'Lucky' Luke en 007

Lucky Luke, de cowboy die alles heeft wat zijn hartje begeert en zelfs op 'point blank range' nog de finesse heeft zijn geoliede revolver sneller uit zijn holster te verwijderen dan dalton Joe de trekker weet over te halen. 007 oftewel James Bond, leven zoals hij is waar elke man van droomt! Vrouwen, auto's, geweren maar bovenal spanning. De enige dingen die ontbreken zijn voetbal en bier (al is een glaasje martini op zijn tijd ook helemaal geen probleem). Twee wereldberoemde figuren in het leven van ieder kind. Op het eerste gezicht kennen deze twee helden maar weinig overeenkomsten. Het gaat daarom ook niet over de overeenkomsten maar over de verschillen, de verschillen met betrekking tot de huidige staat van het Nederlandse voetbal.

Wie de titel goed heeft gelezen weet al waar deze column over gaat, ik wil graag uitweiden over de term 'lucky' en het gebruik van dit woord in het hedendaagse voetbal. Lucky komt van het woord Luck dat geluk betekent in het Nederlands. In de Nederlandse taal heeft geluk echter meerdere betekenissen. Deze betekenissen kunnen duidelijk gemaakt worden door één zin: Een gelukkig mens kan weinig geluk hebben, en een ongelukkig mens kan veel geluk hebben. In het voetbal spreken wij voornamelijk over het geluk dat als synoniem van het woord fortuinlijk wordt gezien. Een schot op de paal word gezien als geluk voor de doelman, een doeltreffend van richting veranderd schot word gezien als geluk voor de schutter! Gebeurt dit vaker voor de ene partij dan voor de andere dan komt het woord lucky om de hoek kijken. Waar de term lucky vroeger aan teams werd verbonden waarbij vier maal de paal werd getroffen. Zie je de term lucky nu al verschijnen wanneer er één onduidelijk situatie ontstaat. Die situatie is dan vaak in het voordeel van een team dat bij de desbetreffende persoon in een status van afgunst verkeert.

In het voetbal zijn er twee factoren buiten de spelers, het team en de fans die invloed kunnen hebben op de einduitslag. Eén daarvan heeft een fluitje, notitieboekje en een setje kaarten. De andere kent geen vaste vorm. Alhoewel, sommige voetballers beweren haar een keertje op de lat te hebben geconstateerd. Deze twee factoren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Foute scheidsrechterlijke beslissingen zijn natuurlijk een gelukje voor een van de twee partijen. In een wedstrijd heb je alleen beslissingen voor en tegen midden bestaat niet. Beslissingen zijn voor of tegen je en goed of fout. Al zijn de richtlijnen bij goed of fout niet zo duidelijk als bij voor of tegen. De neutrale fan kan een goede of foute beslissing van de scheidsrechter goed herkennen. Drie combinaties van beslissingen worden voor jouw team door je hersens goedgekeurd namelijk, goed voor, fout voor en goed tegen! Eén beslissing van de scheidsrechter wordt door je hersens afgekeurd en creëert het woord lucky namelijk; fout tegen.

In de eredivisie hoor ik het woord lucky steeds vaker; iets dat ik erg jammer vind. FC Twente wordt de afgelopen dagen overspoeld door fans van de concurrenten met lucky als grootste argument. Late doelpunten zijn lucky en beslissingen van de scheids worden in het voordeel van 'lucky' Twente gefloten! Als klap op de vuurpijl maakte de keeper van Ado den Haag een lucky blunder. Het ironische van het hele verhaal is dat ik dit seizoen lucky voor elke voetbalclub in de competitie heb zien staan! Lucky Ajax tegen NEC, Lucky Feyenoord tegen Ajax, Lucky PSV tegen Roda JC en ga zo maar door. Geluk heeft invloed op een uitslag maar iedereen heeft weleens geluk. Sommige krijgen alleen de stempel lucky terwijl andere minstens net zo lucky zijn maar er zonder die stempel vanaf komen.

James bond, hand in hand met zijn zojuist gevonden schoonheid, rent een stalen trap op. Hij wordt achtervolgt door vijftien Russen met machinegeweren. Magazijnen worden leeggeschoten op de charmante Engelsman met een 'license to kill'. De trapleuning met een doorsnede van enkele centimeters vangt wonderbaarlijk het grootste gedeelte van de kogels op. Even staat 007 stil en draait hij zich om, met zijn laatste kogel vuurt hij op een aantal tonnetjes met opschrift 'warning explosive'. Filmkenner of niet: het resultaat is niet het vermelden waard. Dan Lucky Luke, oog in oog met vier zwaarbewapende daltons. De geschatte afstand is twintig meter en naast Johny Jumper en een of andere mentaal gestoorde hond is er in dit cowboy stadje niemand te zien. Averell wrijft over zijn revolver, maar na één keer met zijn oog geknipperd te hebben staat hij in zijn hartjes onderbroek. In mijn ogen is 007 hier de persoon die het meeste aanspraak maakt op de stempel lucky. Toch krijgt hij die stempel niet en is het juist Lucky Luke. Lucky Luke gebruikt alleen maar zijn uitzonderlijke schiet kwaliteiten! Het punt dat ik hiermee duidelijk wil maken is dat de stempel lucky niet impliceert dat de desbetreffende ploeg niet gebruikt maakt van haar kwaliteiten. Laat scoren is een kwaliteit! Met 1-0 winnen is een kwaliteit! De stempel lucky is onterecht. Het woord lucky is nu misschien wel het meest gebruikte woord op dit forum! Dit zou ik in de toekomst (niet alleen op dit forum) graag zien afnemen. Voor nu weet ik in ieder geval, dat ik een wodka martini 'shaken not stirred' sneller naar binnen giet dan mijn schaduw! Geluk? Nee, dat is gewoon mijn kwaliteit!

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 10 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

35 reacties (laatste reactie door Frikx)

Goeie column. Je krijgt van mij 4 sterren. Ik vind je schrijfstijl van hoge kwaliteit, en ook het punt wat je probeert mee te geven laat weinig ruimte tot discussiëren over wat mij betreft.
Het woord lucky wordt te pas en te onpas gebruikt, het maakt niet uit in welke wedstrijd.
Maar goed, ik kan er maar 1 ding over zeggen. Geluk Dwing JE AF

Zie Voetbal International; geen sterren dus...

19 maart 2010 om 16:23

ik zie het nergens in de voetbal international.

on: ik word niet echt warm of koud hiervan. De vergelijking pakt mij niet. Ik snap ook het nut hier niet echt van. Het gaat vooral over geluk, leuk dat Lucky Luke erbij komt kijken en dat hij minder "lucky" is dan 007, maar als hij keer op keer wegkomt, is dat dan toch ook zijn kwaliteit?

Goed, ik vind het een beetje open deuren intrappen, het 'laat scoren is een kwaliteit'. Ik zou dan ook willen zien waarom dat een kwaliteit is. Bv beter zijn op conditioneel vlak, de tegenstander in slaap sussen, wat dan ook.

Ik geef je 3 sterren voor de moeite en de originaliteit van de metafoor. De inhoud deed me verder niks

19 maart 2010 om 16:28

Ik had niet verwacht dat ze het op voetbal international zouden plaatsen, omdat het zolang duurde, maar daar is het maar een klein stukje! 500 woorden dit is hem helemaal!

Sorry!

19 maart 2010 om 16:30

Dus toch daniel wouden berg haha. Mooi werk!

Neem mn woorden terug dan.

19 maart 2010 om 19:10

Het staat toch echt al 2 dagen eerder op vi .. ik vond het wel een leuk stuk maar dit ruikt toch sterk naar plagiaat.

19 maart 2010 om 19:29

Ik durf met 100% zekerheid te zeggen dat deze column gemaakt is door Frikx. Ik woon zelf in Ijmuiden een plaats in Noord-holland en woon in de buurt van het vroegere huis van Frikx, aka Daniel Woudenberg in de Real life. Hij zit nu in Berlijn voor stage. En durft dit met 100% zekerheid te zeggen. Hij had mij zaterdag al gemeldt dit op VI in te schrijven hiervoor en is blijkbaar te laat gepubliceerd dan hier. Ik vind het een leuk artikel en geeft 5 sterren.

Je bent een goede vriend van mij en je eerste stuk is erg prettig om te lezen. Enig advies is dat je de laatste alinea had moet verdelen in twee alinea's. Daarnaast had iets meer voetbaltechnische inhoud fijn geweest voor mij. Maar ben het wel eens met deze huidige inhoud.

Goed gedaan Daniel . Spreek je vanavond in Gerrits haha.

19 maart 2010 om 21:17

Bedankt, tja ik hou het eerst nog luchtig. Misschien dat er meer voetbaltechnisch komt in mijn latere stukken!

Inderdaad lezerscolumn van de VI, dus tenzij je Daniel Woudenberg uit Berlijn bent een beetje jammer.

Geen punten van mij

19 maart 2010 om 16:31

Dat ben ik, ga er maar vanuit, daarnaast is deze versie de complete versie!

Ik zie nu dat de kleinere versie van mijn colum op voetbal international staat! Dit had ik nog niet gezien en omdat er zoveel tijd overheen ging bij die site niet verwacht dat ze hem nog zouden plaatsen!

Op voetbalzone.nl hebben jullie echter het genoegen de volledige versie te lezen!

Ps: als de reactie dit niet pretig vind kan ik vragen of ze het bij vi verwijderen, dat is toch de ingekorte versie!

19 maart 2010 om 18:37

Leuk dat je je eigen stuk waardeert

Op vi.nl staat de column van een persoon uit Berlijn, en in je profiel staat dat je Amsterdammer bent. Als je dit kan uitleggen krijg je 4 sterren van mij. Waarschijnlijk kan je dit niet en ga ik 1* geven voor plagiaat.

19 maart 2010 om 16:43

Ik zit in Berlijn voor mijn stage! Ik wil je wel een kopie van mijn id sturen als je je email achterlaat ! Daarnaast wilde ik graag mijn identiteit hier onbekend laten maarja dat is er nu toch vanaf!

Wel vet dat iedereen het op VI heeft gelezen maar niet doorheeft dat dit de complete versie is!

Nogmaals mijn excuses voor dat het ook op VI staat. Er ging meer dan een week overheen dus dacht niet dat ze het nog zouden plaatsen!

19 maart 2010 om 16:45

Nee okee! Ik vind het allang best, maar dat staat een beetje vreemd. Toch vier sterren en ik heb hierboven niks gezegd. Goede schrijfstijl.

19 maart 2010 om 16:53

Nee, maar je kan natuurlijk héél simpel kopiëren en zelf wat toevoegen, simpel zat.

Ik neem niet aan dat iemand zo dom is om plagiaat te plegen en dat dan te doen door een stuk uit de website van vi te pakken. Dat is nou niet echt een site waar weinig voetballiefhebbers komen.

Iemand heeft dat toen eens gedaan met een stuk uit een marokkaans forum (dat wordt dan weer een stuk minder gelezen, dus minder kans dat het aan het licht komt), maar ook die persoon viel door de mand.

Ik zie wel graag de uitleg waarom je daar uit Berlijn komt. Misschien omdat Johan Derksen bij Beste Johan ook ervan houdt mensen die uit Canada of Amerika in zijn show te betrekken?

19 maart 2010 om 16:46

Sa2sa viel ook door de mand toen hij iets van internet plukte. Nee, maar het zag er zeer vreemd uit, maar ik neem genoegen met de uitleg hierboven.

19 maart 2010 om 16:48

Zit daar net een maandje voor Stage, nog 4 maanden zit ik er en dan weer naar nederland. Nu zit ik overigens gewoon in Nederland voor een weekendje!

Anders zien jullie in mijn volgende stukken wel dat ik dit echt ben!

Leuk stuk, leuk dat je mijn stripheld er bij betrekt, en veel succes op je stageplek in Berlijn, mooie stad.

P's, ben je al naar het holocaust monument geweest? Zelf vond ik dit zeer indrukwekkend om doorheen te lopen, vanaf het trottoir gezien is het ook nog eens een heel mooi monument.

19 maart 2010 om 17:45

Ja ben ik geweest! Leuke stad alleen de hele stad ademt nog oorlog, alles herindert je eraan. De muur is misschien weg maar er is nog steeds een verschil tussen oost en west vooral mentaal!

Ik vind het leuk dat mensen mijn debuut stuk waarderen!

19 maart 2010 om 19:11

De stad ademt helemaal geen 'oorlog' en dat is niet eens een echte mening. Waarom hangt er nog een oorlogssfeer dan?

19 maart 2010 om 21:28

Ik vind dat de stad heel erg oorlog ademt, alles in de stad herindert je aan de oorlog. Je kan niet door berlijn lopen zonder musea, monument of stuk muur tegen te komen. Er is geen oorlogsfeer dat zeg ik niet!

Waar is berlijn naast de oorlog nog bekend om? Er zijn wel dingen maar de oorlog en de muur bestaan nog steeds. Zeker mentaal. Ik werk elke dag met duitsers en zij spreken nog steeds over aussies en wessies oftewel mensen met achtergrond uit oost en west Berlijn! Na het vallen van de muur zaten zij op scholen en waren er verschillende groepen mensen niet alleen de sporters en de chearleaders om het maar even bot te zeggen maar ook de aussies en de wessies. Ik zeg trouwens aussies wat uiteraard australiers betekent, dat komt omdat zij er over sproken en ik vervolgens vroeg ow kom je uit australie! Dit is eigenlijk. Osties und Westies!

Die laatste zin doet het hem, erg leuk stuk!

Leuk stukje man, ga zo door, zou ik zeggen.

Heb hem met een vies dikke glimlach gelezen. Erg sterk!

5 sterren omdat ik echt moest lachen :D

Is deze niet rechtstreeks van vi.nl gehaald?
Voordat ik 1 ster geef wil ik even weten of jij toevallig dezelfde bent.

19 maart 2010 om 21:00

@arnaud

Als je de reacties eerst leest voordat je de vraag steld weet je dat hij de zelfde is/

Maar een erg leuks stuk ga zo door.

19 maart 2010 om 21:30

Die is ook van mij en het stuk op VI is korter! Deze heeft rond de 800 worden die van vi mocht niet langer dan 500!

19 maart 2010 om 21:52

Weet ik dat probeer ik ook duidelijk aan arnaud te maken.

19 maart 2010 om 22:12

Excuses, dan, ik had geen tijd om elke reactie door te lezen, vandaar de vraag;-)
In dat geval ga ik hem nog eens goed doorlezen, want op vi.nl was hij niet helemaal compleet dacht ik ;-)

@ Frikx,,

naast dat ik vind dat je af en toe wat onsamenhangend schrijft is het wel een aaridg stuk, ware het niet dat ik het absoluut niet met je eens ben.

Was het geluk dat PSV had tegen heracles of de gigantische kwaliteiten van Isaksson??

Kijk het verschil in dit voorbeeld, met jouwn voorbeeld over Ajax - Nec is; dat hier heracles 10x beter was, meer kansen had en zeker 3 keer had moeten scoren..
daarentegen had Nec eigenlijk niks in te brengen tegen Ajax, alleen Ajax vergat het af te maken en dan kom je de bekende remedie tegen: Maak je ze zelf niet dan krijg je ze vanzelf tegen, Ajax besliste uiteindelijk de wedstrijd gewoon op kwaliteit.

20 maart 2010 om 17:20

Tuurlijk kan een ploeg een keertje gewoon hardstikke pech hebben, maar om daar dan direct de titel Lucky aan te hangen. Ik vind niet dat PSV als Lucky PSV door het leven moet gaan omdat ze tegen Heracles heel veel mazzel hadden. Tegen Ajax hadden ze bijvoorbeeld weer pech in de afronding.

Ik was dit jaar bij Ajax - Sparta (als Ajacied uiteraard) 0-0!

Honderden schoten van Ajax en een enorm frustrerende wedstrijd later las ik hier op het forum lucky sparta dit en dat! Inderdaad sparta was zeer gelukkig in die wedstrijd maar die hebben ook genoeg pech gehad dit seizoen!

@ Frikx,,

naast dat ik vind dat je af en toe wat onsamenhangend schrijft is het wel een aaridg stuk, ware het niet dat ik het absoluut niet met je eens ben.

Was het geluk dat PSV had tegen heracles of de gigantische kwaliteiten van Isaksson??

Kijk het verschil in dit voorbeeld, met jouwn voorbeeld over Ajax - Nec is; dat hier heracles 10x beter was, meer kansen had en zeker 3 keer had moeten scoren..
daarentegen had Nec eigenlijk niks in te brengen tegen Ajax, alleen Ajax vergat het af te maken en dan kom je de bekende remedie tegen: Maak je ze zelf niet dan krijg je ze vanzelf tegen, Ajax besliste uiteindelijk de wedstrijd gewoon op kwaliteit.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Manchester United

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
L. GrantKeeper
T. HeatonKeeper
E. BaillyVerdediger
D. BernardVerdediger
Diogo DalotVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Manchester United.

In de wandelgangen

Maandag 26 juli
Manchester United gaat naast Raphaël Varane ook vol voor Jules Koundé. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren