Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Voormalig Frans international (73) overlijdt na 39 jaar in coma

Laatste update:

Voormalig Frans international Jean-Pierre Adams is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De oud-verdediger, goed voor 22 interlands voor les Bleus, lag sinds 17 maart 1982 in coma.

Adams, die speelde voor onder meer Paris Saint-Germain en OGC Nice, zette in 1981 een punt achter zijn carrière als profvoetballer. Vlak daarna onderging hij een knieoperatie in het Édouard Herriot Hotspital in Lyon. Op de dag van de operatie waren veel doktoren in staking, waardoor een onervaren medewerker tegelijkertijd veel patiënten moest behandelen. De ingreep ging mis: de anesthesist diende Adams een verkeerde dosis toe, waardoor hij in een coma belandde waar hij uiteindelijk nooit meer uit zou komen.

In de jaren negentig zijn zowel de anesthesist als diens assistent veroordeeld tot een voorwaardelijke straf van een maand en een geldboete. Adams lag al die tijd in coma; door een tekort aan zuurstof in het brein zou hij nooit meer zelfstandig kunnen bewegen of praten. De afgelopen 39 jaar is Adams altijd verzorgd door zijn vrouw Bernadette. In maart liet zij in gesprek met CNN nog weten dat ze geen seconde heeft overwogen om euthanasie toe te passen.

Het koppel woonde samen in Zuid-Frankrijk, waar Adams zijn dagen doorbracht in bed. “Mensen op Facebook zeggen dat hij de stekker uit het stopcontact moet trekken... maar hij is niet eens aangesloten!”, sprak Bernadette naar aanleiding van Adams’ 73ste verjaardag. “Ik zal niet stoppen met hem te eten en drinken geven. Hij heeft een normale routine, wordt telkens wakker rond 7 uur. Buiten bewustzijn, maar Jean-Pierre hoort me en hij kan zitten in een rolstoel.”

Adams kwam op jonge leeftijd terecht bij Nîmes en brak bij die club door op het hoogste niveau. Begin jaren zeventig kwam hij ook in beeld bij de nationale ploeg, waar hij centraal achterin een duo vormde met Marius Trésor. Vervolgens speelde kwam hij in vier jaar tijd tot 145 wedstrijden voor OGC Nice, waarna hij nog de shirts droeg van Paris Saint-Germain, Mulhouse en Chalon.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Wat een verhaal zeg, en wat ongelofelijk lief van zijn vrouw om hem nog steeds te verzorgen. Hopelijk heeft hij nu zijn rust gevonden en voor zijn nabestaanden erg veel sterkte.

6 september 2021 om 12:39

Heel lief van zijn vrouw, maar ik denk dat ik liever had dat mijn vrouw euthanasie zou laten plegen.

Maar verder erg triest natuurlijk en dat voor een simpele knieoperatie.

6 september 2021 om 13:04

Inderdaad een triest verhaal voor beide betrokkenen, Adams en zijn vrouw. Moge hij rusten in vrede.

Nederland79, ik begrijp jou helemaal maar zoiets zul je toch zelf moeten beschrijven en/of lid worden van de euthanasieverening (mss dat het tegenwoordig anders heet) want als je dat niet doet strel je je vrouw voor een zware keuze.

Mijn beide ouders hebben voor euthanasie gekozen nadat ze uitbehandeld waren. Mijn vader is alweer 21 jaar geleden en ik kan je verzekeren dat als onze huisarts niet zo meegaand was geweest dan had mijn vader geen euthanasie kunnen toepassen omdat het niet beschreven was.
Dan hadden ze hem plat gezegd, met veel pijn laten verk***en.

6 september 2021 om 13:10

Was mijn vrouw maar zo lief !

6 september 2021 om 15:07

@rik ik hoop vooral dat je nog lang in gezondheid van je vrouw mag genieten.

Wat een triest verhaal...RIP

Wat een afschuwelijk verhaal zeg, dan hebben wij het in ons land nog een heel stuk beter geregeld wat betreft stakingen. In Frankrijk betekent een staking in principe mild rellen. En dan nog zo’n lichte straf geven… als dit mijn naaste zou overkomen zou ik de betreffende persoon echt volledig kaal plukken, mits hij/zij niet voor jaren in de gevangenis verdwijnt

6 september 2021 om 12:22

Tja geen idee hoe het precies zit. Maar een onervaren arts moest het vuile werk opknappen. Ik zou mijn woede lekker richting de overheid uiten.

6 september 2021 om 17:52

Ik vind dit persoonlijk een behoorlijk kwalijke mentaliteit richting artsen en verpleegkundigen. Ik ken de inhoud niet maar fouten maken gebeurt nou eenmaal. Voor artsen en verpleegkundigen is dit niet anders. Hoe naar dit ook is, ik vind het geen oplossing om daar maar keihard voor te gaan straffen. Dat voorkomt echt geen fouten. Sterker nog, zou jij je huidige werk blijven doen als er voor elke fout die je maakt een jarenlange gevangenisstraf je boven het hoofd hangt? Of zou je lekker ander werk kiezen dat ook nog eens minder zwaar is?

6 september 2021 om 19:15

Snap ik, maar is wel realistisch. Ik denk niet dat ik bij machte zou zijn vergevingsgezind te zijn in een dergelijke situatie. Heb het ook niet over de verpleegkundige per se, maar iedereen die verantwoordelijk is. En nee, in een vitale sector als de zorg zijn zulke fouten ongeoorloofd, aangezien we het wel over iemands leven hebben. Als een geliefde van mij zoiets overkomt omdat er een zo goed als onbevoegd iemand hem of haar dit aandoet, is dat toch niet goed te praten? Vervolgens trek je een kromme vergelijking naar ‘wat ik doe’. Alsof artsen geen fouten kunnen of mogen maken, elke operatie heeft risico. Dit gaat er echter om dat er via zo’n enorme fouten in een dergelijke situatie zulke keuzes worden gemaakt met alle gevolgen van dien, waarom hebben we het dan nog over vergevingsgezindheid? Als ze jou zouden uitleggen: “wegens een fout is uw vrouw in een coma beland, de verpleegster moest het doen want de arts nam deel aan een staking.” Vind je dat dan een geoorloofde fout? Alsjeblieft zeg

6 september 2021 om 19:46

Dat de gevolgen groot zijn betekend niet dat het maken van fouten dus niet kan gebeuren. In dit geval was het een onervaren arts die de narcose toediende. Niet een verpleegkundige. Als mijn partner in een coma beland zal ik vast erg boos zijn. En joh, misschien wil ik wel dat iemand in de bak gaat. Alleen wil ik niet dat hoe we met zorgpersoneel in zulke situaties omgaan door mij wordt bepaald terwijl ik dan waarschijnlijk op mijn minst rationele en meest emotionele moment in mijn leven zit.

Zulke vrouwen bestaan amper meer

6 september 2021 om 12:41

@makallelele natuurlijk extreem dapper en liefdevol van die vrouw. Maar stel dat hij haar echt hoorde...dus toch een soort van bij kennis was, wat een vreselijke lijdensweg is dat dan geweest voor hem. 39 jaar zitten, niks kunnen doen alleen je vrouw horen praten, zonder dat je kunt reageren.
Ik hoop dat mijn vrouw in zo'n geval kiest voor euthanasie en een eind maakt aan mijn lijdensweg en op die manier ook wat aan haar eigen leven houdt.

29er zegt het een beetje bot, maar ik snap zijn punt

6 september 2021 om 13:03

Wat een onzin en wat een negativisme. Waar baseer je dit überhaupt op?

6 september 2021 om 13:40

Haha, ben ik de enige die de opmerking van Sabri-reis als een grappige opmerking lees? Gewoon puur om om te lachen, niks seksistisch, discriminerends, gewoon een grap die helaas tegenwoordig nauwelijks meer gemaakt kan worden. Wat een armoe dat dit al anders geïnterpreteerd wordt 😔. On: het zou je gebeuren. Ongelooflijk. Door een stomme medische fout je leven kwijt zijn 😪

6 september 2021 om 14:03

@tegengif. Even zonder alle gekkigheid, bestaan die dan?

6 september 2021 om 14:11

Volgens mij is er een opmerking tussenuit gehaald. Bovendien is de volgorde van reacties heel anders op de app dan op de site die ik nu ook even geopend heb.... Heel raar dit VZ, hoe kan dat?

6 september 2021 om 13:19

Wat een onzin zeg. Je hebt ook geen enkel idee of deze vrouw bij hem was gebleven als hij nooit in een kasplant was veranderd. Het is voor haar eerder een fijne slachtofferrol. Eerlijk gezegd vind ik het een beetje slecht wat ze heeft gedaan. Je weet niet wat die man nog meekrijgt dus wie heeft ze hem wel gemarteld door zo lang te laten leven.

Ik snap natuurlijk ook de mooie kant van het verhaal, dat ze zo trouw en liefdevol is geweest, maar ze had ook karakter kunnen tonen door de zware beslissing te nemen en door te gaan met haar leven. Ik zou absoluut niet willen dat mijn vriendin heel haar leven zou opofferen om mij te verzorgen als ik een kasplant was. Laat mij dan maar sterven zodat het boek dicht kan.

Maar het is natuurlijk ook lastig omdat zijn lichaam gewoon leeft dus euthanasie is de enige optie. Het voelt ergens als ultiem verraad dat je hem dan een dodelijke injectie zou laten geven en ergens heb je de irrationele hoop dat er een wonder gaat gebeuren.

6 september 2021 om 16:15

Zulke vrouwen voor zulke mannen.

Poeh, respect dat ze dat al die jaren heeft gedaan.
Elke dag de pijn blijven voelen omdat ze er mee geconfronteerd blijft worden...

6 september 2021 om 12:25

Het vereist zoveel energie inderdaad. Dat iets heel moois zolang de wens van de patient maar wordt gerespecteerd. Bij veel mensen in Nederland wijken ze vaak af van die wens.

6 september 2021 om 12:32

hoeveel mensen spreken die wens uit? In 99 van de 100 gevallen gebeurt zoiets en is er vooraf niets afgesproken. Het is waarschijnlijk maar een intrepetatie van de partner.
Het is daarnaast compleet egoistisch als je uitspreekt dat wanneer je in coma bent je verwacht dat je partner je net zo lang als mogelijk in leven houdt, maar dat is een andere discussie.

6 september 2021 om 12:40

Dat is het lastige. Hoe leg je het vast. En hoe ga je om met een wens die mogelijk veranderd is.

6 september 2021 om 13:23

Ik denk dat niemand zin heeft in de discussie wat iemand wel of niet moet doen. Ik geloof dat meer dan 99% van Nederland het namelijk niet vast legt voordat het gebeurt. Die vrouw had een keuze, en de keuze viel op het verzorgen van haar man voor bijna 40 jaar. Mijn persoonlijke voorkeur maakt niet uit, voegt niks toe aan de discussie.

6 september 2021 om 13:47

Het probleem is een beetje dat het in de praktijk alleen wordt vastgelegd wanneer iemand de sterke wens heeft om uit zijn lijden verlost te worden in zo'n situatie. Echter als iemand niets heeft vast laten leggen, kun je er niet zomaar vanuit gaan dat ze níét die wens hebben.

Wat bijzonder, in een rolstoel kunnen zitten en het idee hebben dat hij je hoort terwijl hij in coma is. Moet je nagaan dat hij meer dan de helft van zijn leven in coma lag. Heel veel respect voor zijn vrouw dat zij al die tijd hem zo verzorgd heeft. Ze heeft ook een groot deel van haar leven opgeofferd.

39 jaar in coma.. Wat verschrikkelijk zeg, niet te bevatten.

Bizar. 10 dagen voordat ik ben geboren is hij in coma geraakt. Niet dat dit relevant is voor anderen maar ik besef me daarmee hoe lang dit daadwerkelijk is. Respect voor zijn vrouw. Je brengt je man naar het ziekenhuis voor een knieoperatie en hij komt in coma terug. Niet te bevatten.

6 september 2021 om 15:11

@makellelele ik volg je volkomen! Ik dacht bijna exact het zelfde: 14 dagen nadat ik geboren werd, raakte hij in coma. 39 jaren vlogen voor mjjn geestesoog voorbij: school, studie, werk, vriendschappen, huwelijk, vader worden, vreugde en verdriet versus dezelfde 39 jaren coma en verder niets...

6 september 2021 om 17:39

Precies dit. Het is letterlijk niet te beseffen. En dan staan wij er ver buiten. Kan je nagaan hoe het voor de directe omgeving en hemzelf (als hij zich er bewust van was) moet zijn geweest.

Wat een verhaal, word er gewoon stil van. Spreekt zoveel liefde uit de daden van z'n vrouw. Kippenvel.

Wat een verschrikkelijk verhaal, dit is echt iets om emotioneel van te worden. Hopelijk heeft hij zijn rust gevonden. En niet te vergeten geweldig van zijn vrouw dat ze hem zo lang verzorgt. RIP

Kippenvel echt heel triest dit voor hem. Super veel respect voor zijn vrouw echt prachtig.

... wauw 😶. Is toch wat.. door zo'n toedoen in coma raken. Voor 39 jaar lang voor de rest van je leven. Ongelooflijk. Diep respect voor zijn vrouw. Rust zacht en kracht aan nabestaanden.🙏🏽

Bah, wat moet dat ongelofelijk naar zijn..
Veel sterkte voor de nabestaanden!

Ik vind het een beetje dubbel. Ontzettend veel liefde van zn vrouw maar aan de andere kant....als je hoort dat mensen die in coma liggen nog altijd dingen mee krijgen maar niks kunnen doen. Dan is dat een 39 jarig durende hel lijkt mij.

6 september 2021 om 13:04

Precies dit!

6 september 2021 om 13:27

Zou heel goed kunnen. Het kan ook zijn dat hij zich er na een tijd ook mee 'verzoent' en dat hij het heerlijk vindt om de stem van zijn vrouw te horen. Niemand die het weet.

RIP. Wat een bizar verhaal, en wat een doorzettingsvermogen van zijn vrouw om elke dag weer voor hem te zorgen, en dat 39 jaar lang.

Zal hij geleden hebben? Zal hij ergens ooit geweten hebben on welke toestand hij zich bevind?

Makkelijk om te zeggen dat als het jou overkomt om dan de stekker er maar uit te trekken, maar als je niet aan de stekker zit is er weinig om er een eind aan te maken.

Nou dit is me wel een medische blunder van jewelste zeg. Hier moet je toch niet aan denken? Schandalig dat een knie-operatie op zoiets kan uitlopen. Is voor die vrouw toch ook een hel. Hopen dat hij nu eindelijk vrij is van alle ellende. RIP

Een tragisch verhaal. Wel eentje die ons aan het denken zet. Wat ik vooral niet wil doen is om de vrouw in een bepaald hokje te zetten. Heb respect voor haar, maar als ze wel haar man had laten inslapen had dat ook gerespecteerd moeten worden. De laatste jaren realiseer ik me steeds meer dat de dood echt iets heel persoonlijks is.

Jean-Pierre Adams die kan ik me nog herinnen samen met Marius Tresor.ze noemde het in Frankrijk "la garde noire".geweldig!dat hij in coma terecht kwam en ook twee jaar eerder Omar sahnoun die in de bloei van zijn leven een hartstilstand kreeg zijn toch dingen die je als kind nooit meer vergeet!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren