië uit te komen. Hij noemde zichzelf een Braziliaan en hoopte ook dat de Goddelijke Kanaries de halve finale zouden bereiken.

Ruim een jaar later is zijn mening veranderd. Hij hoopte toen nog dat er na het wereldkampioenschap ruimte zou komen in de Braziliaanse selectie, maar de centrale verdediger kwam niet eens in de buurt van een debuut in het gele shirt. En dus koos hij voor een nieuwe route richting interlandvoetbal: het Nederlanderschap. Elke voetballer wil graag spelen op continentale of wereldkampioenschappen en dat is voor Douglas niet anders.

Hij wil bij ons spelen. Maar willen wij Douglas wel? Dat is de discussie die nu speelt in Nederland. Puur uit principe zeg ik: “Nee!” Voor het Nederlands Elftal moeten spelers uitkomen die echt vanuit het hart voor Nederland willen spelen. Wij zijn de nummer twee van de wereld. Wij zijn in meer dan drie jaar tijd, slechts twee keer verslagen. Het is een eer om ons uit te komen. Wij zijn te goed om het plan B van een voetballer te zijn. Iemand als Afellay stond een paar jaar terug voor de keuze tussen Marokko en Nederland. Na lang twijfelen koos hij uiteindelijk voor Nederland. Wat de precieze motivatie voor die optie is geweest doet er wat mij betreft niet heel veel toe. Feit is dat uitkomen voor het Nederlands elftal zijn absolute voorkeur heeft. Nederland wilde hij vertegenwoordigen, dat stond bij hem boven Marokko. En dat kan van Douglas niet gezegd worden. Pas toen hij beseft dat een gele kanarie worden niet realistisch was, wilde hij een oranje leeuw worden.

Maar een oranje leeuw is trots op dat hij een oranje leeuw is, een oranje leeuw is niet afgeserveerd. En bovenal een oranje leeuw wil niet stiekem liever een gele kanarie zijn. Er lopen teveel goede en trotse oranje leeuwen rond, om er zomaar eentje bij te nemen die liever iets anders was geweest. Over twee jaar zal het wereldkampioenschap voetbal zich afspelen in het geboorteland van Douglas. Als onze kersverse landgenoot dan, ervan uitgaande dat Nederland zich plaatst voor de eindfase, terugkeert in Brazilië en wij het gastland treffen is het de vraag hoe de verdediger zich staande houdt. Douglas loopt dan al enkele weken rond in het land, misschien wel stad -Sao Paolo-, waar hij is opgegroeid. Hij ziet zijn mensen, misschien wel mensen die hij kent van vroeger. Maar het zijn wel mensen in gele shirts, terwijl hij in Oranje loopt.

Terwijl de wedstrijd nadert zal iedere Braziliaan, met de media voorop, er ongetwijfeld van alles aan doen om hem van zijn stuk te brengen. En als klapstuk zal de bondscoach van Brazilië op de persconferentie de dag voor de wedstrijd zeggen dat hij Douglas graag bij de Seleção had gezien. Na wekenlang geïnjecteerd te zijn met plekken en beelden van zijn jeugd en die quote van de bondscoach is het de vraag hoe hij zich dan mentaal houdt. Gaan die onderbuikgevoelens dan opspelen? Want ergens zit die grote droom om voor Brazilië te spelen toch opgeborgen. Het is voor hem de ultieme test op mentaal gebied om te kijken of hij daar stand kan houden. Maar een test die ik hem niet in het oranje wil zien afleggen. Wij moeten niet ongewild deel uitgaan maken van dat experiment. Daar is het Nederlands elftal te goed voor en het WK te belangrijk.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 9 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 4900+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

39 reacties (laatste reactie door bustan)

Hij wil bij ons spelen. Maar willen wij Douglas wel? Dat is de discussie die nu speelt in Nederland. Puur uit principe zeg ik: “nee!” Voor het Nederlands Elftal moeten spelers uitkomen die echt vanuit het hart voor Nederland willen spelen. Wij zijn de nummer twee van de wereld. Wij zijn in meer dan drie jaar tijd, slechts twee keer verslagen.

Zal duidelijk zijn. Ik heb deze CE voor de wedstrijd van gisteren tegen Zweden ingestuurd. We zijn nu drie keer verslagen.

Mooi stuk. Je schrijfstijl vind ik uitstekend en je mening komt duidelijk sterk naar voren.

Over het stuk zelf. Ik ben het helemaal met je mening eens. Ik heb niets tegen Douglas en het lijkt me wel een aardige jongen, maar ik zie hem liever niet in het Nederlands elftal. De redenen daarvoor heb je algegeven. En stel, dat hij binnenkot naar het buitenland trekt. Dan speelt hij waarschijnlijk nog gewoon in Oranje.

12 oktober 2011 om 14:26

Dat laatste boeit me dan weer iets minder. Driekwart van het Nederlands Elftal speelt buiten de deur en sommige komen ook niet meer terug na hun carrière.

@iedereen, thanks voor de kritieken en het lezen

12 oktober 2011 om 14:40

Klopt, maar normaal gesproken, moet je, dacht ik althans vijf jaar in Nederland hebben gewoond om een Nederlands paspoort te krijgen. Als hij binnenkort naar het buitenland trekt, heb je eigenlijk een Braziliaan in het Nederlands elftal, die niet zo lang in Nederland heeft gewoond en toevallig in Oranje speelt voor zijn jaren bij Twente.

Je gaat de fout in bij Ibi. Die heeft gezegd dat zijn hart voor Marokko bloedde, maar de ratio won het van het gevoel, omdat spelen in Oranje nog veel meer perspectief bood. Gewoon een weloverwogen beslissing. En wat denk je van Ozil. Dat dat toeval was dat ie tegen Turkije geblesseerd was.

Dat gezeik over Douglas. Je kan toch zien dat ie broodnodig is in Oranje. En dat ie wil. Dat is het enige criterium. Al het andere is emotioneel gezwets over nationalistische gevoelens.

Hoeveel landen maken inmiddels gebruik van een nationalisatie speler. Portugal. Spanje. Duitsland. En NL moet weer principieler dan de paus zijn. Ja zo win je dus nooit de oorlog. Als iemand je een gratis snelle auto aanbied van buitenlandse makelij, dan ben je een stomme l*l als je die weigert omdat het geen hollandse daf is.

12 oktober 2011 om 13:04

Hoezo ga ik de fout in? Ik zeg dat wat de motivatie ook was hij Nederland op de eerste plaats had en heeft staan. Dat het ratio het daarbij wint van het gevoel doet niks aan die zin af.

12 oktober 2011 om 13:17

Je gaat de fout in omdat je insinueert dat bij Ibi nooit het gevoel heeft bestaan om voor Marokko uit te komen. Niets is minder waar. Hij heeft vaak zat te kennen gegeven om heel graag voor Marokko uit te komen in de fase dat er van beide kanten aan hem getrokken werd, toen ie de keuze nog niet defiitief gemaakt had. Heeft ook lang geduurd eer ie de keuze uiteindelijk maakte. Dat kun je hem dan ook verwijten in je stuk, maar dat doe je niet.

En dan zeg je vervolgens dat Douglas nooit voor Brazilie die voorkeur mag hebben gehad. Want dan is oranje niet de eerste keus. Mag een mens die in twee culturen opgroeit niet in dubio zitten in bepaalde fases? Denk je echt dat als ie niks met NL heeft, dat ie dan in Oranje wil spelen, als ie ook maar enigzins de kans heeft de 11 van Brazilie te halen? Want die kans zit er gewoon in als hij verkocht zou worden naar een europese subtopper en doorgroeit. Wat niet ondenkbaar is.

Kennelijk is de liefde voor Brazilie niet zo groot dat ie daar ten alle tijden op wil wachten, en voelt ie zich voldoende verwant met NL om in Oranje te strijden. Dan heeft ie mijn zegen.

12 oktober 2011 om 14:18

Niet nooit het gevoel. Maar na wikken en wegen verkoos hij Marokko boven Nederland, terwijl hij bij beide had kunnen spelen

12 oktober 2011 om 14:21

Overigens boeit het me niet wat de andere landen doen en speel ik niet de heilig e paus ten opzichte van hen. Wil gewoon dat de spelers die Nederland vertegenwoordigen Nederland boven elk ander land hebben verkozen. Er dromen per slot van rekening miljoenen Nederlanders van om in Oranje te spelen.

vooropgesteld: je kan goed schrijven. je zet je mening goed naar voren, en het ziet er overtuigend uit.

maar... je gaat de mist in bij het argumenteren.

ten eerste ga je uit van de veronderstelling dat douglas eigenlijk liever voor brazilie wil spelen, en dat hij nu voor nederland wil spelen omdat hij toch niet opgeroepen zal worden voor brazilie. dat baseer je op een interview van een jaar geleden.

nog los van het feit dat iemand in een jaar van mening kan veranderen, vind ik deze argumentatie niet slagen. je gaat er allereerst impliciet vanuit dat iemand maar één land lief kan hebben; dat hij maar aan één land loyaal kan zijn. de bekende wilders doctrine. dat hoeft helemaal niet!

bovendien geef je aan dat douglas alleen maar kiest voor nederland om op het wk actief te kunnen zijn/ een interlandcarriere te kunnen hebben. daarmee impliceer je dat douglas te kwader trouw is, omdat hij om de verkeerde redenen voor nederland wil spelen. die jongen woont al jaren in nederland en voldoet aan de wettelijke eisen voor het nederlanderschap. dat krijg je niet zomaar. de fout die je maakt is dat je helemaal niet in zijn ziel kan kijken. zoals ik zei: misschien kan zijn hart voor beide landen kloppen. misschien klopt zijn hart nu meer voor nederland, en misschien ook niet; maar feit blijft dat jij dat niet kan weten! jij meent van wel en dat is waar je de mist in gaat.

met andere woorden: je impliceert iets wat helemaal niet waar hoeft te zijn, en daar verbind je gevolgen aan: "douglas wil alleen maar voor nederland spelen om op het wk actief te zijn, Daarom hoort hij niet in oranje".

nog een mooi voorbeeld hiervan: aan het einde van je stuk heb je het over het wk in brazilie, dat douglas het mentaal moeilijk zal krijgen als hij in een ander shirt speelt dan het kanariegeel van brazilie. de bondscoach van brazilie zal hem van zijn stuk willen brengen door iets te zeggen, en douglas zal daarmee worstelen.

ook dat voorbeeld slaagt totaal niet, aangezien je een toekomstig voorval, dat zogenaamd een negatief effect zal hebben op douglas aandraagt om jouw verhaal te ondersteunen. snap je waarom dat niet overtuigt?

ik snap dat je de worsteling van douglas hebt willen illustreren door een voorbeeld te geven waarin die worsteling tussen het hart (brazilie) en het verstand (nederland) naar voren komt. maar aangezien dit zo in de toekomst ligt, en dat je douglas daarmee zo tekort doet aangezien hij toch een professional is, vind ik dit geen geslaagd voorbeeld.

maar het belangrijkste: je veronderstelt iets, en je gaat bij voorbaat uit van het slechte in de mens, en daarop baseer je uiteindelijk de conclusie dat douglas Daarom niet in oranje moet.

daarom: twee sterren.

12 oktober 2011 om 14:17

Hij is van mening verandert. Omdat zijn droom onrealistisch werd. We zijn in die zin gewoon zijn tweede keus, ook al zijn we dat nu niet meer.

Daarnaast zeg ik niet dat dat Douglas er mee gaat worstelen. De vraag is of hij ermee gaat worstelen, dat is 'het experiment'. Het kan zijn dat hij daarvoor glansrijk slaagt en er geen hinder van ondervindt. Maar alleen al omdat het een grote vraag/onzekerheid blijft hoe ik hem er niet bij, omdat het een onnodig risico is.

13 oktober 2011 om 00:17

Hij is van mening verandert omdat zijn droom onrealistisch werd. We zijn in die zin tweede keus.

Hoe weet jij nu dat zijn droom onrealistisch werd. Het zal heel goed kunnen dat hij over een paar jaar een keer wordt opgeroepen voor het Braziliaans elftal. Misschien heeft hij na nog een jaar in Nederland gewoont te hebben, een kind gekregen te hebben en de Nederlandse nationaliteit aangenomen te hebben wel sterkere gevoelens voor Nederland gekregen dan dat hij heeft voor Brazilie.

Je gaat er klakeloos vanuit dat hij nog steeds liever voor Brazilie wil voetballen dan voor Nederland. Kan het ook zo zijn dat als je 5 jaar in een land woont waar je veel hebt wat je lief is (vrouw, kind, baan) je je dan verbonden gaat voelen met het land waar je bent en minder met het land waar je geboren bent.

Ben het overigens volledig eens met psvr1990. Goed geschreven stuk maar je argumenten vindt ik niet erg overtuigend.

13 oktober 2011 om 01:51

Je gaat er klakeloos vanuit dat hij nog steeds liever voor Brazilie wil voetballen dan voor Nederland. Kan het ook zo zijn dat als je 5 jaar in een land woont waar je veel hebt wat je lief is (vrouw, kind, baan) je je dan verbonden gaat voelen met het land waar je bent en minder met het land waar je geboren bent.

Mag ik je op dat interview met de NOS wijzen?
Een ruim jaar geleden, toen de flirt met Nederland al bezig was, gaf hij nog altijd aan dat hij hoopte dat Brazilië won en dat het zijn droom was voor dat land uit te komen. Daaruit blijkt dat zijn hart voor Brazilië nog altijd een stuk harder klopte dan voor Nederland.
In het interview zei hij ook, dit heb ik niet opgenomen in de CE wegens ruimtegebrek, dat Nederland een leuke optie is, het een mooie kans en hij het desgevraagd zou overwegen.
Nou kan het aan de vertalers van de NOS liggen, maar hierdoor ('leuke optie', 'mooie kans' 'desgevraagd zou overwegen'; denk ik niet direct, goh dat is iemand die heel graag voor ons land wil uitkomen. Niet een van die woorden zegt namelijk iets over Nederland, maar alleen maar over hoe het hem zou kunnen uitkomen.

Goed we zijn een jaar verder. Maar kan me niet voorstellen dat zoiets binnen een jaar oprecht helemaal kan omslaan. Natuurlijk gaat hij ons dat willen doen geloven en de kans bestaat ook dat het echt zo is. Maar ik geloof er eerlijk gezegd niet in.

En hij is hier trouwens pas vier jaar, niet vijf ;

13 oktober 2011 om 10:40

Ik heb het interview speciaal voor jou nog een x bekeken ;;

Hij zegt hierin dat hij als geboren Braziliaan zijnde graag Brazilie ziet winnen, maar hij verwacht dat Nederland zal gaan winnen op het WK. Ook wordt hem de vraag gesteld of hij ooit voor het Braziliaans elftal uit zou kunnen komen. Hierop antwoord hij dat hij denkt dat de kans dat dat gebeurt 0.01 procent is. Hierop komt het onderwerp ter sprake over de naturalisatie.

Er wordt vervolgens gezegd dat hij een jaar daarvoor een vraag kreeg (dus in 2009!) of hij Nederlander wil worden. Hierop heeft hij geantwoord met: Het is een mooie kans voor mij en een leuke optie. Hij zou het overwegen omdat hij hier zo goed opgevangen was. Wat zou jij zeggen als er een vraag uit het niets aan je gesteld werd en je er nog niet over hebt na kunnen denken?

Dit ging dus over de situatie in 2009! Inmiddels zijn we nu 2 jaar verder (1 jaar na het interview) en heeft hij mijns inziens laten zien dat hij zeer graag Nederlander wil worden en zodoende voor het Nederlands elftal uit wil gaan komen. Hij heeft een gesprek gehad met van Marwijk in 2010 en daarbij aangegeven dat hij graag Nederlander wil worden en voor het Nederlands elftal uit wil komen.

Hij is hier natuurlijk al 4 jaar; dus dat alles binnen een jaar kan veranderen vindt ik geen sterk argument. Dit is een proces waar tijd overheen gaat en niet in een jaar verandert wordt. Ik kan mij goed voorstellen dat hij ten tijde van het interview liever Brazilie zag winnen dan Nederland, maar dat hij toch ook wel een klein beetje voor Nederland was. Ik denk dat dit gevoel binnen een jaar wel kan omslaan naar een beetje voor Brazilie en iets meer voor Nederland. En dat hij zodoende wil uitkomen voor het Nederlands elftal.

13 oktober 2011 om 10:54

Oke, made your point, sterk, daar praat ik je niet vanaf en ik leg me de bij neer. En dan kom ik je nu tegemoet door te zeggen dat dit gevoel inderdaad binnen die vier jaar omgeslagen is van Brazilië naar Nederland.

Stel (ja dit is een pure stel) hij gaat straks naar Italië, Spanje, Duitsland of Engeland. Daar ontmoet hij nieuwe mensen, die zijn nog aardiger dan de Nederlanders, mooier land, mooiere cultuur, een paar nieuwe beste vrienden etc. Als zijn gevoel binnen vier jaar van Brazilië daadwerkelijk naar Nederland is omgekukeld, kan dat gevoel zo weer 'wegkukelen' naar een ander land. Dan krijgen we dus over vier jaar in het Nederlands Elftal iemand met Braziliaans bloed die het meest gevoel heeft bij bv. Italië.

Begrijp dat bovenstaande puur een fictieve gis is, maar weer het daar niet op af. Haal het punt dat ik duidelijk probeer te maken eruit. ;

13 oktober 2011 om 15:22

haha nee ik blijf idd bij mijn punt ; ieder zo zijn mening natuurlijk.

Zou inderdaad mogelijk zijn, hoewel ik denk dat er dan meer tijd over heen zal gaan dan dat dat nu het geval is. Hier in Nederland heeft hij toch zijn naam opgebouwd als sterke verdediger. In dit land is hij echt door gebroken als voetballer. Men waardeert hem hier zo dat hij wordt gevraagd om voor het Nederlands elftal uit te komen. Hij heeft hier zijn vrouw leren kennen en zijn kind gekregen.

Dit alles maakt dat hij een band met Nederland heeft gekregen binnen 4 jaar tijd. Ik zie dit niet zo snel gebeuren als hij bijvoorbeeld naar een van de landen die jij noemt gaat. Daar zal denk ik meer tijd overheen gaan. Maar natuurlijk is het mogelijk. Hoewel hij dan wel tegen de pensioengerechtigde leeftijd aanloopt qua voetballers

13 oktober 2011 om 19:11

Ok jij blijft bij je punt. Goed recht, ga je dr ook niet verder van afpraten. Maar hoop dat door je meer inzicht te geven in mijn achterliggende gedachten voor de argumenten uit de CE, je ze iets overtuigender vindt.

14 oktober 2011 om 13:47

Misschien is Liverpool ook wel de 2e keus van Suarez omdat Barcelona niet lukte. Als Liverpool dan tegen Barca speelt kan Guardiola precies hetzelfde zeggen!

De hypocrisie bestaat in de voetbalwereld. Zowel nationaal als internationaal. Ik ben geen fan van Douglas maar dat is puur om zijn voetballende kwaliteiten(of het gemis daarvan)!

14 oktober 2011 om 14:56

Ik denk dat dat soort dingen bij clubvoetbal veel minder speelt dan bij interlandvoetbal. Maar dat kan ik fout hebben.

Een leuk stukje, goed en professioneel geschreven maar je bent nog niet confronterend genoeg. En dat moet een echte journalist(wil je dat worden) wel zijn.
Je redenatie is dat men trots moet zijn om voor het Nederlands elftal uit te komen, Nederland mag geen plan B zijn. Maar ik denk dat dit voor meer jongens geld; een afellay en een boulahrouz kiezen in mijn ogen niet met hun hart maar meer puur naar ratio voor Nederland. Als zij dat mogen, waarom Douglas dan niet? Wat is het verschil tussen een marokkaan die in alle elftallen voor Nederland gespeeld heeft, behalve Nederland A en uiteindelijk voor Marokko kiest?

12 oktober 2011 om 16:53

Zoals gezegd. Als Marokko voor die jongens echt plan A waren geweest hadden ze daar ook voor gekozen. Maar ze hebben uiteindelijk - ook al is het ratio geweest en ik zie niet in waarom je dat niet mag gebruiken - Nederland boven Marokko gesteld in hun plan A. Douglas heeft als keuze Brazilië genomen, maar hij werd niet gekozen. Hierdoor kon hij nog kiezen voor plan B.

Het is een klein verschil, dat zie ik zelf ook wel in, maar voor mij loopt die grens net daar.

Edit: Laat het overigens duidelijk zijn dat het inderdaad mijn mening betreft en er geen echt goed of fout is in deze kwestie. Het is voor iedereen namelijk een apart gevoel. En ik vond het leuk/interessant het op mijn manier aan te kaarten in een CE.

Zeer goed stuk en ik ben het roerend met jou eens. Dit onderwerp heeft me sowieso al bloed zweet en tranen gekost hier op VZ. Ik ben blij dat er ook een keer een CE is verschenen over dit onderwerp want dit kunnen we niet zomaar over onze kant laten gaan. Ook je schrijfstijl vind ik uitstekend en je verwoord je mening ook heel goed. Er zijn een beetje 2 kampen ontstaan maar ik denk dat ook mensen van het pro-douglas kamp jouw stuk toch nog wel enigszins kunnen waarderen. Belangrijkste is om te laten zien waar je voor staat. Ik geef 5 sterren dat doe ik niet vaak. Dat doe ik alleen als ik het stuk "an sich" uitstekend vind en het er ook nog roerend mee eens ben. Over het algemeen probeer ik stukken wel neutraal te zien maar bij dingen die het landsbelang aangaan kan ik dat niet zo goed. Ik hoop echt vurig dat Douglas nooit maar dan ook nooit word opgeroepen voor het Nederlands elftal. Helaas lijkt me de kans groot dat mijn gebeden niet gehoord worden. Ik ga i.i.g proberen om Douglas het leven in het Nederlands elftal zo zuur mogelijk te maken. ( niet te verwarren met het leven in Nederland)

12 oktober 2011 om 17:21

Ik zal het niet toejuichen als hij komt. Maar het leven zuur maken is toch ook weer niet iets wat ik direct voor ogen heb. Wat bedoel je er precies mee?

13 oktober 2011 om 10:06

@bago

"dingen die het landsbelang aangaan"....??!?!?!!?

Kerel, volg jij het nieuws wel een beetje de laatste jaren. We hebben het hier over een voetballer die geheel rechtmatig het Nederlanderschap heeft verworven. Niet de immens grote problemen met Griekenland op dit moment of noem alle financiële problemen maar op.

Ik ben net als Kasper ook zeer benieuwd hoe jij hem het leven zuur denkt te gaan maken? Je hebt daar overigens ook helemaal geen rechtsgeldig argument voor.

13 oktober 2011 om 11:12

Ja daar ben ik nog niet helemaal uit maar ik en ik hoop velen met mij gaan proberen ervoor te zorgen dat Douglas niet graag in het Nederlands elftal voetbalt. Suggesties zijn welkom. Uiteraard geen criminele of illegale dingen. Dat is toch logisch als je het ergens niet mee eens bent moet je niet zwijgen en het maar over je kant laten gaan. Ik ben zeer tegen de komst van Douglas in het Nederlands elftal. Redenen heb ik uitgelegd. Met name het feit dat hij in zijn hart braziliaan is en dat hij daar ziek van was toen die van Nederland verloren. Zulke mensen wil ik absoluut N.i.e.t in het nederlands elftal. Dan is het toch mijn goed recht als supporter daar op legale manier wat aan te doen. Dan moet je echt niet denken aan autó's sabboteren ofzo. Maar eerder aan spandoeken, fluitconconcerten, dat soort dingen. Daarom zeg ik alle suggesties zijn welkom want de dingen die ik heb genoemd zijn een beetje te fantasieloos dus ik ben er nog niet uit hoe precies.

Edit: Hoezo maken die dingen dat het Nederlands elftal geen landsbelang meer is trouwens? Ik zeg niet dat het het nr1 topic is maar het blijft nog steeds gewoon landsbelang hoor.

"je hebt daar overigens ook helemaal geen rechtsgeldig argument voor"

Kun je mij misschien een voorbeeld noemen wanneer iemand wel een rechtsgeldig argument heeft om iemand het leven zuur te maken ? vrij onmogelijk volgens mij. Ik heb voornamelijk zeer begrijpelijke en wijd verbreide etische bezwaren.

13 oktober 2011 om 11:50

Dat was een jaar geleden en mensen kunnen hun mening bijdraaien. Overigens, zo vreemd is het niet dat hij zeker ook een hart heeft voor Brazilie, hij is er immers geboren en getogen. Affelay heeft ook nog steeds een hart voor Marokko, idem Bouhlarouz. De reden(en) die je aangeeft snijden dus ook geen hout. Natuurlijk, het kan je gevoel zijn die er zo over denkt, maar dat is wat anders.

Voetballers zijn topsporters. Die zijn gewend met deze druk om te gaan en mocht hij ooit voor Nederland uit gaan komen, dan weet ik zeker dat de staf van Van Marwijk hem zal vertellen wat er op hem af (kan) komen.

13 oktober 2011 om 12:13

Voetballers zijn topsporters. Die zijn gewend met deze druk om te gaan en mocht hij ooit voor Nederland uit gaan komen, dan weet ik zeker dat de staf van Van Marwijk hem zal vertellen wat er op hem af (kan) komen.

Maar voetballers zijn ook maar mensen. De druk voor Douglas zal in een Oranje shirt, zeker op het WK in zijn geboorteland straks, compleet anders zijn dan hij gewoon is. Als gezegd ik sluit het niet uit dat hij het doorstaat, maar er komt veel meer bij kijken dan alles (incl. de affaire Bossen) wat hij hier heeft meegemaakt.

13 oktober 2011 om 15:11

Afgezien van het feit dat ik er van overtuigd ben dat Douglas er heus niet met de pet naar zal gooien als hij in het Nederlands elftal speelt, ook niet tegen Brazilie is dat mijn punt niet. Wat jij zegt klopt dat het logisch is dat hij nog steeds gevoel heeft bij zijn vaderland maar als je er doodziek van bent als Brazilie tegen Nederland verliest plaats je Brazilie toch heel duidelijk boven Nederland of zie ik dat verkeerd. Anders had je wel gezegd super dat Nederland door is, ben echt blij. Wat iets minder is is dat Brazilie nu is uitgeschakeld. Had liever gehad dat ze niet tegen elkaar zouden moeten. Zie je het verschil. Kan zijn dat dat binnen 1 jaar is omgekeerd zoals je zegt maar daar geloof ik helemaal niets van sorry. Ik weet hoe de regels zijn, ik weet dat Douglas het recht heeft om in het Nederlands elftal te spelen. Ik ben daar alleen helemaal niet blij mee en ik hoop dat er een regelverandering komt die dit soort dingen in de toekomst onmogelijk maken. Ik heb al talloze discussies gevoerd het laatste half jaar over ditzelfde onderwerp met voor en tegenstanders en daar kwamen een aantal hele interessante dingen uit voort hoe we dit soort dingen in de toekomst kunnen voorkomen.

Mooi stuk kan me erg vinden in deze mening! miljoenen nederlanders dromen ervanaf om in het Nederlands elftal te spelen. Dan moet het niet kunnen dat een braziliaanse jongen die het daar niet gaat redden er maar voor kiest om voor Nederland uit te komen.

Enige kritiekpuntje is dat ik het laatste deel van je tekst niet helemaal een passend eind vind. Na je verhaal over de trotse oranjeleeuw had je beter kunnen stoppen, omdat de discussie nu snel komt te liggen bij de vraag of douglas het experiment zou halen!

Erg prettig schrijfstijl leest heerlijk weg

verheug me alweer op meer!

12 oktober 2011 om 19:53

Enige kritiekpuntje is dat ik het laatste deel van je tekst niet helemaal een passend eind vind. Na je verhaal over de trotse oranjeleeuw had je beter kunnen stoppen, omdat de discussie nu snel komt te liggen bij de vraag of douglas het experiment zou halen!

Goed punt. Was zelf sowieso niet geheel tevreden over het einde. Het stopt vrij abrupt. Had wellicht de opbouw kunnen veranderen door de oranjeleeuw alinea naar het einde te halen. Zonder die laatste alinea's is het namelijk wel weer een kaal kort stuk vind ik.

Gewoon een goed stuk. Interlands vind ik sowieso al onzin, maar als je er buitenlanders die bij hun eigen land buiten boord vallen ook nog erin gaat passen kan je interlands onmogelijk nog verdedigen.

Dit is juist een geweldige kans voor zowel Douglas als oranje !

Douglas heeft zijn ned. paspoort eerlijk verdiend. Wanneer de Fifa daarnaast nog toestemming geeft, dan zijn dit duidelijke bewijzen dat het een 'oprechte' keuze is en geen voetbal 'transfer'.
Het argument dat het een oprechte keuze Moet zijn vind ik naïef . Het zijn professionals dus vaak krijgt het sportieve belang de voorrang.bedenk wel dat bv ook Ibi, Yilderim Ozil etc niet voor niets kiezen voor landen in de absolute top en anderen weer voor hun kansen gaan bij B-landen. Daarnaast, als je meerdere paspoorten hebt kun je van meerdere landen houden,maar moet je toch een keuze maken.
Ik hoop dat het licht voor Douglas snel op oranje gaat dan hebben we het komende decennium weer een echte goede verdediger in het centrum staan. Wie weet speelt er een generatie later een Douglas jr. in oranje.

mooi stuk tekst en ik sta ook achter dit punt. maar hij moet eerst nog een jaar in nederland wonen/werken. Dus zal hij moet kiezen voor nederland of voor een mooie buitenlands club?

13 oktober 2011 om 00:34

Hij is al Nederlander hoor. Hij is geslaagd voor de inburgeringscursus en zodoende is hij Nederlander. Alleen erkend de Uefa dit niet en zal hij eerst 5 jaar in Nederland moeten wonen en werken voordat hij voor Nederland mag gaan voetballen. Dit kan wel versneld worden als er goede argumenten worden aangedragen. En die zijn er bij Douglas volop (in 1x geslaagd voor de inburgeringscursus, kind, vrouw, baan). Hij kan dus al naar het buitenland toe als Eu-speler, maar zal voorlopig nog geen interlands kunnen spelen. Hopelijk komt hier snel verandering in!

hij hoeft niet te kiezen hij moet zijn hart volgen dat is het beste hij moet niet nadenken wat hij wil maar gewoon doen dan weet je zeker dat hij met een goed gevoel bij dat land of die club zit meer heb ik niet te zeggen wel dat het een heel boeiend en grijpend stuk is van de CE mijn complimenten hiervoor

"maar willen wij Douglas wel?"

Dat "wij" is hier geheel niet van toepassing.
Bert van Marwijk heeft straks 1 extra speler om uit te kiezen. hij is dan ook de persoon die bepaalt of het Nederlands elftal Douglas wel of niet nodig heeft.

Ik snap de discussie rond hem wel, maar het is topsport. Het gaat om winnen en daarbij pak je alle mogelijke kansen die er zijn en moet er geen ruimte zijn voor dit soort discussies.

Maar eerlijk is eerlijk. Je CE levert discussie op en is ook goed te lezen.

13 oktober 2011 om 10:58

Goede vraag en hij is me al eerder gesteld of deze wel relevant is.
Ergens vind ik het wel relevant/interessant, omdat een nationaal elftal, veel meer dan een club, een duidelijke groep representeert, een volk. En hoewel Van Marwijk niet zal luisteren vind ik dat een volk voor dergelijke situaties principiële grenzen mag stellen over wie hen vertegenwoordigt. Dus niet per individu, maar in algemene zin.
Dus in dat opzicht vind ik de wij vraag, wel enigszins van toepassing en interessant, maar ook dat is een persoonlijke mening van een 21-jarige snotaap uit Amsterdam.

Na Suriname, Turkije, Marokko, Caribisch gebied, Indonesie etc etc nu ook nog een Braziliaan erbij. Tja waarom niet. Als je toch de deur wijd open gooit voor zoveel verschillende nationaliteiten waarom niet nog één extra?

Ik persoonlijk vind gewoon dat iedereen moet kiezen met zijn hart ipv sportief aspect.

Net als Gareth bale, Nedved etc. Grote super sterren die makkelijk kunnen uitkomen voor een ander land zoals Engeland of italie maar gewoon kiezen voor het land van herkomst. Dat is toch veel mooier, spelen met je hart. Het is toch interland voetbal en geen clubvoetbal.

Jammer dat Zidane, Ozil Afellay etc niet kiezen voor het land waar hun roots liggen en waar ze zo close mee verbonden zijn en waar hun hart eigenlijk ligt. Dat zou het interlandvoetbal nog mooier hebben gemaakt in mijn ogen.

Het interland voetbal is waarschijnlijk gewoon een sprookje met valsspelers(?)

Een groter zoenoffer voor en eerbetoon aan een veranderde cq nieuwe sociale- en privé-omgeving dan het aanvragen van een nieuwe nationaliteit is nauwelijks denkbaar. Het is een ultieme uiting van assimilatie. Het kan Douglas niet kwalijk genomen worden dat hij over bovengemiddelde voetbalcapaciteiten beschikt. Dat is dan ook niet de drijfveer geweest voor 'naturalisatie'.

De alinea's, gewijd aan mogelijk gebrek aan geestelijke weerbaarheid in het land van origine tijdens het WK 2014, ontstijgen het niveau van speculatief en halfzachte psycho-babble niet..

Ik heb meer respect voor Douglas dan voor menig Nederlander die gratis verkregen nationaliteit te grabbel gooien in een stemhokje.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3646
2.Feyenoord3219
3.PSV3113
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder151
D. TadićAanvaller156
S. BerghuisAanvaller145
S. HallerAanvaller149
David NeresAanvaller143
D. KlaassenMiddenvelder123
R. PasveerKeeper120
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Donderdag 2 december
Ronald Koeman had in januari zijn selectie bij Barcelona willen versterken met Fernando Reges. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren