Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Verwarring alom: Hartman staat voor debuut tijdens Nederland - Gibraltar

Laatste update:

Niet Quilindschy, maar Niels Hartman staat zondag aan de vooravond van zijn interlanddebuut De in Schoonhoven geboren middenvelder heeft een Gibraltarees paspoort en zit voor het eerst bij de nationale selectie van het land. In interview met de NOS blikt Hartman vooruit op een mogelijk wel hele speciale avond. "Ik heb nog nooit voor zoveel fans gespeeld."

Hartmans ouders zijn beiden Nederlands, maar al toen hij één jaar was verkasten ze naar het buitenland, zo vertelt hij. "Mijn vader kreeg een baan in Gibraltar. Toen zijn we naar Spanje verhuisd en vervolgens op mijn twaalfde naar Gibraltar zelf, vanwege het Engelse onderwijs voor mijn zus en mij. Daar heb ik tot mijn achttiende gewoond en in de tussentijd altijd in Spanje gevoetbald."

De 22-jarige middenvelder doorliep jeugdelftallen van Unión Estepona, CD San Roque, AD Taraguilla en Algeciras CF (waar hij onder meer tegen Málaga en Sevilla voetbalde), voordat hij voor zijn studie naar Engeland verhuisde. Daar kwam hij in het universiteitsteam van Loughborough terecht. "Ook een prima niveau. We hebben bijvoorbeeld een paar spelers in ons team van de profacademies van Everton, Chelsea en Liverpool. Jongens die het daar net niet gehaald hebben", aldus Hartman, die nog altijd voor Loughborough speelt.

Het zaadje werd echter twee jaar geleden geplant, toen hij tijdens de coronapandemie zes wedstrijden voor het Gibraltarese Lynx FC speelde. De bondscoach van de dwergstaat, Julio Ribas, was bij een van die wedstrijden aanwezig. "Hij vroeg zich af: wie is die jongen? En heeft hij al een Gibraltarees paspoort?", zegt Hartman erover. "Dat had ik toen nog niet. Waarop hij tegen mijn trainer zei: 'Als hij een paspoort krijgt, laat het me weten. Misschien roepen we hem dan wel op.'"

Nederland, de underdog
Hartman bleef vrijdag nog op de bank, toen Gibraltar in eigen huis met 0-3 van Griekenland verloor. In De Kuip maakt de defensieve middenvelder alsnog kans op zijn interlanddebuut. Daar begint Gibraltar ondanks de nederlaag niet als hekkensluiter van poule B van de EK-kwalificatie. Nederland verloor vrijdag met 4-0 van Frankrijk en is daarom 'de underdog'. "Een paar jongens in het team grapten daar al over: Nederland staat lager, dus dat wordt een makkelijke pot in Rotterdam."

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik vraag me altijd af, als bondscoach zijnde van Gibraltar, dan valt er niet heel veel eer te behalen volgens mij. En ze hebben een vrij grote coach als Julio Ribas als bondscoach. Als luxemburg zijnde, zie je nog een ploeg met potentie, met onder andere Moris (union SG), Martins Pereira (spartak), Barreiro (mainz), Sinani (wigan), Sanches (gladbach), en Rodrigues (Al-wehda, gehuurd van kiev). Maar landen zoals de Faeroer eilanden, San Marino, Malta, etc. Daar valt er niet veel te winnen volgens mij. En zoveel verdien je ook niet denk ik als bondscoach zijnde. Of ze moeten een 10-jaren plan promoten om zo de voetbalinfrastructuur te verbeteren en in te zetten op jeugd en clubvoetbal, zodat er betere spelers doorkomen. Maar qua kwalificatie voor een eindtoernooi heb je niet veel te zoeken volgens mij.

26 maart 2023 om 11:00

Zoals je al benoemd, Luxemburg is al een tijdje geen echte dwerg meer. De Faroer hebben af en toe nog best leuke resultaten neergezet en Malta eindigt de meeste kwalificaties nog wel met een paar puntjes. Andorra heeft de laatste kwalificaties volgens mij voor het eerst een paar punten gepakt en Gibraltar is nog maar vrij recent een deelnemer. San Marino is het enige land dat letterlijk iedere kwalificatie stijf en puntloos onderaan eindigt. Daar iets boven zitten Andorra en Liechtenstein en daar weer iets boven landen als Malta, Gibraltar, De Baltische landen, Moldavie etc. Was best leuk om bij die Nations League die landen eens tegen elkaar te zien spelen (enkel de uitslagen checken dan )

26 maart 2023 om 11:16

Ja Malta haalt nog zo nu en dan een leuke resultaat. Hebben met Teuma ook een leuke middenvelder lopen. Maar die heeft toevallig Maltese roots, waardoor die voor Malta kon uitkomen sinds 2020. Want Frankrijk is wel net iets te groot. Door die promotie en degradatie systeem in de nations league is het wel leuk om de samenvattingen voorbij te zien komen, maar het is niet zo dat ik 90 minuten ga kijken. Alleen als ze tegen Nederland spelen, maar dan is het al moeilijk om dat uit te kijken. Het zijn tevens ook parttime voetballers die nog daarnaast werken. Dus het is wel leuk voor hun dat ze op televisie komen en eventueel tegen grote voetballers spelen. Maar het zal toch leuker zijn als die landen misschien inzetten op het neerzetten van een betere voetbalinfrastructuur.

26 maart 2023 om 11:56

Inmiddels denk ik dat er met de nations league al iets meer te halen valt dan een aantal jaar terug. Zo’n Ribas is er natuurlijk om aan patronen en tactieken te werken, om zo een land als Gibraltar in elk geval minder hopeloos te maken. En wie weet, in de nations league kun je tegenwoordig zomaar promoveren en degraderen.

26 maart 2023 om 14:23

@kwark - Ribas werkt ook al een tijdje in Gibraltar. Heeft Lincoln Red Imps getrained en is al bondscoach van Gibraltar sinds 2018. Maar de Nations League heeft inderdaad het leuker gemaakt voor zulke landen. Want normaal worden ze kansloos laatste en met enig geluk een-na-laatste.

26 maart 2023 om 13:46

In Luxemburg hebben ze dan ook een cultuuromslag gehad. Om het voetbal te ontwikkelen worden de grotere talenten al jong naar Franse of Duitse profclubs gestuurd om daar meer weerstand te hebben.

26 maart 2023 om 14:26

@nijogeth - Klopt inderdaad. Maar ook Belgie helpt mee met de ontwikkeling daarvan. Want Moris, Chanot, Jans, etc. zijn allemaal via Belgie tot international opgeklommen.

Veel succes Nelis. Wat kan het snel gaan. In de zomer van 2021 toen ik in Gibraltar op proef was nog samen gespeeld. Heel geinig ik wist voor de eerste training en voor we elkaar uberhaupt spraken dat Niels een Nederlander was. Vonden ze daar echt geweldige. Hele aardige gast trouwens, heeft veel tijdens de training voor mij vertaald aangezien alles in het spaans ging.

26 maart 2023 om 13:21

Gewoon een intresse vraag he, wat deed je daar op proef in Gibraltar? Kan je daar wat meer over vertellen.

26 maart 2023 om 17:42

Vriend van mij voetbalde dat seizoen in Gibraltar bij Lynx FC. Zij zatten krabjes wat het budget betreft (ivm corona periode etc) maar waren op zoek naar een back. Via hem ben ik daar toen terecht gekomen. Alles was geregeld via de club, appartement met 2 andere jongens uit England die ook op proef waren en een taxi naar training en weer terug elke dag, want we trainde in Spanje en ons accommodation was in Gibraltar.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren