Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Vinícius toont in aangrijpend filmpje 5 keer bewijs van racisme: ‘Onmenselijk'

Laatste update:

Vinícius Júnior is helemaal klaar met het racisme waar hij dit seizoen in LaLiga veelvuldig mee geconfronteerd wordt. Als bewijs heeft de aanvaller van Real Madrid een videocompilatie op Instagram gepost. Hierin laat de Braziliaan nogmaals zien dat hij dit seizoen in vijf uitduels had te dealen met racisme. Het incident rond Vinícius, die zondagavond racistisch werd bejegend tijdens de wedstrijd tussen Valencia en Real Madrid (1-0), heeft veel stof doen opwaaien.

“Elke uitwedstrijd is er wel een onaangename verrassing”, schrijft Vinicius bij de videocompilatie op Instagram. “En er waren er veel dit seizoen. Doodsbedreigingen een opgehangen pop, racistische spreekkoren en oerwoudgeluiden. Allemaal is het opgenomen. Incidenten, zegt men dan. Maar het zijn geen incidenten. Het gebeurt continu en het heeft zich over verschillende Spaanse steden verspreid.”

De aanvaller van Real Madrid vraagt zich af wat er nog meer nodig is om de mensen die hem racistisch bejegenen te straffen en om clubs sancties op te leggen. “Waarom kaarten de sponsors dit niet aan bij LaLiga? Waarom brengen de televisiezenders deze barbaarsheid niet in beeld? Het probleem wordt erger en erger. Het bewijs staat in de videocompilatie. Nu vraag ik u: van hoeveel van deze racisten zijn hun naam en foto op websites geopenbaard? Ik antwoord om het makkelijker te maken: nul. Geen enkele racist die zich publiekelijk heeft verontschuldigd. Dit is geen voetbal, dit is onmenselijk.”

Christusbeeld in Rio blijft donker
Het wereldberoemde Christusbeeld in Rio de Janeiro bleef maandagavond een uur niet verlicht uit solidariteit met Vinícius Júnior vanwege het racisme-incident tijdens de wedstrijd tegen Valencia. De aanvaller liet via sociale media weten dat het gebaar in zijn geboorteland hem ontroerde. Tijdens de wedstrijd in Mestalla was er een groep fans die Vinícius door middel van een megafoon constant beledigde. Later in de wedstrijd raakte de Braziliaanse vleugelaanvaller ook nog betrokken bij een opstootje en kreeg hij de rode kaart voorgehouden.

Daags na de hectische wedstrijd in Valencia meldde Vinícius zich op zijn sociale kanalen. "Het was niet de eerste keer, noch de tweede, noch de derde. Racisme is normaal in LaLiga. De teams vinden het normaal, de bond ook en de tegenstanders moedigen het aan. Dat spijt me zeer. De competitie die ooit toebehoorde aan Ronaldinho, Ronaldo, Cristiano en Messi behoort vandaag toe aan racisten."

Die woorden schoten vervolgens in het verkeerde keelgat bij Javier Tebas. De baas van LaLiga, de organisatie die de competitie organiseert, vindt niet dat er sprake is van stelselmatig racisme. "Het is oneerlijk om te zeggen dat Spanje en LaLiga racistisch zijn. We bestrijden racisme op de zwaarste manier en hebben dit seizoen negen meldingen van racisme gedaan, waarvan acht tegen Vinícius. We identificeren de idioten die verantwoordelijk zijn en dragen alle meldingen over aan de instanties. Racisme is een uiterst zeldzame gebeurtenis in onze competitie en dat willen we elimineren, maar we mogen niet toestaan dat de reputatie van de competitie wordt aangetast."

Vier arrestaties
Het racisme-incident tijdens het duel met Valencia leidde tot enorme verontwaardiging in binnen- en buitenland. De Spaanse politie is dinsdag in actie gekomen en heeft vier personen aangehouden vanwege het ophangen van een pop met een shirt van Real Madrid-aanvaller Vinícius Júnior eind januari. De arrestaties hebben betrekking op een vorig incident. Supporters van Atlético Madrid hadden destijds een pop met een shirt van Vinícius aan een brug bij Valdebebas, het oefencomplex van Real Madrid, opgehangen. Zowel Atlético als Real sprak in een officieel statement vervolgens zijn afschuw uit over het tafereel.

Atlético-fans shockeren richting derby met ophangen van Vinícius Júnior-pop

Supporters van de harde kern van Atlético lieten zich eind januari van hun slechtste zien.Lees artikel


Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Het is toch wel echt triest te noemen.
Vini moet zich beter in het veld gedragen maar dat mag nooit een reden zijn voor discriminatie.
Zijn ook zat blanke spelers die vervelend zijn zoals Klaassen en alleen maar lopen te jammeren bij elke beslissing.

23 mei 2023 om 10:28

Wat is je punt nou precies? Dat hij het uitlokt? Een Klaassen word toch helemaal niet op die manier behandeld door het publiek? Dat maakt dit dan toch een waardeloze vergelijking

23 mei 2023 om 10:42

Ik denk eerder dat een het punt is dat een deel van de voetbalfans over elke grens gaan om frustraties te uiten.
discriminiatie tegen donkere spelers, antisemitische bij een ajax, homo als scheldwoord, Moeder of vriendin uitmaken voor alles en nog wat en dan heb ik het nog niet eens over fysieke dingen als voorwerpen op veld gooien, spelers aanvallen, rellen waardoor politie/me nodig is.

23 mei 2023 om 11:14

Nou weet ik niet of Klaasen het juiste voorbeeld is. Die wordt fysiek aangevallen. Van een andere orde als racisme, maar imo net zo kwalijk. Het is belachelijk dat het publiek zoveel impact heeft op de spelers op het veld. Dat zou niet mogelijk moeten zijn.

23 mei 2023 om 17:21

Zijn emotie is natuurlijk begrijpelijk, maar door zijn reactie gaan mensen het alleen maar meer opzoeken. Net zoals vroeger op school. Heel kinderachtig , maar zo zitten mensen in elkaar. Ik ben ook bang dat het alleen maar meer gaat worden

23 mei 2023 om 10:34

Als je iets pakkends weet wat een Tadic, luuk de jong of Klaassen diep zou kwetsen dan zou dat waarschijnlijk ook in elke uitwedstrijd gebruikt worden tegen deze spelers.
Als bijv. blijkt dat Xavi Simons echt te kwetsen is door hem elke wedstrijd voor homo uit te maken dan zal hij dat komend seizoen waarschijnlijk ook alle 18 uitwedstrijden te horen krijgen.

23 mei 2023 om 10:56

@rubje

Er is genoeg pakkends wat je zou kunnen verzinnen bij donkere mensen een oneindigheid aan scheldwoorden.

Ze kiezen alleen specifiek altijd voor apen geluiden en varianten van neger. Dit gaat niet gewoon om het kwetsen van spelers. Dit zijn racisten. Je probeert het logisch te verklaren en racisme staat niet met logica, maar het tegenovergestelde van dat.

23 mei 2023 om 11:03

Laat ik voorop stellen dat ik ook ervoor ben al deze spreekkoren uit te bannen. De knvb heeft nu al een extreem beleid met bekertjes. Wat mij betreft worden bij dergelijke spreekkoren de wedstrijden ook per direct definitief gestaakt, niet eens meer een 2e kans geven om na 5-10 minuten nog een keer te beginnen.

Maar wat zou dan iets pakkends en evenveel kwetsend zijn om tegen Vincius te roepen?

23 mei 2023 om 11:41

Uiterlijke kenmerken / afkomst gebruiken is effectief en dat weet men. Daarom zal dat ook nooit stoppen.

23 mei 2023 om 12:44

@rubje

Ik weet niet, wat zeggen mensen normaal tegen blanke spelers? Waarschijnlijk niet iets met een racistische/discriminerende intent?

Laten we daar beginnen.

Tot zo ver het bandje No to rasism. We kunnen hoog van de toren blazen over inclusiviteit, maar het is gewoon nog niet. Wel bijzonder dat de haat vooral is gericht op Vinicius en dat (bv) Rudiger buiten schot blijft.

23 mei 2023 om 10:35

Het zijn van die huis-tuin-en-keuken racisten waarvan sommigen zeggen dat het geen racisten zijn maar dat ze Vinicius gewoon willen kwetsen en uit de wedstrijd willen halen.

Ik denk eerder dat het gewoon echte racisten zijn waar soms in hun emoties hun echte aard naar boven komt.

23 mei 2023 om 10:40

Je kan natuurlijk wel iets racistisch roepen zonder een racist te zijn. Hangt ook een beetje van intentie af. Hoe kan je anders een donkere tegenstander beledigen en een donkere eigen speler de hemel in prijzen?

23 mei 2023 om 10:48

Hypocrisie? Elke racist kent wel iemand met een “niet-Westers uiterlijk” die de uitzondering op de regel vormt.

Als je een zwart persoon gaat vergelijken met een aap en apengeluiden naar zo iemand maakt dan ben je gewoon een racist. Als je dan niet een seconde nadenkt en bij jezelf de bedenking maakt “wat ben ik hier in hemelsnaam aan het doen?”, dan gaat het echt helemaal fout hoor. Dan komt je ware aard even piepen.

23 mei 2023 om 11:01

@Westend

Je kan niet apen geluiden maken en varianten van neger gebruiken zonder een racist te zijn. De intentie is dan ook duidelijk.

Daarbij bekijk je het ten eerste veel te logisch en ten tweede neem je dus aan dat hun eigen spelers het niet te horen krijgen bij een foute pass.

Kan me nog goed herinneren bijvoorbeeld hoe men spelers als Tonny de Vilhena 'k***neger' noemden bij Feyenoord, omdat hij een mindere wedstrijd had en 3 foute passes achter elkaar gaf.

Zolang je het dus goed doet, zullen dit soort mensen omwille van hun club blij met je goede prestaties zijn, maar zodra dit vervalt, krijg je het ook gewoon te horen.

23 mei 2023 om 11:04

Jij bent altijd heel stellig in je opvatting en daar valt geen discussie mee te voeren. Het is wat dat betreft te simpel zwart/wit. Gedrag hangt veel meer samen met intentie. Bij al die spreekkoren is het de intentie om hem te beledigen of uit zijn spel te halen. Racistische uitspraken worden dan gebruikt om dat doel te bereiken. In de psychologie zijn dat ook wel distale oorzaken. Net als Xavi Simons is homo of Joden (WO2 referenties) bij Ajax. Dat maakt mensen niet meteen homofobe antisemitisten, terwijl ze het wel scanderen. Net zoals veel Ajacieden helemaal niet Joods zijn, maar het wel profileren. Ze doen dit tegen Vinicius om hem uit zijn spel te halen, omdat hij een bedreiging vormt. Niet tegen een andere speler vanuit hypocrisie, maar omdat die niet zo goed zijn.

Je denken is wat dat betreft vaak te beperkt in een complex onderwerp

23 mei 2023 om 11:21

Leg mij eens uit hoe je als niet-racist (of iemand die een probleem heeft met racisme) een medemens aap noemt en apengeluiden gaat maken naar die persoon in kwestie? En het is dus wel vanuit hypocrisie. Speler x stoort mij minder dus die laat ik met rust, speler y stoort mij meer dus die noem ik een aap.

Verder vind ik voor iemand die nogal hoog van de toren blaast over het beperkt denken van anderen dat je zelf ook een nogal 1-dimensionaal beeld portretteert en een psychologische theorie heel eenzijdig extrapoleert naar een heel specifieke situatie. Het roepen van homo (een algemeen scheldwoord in de Nederlandse taal) of iets over joden roepen in de arena (de geuzennaam van Ajacieden) is echt iets compleet anders dan apengeluiden roepen naar een zwarte man. En ik zeg niet dat ze dat tijdens een wedstrijd doen omdat het racisten zijn, want ik geloof er niet in dat die kerels op straat dat ook doen naar zwarte mensen, maar ze doen dat inderdaad om Vinicius uit zijn concentratie te krijgen. Dat ze besluiten dat te doen door apengeluiden te maken, heeft naar mijn persoonlijke mening met niks maar dan ook niks anders te maken dan racisme.

23 mei 2023 om 11:24

Daarnaast vind ik zulke theorieën gevaarlijk. Het is voor echte racisten de perfecte dekmantel om racisme te gaan vergoelijken. Daarnaast schuift het het probleem dat racisme in voetbalstadions gedeeltelijk onder tafel want het is eigenlijk geen racisme dan. Het is een manier iemand uit zijn concentratie te halen. Tebas zal er blij mee zijn want “echt” racisme komt in La Liga amper voor. Het ligt aan “distale oorzaken”.

23 mei 2023 om 11:33

"het zijn van die huis-tuin-en-keuken racisten waarvan sommigen zeggen dat het geen racisten zijn maar dat ze Vinicius gewoon willen kwetsen en uit de wedstrijd willen halen."

Ik ben inderdaad zo iemand....

En waarom zou dat geen mogelijkheid zijn? Ik ken zelfs zwarte mensen die dit doen, ik ken mensen die dit doen en zwarte mensen aannemen en ik ken mensen die dit doen en met zwarte mensen zijn getrouwd en kinderen hebben. Maakt dat hun minder dom, nee natuurlijk niet (misschien zijn ze nog wel dommer). Maar ik geloof niet dat ze dit doen vanuit de gedachte dat ze zwarte mensen als minderwaardig zien. Waarom zouden ze anders met een zwart iemand trouwen of aannemen? En er zullen ook een hele hoop mensen tussen zitten die dit doen en racist zijn, maar ik ben ervan overtuigd dat er ook een hoop tussen zitten die dit doen zonder direct de link te leggen met racisme of een zwart persoon als minderwaardig te zien.

Wat dat betreft ben ik het met Westend eens.

23 mei 2023 om 11:35

Ik leg het je toch uit? Wat begrijp je precies niet? Je kan een (bewezen) theorie wegzetten en je eigen onderbuik laten gelden natuurlijk om een dekmantel te creeeren. Maar daar heb ik dan weer geen wetenschappelijk bewijs voor.

23 mei 2023 om 11:36

Ofwel: iedereen die lacht om “domme blondjes” moppen zijn vrouwenhaters?

23 mei 2023 om 11:37

Het hangt er van af welke definitie van racisme je hanteert. Als je iemand alleen een racist vind als hij mensen van andere kleur als minderwaardig ziet dan snap ik dat standpunt. Mijn definitie gaat echter wat breder.

23 mei 2023 om 11:39

Je legt niks uit. Je plaatst 3 zinnen over een theorie die ik niet ken en waar ik na 5 minuten googelen niet meteen meer over vond. Sorry maar daar overtuig je me niet mee hoor. Want ik kan mijn mening echt wel aanpassen, echter moet je dan met serieuze onderbouwing komen.

Verder vind ik het heel vreemd de manier waarop iemand iets wil bereiken los te koppelen van de innerlijke overtuigingen van dat individu.

23 mei 2023 om 11:41

@Westend: een uitermate slecht voorbeeld. Je gaat nu humor vergelijken met iemand een aap noemen.

Als je een slechte mop maakt die over zwarte mensen gaat dan moet je niet per se een racist zijn. Noem je iemand onironisch een aap en ga je apengeluiden en gebaren maken, dan wel.

23 mei 2023 om 11:43

Erg kort door de bocht. Is iedereen die een ander homo noemt, dan ook gelijk een homofoob? Nee niet per definitie. Zo geldt dat ook bij discriminerende opmerkingen. Ik noem het geen racisme, omdat bijvoorbeeld de neanderthaler en erectus al een tijd zijn uitgestorven.

23 mei 2023 om 11:48

@westend, ik denk dat het bij sommige een gebrek aan empathisch vermogen of levenservaring is. Zij leggen alles langs hun eigen morele meetlat en bepalen op basis daarvan of iets juist of fout is. Het verplaatsen in een ander lukt ze niet. In discussie over bijvoorbeeld Qatar komt dat ook altijd sterk naar voren. Daarin leggen ze het regime in Qatar ook altijd langs de westerse normen en waarden om te concluderen dat een ander regime verwerpelijk is. Het accepteren dat "iets" anders ook gewoon mag of kan komt niet in hen niet op. Het liefst wetenschappelijk onderbouwd om op die manier hun zwart / wit denken goed te praten. Er zijn tussen zwart of wit nog heel veel grijstinten mogelijk, maar dat is moeilijk te bevatten. Nuance en context zijn woorden die niet worden begrepen en worden vaak onder whatsoubitsme geschoven en op die manier afgeschoten. Dat maakt een discussie dan ook best lastig.

23 mei 2023 om 11:52

Slecht voorbeeld aangezien “homo” een algemeen verspreid scheldwoord is in de Nederlandse taal. Apengeluiden en gebaren maken naar een zwart persoon is dat niet. Over “erg kort door de bocht” gesproken.

23 mei 2023 om 11:55

Het grootste probleem is het compleet overbodige aan dit soort discussies en daar stoor ik me voornamelijk aan. Vinicius maakt hier een extreem terechte opmerking dat dit soort racistische uitingen, want ongeacht of de uitvoerders racistisch zijn of niet dat zijn het, echt niet kunnen in een voetbalstadion.

En dan heb je altijd een paar personen die per se willen benadrukken dat het waarschijnlijk geen racisten zijn en weet ik nog wat allemaal. Compleet onnodig wordt de focus dan verlegd van iets nuttig naar iets compleet triviaal.

23 mei 2023 om 11:57

@liers, als jij een afwijkende definitie hanteert dan is het wel zo fijn als je die toelicht. De gangbare definitie is "1. Een theorie, idee of opvatting, met als inhoud 2. een onderverdeling van mensen in groepen op grond van een verondersteld 'ras', waarbij 3. een of meer groepen als superieur en/of andere als minderwaardig worden beschouwd." Bronnen zijn via google te vinden o.a. Advies College voor de Rechten van de Mens over juridische definitie racisme

23 mei 2023 om 11:59

Huh???

"en dan heb je altijd een paar personen die per se willen benadrukken dat het waarschijnlijk geen racisten zijn en weet ik nog wat allemaal. Compleet onnodig wordt de focus dan verlegd van iets nuttig naar iets compleet triviaal."

Maar wie begint dan deze discussie? Volgens mij doe je datzelf

"het zijn van die huis-tuin-en-keuken racisten waarvan sommigen zeggen dat het geen racisten zijn maar dat ze Vinicius gewoon willen kwetsen en uit de wedstrijd willen halen.

Ik denk eerder dat het gewoon echte racisten zijn waar soms in hun emoties hun echte aard naar boven komt."

23 mei 2023 om 12:01

Dat noem ik iets recht praten wat krom is. Homo, aap, zwarte, kaaskop, etc zijn allemaal scheldwoorden om iemand te kwetsen. Daar is niets algemeen aan. Aap misschien wel , omdat wij mensen allemaal kleding dragende apen zijn. Alleen voelen we ons verheven boven de wilde apen. De discussie is overbodig, discriminatie in welke vorm dan ook is ongepast. Ook al is het alleen om te kwetsen. Maar gaat het ooit verdwijnen? Nee die illusie heb ik niet.

23 mei 2023 om 12:02

Voor mij is een racist iemand die racistische uitingen doet en/of mensen discrimineert op basis van zijn etniciteit. Ik kijk namelijk liever naar daden dan naar “overtuigingen”. Want zolang iemand niet per se een heel pamflet van zijn gedachtegoed op het web gooit, kan je nooit zeker zijn van wat iemand denkt over een ander individu.

Elke racist kan zeggen “zo bedoel ik het niet, ik kijk zo niet naar mensen” en daar kan je geen objectief argument tegen in brengen.

23 mei 2023 om 12:03

Klopt, in deze ligt de schuld bij mezelf. Zal ik niet ontkennen. Westend gaf de voorzet en ik heb hem binnengekopt.

23 mei 2023 om 12:05

@Futures, recht praten wat krom is? Het is toch gewoon een feit dat het twee situaties zijn die niet te vergelijken zijn? “Homo” is zelfs gewoon onderdeel van de populaire cultuur zoals New Kids en dergelijke.

23 mei 2023 om 12:06

Wat versta jij dan onder racistische uitingen en discrimineert? Want nu zeg je nog steeds niets.

23 mei 2023 om 12:11

@lierse, nou wil ik niet heel flauw zijn, maar het woord neger is toch ook onderdeel van een populaire cultuur genoemd "rap"? Dus ik mag gewoon neger zeggen volgens jou?

23 mei 2023 om 12:17

Ik zou dat woord zelf niet gebruiken omdat bepaalde mensen erdoor gekwetst worden maar je kan inderdaad niet stellen dat “neger” geen onderdeel is van de populaire cultuur (en het was trouwens jarenlang ook onderdeel van de Nederlandse taal) en ik zou het niet per definitie onder racisme scharen.

Iemand een aap noemen, er bananen naar gooien en apengeluiden maken vind ik zelf van voorbeelden van racisme. Discrimineren op basis van etniciteit is bijvoorbeeld het bewust afwijzen van een zwart persoon voor je huurhuis of vacature omdat hij zwart is.

23 mei 2023 om 12:17

Stop aub met een discussie aan te gaan met Lierse. Dat heeft geen zin. Lierse heeft gelijk, de rest niet. Accepteren en weer doorgaan.

23 mei 2023 om 12:21

Probeer eens met goede argumentatie te komen. Ik geef mijn ongelijk bijna wekelijks toe in een werkcontext (en verander meermaals van mening). Alleen moet er dan wel enige onderbouwing volgen.

23 mei 2023 om 12:21

Maar vind jij het zien van kleur racisme of moet er een superieure / minderwaardigheids gedachte bij komen? In jouw voorbeelden zit er imo wel een negatieve beeldvorming bij.

23 mei 2023 om 12:28

Rasisme is een intrinsieke (geloofs)overtuiging. Iets rasistisch zeggen kan je doen zonder een rasist te zijn (voorbeeld blond mopje). Zo kan je ook een rasist zijn, zonder rasistische dingen te zeggen. Ik weet niet of het heel veel zin heeft om uit te leggen dat er een verschil zit, want ik betwijfel of het aankomt. Ik zie je onder mijn reactie jezelf ook heel druk maken over een discussie die je zelf aanzwengeld.

Buunk en Dijkstra (2014) spreken in het kader van gedrag over directe oorzaken en distale oorzaken. Waarbij een directe oorzaak (zeggen iets rasistisch) wordt verklaard door een achterliggende oorzaak (distale oorzaak). In dit geval is het doel (of intentie) om Vinicius uit zijn spel te halen (verklaring: ze doen het wel bij Vini en niet bij een minder gevaarlijke speler als Rudiger. Jij noemt dat hypocriet, ik vermoed een andere verklaring: een andere speler belagen is helemaal niet hun intentie). In de theorie van gepland gedrag (ajzen) staat dat intentie de belangrijkste verklaring is van gedrag. Bandura stelt in zijn theorie over leren dat we iets overnemen als we zien dat het werkt. Ofwel als in andere stadions vinicius bewezen uit zijn spel wordt gehaald door oerwoudgeluiden, gaan andere dat overnemen.

Dat maakt al die gasten intrinsiek geen rasisten, maar ze 'hebben geleerd' dat een speler op deze manier bejegenen effect heeft. Dat wat ze zeggen rasistisch is, staat buiten kijf.

23 mei 2023 om 12:29

Jeetje Rochus, als ik je tekst zo lees…in wat voor omgeving zit je dan? Of zijn het mensen met een heel slecht gevoel voor humor, of geen idee wat racisme is?

23 mei 2023 om 12:39

Er moet uiteraard een negatieve context aan verbonden zijn ja. Feitelijke observaties maken moet altijd kunnen.

23 mei 2023 om 12:42

@yoda, in het geval van de zwarte persoon die andere zwarte personen verbaal aanviel twijfel ik wel aan zijn geestelijke vermogen.. Was in ieder geval een aparte gewaarwording.

23 mei 2023 om 12:44

@Westend, daar ben ik het ook gewoon mee eens. Die mannen roepen inderdaad zulke dingen naar Vinicius omdat ze hem uit zijn concentratie willen halen, niet per se omdat hij zwart is. Dat ze er echter voor kiezen hem racistisch te bejegenen vind ik daar echter van los staan. Nu kan je stellen dat ze het alleen maar doen omdat dat het meest effectief is, maar dat vind ik op het eerste gezicht wat ongenuanceerd.

Er zijn veel dingen die effectief zijn maar niet gedaan worden omdat het sociaal niet geaccepteerd wordt. Ik stel dus niet zozeer dat het racisten zijn omdat ze specifiek Vincius zo uit zijn concentratie willen halen, maar dat het racisten zijn omdat ze dat willen bereiken door middel van racisme. Dat zegt namelijk iets over hun individuele aard durf ik te stellen.

23 mei 2023 om 13:08

@Westend

De uiting van racisme is in werkelijkheid helemaal niet complex en daarom kan de domste mens op aarde het uitvoeren zelfs zonder te weten waarom. Racisme als ideologie? Zeker.

Ik hoef denk ik het verschil ook helemaal niet uit te leggen, want nogmaals die is niet lastig en die begrijp jij ook wel, maar zal het san toch doen.

Ten eerste, Xavi Simons homo noemen met grote getalen of Joden roepen is ook helemaal niet normaal. Abominabel gedrag afwegen tegen abominabel gedrag, om een aan te wijzen die beter is, is compleet onlogisch.

Ten tweede, homo en de 'Joden uitspraak' wordt dus niet specifiek gebruikt voor homo's en Joden. Iedere speler van wat voor afkomst of cultuur of dus geaardheid wordt weleens homo genoemd. Joden worden vooralsnog nooit letterlijk Joden mee bedoelt maar voetbalsupporters van Ajax.

Woorden als nigger en apengeluiden zijn SPECIFIEK gericht naar donkere mensen gebaseerd op het feit dat het eeuwenlang al in de niet alleen Westerse maar wereldwijde cultuur zat om donkere mensen als dieren maar specifiek apen te zien.

Hoe kan je kijken naar hoe mensen letterlijk de basis lessen van klaslokaal Racisme 101 uiten en dan 'twijfelen' wat hun bedoeling is?

Als ik mensen hier k***blanken noem om ze uit te lokken, is dat dan okee en maakt jet me minder racistisch omdat ik het doe om specifiek blanke mensen 'gewoon uit te lokken'?

Dat geloof ik toch niet.

23 mei 2023 om 13:53

Ik denk dat je gewoon gradaties hebt van racisme. Je hebt de extremen die niet eens naast een zwarte bv zou kunnen zitten in de bus of waar dan ook. En als je in een stadion apengeluiden zit te maken, 'al is het maar gewoon om te kwetsen', dan ben je ook gewoon een racist. En minstens even simpel en dom. Want waarschijnlijk spelen er terwijl zwarte spelers in je eigen team. Ik vind het excuus 'ja maar waarom Rudiger niet of Camavinga' ook redelijk zwak. Een extreme racists zou dat inderdaad doen. Maar iemand die er 1 iemand uitpikt is nog steeds niet ok. Imo is er geen enkele rechtvaardiging voor dergelijk gedrag, of Vinicius nu huppelt, danst of staat te zingen. Het is wel zo dat als Vinicius niet zwart zou zijn, men hem nog steeds allerlei verwensingen zou doen. Dat is gewoon puur omdat het de sterspeler is van Real. Dat was met Cristiano zo en dat is nu niet anders. En dat zie je dus vooral terug in Spanje. In Europa zien we dergelijk gedrag niet. Het is gewoon genormaliseerd dat men 90 minuten lang mag schelden en allerlei verwensingen doen. Xavi heeft daar keihard gelijk in dat naast racisme ook dat uitschelden eens een halt mag toegeroepen worden. Volgens mij de enige sport waar men zo een achterlijk gedrag op de tribunes tolereert.

23 mei 2023 om 14:22

Dat is ook exact de definitie Lierse. 'racisme is een ideologie die een hiã«rarchie van zogenaamde 'rassen' voorstaat.'

'jouw' definitie doet er niet toe.

Overigens weet ik niet goed met wie ik het hier eens ben maar ik begin wel een beetje te denken dat met jou discussieren over dit soort onderwerpen (en uitsluitend dit soort onderwerpen, doorgaans is het net een plezier met je te discussieren) onmogelijk is. Je houdt er nogal vrij extremistische ideeen op na waar geen ruimte voor nuance lijkt te zijn en nog minder voor discussie.

Wat dit betreft, of ze nou racist zijn of niet, ze maken zich schuldig aan racistische uitspraken. Ons hele rechtssysteem draait toch om de daden van iemand te bestraffen, niet hun persoonlijkheid. Of ze daadwerkelijk racisten zijn binnenin is wat mij betreft irrelevant. Je maakt je schuldig aan racistische uitspraken? Dan wordt je daarvoor bestraft en daarmee uit.

23 mei 2023 om 15:26

@real

En de uiting van donkere mensen apen noemen heeft dus puur te maken met hiërarchie. Ze worden hier letterlijk als dier geclassificeerd waar degenen die dit uiten natuurlijk gewoon mensen zijn en daarboven staan.

De basis van racisme lag in humanisten die 'wetenschappelijk' verklaarden dat donkere mensen dichter bij dieren dan mensen stonden en werden omschreven als de 'mogelijke missing link'. Ook het feit dat zij fysiek sterk gebouwd zijn en grote primaire en secondaire seksuele organen hebben getuigde volgens hen van 'bewijs' voor dierlijkheid. Dit was dus nodig gezien vrij veel mensen toentertijd nog kritiek leverden en bang waren dat de toorn van god op hen zou vallen dat het volk van 'Cham' uit de bijbel zo behandeld werd. Het kwam dus goed uit om donkere mensen tot dier te verklaren, zodat volgens de bijbel de zij gebruik mochten maken van de 'dieren'.

Alles dus begon met het verklaren dat donkere mensen apen zijn. Het is letterlijk de basis waarop men voortgeborduurd heeft en hiervoor een oneindigheid aan argumenten verzon. Dit werd dus uiteindelijk racisme.

Het punt is dus dat deze uiting alles met hiërarchie te maken heeft. Of de mensen die dit uiten racisten zijn, voor mij is het simpel, kwaakt een eend als een eend, is het waarschijnlijk een eend, vooral gezien de situatie waar dit op geen een manier als grap wordt bedoelt. Als het niet in je zit om negatieve opmerkingen te maken over mensen hun afkomst, dan doe je dat gewoonweg voor geen een reden. De helft van de racisten zijn slim genoeg om het te verbergen of niet trots genoeg het te uiten of zullen het altijd 'logisch' kunnen verklaren dat ze dat niet zijn en dan heb je deze groep die dat dus gewoon openlijk doet.

Maar je hebt gelijk of het racisten zouden zijn, maakt weinig uit in het feit of ze ervoor gestraft moeten worden, want dat is in ieder geval zeker.

23 mei 2023 om 16:10

@real8, met die laatste alinea ben ik het volmondig eens. Dat is wat ik bedoel met “acties tellen niet de insteek”.

23 mei 2023 om 10:36

Dat is niet gek. Ze richten zich (blijkbaar) tot de speler waar ze bang voor zijn om hem te raken en uit zijn spel te halen (en dat laatste lijkt ze goed te lukken).

Triest, maar Vinicius is gewoon het doelwit van malloten.

23 mei 2023 om 10:42

Nou ja precies. Maar dan kom je met het “xavi Simons is homo” gebeuren. Of alle liedjes rondom Ajax en joden. Zijn het dan rasisten/ homofoben of zijn het ontoelaatbare spreekkoren? Dat zijn uiteindelijk wel weer twee verschillende dingen

23 mei 2023 om 16:51

Kan beiden toch? Je weet niet wat de intenties zijn. Misschien zijn het wel echte homofonen of racisten met daarbij ontoelaatbare spreekkoren.

23 mei 2023 om 17:08

Kort antwoord, kan. Lang antwoord, staat hier boven een heel epistel. Intenties in de context van een voetbalstadion lijken me wel duidelijk.

23 mei 2023 om 12:13

Niet voor niets is het verzet tegen alles dat inclusiviteit aanmoedigd zo sterk. We zijn nog lang niet zo ver als we soms denken.

23 mei 2023 om 14:26

Verzet tegen inclusiviteit? Welk verzet heb je het dan over?

23 mei 2023 om 14:31

Je hebt gemist dat ongeveer elke vorm van promotie van inclusiviteit weggezet wordt als extreem links woke gebrabbel? Moet zo fijn zijn!

Hoge bomen vangen veel wind. Hij is vatbaar voor kritiek en uit dit en zoekt de confrontatie op. Exact wat het voor slecht willende interessant maakt om hem te blijven bejegenen. Hij heeft gelijk betreft racisme en daar heeft zijn spel of speelstijl niks mee te maken. Vini doet er echt verstandig aan om naar bijvoorbeeld de premier league tegaan. Al zou hij daar ook moeten waken dat hij niet op de provocaties ingaat.

23 mei 2023 om 10:32

Dus omdat er een stel racistische debielen rondlopen moet hij maar weg uit Spanje? Dan snap je het niet echt.

23 mei 2023 om 10:38

Sommige situaties worden onhoudbaar. Ik zeg niet dat hij weg moet en wel dat het een verstandige keuze zou kunnen zijn. Het is al meerdere seizoenen aan de gang deze hetze tegen Vini. Het lijkt erop dat de emmer aan het overlopen is. Omgaan met racisme kost ontzettend veel energie en ondermijnd de essentie van hem als professioneel voetballer. Ik zie hem liever bij Real Madrid blijven als voetballer trouwens.

23 mei 2023 om 10:58

De fans maakten hem al uit voor aap en apengeluiden toen de bus van Real Madrid bij het stadion aankwam.
De bus vangt veel wind of zoiets ?

23 mei 2023 om 11:10

Denk dat hij het vooral over z'n gedrag heeft in La Liga. Veel mensen vallen over z'n gedrag in Spanje. Tchouameni, Camavinga, Alaba, Mendy etc. zijn bijvoorbeeld nooit racistisch bejegend.

Voordat iedereen hier over m'n woorden wilt vallen. Ik probeer alleen uit te vogelen waar hij op doelt met z'n comment. Racisme is hoe dan ook intolerable.

23 mei 2023 om 11:43

@Busby

Maar Vini zat toch in de bus?

23 mei 2023 om 12:20

Omdat Vini de meest belangrijke speler is en de andere in zijn schaduw staat. Als Vini vertrekt dan zal er weer een ander de boeman zijn.

23 mei 2023 om 11:46

Hij kan ook naar de Eredivisie komen, Ajax kan hem wel goed gebruiken. Onzin natuurlijk, hij hoeft zich niet weg te laten jagen uit Spanje.

Vini kan een beetje doordraaien bij de scheidsrechters alleen hij wordt wel keihard aangepakt steeds zonder dat ze er wat aan doen. Als je dan ook nog is een publiek hebt die steeds racistisch is is het gewoon echt van de zotte. 22-jarige kerel die dit allemaal moet verwerken en nu barst de bom dus echt bij hem. Ik vind het nog knap dat hij het zolang heeft volgehouden maar Valencia uit was wel het meest trieste van allemaal.

Ook is er nieuws binnengekomen dat 4 jongens van 19,21,23 en 24 zijn opgepakt voor die opgehangen pop dat Vini moest voorstellen. Ongelofelijk dat zulke jonge knapen dit soort dingen doen in 2023...

23 mei 2023 om 11:34

@modricmagic

Laat ik vooropstellen dat ik tegen elk vorm van racisme ben en dat ik bij deze volledig achter Vinicius sta.

Echter vind ik het wel bijzonder dat ze inderdaad precies altijd alleen Vinicius viseren. Dembélé heeft er (tot zover ik weet) geen last van gehad, Chukwueze , Alaba, Tchouaméni, Mendy, Baldé en nog tientallen zwarten ook niet.

Vinicius is mede door zijn gedrag op het veld een heel makkelijk slachtoffer geworden van racisme helaas. Ergens kan je de vergelijking stellen met Balotelli. Die was ook een heel makkelijk slachtoffer. Alleen is het in Italië gewoon al jaar en dag doodnormaal om zwarten te discrimineren.

Ik hoop dat die droeftoeters nooit meer een stadion binnenmogen, want het is een absolute schande.

Vini is een fantastische voetballer (wat mij betreft top 3 op zijn positie) en zou zich eerder moeten focussen op het voetballende gedeelte tijdens de wedstrijd en dat provocerende/zeurende achterwege laten. Dan geloof ik dat hij zelfs makkelijk 20-30% beter wordt. Hij wordt soms namelijk te makkelijk uit de wedstrijd gehaald doordat hij telkens geprovoceerd wordt en daarop reageert.

23 mei 2023 om 14:03

De scheidsrechters werken dat ook in de hand. Zijn steeds hevigere reacties vloeien ook voort uit straffeloosheid. Al zeker 3-4 spelers hebben zijn seizoen al proberen vroegtijdig te beindigen, en het resultaat is dat Vinicius geel krijgt. Terwijl komen die slagers ermee weg. Zelfde bij Valencia. Terecht rood voor Vini, maar dat Duro minutenlang hem in een wurggreep houdt wordt achterwege gelaten en hij komt er samen met die doelman heel gemakkelijk vanaf. Dan barst de bom gewoon uiteindelijk.het is verder niet bijzonder dat Vini boven andere spelers wordt uitgekozen. Voor veel geld gekomen, sterspeler van Madrid,... dat is gewoon moeilijk te verkroppen. En anderzijds doet men dat 'om hem uit de wedstrijd te halen'. Net zoals sommigen coaches zullen zeggen om hem eens goed te raken (a la Aguirre van Mallorca) om zijn focus weg te halen. Racisme kan in gradaties. Out of the blue verwensingen doen naar Camavinga, zou inderdaad getuigen van extreem racisme. Maar zodra er een duel/fout gebeurd in het spel, komt dat wel naar boven. Kijk maar naar Rudiger in Cadiz geloof ik. Het is dat Vini een aanvaller is, bij alle aanvallen van Real betrokken is en dus veel onderuit wordt gehaald (en hij ook duikt wat zeker afgeleerd moet worden). Dat zijn dus altijd momenten dat de ref fluit of het spel stilligt. Geen van die andere spelers die je opnoemt zijn voetballend zo protagonist als Vinicius.

Sterk filmpje van Vini. Duidelijk bewijs dat het niet bij één club is, maar bij meerdere.

23 mei 2023 om 11:03

Het probleem overstijgt absoluut het voetbal.
Ik geloof niet dat we racisme ooit kunnen uitroeien maar op sommige plaatsen kunnen we het wel tot een minimum brengen.
De clubs moeten in de eerste plan een protocol uitwerken wat te doen met hun eigen fans. De bond moet ook handelen en matchen stop zetten.
Als laatste moeten de 'goede' mensen ook in het stadion zich durven uit te spreken tegen racisten wat het moeilijkst is maar in Spanje en Italië lijkt dat er nog veel draagvlak voor is.

Laat ik vooropstellen dat dit gedrag altijd verwerpelijk is. Maar Vini is gewoon een gevaarlijke speler en de fans van de tegenstanders "respecteren" hem in die zin dat ze weten hoe goed hij is en ook goed weten hoe ze hem op moeten winden.

Voor de rest gewoon hard optreden hier tegen.

Het droevige is dat het juist heel "menselijk" is. Ben het verder met hem eens dat het een schande is dat er zo weinig aan gedaan wordt. De mond wel vol van "against racism", maar er wordt weinig aan het expliciete gedrag gedaan.

23 mei 2023 om 11:55

Alles heeft twee kanten. In Qatar weten we dat het daar echt bar slecht gesteld is met de homo-rechten. Dat is voor Vinícius geen enkele belemmering om daar niet te willen voetballen.

Praat het gedrag in Spanje richting Vinícius daarmee niet goed, geef alleen aan dat zelfs slachtoffers van racisme zelf ook de andere kant opkijken wanneer het geld of status kan kosten.

In de voetballerij wil niemand eigenlijk ooit echt actie ondernemen zodra het geld (of status wat uiteindelijk ook op geld uitdraait) kan kosten. Dus blijft het bij schijnheilige, tenenkrommende acties.

23 mei 2023 om 12:17

Je praat het gedrag richting vini daarmee niet goed, maar komt toch even met deze (standaard) whataboutism om het iets te bagatelliseren.
Ik zie dit zoveel op topics over racisme. Waarom doe mensen dit?

23 mei 2023 om 13:12

Heel eenvoudig, de dubbele moraal voelt niet goed. Zelf actie verlangen van anderen om te voorkomen dat je zelf racistisch bejegend wordt, snap het helemaal.

Maar als die persoon dan zelf niet bereid is om een statement te maken om bijvoorbeeld homo's te ondersteunen, zelf in regio's gaat voetballen waar degene weet dat homo's onderdrukt worden, dan voelt heel erg dubbel.

Dat zien we ook terug in Nederland met die regenboog armbanden. Wel verlangen dat racisme aangepakt wordt, maar zelf je achter je geloof verschuilen om indirect wel homo's te discrimineren.

Tegenwoordig is whataboutisme wel heel makkelijk om te roepen wanneer je iets aan de kaak wil stellen. Een dubbele moraal is een dubbele moraal. En daar mag best wel eens wat van gezegd worden.

23 mei 2023 om 14:28

Oh hier de dubbele moraal en de regenboogbanden er nog bij. Nu hebben we de discussie zo verdund dat mensen weer vergeten zijn dat duizenden mensen deze jongen gewoon aap (en erger) noemen. En zelfs hij mag daar niets van vinden, want hij heeft in een land een wk gespeeld waar homorechten geschonden worden?
Dit is niet makkelijk iets roepen. Het is gewoon walgelijk om hiermee letterlijk elke discussie dood te slaan. Niemand mag ooit nog over iets klagen of iets willen, want ooit hebben ze zelf iets fout gedaan, of zich zelfs in een land begeven waar iemand iets fout heeft gedaan.
En dan nog durven zeggen "daar mag best wel eens wat van gezegd worden". Want dat vind je wat onderbelicht?? Je kan geen topic lezen over racisme waar er talloze van dit soort bagatelliserende opmerkingen staan.

23 mei 2023 om 14:58

En daar gaan we weer. Meteen overdrijven naar het uiterste. Zodra er een beetje tegengas gegeven wordt, meteen doorslaan. Meteen classificeren als walgelijk.

Dit maakt de discussie echt dodelijk vermoeiend.

Nergens zie je mij zeggen dat Vini niks mag zeggen. ik geef alleen een kleine nuance aan. Dat niemand in de voetballerij bereid is actie te ondernemen als het geld of status kost. En ja, dat is inclusief Vini zelf.

Gelukkig gaat eindelijk het balletje rollen en pakken ze mensen aan. Eerst de VAR dat bewust de boel heeft laten escaleren door alleen beelden te laten zien waarin Vini iets doet.
Het volgende zal hopelijk Valencia zijn dat hard zal worden aangepakt. De club is verrot. Een trainer dat het goed vind dat het gebeurd, een keeper dat de boel opjut en een verdediger dat Vini probeert te wurgen. Daarnaast de acties van Valencia die niet zijn uitgevoerd om het tegen te gaan. Vini moest zolang blijven wijzen naar iemand dat het voortouw had in de racistische uitlatingen voordat er eindelijk iemand optrad.
Achteraf leuk dat Valencia een statement heeft gemaakt maar dat is natuurlijk alleen maar omdat het niet anders kon. Vorig seizoen stonden ze zelf aan de zijde van Vini met de wedstrijd Cadiz. Bijzonder dat ze dus zelf geen haar beter zijn.

Hopelijk gaat de bond nu stappen ondernemen, ook tegen Tebas. Hoe durft die man in zijn positie zich zo te uiten? Heeft al vaker gekke uitspraken gehad over Real maar deze is wel heel extreem.

Een groot gedeelte van deze problemen worden veroorzaakt door continu het probleem te benoemen en trachten op te lossen. Ja ik weet het, dit klinkt belachelijk. Een klein voorbeeld. In elke tv series moet er tegenwoordig minimaal 1 persoon een donkere persoon, een homoseksuele en iemand die zijn geslacht heeft aangepast. Dit terwijl dit niets te maken heeft met het verhaal. Sterker nog men is oude series aan het aanpassen. Het wordt hiermee te geforceerd, waardoor mensen tegengas gaan geven en mensen die al op het randje zaten eroverheen gaan. Daarnaast denken mensen aan de andere kant van de medaille dat ze ook verder kunnen gaan, want volgens hun kan iemand die zelf worst gediscrimineerd dit zelf niet doen. Men creëert dus juist 2 kampen, waardoor de oplossing juist verder uit het zicht raakt. Mennmoet terug naar de tekentafel. Op zoek gaan naar iedereen zijn gelijkenissen en dit verspreiden, zonder dat het geforceerd is. Dit is de enige oplossing om het minder te laten worden. Het zal echter nooit worden uitgebannen. Het is namelijk een menselijk trekje.

23 mei 2023 om 15:36

@musi

De kampen zijn er altijd al geweest en men heeft bij het minste geringste constant op elk punt in de geschiedenis tegengas gegeven. Dat is totaal niks nieuws.

Ik wil best toegeven dat bepaalde uitvoeringen van ideeën vrij dommig zijn, maar de andere kant van de munt is dus de kant die maakt niks uit wat voor idee het is, altijd ertegen in gaat en dit historisch altijd gedaan heeft.

Dus die tekentafel is een top idee. Dan moet wel eerst de grote groep daadwerkelijk bereidt zijn om te praten en daar zijn er toch gewoon te weinig van gezien ook 60 of 70% van de mensen niet genoeg is.

Oh en daarvoor moet je dus continu problemen benoemen en ze willen oplossen. Anders werkt de tekentafel niet en dat is dus al vrij lang het grote probleem waar een kant al heel lang aan die tafel zit en de andere elke keer wegloopt van de tafel.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren