Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Xavi: ‘Met alle respect, hij zal nooit het verschil maken op een voetbalveld’

Laatste update:

Sprinter Usain Bolt staat bekend als de snelste persoon op aarde, maar de Jamaicaan heeft ook regelmatig te kennen gegeven graag als profvoetballer door het leven te gaan. Ofschoon Bolt razendsnel is op de eerste meters, betwijfelt Xavi of de 31-jarige atleet ook potten kan breken op een voetbalveld.

De voormalig middenvelder van Barcelona benadrukt dat er meer komt kijken bij voetbal dan alleen snelheid. "Vandaag de dag maakt talent het verschil in het voetbal. Wat talent is? Het is het vermogen om te controleren wat jijzelf en anderen doen. Je voetbalt niet alleen met je voeten, maar ook met je hoofd", vertelt hij dinsdag in gesprek met So Foot.

"Ik houd van Usain Bolt, hij is een geweldige atleet. Fysiek gezien komt er niemand in de buurt. Wie loopt er harder dan hij? Niemand. Maar met alle respect, hij zal nooit het verschil maken op een voetbalveld", vervolgt Xavi. "We kunnen de snelheid in het denken en spelintelligentie niet vervangen door fysieke kwaliteiten. Het is onmogelijk."

Overigens lijkt de kans klein dat Bolt zich zal laten tegenhouden door de Spaanse middenvelder. De sprinter kondigde een tijdje geleden al aan mee te gaan trainen met Borussia Dortmund en der Westen meldt nu dat hij tijdens de interlandonderbreking ook daadwerkelijk welkom is bij de Duitse topclub voor een oefensessie. Bolt wordt net als Dortmund overigens gesponsord door Puma.

Kun jij je vinden in de woorden van Xavi?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Tuurlijk neemt niemand Bolt serieus. Is gewoon een reclame stunt van Puma. Bolt is volgens mij financieel al binnen. Misschien kan hij beter basketballen, want zijk fysiek is niet geschikt voor topvoetbal.

20 maart 2018 om 22:25

Hoe bedoel je zijn fysiek niet geschikt? Zijn gewicht is die zo kwijt en wat lengte betreft is hij even lang als Zlatan en genoeg andere profs die boven de 1.90m zijn.
Nee hij zal geen prof worden natuurlijk. Maar zelfs als amateur zal hij flink aan zijn conditie moeten werken want voetballers zijn geen sprinters maar marathon lopers.

20 maart 2018 om 23:04

Forbes schat hem op $34,2 miljoen. Die is wel binnen ja. Maar met voetbal gaat hij het niet binnen sprokkelen.

21 maart 2018 om 06:43

Over een paar jaar later tekenen een aantal beroemde mensen zoals Bruce Willis een contract bij een van de voetbalclubs, goed voor de marketing. Die traint dan ook een beetje mee...

Paar weken terug kondigde hij toch aan getekent te hebben bij een profclub? Bolt zal ocerigens nooit een rol van betekenis kunnen spelen bij een Europese BVO.

20 maart 2018 om 22:01

Bleek dus een benefietwedstrijd te zijn, nadat men dacht dat het ging om de Zuid-Afrikaanse topclub Mamelodi Sundowns, als ik het goed heb.

Volgens mij gaat hij deelnemen aan een aantal benefietwedstrijden, en daar blijft het ook bij. Sommige mensen nemen zijn ‘ambities’ veel te serieus, net zoals er af en toe serieus gedacht wordt, dat er voetballers zijn die sneller dan hem zijn op een afstand 10-20 meter.

Ach, niet elke voetballer is een denkende middenvelder bij Barca. Hij zal nooit bij de top mee kunnen maar er lopen genoeg blinde renpaarden met 2 linkervoeten in het voetbal rond. Als ze goed uitgespeeld worden zijn ze heus bruikbaar.

Zet hem in een ploeg die met een laag blok speelt en dan heel snel omschakelt met 1 of 2 verdedigers die een goede lange bal in de benen hebben en Bolt kan met zijn snelheid mee het verschil maken.

Het idee dat er in elk team 11 technisch sterke spelers met een goed inzicht op het veld staan of moeten staan is romantisch. Af en toe moet je cynisch zijn als coach en gewoon iemand puur op snelheid of sprong- en kopkracht uitspelen

20 maart 2018 om 21:54

Dan nog steeds komt er veel techniek bij kijken. Je mag dan wel een snelle speler hebben, maar hoeveel kansen zullen om zeep geholpen worden?

20 maart 2018 om 23:08

Want de rest van alle spitsen die rondlopen op de voetbalvelden verzilveren wel iedere kans?

20 maart 2018 om 23:40

Jongens bolt heeft nooit gevoetbald op niveau. Hij zal het verschil bij Top Oss nog niet maken. Sterker nog. Bij een 1e klasser zie ik hem nog geen pottenbreken. Hard kunnen rennen is 1, maar met de bal rennen is heel wat anders. Het is iets totaal anders.

21 maart 2018 om 12:43

Met alle respect Asensio, maar dat is éã©n van de stomste dingen die ik heb gehoord. Ga je nu echt de omgang van kansen van professionele spelers met die van Bolt vergelijken?

Wat jij zegt versterkt mij punt aan. Professionele spelers die weinig zuinig met kansen omgaan toont aan dat het allemaal een stuk moeilijker is dan het lijkt.

Bolt zal misschien een paar goaltjes meepikken in het seizoen(misschien geen eens éã©n), maar hij zal nooit een grote impact maken. Kan je nog altijd gewoon een echte speler neerzetten die meer kan dan alleen rennen.

20 maart 2018 om 21:57

Je beschrijft nu wel het ideale profiel van een supersub of pinchhitter. 90 minuten lang een blind renpaard opstellen lijkt me nu niet echt ideaal.

20 maart 2018 om 23:00

Zelfs de slechtste speler van Ado Den Haag heeft een betere techniek dan alle nummers 10 tot en met de hoofdklasse, volgens mij wordt dat soms even vergeten. De Dirkjes Kuyt lijken op elk willekeurig amateurveld op reincarnaties van Bergkamp. Ik heb zelf een aantal vrienden die tegen het profvoetbal aan hebben gezeten, je hebt al zo verschrikkelijk veel talent nodig om uberhaupt de Jjupiler League te halen.

20 maart 2018 om 23:58

Naast wat talent heb je vooral karakter en mentaliteit nodig, en de gunfactor van een BVO waarin die mentaliteit heel bepalend is. Je hebt zeker talent nodig om de JL te kunnen bereiken, maar vergeet niet dat er in de 2e en 3e divisie heel veel spelers lopen die bewust niet bij een JL League club spelen. Al is het alleen maar omdat ze bijvoorbeeld in de bollenstreek meer verdienen dan in de JL en daarnaast aan hun maatschappelijke carrière kunnen werken. Want dat er gewerkt moet worden na een voetbalcarrière op dat niveau mag duidelijk zijn.

20 maart 2018 om 23:08

Ik denk dat je het profvoetbal een beetje onderschat.

Hoe ga je bepaalde denkpatronen er in korte tijd even instampen bij een dertiger die nooit heeft gevoetbald op het hoogste niveau, en hoe denk je dat het verschil is met mensen met zeldzaam veel aanleg voor het spelletje (want ja, dat hebben ze simpelweg allemaal in de top, zelfs voor De Graafschap heb je enorm veel aanleg nodig) die dit met de paplepel hebben ingegoten gekregen en ervoor hebben gezorgd dat ze de techniek door eindeloos te oefenen hebben verfijnd om daar hun werk van te kunnen maken?

Het is niet eens het proberen waard. Bolt is getraind van jongs af aan om de snelste te zijn, iedere spiervezel is maximaal getraind om dat te kunnen bewerkstelligen, maar de omgekeerde weg is natuurlijk een heeeele ander verhaal.

Om een topsprinter te worden heb je vooral enorm veel snelle spiervezels nodig, dat is genetisch bepaald, om vervolgens keihard te trainen, maar bij voetbal moet echt alles kloppen omdat je te maken hebt met een teamspel en een ongelooflijk veelzijdige sport.

Andersom zou veel makkelijker kunnen, als je een Welbeck bijvoorbeeld ziet draven, die zou met intensieve training best hard kunnen rennen op een atletiekbaan, dat vergt vooral de juiste sprinttechniek. De mentaliteit is er al.

20 maart 2018 om 23:51

Nee gaat hem niet worden. Bolt zijn snelheid zal ten niet worden gedaan door het gebrek aan techniek en tactisch denkvermogen. Hij kan wel diep worden gestuurd maar om daarna de bal onder controle te krijgen en ook nog eens een goede pass kunnen geven zal teveel gevraagd zijn. We praten hier over profvoetbal he. Er zijn zat spelers die op de eerste 40 meter sneller zijn dan Bolt. Dus daar kan hij het verschil ook lang niet altijd maken. Als zelfs profs dat al niet kunnen waarom iemand die nog nooit op niveau heeft gespeeld wel? En Bolt heeft slechts 50 meter op de helft van de tegenstander. Dus wederom een argument dat hij nooit een succes zal zijn.

21 maart 2018 om 07:47

😂😂😂. Jij maakt het wel heel erg bont. Geen enkele voetballer, die snel is, of beter gezegd rap oogt, zal een sprinter van zijn statuur 40 meter lang achter zich weten te houden. Een afstand van 40 meter is een eeuwigheid in sprinterstermen.

Jij denkt oprecht dat een voetballer, die niet over de techniek of mechaniek beschikt om fatsoenlijk te kunnen starten en accelereren, een atleet, die de snelste tijd ooit over 20 en 30 meter (en ik dacht de tweede tijd ooit over 10 meter), voor een afstand van maarliefst 40 meter lang achter zich weet te houden?

De snelste voetballers zullen moeite hebben met (of eraf gelopen worden door) de absolute top van de vrouwen. Zeer snelle junioren jongens van 16-19 jaar, die tot de wereldtop in hun categorie behoren, zullen het verschil al maken met voetballers.

Heb je ooit die documentaire van CR7 gezien, waar hij tegen een Spaanse sprinter van D-garnituur moest lopen? CR7 werd (of wellicht is dit nog steeds zo) als een van de snelste voetballers beschouwd. Op een sprintje van 30 meter moest hij het al afleggen tegen die Spanjaard. Laat staan als hij tegen iemand als Bolt zou moeten lopen.

Als het op recht toe recht aan sprinten aankomt, zal geen enkele voetballer iets te vertellen hebben tegen een atleet die dag in dag uit op de atletiekbaan bezig is.

‘We praten hier over profatleten, hè’ 😉

21 maart 2018 om 15:47

Ik weet of jij het weet maar Bolt is juist niet snel op de eerste 40 meter. Kijk maar eens naar zijn achterstand na ongeveer 30/40 meter. Bovendien is zelfs bewezen dat voetballers zoals Walcott, Bellerin, Mbappe, Aubameyang zelfs sneller zijn dan Bolt op die eerste 40 meter. Dat Bolt daarna sneller is lijkt mij duidelijk maar dan het voetbalveld ook wel op he.. Het is geen baan waarop je eeuwig kan blijven sprinten. Je moet nog stoppen en een bal kunnen passen. Of dacht je dat dat lukt op die snelheid? Dan kan ik je uit de droom helpen, want dat gaat niet lukken. Het gaat er hierom of hij het verschil kan maken door zijn snelheid en dat kan dus niet. Er zijn voetballers die sneller zijn dan hij op de eerste 40 meter en die maken ook niet altijd het verschil. Bovendien zijn dat echte profvoetballers en heeft Bolt bij lange na die techniek niet. Ten slotte zou je dan ook moeten weten dan Bolt een explosieve sprinter is en dus slechts 1 of 2 keer zo'n sprint op topsnelheid kan maken. Dat is genetisch gewoon een feit.

Edit: Aubameyang haalde bijvoorbeeld de 30 meter in 3,7 seconden terwijl Bolt dit deed in 3,78 tijdens zijn wereldrecord. Dus zelfs tijdens het wereldrecord was Bolt niet sneller dan Aubameyang op de eerste 30 meter. Dus wat je zegt dat voetballers atleten niet achter hun kunnen houden de eerste 30-40 meter is puur onzin, want het is al bewezen dat het wel mogelijk is.

Wat Xavi hier zegt is gewoon waar. Tactische intelligentie en spelinzicht zijn gewoon belangrijker dan fysieke kwaliteiten. Een fenomenale atleet maakt je niet meteen een geweldige voetballer. Anders zou elke ballon d’or door een Amerikaan gewonnen worden gezien het feit dat ze de beste atleten ter wereld produceren.

Wat betreft bolt, het is gewoon een reclamestunt. Denk dat die niet zo serieus bezig was. Ik denk dat sowieso te laat is voor deze man om het nog te maken in het topvoetbal.

De top haal je niet alleen met talent maar ook door hard te werken. Heb genoeg spelers zien spelen die puur op wilskracht of op snelheid toch bij een mooie club zijn terecht gekomen. Dan denk ik aan walcott, klaassen, hendrix. Dus schrijf usain bolt vooral nog niet af!

Is er ook een onderwerp waar Xavi geen mening over heeft? Of is hij het geld tellen inmiddels zat dat hij elke krankzinnige journalist gretig te woord staat?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren