Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Voetbal en technologie: bezint eer ge begint

Laatste update:

Vanaf grote hoogte stort hij zich naar beneden, enorme klauwen slaan zich om een hulpeloze prooi. Het is een roofvogel, waarvan vogelminnend Nederland tevreden vaststelt dat haar populatie in ons land nog altijd groeiende is. Dat is de havik, een gevleugelde vriend die beschikt over een bijzonder scherp waarnemingsvermogen van grote afstand. Een haviksoog ontgaat niets.

Nog niet zo lang geleden deed de hawkeye een succesvolle intrede in de tennissport. Meerdere camera’s, opgesteld rondom de tennisbaan, volgen de bewegingen van spelers en bal, en aan de camera’s gekoppelde computers berekenen exact de plaats waar de bal de grond heeft geraakt. Nou ja, bijna exact, want de hawkeye heeft een nauwkeurigheid van ongeveer twee tot drie millimeter.

Op zich beschikt de havik over diverse kenmerken die de gemiddelde voetballer meer dan van dienst kunnen zijn. De havik is een uitstekende vleugelspeler, beschikt over een zeer goed overzicht, krijgt na een vliegende start van de wedstrijd alleen maar meer vleugels en is bijzonder sterk in de lucht. De vraag is echter of de havik ook het antwoord is op de toenemende complexiteit voor een arbiter om tot een juiste beslissing te komen in de voetbalsport, een sport die de laatste jaren alleen maar sneller wordt, om nog maar te zwijgen over de toenemende belangen.

Een grote groep voetbalvolgers is zonder meer voorstander van het gebruik van meer technologische hulpmiddelen in de voetbalsport. De hawkeye, of een technologie gebaseerd op het gebruik van videobeelden, zou het arbitrale kwartet moeten assisteren bij het waarnemen van buitenspel, een bal die de doellijn is gepasseerd, mogelijk zelfs overtredingen. Jack van Gelder pleitte er onlangs nog voor in Studio Voetbal. Beide trainers zouden per speelhelft twee of drie keer de mogelijkheid krijgen om een spelsituatie terug te zien op het videoscherm bij de vierde official, eventueel met een herziening van een beslissing van de scheidsrechter tot gevolg. Zou dat het einde van onrecht als gevolg van foutieve scheidsrechterlijke beslissingen betekenen? Ik heb mijn twijfels.

Voor het waarnemen of een bal wel of niet de doellijn is gepasseerd lijkt het gebruik van technische hulpmiddelen een uitkomst. Dit soort beslissingen zijn vaak cruciaal voor het verloop van een wedstrijd, vraag het maar aan een Duitser die zich 1966 nog herinnert. Als er twijfel optreedt of een bal voor, op of achter de doellijn is geweest, raadpleegt de scheidsrechter zodra het spel stilligt de videobeelden om tot de juiste beslissing te komen. Wellicht kan de exacte plaats van de bal ten opzichte van de doellijn met een hawkeye worden berekend. Klinkt goed, niet waar? Waar wachten we nog op?

Hoe anders is het met technologische hulpmiddelen die worden ingezet om beslissingen over bijvoorbeeld wel of geen buitenspel te bestuderen. Het gebruik van hulpmiddelen zal ertoe leiden dat scheidsrechters bij elk randje-buitenspel geval het spel laten doorgaan. Het heeft immers weinig zin om af te fluiten, de beelden te bestuderen en vervolgens te concluderen dat het geen buitenspel was. Het is onmogelijk om zo’n spelsituatie voort te zetten nadat het spel is afgefloten. Je zou een directe vrije trap aan de aanvallende partij kunnen toekennen indien het geen buitenspel bleek te zijn, maar dat is wel een erg schrale troost als die pijlsnelle aanvaller, iets voorbij de middenlijn, net in een sprintduel met een verdediger verwikkeld was op weg richting het vijandelijke doel.

Mijn verwachting is dus dat het gebruik van technologie om buitenspel te verifiëren ertoe zal leiden dat bij veel twijfelgevallen wordt doorgespeeld. Stel je eens voor, tijdens De Klassieker breekt Andwélé Slory door aan de rechterkant. Het is bijna niet waar te nemen of het buitenspel is, dus arbiter Bas Nijhuis laat doorspelen. De voorzet die volgt belandt bij de tweede paal, waar Diego Biseswar de bal oppikt en teruglegt op de mee opgekomen Leroy Fer, die, nadat hij Toby Alderweireld heeft omspeeld, de bal onhoudbaar achter Maarten Stekelenburg in de verre hoek krult. Heel Feyenoord viert feest, maar ergens rond de middenlijn zwaait Martin Jol richting scheidsrechter Nijhuis dat hij de situatie met Slory nog wel eens wil terugzien. En warempel, het was buitenspel, het doelpunt wordt geannuleerd en de Rotterdamse feestvreugde gaat niet door. Eind goed al goed, zou je zeggen, een rechtvaardige beslissing.

Stel nu eens, in bovenstaand scenario, dat Fer de bal niet in de verre hoek krult, maar naast het doel van Stekelenburg. Op het eerste gezicht lijkt dat geen probleem, maar we moeten ons realiseren dat we in dat geval naar een spelsituatie hebben gekeken, die misschien twintig seconden duurt, maar misschien ook wel een minuut, die achteraf niet relevant zal blijken te zijn. Want áls het al een treffer zou hebben opgeleverd, dan zou deze niet hebben geteld, aannemende dat Jol gebruik maakt van zijn recht om de beelden te bekijken. Er gaat dan dus kostbare speeltijd verloren aan irrelevante spelsituaties.

We veranderen het scenario nog iets. De voorzet van Slory komt bij Biseswar, maar door een matige controle ontfutselt Gregory van der Wiel hem de bal. Er volgt direct een lange pass, waarmee Dennis Rommedahl wordt gelanceerd, omdat de Deen zojuist is weggelopen uit de rug van de mee opgekomen Fer. Feyenoords laatste verdediger, Andre Bahia, is ook verrast door deze opening, en trekt aan de noodrem door Rommedahl door middel van een overtreding een overduidelijke doelkans te ontnemen. Nijhuis grijpt naar de borstzak, maar Feyenoord-trainer Mario Been maakt druk gebarend aan de zijlijn duidelijk dat Slory had moeten worden teruggefloten vanwege buitenspel. In dat geval zou de voorzet niet zijn gekomen, was Fer niet mee opgekomen en had Bahia als laatste man niet aan de noodrem hoeven trekken om Rommedahl af te stoppen. Kortom, Been wil nu ook een beroep doen op de videotechnologie. Dat wordt natuurlijk bakkeleien rondom een videoscherm aan de zijlijn. Staat men hierbij stil wanneer men pleit voor meer gebruik van videobeelden in het voetbal?

De regels in de tennissport zijn vrij eenvoudig. Een bal is in of uit. Na het bestuderen van de hawkeye wordt ofwel het punt toegekend aan een van de spelers, ofwel het punt wordt overgespeeld. Geen man overboord, zeker aangezien het overgrote deel van de punten niet cruciaal is voor het wedstrijdverloop. Bij 15-15 aan het begin van de tweede set zal niemand zich er overdreven druk om maken; er komen nog genoeg punten om de zaak recht te trekken. Hoe anders werkt het in de voetbalsport. Een foute beslissing kan cruciaal zijn. Dat lijkt een reden om het gebruik van technologie snel te introduceren, maar de complexiteit van de regels en totaal andere dynamiek van de sport zal blijven zorgen voor discutabele situaties.

Laten we in de voetballerij voorzichtig zijn met het zomaar introduceren van videotechnologie om de scheidsrechter te helpen bij het nemen van beslissingen. Technologie om te bepalen of de bal de doellijn is gepasseerd, prima, dat komt slechts zelden voor. De vijfde en zesde official, die 90 minuten staan te blauwbekken op de achterlijn, zullen er dankbaar voor zijn. Maar ik denk dat het daarbij moet blijven. De voetbalsport is (nog) niet klaar, en waarschijnlijk zelfs niet geschikt, voor een grotere mate van gebruik van technologie.

PSV

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Je begin is leuk om te lezen. Maar ik vind je voorbeeld met die uitbraak van Rommedalh wel heel overdreven en vergezocht. Het werd naar het einde toe ook iets minder, maar de strekking is gewoon goed.
4 sterren.

Goed artikel. Niet kritiekloos, en de massa na krakelend, veranderingen doorvoeren

Ik vind dat Blatter te veel kritiek krijgt in zijn strijd tegen technologische ontwikkelingen, dan begint men vaak over frauduleuze verkiezingen enz. Maar je moet absoluut voorzichtig zijn met het introduceren van camara's in de voetbalsport vooral onder druk van de clubs met het meeste geld en belangen. Dat laatste, het geld, vind ik ook een onwaarschijnlijk slecht argument, zo van: ''die bal over de lijn of voor de lijn kan miljoenen euro's schelen''. Alsof we geld een argument is, de rijke clubs maken al genoeg kapot aan de charme van het voetbal. En dat is nu precies waar Blatter wel naar kijkt de charme en traditie van het voetbal. Dan mag hij 100x aan, onbewezen maar luid rondgebazuinde, praktijken doen, hij houdt wel van voetbal en haar charme en probeerd dat te beschermen. Veranderingen zijn mijns inziens mogelijk, maar met zeer grote terughoudendheid en voorzichtigheid. Er is al te veel traditie te gemakkelijk naar de klote geholpen en dit dreigt op veel andere gebieden ook te gebeuren, met name door de rijke clubs...

leuke titel, technoligie, gezien het toch echt technologie is. als je titel al een spelfout erin heeft zitten, lees ik de rest van het stuk uiteraard al niet meer. let daar de volgende keer op!

16 januari 2010 om 14:44

Ik denk dat je het als technoligie zou moeten zien in de vorm van religie. Dat is tenslotte ook een beetje de strekking van zijn tekst. Ben het niet met hem eens, op het moment dat Rommedahl neergehaald wordt kan je de overtreding terug kijken, het gaat te ver om te insinueren dat je het mag afwijzen op een niet gegeven buitenspelbal...

16 januari 2010 om 18:45

Een typefout van de redactie van Voetbalzone bij het aanmaken van de titel. Ooit in je opgekomen voordat je commentaar geeft?

En vervolgens een ster geven terwijl je alleen de titel hebt gelezen? Belachelijk.

16 januari 2010 om 20:10

Bedankt voor de back-up Roel, kwam inderdaad doordat je de titel in een afzonderlijke balk moet insturen, waardoor ik hem niet vanuit mijn Word document gekopieerd heb (en dus de luxe van de spellingscontrole moest missen;-) Gelukkig is het inmiddels hersteld.

Ik meng me overigens niet verder in de discussie (tenzij ik gevraagd word om iets toe te lichten), dat laat ik aan de lezers over. Maar op voorhand alvast bedankt voor de commentaren.

17 januari 2010 om 14:07

Redactie voetbalzone typt zo'n stuk echt niet over hoor. Die doen gewoon aan knippen plakken. Dus het is wel degelijk een stomme fout van Johan zelf.
Maar in een keer 1 ster geven is wel extreem.

Leuk stuk, je gebruikt goede voorbeelden. Ik vind het begin ook leuker dan het eind, maar vooral het voorbeeld tijdens de klassieker is een goede. Ik denk ook dat het voetbal niet geschikt is voor deze technologie.

Zet je een scheidsrechter achter een tvtje neer, of je plaatst een chip in de bal en in de schoen van elke profvoetballer die registreert waar de speler staat ten opzichte van de bal en de andere spelers. Dan wanneer het buitenspel(speler raakt bal) is automatisch fluitsignaal. Deze technologie is gemakkelijk te introduceren in een sport waar zoveel geld omgaat. Misschien iets voor een commercieel bedrijf om te proberen dit te maken het is tenslotte ook handig voor een coach als hij ziet waar spelers zich de hele wedstrijd bevinden.

Ik geloof niet dat de voetballerij zich heel druk maakt over al dan niet buitenspel. Je gebruikt 1 heel goed voorbeeld waar het om draait, en dat is Engeland 1966. Daar gaat het om, en dat is d.m.v. deze hulpmiddelen WEL uit te sluiten. Want daarin werkt voetbal hetzelfde als tennis, hij zit wel of hij zit niet...

Verder vond ik het best aardig om te lezen.

Waar is het voordeel gebleven? Volgens mij gebeurd het regelmatig dat er doorgespeeld mag worden indien een buitenspelpositie geen nadeel voor de - op dat moment - verdedigende partij oplevert.

Ik begrijp de strekking van het verhaal, maar volgens mij wil men vooral een systeem als hawkeye om te kunnen zien of de bal over de lijn is gegaan of niet. Om buitenspel te registreren zal er iets geavanceerder moeten komen dan een paar computer ogen.

Ik heb het nog nooit meegemaakt wat jij hier nu voor elkaar krijgt. Je verandert mijn mening over een onderwerp met een A4'tje tekst. Door de voorbeelden die je noemt zit ik achter m'n PC met het gevoel van, verrek daar heb je een goed punt! Ik was eerst voor camerabeelden maar na jouw argumenatie trek ik me terug. Klasse stuk!

Ja, ik vind de strekking van het artikel en het onderwerp erg interessant, maar ik had wat meer diepgang verwacht. Je laatste voorbeeld had je ook door een korte zin duidelijk kunnen maken bijvoorbeeld. Hiermee had je de ruimte anders kunnen invullen, bijvoorbeeld door een andere aanpak voor te stellen.

Deze aanpak zou zijn dat de coaches niks te zeggen hebben over het terughalen van spelsituaties. Dit is een taak van de scheidsrechter en moet zo blijven. Zo kan alleen de scheidsrechter bij twijfel terugkijken (of het nou hawk-eye of videobeelden zijn). Tennis is ook, zoals je zelf ook al zegt, een slecht voorbeeld. Vergelijk het maar met rugby of hockey, veel vergelijkbaarder. Maar met de algehele strekking ben ik het eens, je moet niet alle beslissingen willen terugkijken en het blijft in sommige gevallen toch een keuze van de scheids (aangeschoten hands of niet bijv.).

goed artikel, vooral die vergelijkingen met de havik zijn leuk gevonden. Alleen is het bij een twijfelgeval over buitenspel sowieso altijd voordeel voor de aanvallende partij, dus doet jouw gedachtegang er niet zo heel veel toe. Dat scheidsrechters die regel bijna altijd negeren is een ander punt, maar bij een twijfelgeval moet er altijd doorgespeeld worden. Het maakt het spel ook leuker als je niet elk twijfelgeval gaat terugfluiten. Nee, geef mij maar gewoon hawkeye, 3 mogelijkheden voor een coach om het spel stil te leggen, heeft hij goed behoud hij 3 mogelijkheden, heeft hij het fout dan is hij er eentje kwijt.

Leuk stuk, goed beargumenteerd en leuke sprekende voorbeelden.

Inhoudelijk vind ik wel dat je de plank enigszins misslaat. Je zegt zelf al dat Tennis en voetbal een wereld van verschil is. Je vergeet echter de vergelijking te maken met sporten die wel veel raakvlakken met voetbal hebben zoals ijshockey en dichter bij huis, veldhockey (en er zijn er meer).

Het veldhockey laat zien dat het prima gaat. Duidelijk regels, veel openheid omdat de scheidsrechter op een open communicatielijn een duidelijk afgebakende vraag moet stellen. Het kost een kleine minuut, maar goed, dat kost een rollebollende speler die met een spatje magisch water weer topfit is ook.

Ik wil me overigens niet zomaar kritiekloos fan verklaren van camera review. Jou stuk geeft inderdaad heel duidelijk aan dat er nogal wat zaken zijn waarnaar gekeken moet worden, maar je had wel iets breder mogen kijken en een betere vergelijking dan dit mogen vinden van mij.

18 januari 2010 om 21:22

Eide,

Bedankt voor je commentaar. Even een korte opmerking: ik heb wel degelijk overwogen om ook vergelijkingen naar veldhockey en ijshockey te maken. Probleem is echter dat veldhockey geen buitenspel meer kent (ik heb er voor gekozen dat dat juist een belangrijk onderdeel is in mijn betoog). Wat ijshockey betreft, ik ben jarenlang een groot volger van de NHL geweest (nu in iets mindere mate overigens) en bij het ijshockey wordt de camera vooral gebruikt om gevallen in de doelmond (ook wel crease genoemd) te analyseren, het spel gaat gewoon te snel om dat goed te kunnen zien, en verder kunnen diverse spelers het zicht ontnemen. In ijshockey is daarom voor mij de noodzaak ook veel groter wat betreft gebruik van video. Om die redenen heb ik deze twee sporten niet in mijn vergelijking betrokken, al ben ik het met je eens dat je het gebruik van videobeelden in een breder perspectief zou kunnen belichten.

19 januari 2010 om 00:27

Ik moet ook heel eerlijk toegeven dat ik niet helemaal op de hoogte ben van de regels omtrent de camera review bij hockey. Ik ben het natuurlijk zonder meer met je eens dat het gebruik van elektronica een ontwrichtend effect zou kunnen hebben op het voetbal spelletje.

Dank voor je reactie trouwens. Ik ben benieuwd naar je volgende stuk.

Ik ben het grotendeels met je eens. Bij elke sport wordt getracht om de regels tot het einde na te streven. Vaak is dat niet mogelijk, zoals bij voetbal. Aangezien je maar 4 waarnemer hebt, afgezien van de andere 16 miljoen, die allemaal hun eigen mening hebben waardoor het het best uitpakt voor zijn of haar club.
Ik vind het dus niet zo dat je voor elke buitenspel de camera erbij kan en mag pakken. Bij situaties die 10, 20 of 30 keer per wedstrijd voorkomen, zoals hoekschoppen/doeltrappen, ingooien voor de een of de ander of die buitenspelval, moet je natuurlijk de camera er niet bij pakken. Dat legt alleen het spel stil, en is saai om te zien.
Wel vind ik dat je bij uitzonderlijke situaties het wel moet kunnen. Zoals jij ook al zei in je prachtige artikel, als een arbiter twijfelt of een bal wel of niet over de doellijn is. Hieruit kan de 1-0 in de 92e minuut komen, terwijl de bal een meter voor de lijn terecht kwam. Dit is wedstrijd bepalend, en het kan je punten kosten, terwijl iedereen zag dat het niet zo was. Iedereen op de man na die het besluit.
Denk hierbij ook aan Frankrijk-ierland. De handsbal van Henry is de verlenging, waardoor Gallas scoorde. Dat is een goed voorbeeld om de beelden erbij te pakken. Omdat de hele wereld zag dat het hands was, behalve weer die ene persoon...
Dus bij zulke dingen als; bal over de doellijn of niet, handsbal in of net buiten de 16, een overtreding waardoor een doelpunt kan komen, of een kaart komt terwijl het bleek dat het een schwalbe was... Die dingen moeten aangepakt worden, dingen die niet om de paar minuten gebeuren.

Wat je trouwens tegen Eide zei, sloeg de spijker op z'n kop. ”bij het ijshockey wordt de camera vooral gebruikt om gevallen in de doelmond (ook wel crease genoemd) te analyserenen”. Dat is precies wat ik bij het voetbal ook wil.

Verder vind ik het een zeer goed artikel. Zeker 4 sterren waard. Ik geef je er 5, ook om die 1 ster van pieperke89 goed te maken. Want dat sloeg natuurlijk nergens op.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren