Ajax maakt komst van zeventienjarig Belgisch toptalent officieel

Dinsdag, 28 juni 2011 om

Ajax heeft de transfervrije Mats Rits definitief binnen. De van Germinal Beerschot afkomstige zeventienjarige middenvelder tekent bij de kampioen van de Eredivisie een contract voor twee seizoenen, zo meldt Ajax dinsdagmorgen.

Ajax probeerde Rits in 2009 al los te weken bij de Belgische club. De jongeling koos er destijds voor om bij zijn werkgever te blijven. Hij liet echter ook weten in de toekomst graag nog eens de stap naar de Amsterdammers te willen maken. FC Utrecht had ook belangstelling, maar Rits gaf de voorkeur aan Ajax.

Rits staat in België te boek als een toptalent. Ondanks zijn jonge leeftijd zat hij twee seizoenen bij de selectie van Germinal Beerschot. De tiener sluit tijdens de voorbereiding aan bij de selectie van het eerste elftal van trainer Frank de Boer en vindt er zijn landgenoten Jan Vertonghen en Toby Alderweireld terug.Gerelateerd

59 reacties (laatste reactie door Cvitanich020)

Goede zaak dit... Allemaal toptalenten komen naar Ajax, nu nog hopen dat hij ook echt door groeit en een echte topper word.

28 juni 2011 om 11:51

Volg je het voetbal en Belgie wel een beetje? Er zijn genoeg twijfelaars in Belgie over het zogenaamde talent van Rits.

28 juni 2011 om 12:27

Doet niet zo flauw man. Rits is nog steeds een groot talent. Maar het is nu eenmaal moeilijk te voorspellen hoe dat talent zich ontwikkeld. Sommigen blijven ieder jaar beter worden (kuijt), anderen hebben hun top bereikt op hun 16e (hersi). Weer anderen zijn op die leeftijd al heuse toppers (seedorf).

28 juni 2011 om 15:46

Eerlijk gezegd volg ik het niet zo... Ik zeg alleen dat hij door groeit naar een topper

Goed nieuws, ben benieuwd hoe hij het gaat doen. Ik denk dat hij eerst bij Jong Ajax zal aansluiten en sporadisch minuten bij het eerste zal maken in z'n eerste seizoen. Ik wens hem het allerbeste.

Hij traint tijdens de voorbereiding mee met het eerste, de eerste training is vandaag (net begonnen).

28 juni 2011 om 11:20

ik denk dat die gewoon bij de A1 gaat spelen

28 juni 2011 om 11:23

Ik dacht aan Jong Ajax omdat hij al minuten heeft gemaakt in het eerste van GBA in Belgie. Bij Jong Ajax krijg je dan in ieder geval betere tegenstand dan in de A1.

28 juni 2011 om 11:26

Hij sluit aan bij de selectie gedurende de voorbereiding, dus niet bij Jong Ajax en niet bij de A1. Misschien dat hij daar na de voorbereiding naartoe gaat, maar hij sluit gewoon bij het eerste aan.

28 juni 2011 om 11:31

Hij is pas 17 jaar dus dan kom je toch in de A1

28 juni 2011 om 11:44

Op ajax.nl staat dat hij de voorbereiding bij de selectie aansluit. Hij mag inderdaad nog in de A spelen, maar aangezien hij al meer dan 20 wedstrijden voor GBA heeft gespeeld denk ik dat ze hem naar Jong Ajax doen mocht blijken dat hij nog te kort komt voor het eerste.

28 juni 2011 om 12:09

De wedstrijden die de A1 afwerkt worden doorgaans als leerzamer gezien dan de wedstrijden van jong Ajax, omdat de Jong Ajax selectie zo aan verandering onderhevig is. Het is niet echt een team waarin je komt te spelen, het is meer een plek om fit te blijven e.d.

28 juni 2011 om 13:36

Hij komt van een eerste elftal dus denk wel dat hij paar eisen had !
Vergeet niet dat Ajax niet de enige was die deze jongen wou en nu hij voor Ajax heeft gekozen is dat zeker wel voor de eerste elftal en niet voor een lagere niveau ..want zo maak je hem ook niet sterker juist zwaker.

Een groot talent en schrik niet als hij ineens beter als Siem zal spelen !

Okee dacht dat dit al officieel was. Hij trainde gisteren ook al mee dacht ik.

28 juni 2011 om 11:22

Gisteren was er geen open training. Toen was er een fitheidstest. Janssen, Cvitanich, Stekelenburg, Daniels waren in actie op Ajax.nl. Er stond niks over Mats Rits

28 juni 2011 om 11:25

Ja gisteren werd de selectie bekend gemaakt, dat heb ik verkeerd gelezen. Excuses

Goede zaak, ben benieuwd wat hier uit gaat komen voor Ajax, misschien wel een nieuwe topper!

Goede zaak. Een groot talentje volgens de meeste kenners. Ik ben zeer enthousiast over de jeugd nu. Er zitten parels tussen die van grote waarde in de Hoofd-selectie kunnen worden.
Ik las trouwens ook bij VI dat Sigthorsson op weg is naar Ajax.

28 juni 2011 om 11:33

opzich inderdaad een hele goede zaak alleen dat contract staat me niet echt aan zie het al voor me draait 1 jaar mee bij jong ajax, tweede jaar eerste elftal en loopt dan transfer vrij de deur uit.
maar ja zal we de enige optie zijn geweest hopen dat we van hem kunnen genieten

28 juni 2011 om 11:36

maak je geen zorgen, de gemiddelde zeventienjarige met zo'n achtergrond zal geen haast hebben bij ajax te vertrekken zonder door te breken. waarschijnlijk is de korte duur van dit contract een door schade en schande geleerde les van ajax zelf. we mogen blij zijn dat niet iedereen meer direct contracten van vier jaar of langer krijgt. normaal gesproken zal zijn contract na een succesvol eerste jaar verbeterd en verlengd worden.

28 juni 2011 om 11:41

Ben het deels wel met je eens hoor, en inderdaad Ajax moet niet ''zomaar'' spelers lange contracte geven maar vind een 17 jarig jochie die niet een groot salaris opstrijkt een minimaal risico, maar goed laten we hopen dat er nog een verlenging aankomt als het een aanwinst is.
En hij is overigens 19 als zijn contract afloopt.

28 juni 2011 om 11:56

Dat salaris zou voor Ajax nog wel eens kunnen tegenvallen: hij was een absolute grootverdiener bij Germinal Beerschot!

28 juni 2011 om 12:03

Zou kunnen geen idee mar normaliter is een groot verdiener bij een club als Germinal Beerschot niet direct een opstakel voor Ajax, maar ik weet inhoudelijk niks van wat haar daar verdiende en nu bij ajax gaat verdienen

echt mooi dit zeg, is ook goed voor het imago van Ajax, steeds meer internationale toptalenten komen naar ajax, zo kan ajax weer structureel beter worden, en weer een team creeren net zoals ze in 2002 hadden...

28 juni 2011 om 11:34

tegenwoordig word iedereen een toptalent genoemd. VVV heeft ook altijd toptalenten uit Portugal maar valt meestal zwaar tegen. Denk ook niet dat hij een kans krijgt de komende jaar bij het eerste van ajax. ze hebben al genoeg middenvelders.

FM 2012 wordt leuker en leuker met Ajax!

ON: Verder weer prima zaken voor Ajax. Werd altijd bestempeld als het grootste talent van België.
Welkom in Amsterdam knul!

als je al op je 15e mee draait met het eerste dan heb je zeker een hoop talent.
zal wel eerst in de belofte gaan spelen want het middenveld van ajax staat al helemaal vol.

wie weet in de toekomst

28 juni 2011 om 11:29

In de voorbereiding zal hij met de selectie mee gaan trainen, dit is echt ook door het ontbreken van enkele internationals, maar de kans krijgt hij in iedergeval

Iedereen lijkt hier zo blij mee te zijn, maar ik heb er toch zware twijfels bij. Hij heeft op 2 jaar tijd werkelijk niets laten zien bij Germinal Beerschot, terwijl dat toch geen elftal vol toppers is. En ondanks zijn transfervrije status hebben de Belgische topclubs niet echt aangedrongen op zijn komst. Dat zijn toch signalen dat het voormalige toptalent de verwachtingen niet lijkt te gaan inlossen. Ik hoop natuurlijk van wel, kan alleen maar goed zijn voor België.

Als een Ake wordt weggepikt bij Feyenoord of een talent van Ajax, dan is het een rel in Nederland want Engelse clubs kopen jongetjes op veel te jonge leeftijd weg. Als Ajax dit doet mag er natuurlijk niks over gezegt worden, in de toekomst mogen jullie dus niet meer klagen met betrekking tot Ake of wie dan ook

28 juni 2011 om 11:31

''17-jarig talent'' dit betekent dat hij een contract mag tekenen. Veel buitenlandse clubs halen spelers voordat ze dat morgen op hun 15e of 16e.
Verder heeft een jeugdig talent een erg grote kans van slagen bij Ajax, vanwege het nieuwe beleid onder de Boer om regelmatig jonge spelers mee te laten trainen en ook langzamerhand minuten laat maken in het eerste.

28 juni 2011 om 11:34

Waarom moet je die discussie weer aanzwengelen, lijkt me dat hier de laatste tijd al genoeg over is gezegd.

Heel simpel. Ake heeft nog niks gepresteerd en gaat naar een club waar vrijwel geen jeugd doorbreekt omdat er te veel topspelers lopen en gekocht worden. Bovendien gaat Ake naar een club die bekend staat om zijn matige jeugdopleiding.
Rits is een speler met al meer dan 20 wedstrijden op het hoogste niveau. Hij heeft dus al wat laten zien en heeft ook laten zien dat hij toe was aan een stap hogerop (een betere competitie dan de Belgische). Verder staat Ajax bekend om het veelvuldig laten doorbreken van jonge spelers.

Kortom: Ake had bij Feyenoord nog makkelijk hogerop gekund en heeft hier nog niet veel bereikt. Hij gaat naar een club waar de kans klein is dat hij doorbreekt en waar de jeugdopleiding niet heel goed is.
Rits heeft al laten zien dat hij in de competitie daar bij de beteren hoort en kan dus beter een nieuwe uitdaging zoeken. Hij gaat nu naar een sterkere competitie en komt bij een club waar hij weet dat hij kansen gaat krijgen.

28 juni 2011 om 12:00

''rits heeft al laten zien dat hij in de competitie daar bij de beteren hoort en kan dus beter een nieuwe uitdaging zoeken.''

Jij hebt duidelijk geen idee waar je over spreekt. Hij houdt al 2 seizoenen de bank warm bij Germinal Beerschot, kon op geen enkel moment overtuigen en leek in geen enkel opzicht op het toptalent zoals hij was aangekondigd. Dus als je over een uitdaging spreekt: die had hij al kunnen vinden door basisspeler te worden bij Germinal Beerschot. Of eerst door af en toe al eens te mogen meespelen. Die 20 wedstrijden waren bijna allemaal invalbeurten van enkele minuten.

28 juni 2011 om 11:46

ga jij nou maar voor het stadhuis staan met je spandoek. En als je het lieft vraagt willen we best uitleggen hoe dat moet, jonge talenten ontwikkelen en scouten om ze vervolgens na een succesvolle tijd in het eerste te verkopen aan de topclubs

28 juni 2011 om 11:47

Hij is transfervrij, dus anders zat hij vrijdag zonder club. Elke club had hem een contract aan kunnen bieden. De situatie waar jij het over hebt, gaat over nog jongere talenten die zomaar 'gekocht' kunnen worden door topclubs omdat ze nog niet oud genoeg zijn om een contract te tekenen. In dat geval hoeven alleen de opleidinskosten overgemaakt te worden.

17 jaar en al 23 wedstrijden voor Gba, niet slecht voor een speler die nog in de A mag spelen.
Scoorde trouwens ook al meteen 2 doelpunten in zijn debuutwedstrijd als 16 jarige.
Dit wordt de opvolger van Eriksen, want die zal na het komende seizoen niet meer te houden zijn vrees ik.

28 juni 2011 om 11:37

Rits mocht en wou weg bij SC Beerschot. Hij speelde er het laatste jaar niet veel.
Ben overigens benieuwd of het wat gaat worden. Stond al heel gauw in de picture, maar is toch flink weggezakt. Daarnaast heeft Ajax genoeg goeie voetballers op zijn positie. Misschien direct maar uitlenen aan Rkc. Daar zal hij zeker wel spelen.

Dit is trouwens een reactie op Stanehv. Er ging wat mis.

Zal ongetwijfeld een groot talent zijn, maar waarom een contract voor slechts 2 jaar ??

En verder is het een speler, die op de postie speelt waar ook Eriksen, De Jong, Serrero, Lodeiro kunnen spelen. En vanuit de jeugd komen op deze positie Fischer, Klaassen en Bouy door. Dus dat wordt een felle strijd staks !

28 juni 2011 om 11:35

Omdat je nooit weet wat er gaat gebeuren met zo'n jongen en elk seizoen vinden er meerdere evaluatiepunten plaats waarop het contract van zo'n jeugdspeler desgewenst verlengd kan worden. Anders zitten we over 3 jaar weer vast aan zo'n 80 contracten..

28 juni 2011 om 11:41

Ik ben het met Nufc_u2 eens, hij is een groot talent en dan is 2 jaar zeer weinig, en een jeugdspeler verdient niet zoveel dus zou je makkelijk een langer contract kunnen geven. En het word idd een felle srijd voor de nr. 10 bij Ajax, ik dnek dat Eriksen die wint maar ik verwacht ook veel van dei Serrero. Dus het word afwachten.

28 juni 2011 om 12:06

Hij verdiende bij Germinal Beerschot al 400.000 euro per jaar, maar presteerde voor dat geld helemaal niks. Ajax neemt hier gewoon een gokje, want ik verwacht er zelf eigenlijk weinig van.

Ik ben blij dat het definitief is, vind het toch altijd nog spannend in deze tijden waarin spelers zo ineens maar ergens anders kunnen opduiken.

Daar gaat ons Nederlands talent, zodat we niets voor het Nederlands elftal hebben, Jammer hoor. Net alsof we niets in Nederland hebben. Komop ga in Nederland goed scouten.

Ik ben op dit momemt bij de training en hij traint al mee. In miijn ogen gaat dit een hele grote worden. Zijn aannames en trap zijn geweldig ook is hij fysiek erg sterk voor zijn leeftijd en heeft geen angst om een duel aan te gaan. Dit wordt wederom weer een belgische topper. Succes Mats!

ff offt:

Voor de mensen die het interessant vinden, mijn laatst geschreven CE gaat over Rits.

Groot Belgisch talent. Na serero, boerrighter en Janssen toch wel de 3e grote versterking.

Vreemd dat er gesproken wordt van een toptalent als hij bijna 2 jaar stilstaat in zijn ontwikkeling door te weinig speeltijd.

Niet te hoog van de toren blazen want deze jongen heeft buiten zijn debuut helemaal niets meer laten zien. En daarom zouden we met zijn allen niet gaan verwachten dat hij Eriksen gaat vervangen want er loopt ook nog ene Fischer rond in de opleiding die voor 1.3miljoen gekocht is en waar half europa ook op jaagde.

Aanwinsten als deze en bijvoorbeeld ook Fischer kun je toch op het conto van meester Cruijff schrijven. Spelers als deze kiezen Ajax nu weer boven bijvoorbeeld een Chelsea of een Utrecht omdat ze weten dat ze een goede kans hebben te slagen bij Ajax omdat de jeugd weer veel meer aandacht gaat krijgen.

28 juni 2011 om 15:26

Fischer was al lang gescout en contact mee gelegd voordat Cruyff zijn revolte begon. Datzelfde geldt ws voor Rits die zoals het artikel al vermeldde al 2 jaar op de scoutingslijstjes staat.

Maar goed, Johan heeft de aarde ooit geschapen (en het voetbal uitgevonden) volgens hemzelf en zijn volgelingen dus wie ben ik om als armzalige sterveling tegen de daden van de meester in te gaan.

28 juni 2011 om 16:42

Feit is wel dat spelers nu sneller naar de Arena zullen komen mede doordat Cruijff er zit. Ajax heeft sowieso in de wereld al een goede naam als het aan komt op de jeugdopleiding. Als je dan vervolgens Europa's beste voetballer aller tijden in je RvC hebt zitten en mensen als De Boer en Bergkamp in je technische staf zullen die jonge talenten alleen nog maar sneller komen, dat is wat ik er mee bedoelde.

Mats Rits is een heel groot talent, maar denk dat Fischer nog groter talent is! Heel goed wk gespeeld echt een topper!!!

Als dit team plus 2 super aankopen er staat over 4 jaar draait ajax weer mee in Europese top. De droom van Cruijf Champions league finale 2015 Ajax - Barcelona

Vermeer
???
???
Boilesen
Blind
Fischer
Anita
Rits
Ozbiliz
Eriksen
Ebicilio

Als je hier eens af en toe die Ajax topics leest
Dan krijg ik het ideeee dat er zoveel talent bij de Ajax jeugd zit

Ik heb ze nooit zien spelen maar volgens de verhalen zijn Boilesen,van Rhijn, Sneijder,bouy ,castillion,klaassen,ligeon en De Sa potentiele wereldtoppers

Waarom haalt Ajax dan nog mensen als De Bond, Fischer en Rits??
Straks gaan er weer eigen opgeleide mensen weg om elders de pannen van het dak te spelen
Ze leren het echt nooit ... is dit het nieuwe Cruijff beleid??

In de vi kon je al lezen dat dat hele geen jeugd verhaal onzin was ... het stikt van de eigen spelers bij Ajax

edit: voor dat er weer zo n bijdehand komt ..ik heb natuurlijk Boilesen en Fischer ( kansloos tegen Brazilie ) wel zien spelen

28 juni 2011 om 19:34

Talenten kun je nooit teveel hebben lijkt me zo. Je hebt gelijk dat er een aantal talenten in de jeugd lopen maar die krijgen nu gewoon geen kans omdat er nu betere voor zich hebben. Ook wordt er wel een beetje overdreven met een aantal spelers door een hoop supporters. Fischer zal toch echt eerst een jaartje in de jeugd gaan spelen net als Rits.

Het feit dat de Belgische top hem niet heeft gehaald moet toch wel iets betekenen. Heeft in Belgie toch weinig potten kunnen breken op zijn allereerste wedstrijd na. Die roem lijkt toch vooral op zijn debuut gebaseerd te zijn.

Maar goed, transfervrij, dus de gok is te nemen voor Ajax. Maar van het niveau Eriksen, een half jaartje ouder slechts, is ie zeker niet.

28 juni 2011 om 19:40

Tja... de Belgische top heeft Vermaelen,vertonghen, alderweireld ook nooit gehaald. Blijkbaar is Ajax in Belgie nog steeds zoals Rits zei het mekka van Nederland

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV4550
2.Ajax4350
3.Feyenoord3515
5.AZ256
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs de LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Maandag 17 december
Internazionale is van plan om José Mourinho een uitweg te bieden bij Manchester United. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren