Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

VZ Talentscout - Ster van ‘tweede Afrika Cup’ is op weg naar Turkije

Laatste update:

Met pen en papier in de hand en tientallen scouts hijgend in de nek struint Voetbalzone wekelijks de internationale velden af. Wie zijn de sterren van de toekomst, welke talenten moeten absoluut in de gaten gehouden worden? Ons volgende doelwit: Elia Meschak, linksbuiten uit Congo-Kinshasa.

Toernooi van de middelmatigheid
Het gros van de spelers van de elftallen van de Afrikaanse toplanden verdient zijn geld in Europa. Tijdens de jaarlijkse Afrika Cup krijgen de inwoners van het continent dan ook de mogelijkheid om deze sterspelers van relatief dichtbij in actie te zien, maar veel aandacht voor lokale spelers en competities is er doorgaans nauwelijks. De Afrikaanse voetbalbond CAF besloot daar in 2009 wat aan te doen, want in dat jaar werd voor het eerst de African Nations Championship (CHAN) gehouden. Aan dit toernooi mogen alleen spelers deelnemen die actief zijn in eigen land.

De CHAN wordt door velen gezien als een slap aftreksel van de Afrika Cup (een Zimbabwaanse krant sprak van ‘het toernooi van de middelmatigheid’), maar biedt spelers die eigenlijk nog niet goed genoeg zijn voor de nationale ploeg, wel de gelegenheid om zich in de kijker te spelen. En dat laatste deed onder anderen Elia Meschak, een negentienjarige vleugelaanvaller van TP Mazembe en Congo-Kinshasa. Hij kroonde zich in februari met vier doelpunten tot de topscorer van de CHAN, werd uitgeroepen tot de beste speler én wist met zijn land de finale te winnen.

Champions League
Meschak scoorde in de groepsfase tegen Ethiopië en Angola en was de grote man in de eindstrijd tegen Mali. Hij scoorde twee keer, waarvan de eerste de mooiste was. Hij trok vanaf links naar binnen en hamerde het leer vanuit een moeilijke hoek in de verre winkelhaak. “Ik heb mezelf tijdens de CHAN in de etalage gezet. Ik heb mijzelf laten zien en heb iedere wedstrijd meegedaan, maar wil het natuurlijk beter blijven doen. Ik heb nog niet veel bereikt, sta nog maar aan het begin van mijn carrière. Ik weet dat ik hard moet blijven werken”, zei Meschak na het toernooi tegen Jeune Afrique.

De achtvoudig international stak tegelijkertijd niet onder stoelen of banken dat hij over een transfer nadenkt: “Als je er niet van droomt om op een dag naar Europa te vertrekken, dan betekent dat dat je geen ambitie hebt.” Meschak komt bovendien misschien sneller dan verwacht in Europa terecht, want hij is sinds afgelopen zaterdag op proef bij Bursaspor. Mazembe, de club waarbij de dribbelaar in januari een vijfjarig contract tekende, heeft in een statement laten weten bereid te zijn om mee te werken aan een vertrek. Naast Bursaspor heeft ook FC Porto belangstelling.

Ariza Makukula, oud-spits van onder meer Porto en Benfica, verklapte dat in maart in een interview met Telé 50: “FC Porto wil hem hebben. Ik weet dat dit wordt uitgezonden, maar ik herhaal wat ik net heb gezegd: Porto wil Meschak. Ze hebben mij over hem gebeld. Hij staat in de belangstelling en ze blijven hem volgen. Hij is de ster van de huidige nationale ploeg en ik zie hem op een dag wel in de Champions League bij Real Madrid of Barcelona spelen. Waarom niet?”, sprak de 35-jarige Makukula, die werd geboren in Kinshasa, maar uitkwam voor Portugal.

Cédric Bakambu
Het is niet bekend wat Meschak moet kosten, maar de website Actu meldde al dat Bursaspor van plan is om een bod uit te brengen van ‘miljoenen dollars’. Trésor Kibangula, verslaggever voor Jeune Afrique, denkt dat Bursaspor in ieder geval een goede bestemming kan zijn. “Het is de club waar Cédric Bakambu, de eerste spits van de nationale ploeg, zich ontwikkeld heeft, voordat hij naar Villarreal ging. Dus ik denk dat het een goede club is, maar we hopen natuurlijk dat hij snel naar een grotere competitie gaat als de Engelse, Italiaanse Duitse of Franse. De Champions League? Dat zou een mooie ervaring op topniveau voor hem zijn. Hij moet alleen nog werken aan het spelen in teamverband, want dat is zijn zwakste punt. Maar dat zal ongetwijfeld beter gaan wanneer hij met een goede trainer werkt”, besluit Kibangula.

Naam Elia Meschak
Geboortedatum 06/08/1996
Club TP Mazembe
Positie Linksbuiten
Sterke punten Dribbel, afstandsschot

Denk jij dat Elia Meschak een contract krijgt bij Bursaspor?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Toevallig kende ik hem al. Samen met Bolingi het talent van TP Mazembe, dat bekend staat als een grote club in Afrika. De Democratische Republiek Kongo heeft de laatste tijd veel in Frankrijk geboren Congolezen voor het nationale elftal weten te strikken en zijn hierdoor echt ontzettend gegroeid. Samen met talent als Meschak Elia uit eigen land kunnen ze best wel eens een mooie toekomst tegemoet gaan.

Zo zie je maar weer dat Bursaspor echt de beste scouting van Turkije heeft. Bakambu, N'diaye, Enes Ãœnal die in de jeugd werd aangetrokken. Is een soort Porto van Turkije, qua transferbeleid.

14 juli 2016 om 12:01

Jammer dat ze dan zo een trainer als Hamzaoglu voor de ploeg zetten...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren