Polka in de polder

Ik haal diep adem, de geur van gemaaid gras streelt mijn neusharen. Een tinteling gaat door mijn lichaam. Kippenvel. Ik voel me een stuk beter. De vertrouwde entourage van de club kalmeert me. Na een goed begin van het seizoen zakten we alsnog af naar de onderste regionen. Billenknijpen was dat, maar godzijdank is die tijd voorbij. In mijn achterhoofd stapelen zich onbewust nieuwe problemen op. De mondiale financiële perikelen hebben hun sporen achtergelaten; niet alleen in het dorp, maar ook bij de club. Al enkele seizoenen is er sprake van een leegloop in het hoofdteam. Geweldige voetballers als Klaas Pieters, Arnold Eggerink en niet te vergeten Tjeerd den Ouden, hebben als gevolg van hun noodgedwongen vertrek het niveau van de club doen dalen. Hoe ver reikt deze slijtageslag in het hedendaagse voetbal?

Hier, langs de zijlijn van het hoofdveld, voel ik me stukken beter. Toch merk ik aan alles om me heen dat de club er niet goed voor staat. Sjaak, de clubhovenier, die vroeger dagelijks oorlog voerde tegen het onkruid en uitgroeiende takken, is nu slechts een paar keer per maand bezig. Aan alles is te zien dat Sjaak aan de verliezende hand is, sommige paden zien groen van onkruid en algen. Ik kan me nog goed herinneren hoe in de jaren ’70 en ‘80 alles er nog piekfijn bijlag. Sindsdien is het bergafwaarts gegaan, en niet alleen met het onderhoud, maar ook met onze jeugdteams. Samen met Karel, een goede vriend, hebben we de statistieken er eens naast gelegd; sinds eind jaren ‘90 is er niet alleen sprake van leegloop in het hoofdteam, maar ook in jeugdteams. Elk seizoen is er weer een team minder. Volgens Karels berekeningen zijn we in dit tempo over zeven jaar niet meer de grootste van onze regio. Een gedachte die me kwaad maakt, die club uit Oost kan toch nooit groter worden dan wij?

Al wandelend naar het paviljoen denk ik aan de gloriejaren waarin we verwend werden met fris, aanvallend, maar vooral kenmerkend voetbal. Ik weet nog goed hoe we begin jaren ’90 a la Oranje ’78 over iedereen heenwalsten. Ja, dat is alweer dertig jaar geleden. Ongelooflijk, wat gaat die tijd snel. ‘..Erik, wat mag het zijn?’ Erik..!?’. Ik schrik uit mijn gedachten en opeens zit ik achter de bar en kijk ik in de ogen van Klaas. ‘was je diep aan het nadenken, rakker?’ vervolgt Klaas. Klaas ken ik al decennia lang. Maar ook zijn positie binnen de club is niet zeker meer. Jongemannen, van nog geen twintig jaar, dreigen alle werkplekken op te eisen. ‘ja, bezuinigingen, Schei toch uit!’ merkt Klaas geagiteerd op. ‘ik werk hier verdomme al dertig jaar, zetten ze mij dan zomaar aan de kant?’

‘Claudio Krishalisverni..’ Mompel ik terwijl ik het paviljoen verlaat. ‘Verdomme, nee. Nog een keer; Claudio Krisalwisvernic..’ Potverdorie, nog steeds niet goed. Nu word ik echt chagrijnig! Tijdens het gesprek met Klaas kwam uiteraard de leegloop van het hoofdteam ter sprake. Een of andere Pool uit Poznan zou de gelederen komen versterken en loopt momenteel een stage af. Sterker nog, als ik Kees en zijn wilde gebaren mag geloven, tekent deze jongen binnenkort een contract. Waarom in hemelsnaam hier, bij mijn club? Veel jongens uit de jeugd ken ik goed. Stuk voor stuk goede, aardige kerels. Het mooiste is nog wel dat deze jongens allemaal uit de buurt komen. Waar zijn technische beleidsbepalers Pieter van Ruykensvelde en Karel Bangma toch mee bezig? De 11+0 regeling spookt door mijn hoofd.

Nog twintig meter naar de parkeerplaats. De zon gaat bijna onder en ik voel hoe de temperatuur afneemt. Plotseling doemt er een bekend gezicht op. ‘Maarten? Bent u dat?’ hoor ik hem zeggen. Terwijl ik naar mijn bril zoek bedenk ik me hoe vaak ik nog deze tijd nog met U wordt aangesproken. Gevonden. Het zal toch niet, is dat nou Arnold Eggerink? Allemachtig, ja hoor, mijn clubheld! Een jongen die bijna tien jaar de clubkleuren droeg voordat hij de stap omhoog zette. ‘Arnold, wat doe jij nou hier?’ Meteen voel ik een brok in mijn keel. Het is bijna drie jaar geleden dat we elkaar voor het laatst spraken. ‘Breng me eens op de hoogte, dat ik jou nog eens tegenkom zeg. Geweldig!’ vervolg ik. Arno vertelt me alles. Over zijn transfer, de nieuwe clubcultuur, maar ook over de hoogte- en dieptepunten. Daarna is het mijn beurt om hem bij te praten. Werkelijk alle veranderingen binnen de club passeren de revue. De tijd lijkt voorbij te vliegen als de zon opeens achter de bomen is verdwenen en de kou door mijn kleren mijn lichaam is binnengedrongen. ‘Het is tijd om te gaan Arno’ zeg ik, en na een kort afscheid loop ik ondanks de kou met een warm gevoel naar mijn auto. En hoewel ik het antwoord al weet vraag ik me onderweg af of ik ooit zo’n gesprek zal hebben met die rare Pool.

‘De kleuren van onze cl…’ het is mijn telefoon die het clublied door de auto zingt. ‘Mijn trots en glor..’ Verdomme, waar heeft dat pokkeding zich verstopt? Ah, kijk eens aan; in het dashboardkastje. Al rijdende pak ik de kleine telefoon, met haar nog kleinere knopjes en druk op ‘opnemen’. ‘Maarten? Ben je daar?’ Het is mijn vrouw. ‘Kom je zo naar huis?’ Uiteraard kom ik zo naar huis, ik kan niet wachten om haar over Eggerink te vertellen. Buiten is het donker, maar ik zou geblinddoekt nog naar huis kunnen rijden. Met gemengde gevoelens hang ik op. Hoe vaak kan ik deze route nog rijden..

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 4 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

10 reacties (laatste reactie door jellebrtmns)

Goede column, zo kan je dit beter omschrijven denk ik. Ook al zeggen al die namen mij niets (ik denk dat ik daar iets te jong voor ben en bovendien te weinig heb met Willem II) je schrijfstijl pakte me toch aardig in, t was toch moeilijk om even mijn ogen van t scherm af te trekken. Je manier van schrijven is echt heel goed, het is wat anders dan zo'n saaie opsomming van feitjes, de kleine dialogen die je in je stuk stopt zijn goed in het verhaal verwerkt en storen totaal niet. Dikke 4* van mij

28 juni 2010 om 20:19

bedankt voor je leuke reactie en je compliment.

PS. deze column gaat echter niet over willem II, maar over amateurclub. (ik had dit bij de redactie van vz aangegeven, ik weet niet of het mogelijk was dit beter aan te duiden. door het willem II logo wek ik volgens mij verkeerde beelden op)

Pfoe, dit zie je niet vaak... Een schitterend artikel en gelijk weer een nieuwe topper. Top gedaan, ik kijk nu ook alweer uit naar je volgende

Ik krijg steeds meer het idee dat jouw ''plaatselijke Fc'' meer bedoeld is om algemeenheden in het voetbal aan te geven met voorbeelden bij een amateurclub. Je ziet natuurlijk overal hoe het eigen talent plaats moet maken voor buitenlandse spelers...

5 sterren absoluut!

Vond de vorige toch nog iets leuker maar dat is mierenneukerij.. Dit is natuurlijk gewoon weer een topstuk. Schrijfstijl die ik ook enigsinds probeer, heerlijk die details. Gevoelens en stemingswisselingen etc in detail beschrijven is heerlijk.

Dacht ook eerst dat het over Willem II ging maar dit heb je hierboven al toegelicht. Zelfde amateurclub als het vorige stuk neem ik aan?

Ik vind het jammer dat er op dit forum niet meer schrijvers zijn zoals u. Meer schrijvers die met u kwaliteit over hedendaagse dingen schrijven(er zijn er een paar). Dat is voor mij perfectie. Een stuk met controversiele inhoud waar dan ook nog discussie uit kan ontstaan.

Desalnietemin heb ik gewoon weer genoten dus ga alsjeblieft zo door.

Overigens was vroeger alles beter, niet?

Waar slaat deze column op?
Het lijkt wel alsof je over amateurs aan het praten bent terwijl je supporter van Willem2 bent.
Hoe dan ook ik vindt het een erg slecht colum.
Je weet totaal niet waar je het over hebt.
Ik geef je dan ook geen sterren want dit gaat gewoon nergens over.

29 juni 2010 om 12:45

deze column gaat nergens over!? dan moet je misschien ook nog wat nadenken terwijl je het leest, er wordt op een prachtige manier verwoord hoe bepaalde ontwikkelingen in het voetbal niet per se ten goede zijn. Als jij niet intelligent genoeg bent om de boodschap te lezen, dat is nog tot daar aan toe, maar zeg dan vervolgens niet dat de column nergens op slaat...

29 juni 2010 om 22:16

Zoals ik al eerder zei.
Dit gaat gewoon nergens over.
Hij heeft het over een stelletje amateurs en niet over een profclub of bepaalde spelers.
Dan heb ik volkomen gelijk om te zeggen dat deze column nergens over gaat.

30 juni 2010 om 00:02

mag het dan niet over amateurclubs gaan? gaan amateurclubs nergens over? je moet ook tussen de regels lezen, er zit een boodschap in verstopt die kennelijk wel bij andere mensen wel doordringt.

4 juli 2010 om 20:28

@maartenl, ik ben het met je eens! De boodschap die voor deze amateurclub geldt, geldt voor alle clubs in het hedendaagse voetbal.
Ik zou me er niets van aantrekken.

Het is weer briljant. De schrijftstijl en de achterliggende boodschap!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Willem II

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
14.VVV-Venlo22-20
15.RKC Waalwijk22-13
16.Willem II14-29
17.ADO Den Haag14-30
18.FC Emmen9-33
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
M. TrésorMiddenvelder233
V. PavlidisAanvaller237
M. KöhlertAanvaller210
C. NunnelyAanvaller214
G. SağlamMiddenvelder192
K. WriedtAanvaller135
W. SpieringhsMiddenvelder120
Voor de complete selectie: Clubpagina Willem II.

In de wandelgangen

Woensdag 24 februari
Morten Thorsby kan mogelijk een mooie stap omhoog zetten in de Serie A. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren