Confucius of Harry Potter?

Maandag, 29 november 2010 om 12:25 door Chizi

Of er nog kaartjes zijn voor Harry Potter en de Relieken van de Dood 1? ''Ja hoor'', zegt de verkoopster van bioscoop. ''Alleen'', voegt ze eraan toe, "zijn de eerstvolgende voorstellingen uitverkocht." Met andere woorden: morgen een nieuwe kans in één van de vijf zalen waar de film aaneenlopend wordt vertoond. De film die razend populair is mag alleen in speciale bioscopen afgespeeld worden. Een maatregel bedoeld om de eigen kaskraker Confucius ook goed aan de man te brengen. De film over de voorchristelijke Chinese denker wordt al tegen flinke korting aangeboden, om bezoekers vooral te overtuigen het vaderlandse meesterwerk van regisseur Hu Mei te aanschouwen in plaats van die Engelse meuk.

In de avond staat het rijen dik voor de kassa. De grote meute kiest voor de tovenaar, slechts een enkeling wil ervaren wat Confucius in de laatste jaren van zijn leven zou hebben gedaan. Er zijn zalen waar de film in het Engels wordt afgespeeld, en zalen met Chinese ondertitels. Er zijn zalen waar je de film met een 3D-bril kunt bekijken, en zalen waar je ‘m zonder kunt zien. Harry Potter kost vier keer meer dan Confucius maar iedereen wil het zien, dat is namelijk échte kwaliteit.

Jullie vragen je nu natuurlijk af wat ik hiermee wil? Nou dít is precies de situatie waarin het Chinese voetbal zich bevindt. De Chinese Super League is de Confuciaanse film en de Premier League is de kaskraker Harry Potter. Waar de meeste Chinese clubs niet eens een stadion van rond veertigduizend man vol kunnen krijgen, staan er 's nachts miljoenen Chinezen op om de Premier League te kijken. En dan niet alleen een Manchester United - Arsenal met twintig miljoen (!) kijkers. Nee, ook een West Bromwich Albion - Stoke City trekt er zo'n 5,5 miljoen.

Natuurlijk, over de hele wereld kijken mensen naar de Premier League. Maar dit is gewoon schrijnend voor het land met de meeste inwoners ter wereld. Na de successen op de Olypimsche Spelen van 2008, met de meeste gouden medailles, wil China in elke sport op het podium eindigen. Een schamele 85ste plek op de voetbalwereldranglijst past niet bij een land als China. Het land waar de ambitie van the sky is the limit geldt. Het Chinese voetbal zelf lijkt Chinezen niet meer te boeien, het imago heeft veel schade opgelopen. De overwinning op Letland van anderhalve week geleden stond in een klein hoekje terwijl de comeback van Tottenham tegen Arsenal bijna een volledige pagina in beslag nam. Ook gaan er jaarlijks meer shirtjes over de balk van Aston Villa dan van een Shanghai Shenhua, in Nederland te vergelijken met een PSV.

China is voetbalgek, dat staat vast. De corrupte bazen die er waren en de gokschandalen heeft de Chinezen zoals eerder gezegd pijn gedaan. Maar ze schamen zich bovenal voor de kwaliteit, ze kunnen er niet tegen. De 0-1 nederlaag tegen Qatar bijvoorbeeld in de laatste WK-kwalificatie. China heeft ruim 1600x (!) zoveel inwoners en is in elke sport dominant ten opzichte van Qatar. Behalve bij voetbal, logisch dat de Chinezen zich dan afkeren van het vaderlandse voetbal, toch? De Premier League, dát is pas echt voetbal, vinden ze. Hoge kwaliteit, gaan tot het uiterste en de trouwe fans die altijd maar blijven zingen. Veel Chinezen die ooit eens naar Europa willen, hebben boven aan hun verlanglijstje een bezoekje aan een Europese voetbalwedstrijd staan. En dan bij voorkeur natuurlijk een Engelse.

De enige Chinese club die echt een groeiende en grote fanschare heeft is de club uit de hoofdstad: Beijing Guoan. En dat ondanks het uitblijven van succes in de afgelopen twee jaar. Na lang nadenken is er voor mij eigenlijk maar één reden waarom: de club wordt geassocieerd met Europees voetbal. Het is samenwerkingsverbanden aangegaan met Barcelona en Ajax. Vooral Barcelona en Ajax dachten hiervan te kunnen profiteren maar niets blijkt minder waar: het is Beijing Guoan die hier de vruchten van plukt. De wedstrijd die Barcelona in de voorbereiding op dit seizoen in China speelde tegen Guoan, is de best bekeken vriendschappelijke wedstrijd ooit.

En net als bij de films heeft de Chinese regering ook nu beschermende maatregelen genomen voor de eigen clubs. Zo worden de toegangsprijzen flink gereduceerd door subsidies van de Chinese regering. Ook zijn er een aantal dingen waarbij je voetbalkaartjes kan winnen. Als ik nu bijvoorbeeld een koelkast koop bij het warenhuis bij mij in de buurt , krijg ik er gratis twee voetbalkaartjes bij. De koelkastenmaker is namelijk sponsor van de Chinese Super League. De Chinese bond en regering zijn met een charmeoffensief begonnen om het vertrouwen van de Chinese voetbalfan terug te winnen.

En er gloort licht aan het einde van de tunnel. Er een nieuw bondsbestuur aangesteld en nieuwe, zeer strenge regels voor de gokkantoren. De goede weg lijkt ingeslagen. Maar die weg is nog lang en zal vele valkuilen bevatten. Maar totaal aan het einde van dat pad zien de Chinezen de wereldbeker staan. En zullen er dus alles aan doen om het pad tot het eind te bewandelen en niet te vallen. China zal en moet ook successen vieren in het voetbal. Begin 2011 staat er nieuwe ontmoeting met Qatar. Dán kan China bewijzen dat ze stappen hebben gemaakt en zich in de toekomst wellicht kunnen gaan melden in de top van het mondiale voetbal..

Maar zover is het nog niet. En moet mijzelf dan ook betrappen op koffiedik kijken. Want zoals een Chinese sportcommentator laatst nog zei:

'Wij spelen voetbal zoals de Brazilianen pingpong spelen!'

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 8 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1200+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

10 reacties (laatste reactie door Chizi)

Ja china vindt ik niet zo een goei voetballand zoals spanje of engeland.
Ik vindt ze meer een land om het te steunen

als ik vaak chinezen zie voetbal zie je ook aan de postuur van hun dat ze niet echt op een voetbal lijken ze staan niet recht maar beetje scheef en de hoofd beetje naar voren en de buik beetje naar achteren.

Wist helemaal niet dat er zoveel mensen naar wedstrijden van Stoke city enzo keken en minder naar de eigen competitie dan vraag je het zelf als je Land in interland wedstrijden zo slecht spelen.

5 sterren voor:
gaat over iets nieuws
goed en makkelijk te lezen
leuk verhaal (in het begin)
weinig fouten
leuke einde

29 november 2010 om 15:16

Chinezen die niet echt op een voebal lijken????

On: Goed stuk Chizi, lekker geschreven, weinig foutjes en voor mij niet vernieuwend, maar wel informatief. Chapeau!

Goed stukje. Het was aangenaam om te lezen met een leuke intro.

Jep, leuk stuk en inderdaad begrijpelijk dat ze liever Europees voetbal kijken. het is hetzelfde als met India, ieder jongetje speelt daar voetbal op straat, maar talenten zijn het niet. Laatst zag ik dat de nationale ploeg met 12-0 had verloren van Bahrain. Als je nou 12-0 van Spanje verliest, snap ik dat nog maar als zelfs een oliestaatje superieur is aan een land met 1 miljard inwoners, dan is er gewoon structureel iets mis met de organisatie. Het ontbreken van faciliteiten is natuurlijk de grootste. Maar waarschijnlijk kan het ze niks schelen omdat ze al de beste zijn in Cricket

Mooi stuk weer.
Ik was bij die wedstrijd Gouan-barca en idd het hele Vogelnest zat vol!!

Goed stuk.
Ik ben aan de andere kant ook wel een beetje bang voor China. Als het land zich op voetbal stort, kan het nooit lang duren voor ze ook op dat gebied aan de top staan. Als China een voetballand wordt, denken ze in de VS: dat gaan wij ook doen. Dan verdwijnt de Europese hegemonie en dat zou jammer zijn. Of misschien ook wel niet.

Ik ben blij met de schrijfstijl. Je zet je punten goed uiteen en het is duidelijk wat je bedoelt. Ook bevat het stuk veel, voor mij, nieuwe informatie. Ik mis echter een scherp randje, iets waarvan je echt zegt: ''dat vind ik nou leuk om te lezen!'' Ook had ik graag iets meer van een eigen mening gezien. Daarom van mij 3 sterren.

Heel mooi die vergelijking in het begin. Meer woorden heb ik niet nodig, alweer 5*

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

China

FIFA ranking: 75
5 fans
Actuele wedstrijden
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina China.

In de wandelgangen

Dinsdag 27 juli
Real Madrid heeft met verbijstering kennis genomen van de vraagprijs van Everton voor Richarlison. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren