Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Van Raaij wil ‘verder kijken’: ‘We staan er slechter voor dan in mijn tijd’

Laatste update:
/

Michael van Praag bij Ajax, Jorien van den Herik bij Feyenoord, Harry van Raaij bij PSV, Riemer van der Velde bij sc Heerenveen: het Nederlandse voetbal nam de voorbije jaren afscheid van een aantal markante voorzitters. Ex-PSV-preses Van Raaij mist tegenwoordig de denkers die bezig zijn met de lange termijn toekomst van het voetbal.

“Waar liggen de ambities in ons voetbal? Waar zijn de denkers? Wie is er met onze toekomst bezig?”, vraagt Van Raaij zich af in gesprek met het Algemeen Dagblad. “Houdt het op met een landskampioenschap? Leggen we ons neer bij het gegeven dat er voor ons in Europa niks meer te halen is? Ik hoop niet dat dat de houding is. Er moet wel iets gebeuren.”

“Ik vind het erg om te zeggen, maar we staan er slechter voor dan in mijn tijd. Daarin is de ontwikkeling van de televisierechten bepalend. Onze markt is nog steeds te klein. De andere toplanden zijn op jaarbasis tussen de vijfhonderd miljoen en de miljard gegroeid. Het verschil is alleen maar groter geworden. Ik geloof dat ze in Engeland per jaar twee miljard euro ophalen aan tv-geld.”

“Als je wil proberen mee te draaien in Europa, dan moet je verder kijken dan de Eredivisie. Ik vind dat de voetbalpiramide tot aan de grenzen van de Europese Unie uitgebreid moet worden. Een EU-competitie, ja. Ons voetbal, onze clubs moeten sterke partners zoeken. Er zijn veel clubs die zichzelf daarvoor te groot voelen, denk ik. Je moet over je eigen grenzen heen denken. Vond ik toen al, maar nu helemaal en nog letterlijk ook.”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

wat een bescheiden man haha.. Je kan ook wat minder de held uithangen hij heeft hier wel gelijk maar toch.

13 oktober 2012 om 12:20

Nee hij geeft hier alleen aan dat als je een ''droom'' hebt en je iets echt wilt dat je door echt je best te doen ook haalbaar kan zijn.

13 oktober 2012 om 12:24

Hy heeft ook wel gelijk al ben ik met je eens dat hij ook wat bescheidener kon zijn.

13 oktober 2012 om 12:40

Achja Van Raaij is altijd wel een beetje een opscheppertje geweest(;
Neemt niet weg dat hij gewoon geweldig werk heeft verricht bij Psv, dus van mij mag hij zo opscheppen... hij haalt tenminste niet specifiek iemand naar beneden of iets anders wat weer een reactie opbrengt.

Er mist een deel,

Zoiets als:

"dit ging wel ten koste van de financiën waardoor PSV eventjes een volksclub was een daarna bijna failliet"

Als dit proces nou gezond ging net als met Twente, maar in zijn tijd kochten we Kezman voor 11 miljoen, leuk en aardig maar onverantwoorde risico's waardoor we nu op de blaren zitten..

Da costa voor 7 miljoen kopen terwijl die niks presteert
8 miljoen voor Vennegoor of Hesselink, een matige spits..

Toch werd er toen zeer goed gepresteerd en haalden we de halve finale van de Champions Leaque, neemt niet weg dat ik meer respect heb voor de manier van Twente dan van Van Raaij

Edit: 11 miljoen, geen 16

13 oktober 2012 om 12:28

Kezman was die 11 miljoen toch zeker wel waard. Vennegoor en Da Costa zijn miskopen, maar dat gebeurt wel eens. Onder andere Park, Farfan en Beasley waren niet duur en waren echt goede spelers bij PSV in die tijd.

Maar verder ben ik het met je eens.

13 oktober 2012 om 12:43

Da Costa was ook niet in de tijd van van Raay. Park, Farfan en Beasley uiteraard wel. Deze spelers werden misschien voor niet al te veel over genomen, maar kregen allemaal wel vorstelijke salarissen die op dit moment nietmeer betaalt worden bij Psv. Kezman had overigens ook kunnen mislukken bij Psv. In het vervolg van zijn carriere heeft hij er niet veel van gebakken. Gelukkig had hij bj PSV het vertrouwen, waardoor hij toch een heel aantal heldendaden verricht heeft.

13 oktober 2012 om 12:44

Het zit hem inderdaad ook in de risico´s
al waren Da Costa en Vennegoor of Hesselink wel grote miskopen. met een beetje nauwkeurigere scouting had je de eerste zeker niet gehaald naar mijn idee.

maar zoals al gezegd wordt spelers zoals Park, farfan en beasley maar denk ook aan de huur van Alex, aan Gomes, Robert, Van Nistelrooy, Lee, Aruna Kone. dat waren allemaal toppers bij PSV waarvan de helft ook met dikke winst verkocht werd.

13 oktober 2012 om 12:46

Nee. Gewoon, nee. Kezman was geen 11 miljoen waard. De latere carriere van Kezman heeft duidelijk aangetoond dat zijn presteren bij PSV helemaal niets te maken had met zijn kwaliteiten, maar met de kwaliteiten van de selectie van Psv. Elke matige afmaker was binnen die selectie een topscorer geworden.

Da Costa stond te boek als één van de grootste verdedigende talenten van Europa toen PSV hem kocht. Dat hij het om verschillende redenen niet heeft gered, is iets wat gewoon kan gebeuren. Vennegoor is voor 8 gekocht, heeft veel doelpunten gemaakt en is voor 7 weer verkocht. Dat lijkt me achteraf gewoon een goede investering.

Over Park, Farfan en Beasley ben ik het met je eens. Goede investeringen die zichzelf hebben opgebracht. Per saldo heeft PSV in die periode gewoon aardig ingekocht.

13 oktober 2012 om 12:48

Twente krijgt nu dankzij het (afgedwongen) geluk en de goeie scouting vele miljoenen winst binnen van Elia, Ruiz, Arnautovic, John en Chadli en Tadic zullen snel volgen.

en dat brengt weer zo'n positieve markt mee dat zelfs een niet excellerende Janko nog voor winst verkocht kon worden.

maar ook Twente heeft in Janko bijvoorbeeld een miskoop gedaan (en Castaignos is misschien wel de volgende!)

Dus je hebt zeker gelijk dat het beleid van Twente wat veel beter gedaan wordt als dat van PSV rond de tijd van van Raaij. maar elke club doet miskopen. van Da Costa tot aan Janko tot Sulejmani tot aan een Sheotahul die er niks van bakte bij Willem 2.

13 oktober 2012 om 13:38

@manc
Boemba heeft het over Alex(alex Rodrigo Dias da Costa), die helemaal niet gekocht is door PSV maar door Chelsea. Alex was juridisch eigendom van Psv, mede gekocht met geld van Chelsea. Dus PSV heeft helemaal geen 7 miljoen betaald.

Manuel da Costa is helemaal geen miskoop, hij is juist met winst doorverkocht aan Fiorentina. Hij is binnengehaald voor 1,3 miljoen en verkocht voor bijna 4 miljoen hoe kan je dat nou een miskoop noemen.

http://www.transfermarkt.co.uk/en/manuel-da-costa/... Manuel da Costa
07/08 --01.2008 -- PSV Eindhoven-- AC Fiorentina --3.960.000 £
06/07 --07.2006 -- AS Nancy-lorraine-- PSV Eindhoven --1.320.000 £

13 oktober 2012 om 17:31

@flipa

Je praat in Britse ponden verder is transfermarkt een leuke website van statistieken qua transfersom is het alleen niet altijd even betrouwbaar.

13 oktober 2012 om 18:25

(manuel) Da Costa heeft echt geen €7,5m gekost. Dat bedrag van Flipa komt meer in de buurt.

13 oktober 2012 om 12:52

Kezman heeft 11,3 miljoen gekost en is voor 8 a 9 miljoen vertrokken naar Chelsea. Hij is drie maal topscorer geworden in de eredivisie in 4 jaar tijd. Daarnaast heeft hij in 122 duels voor PSV 105 keer gescoord. Dat zijn cijfers om mee thuis te komen en Kezman was het geld zeker waard heeft ook twee landstitels opgeleverd. Daarnaast heeft PSV het geld weer terugverdiend uit de inkomsten van de CL.

13 oktober 2012 om 13:08

Ja maar PSV had absoluut maar dan ook helemaaaal niet de garantie dat Kezman zo zou slagen. Dit was eerder geluk dan wijsheid en dan vind ik het kwalijk dat er zo met 11(!) miljoen euro wordt omgegaan.

13 oktober 2012 om 14:05

Wat een onzin. Je hebt toch nooit de garantie dat iemand gaat slagen bij een andere club. Kezman heeft het gewoon goed gedaan bij Psv. Klaar.

13 oktober 2012 om 16:02

geluk? Kezman is misschien wel een van beste spitsen die psv heeft binnen gehaald zijn eerste seizoen was al indrukwekkend, maar zijn 2de en 3de waren fenomenaal! 35 doelpunten in 33 wedstrijden en 31 doelpunten in 29 wedstrijden zijn gewoon cijfers die een spits bij PSV lang niet zullen halen. natuurlijk is het risico maar wie niet waagt wie niet wint!

13 oktober 2012 om 13:12

Lachwekkend.. dat iedereen jou zo napraat met die ongelofelijke onzin over Manuel Da Costa.. Dat het niet is geworden wat je zou verwachten oke, maar dit staat wel heel erg ver van de werkelijkheid af..! Gekocht voor 1.5 miljoen van nancy, verkocht aan fiorentina voor 4.5 miljoen... Oeps

13 oktober 2012 om 13:18

Stevend kijk (bijvoorbeeld) op wikipedia "lijst duurste voetballers" en je ziet dat Da Costa 7 miljoen heeft gekost..

13 oktober 2012 om 13:23

@boemba

klik dan op zijn naam dat is Alex (alex Rodrigo Dias da Costa), de verdediger van Chelsea en die nu speelt voor Psg.

"alex was juridisch eigendom van Psv, mede gekocht met geld van Chelsea. Chelsea heeft daarbij een optie tot koop van Alex voor een symbolisch bedrag van 1 dollar bedongen, een deal waarover veel te doen is geweest.

PSV heeft helemaal geen 7 miljoen betaald en je hebt het over Alex het staat verkeerd.

13 oktober 2012 om 14:01

Wikipedia staat inderdaad wel bekend om zijn betrouwbaarheid.

13 oktober 2012 om 16:21

Dat gaat over alex.. die is niet gekocht met het geld van PSV en al was dat wel zo... dan was hij het zeker waard Verder ben ik het met je standpunten wel eens maar dit klopte gewoon niet.

Zie: http://www.transfermarkt.de/de/manuel-da-costa/tra...

13 oktober 2012 om 14:54

Je vergeet ook een deel, in de tijd van Raay voorzitter was en we Kezman voor 11 miljoen haalde speelde we structureel CL. Daarin haalde we ook miljoenen op, zeker op het laatst toen we enige Nederlandse deelnemer waren. En we verkochten van tijd tot tijd ook weer topsppelers voor vele miljoenen.
Wat daadwerkelijk voor grote problemen heeft gezorgd is dat we daarna veertien miljoen investeerde in het wondere duo Koevermans Lazovic. Of wat te denken van vier miljoen investeren in Nijland. Of Engelaar een salaris van 1.7 miljoen per jaar geven. En waar we in de tijd van van Raay in de CL speelde en met Kezman echt een topspits hadden werd er door zijn opvolgers geïnvesteerd in b spelers.

13 oktober 2012 om 17:15

Vennegoor is zo ongeloofelijk belangrijk geweest voor Psv. die heeft die 8 miljoen 300x terug betaalt man. Da Costa kan er idd niks van.

Toen hij opstapte kwam een van de succesvolste jaren in de psv historie, daar heeft Van Raaij een enorm aandeel aan gehad, door spelers als Cocu, Gomes, Farfán, Beasley, Park etc etc binnen te halen samen met guus hiddink

Hulde Van Raaij!

13 oktober 2012 om 12:28

En dan nog steeds hulde als je naar de financiële ellende kijkt die het beleid van van Raay uiteindelijk heeft opgeleverd ?.

13 oktober 2012 om 12:53

Hij zegt toch niet hulde dat we zo'n verlies hebben geleden!!!

wat hij zegt is: hulde dat PSV dankzij van Raaij op sportief gebied zo'n succes heeft geboekt.

Sommigen mensen kunnen nog naar voetbal kijken en denken zonder dat hele financiele gedoe erachter te moeten zien.(:

Je zit in de harten van vele psvers Harry waaronder ikzelf,maar je moet niet overdrijven.
Want je bent ook mede verantwoordelijk voor de bijna finaciele ondergang van mijn club.

13 oktober 2012 om 12:27

Idd jij snapt het,

De fans moeten inzien dat het niet alleen maar rozengeur en manenschijn was en dat Reker de dupe is geworden van dit beleid van Van Raaij

13 oktober 2012 om 12:33

Eerder rozengeur en wodka lime
Nee voor PSV een groot man, niet ieder plan pakt goed uit, maar dankzij hem (denk ik) staat PSV nu waar ze staan. een topclub in de Eredivisie!

13 oktober 2012 om 12:55

Hij is altijd goed in het vertellen over al zijn goede dingen die hij heeft gedaan over onze club,en die zijn er zeer zeker.
Maar de slechte dingen vergeet hij altijd lijkt wel.

Beetje zelf spot zal hem sieren.

13 oktober 2012 om 13:15

@ndisdenaam

Ja maar voor hetzelfde geld wat van Raaij aan risico's nam had PSV nu dezelfde situatie gezeten als Rangers FC of misschien erger: RBC / Haarlem

Er zijn in die tijd onverantwoorde risico's genomen: er werd structureel meer uitgegeven dan er binnenkwam.

Reker is de dupe geworden van dit smijten met geld, terwijl hij net de boel op de rails kreeg werd hij ontslagen/ nam hij ontslag (?)

Hier heeft PSV met Sanders wel een goede opvolger gekregen. Maar PSV heeft zeer veel geluk gehad dat de gemeente met belastinggeld is bijgesprongen voor een nutteloos stuk land onder een stadion ..

In hoeverre is van Raay ook de grondlegger geweest van de financiële problemen waar PSV later in terecht is gekomen ?. Was het niet onder zijn leiding dat Hiddink, Valckx en Vlado Lemic spelers binnenhaalden die eigenlijk ver boven het budget zaten ?. Is dit inderdaad het begin geweest of is al deze ellende na van Raay ontstaan ?.

PS terwijl ik dit bericht schreef en plaatste zie ik dat de eerste PSV ers al antwoord hebben gegeven. Je zou dan toch denken dat de man iets bescheidener zou zijn.

Voor mij is PSV geen volksclub meer een gemeente/provincie club. Ze moeten nog veel doen aan hun uitstraling om te tippen aan een Feyenoord. Dit zeg ik als Ajacied.

13 oktober 2012 om 13:00

Denk niet dat er 1 psv'er wakker van ligt dat mensen psv een provincie club vind.
Dat zijn we ook en we zijn er trots op.
Des de frustrender moet het zijn voor de volksclubs dat we 21 keer de schaal en europeese titels omhoog hebben houden,en dat voor een provincie club.

13 oktober 2012 om 13:04

Ik snap aan de ene kant best waarom je dit denkt als Ajacied.

aan de andere kant is PSV gewoon netjes de nummer 2 qua gehaalde punten in de Europa Legue ranglijst of all time. met alleen Atletico Madrid boven ze die toevallig 2 keer de titel gewonnen heeft.

PSV is in Nederland misschien de 3e club van Nederland qua aanhang. maar ik denk echt dat veel mensen de club buiten Nederland onderschatten. in Brazilie, Zuid-korea, Ecuador en in de Balkan is PSV echt enorm beroemd geworden en dankzij de marketing van Reker en destijds het 'azie-project' waarin PSV een aantal test-spelers uit China haalde is ook in China PSV enorm gegroeid in populariteit. In Brazilie geloof mij nou maar, gaat de jeugd liever naar PSV dankzij alle grote jongens die daar gespeeld hebben (hetzelfde geld natuurlijk voor ajax en Denemarken bijvoorbeeld)
Een leuk voorbeeldje is bijvoorbeeld dat in de stad Newcastle na de plaatselijke profcluv (newcastle united...) PSV de grootste seizoenskaart seller is! dat is natuurlijk maar een stad, maar het zegt vind ik best wat.
Wat historie betreft heeft vooral ajax meer succes geboekt als Psv, maar kijk nou eens naar de laatste 12 jaar? daarin heeft PSV de meest constante rol in Europa gespeelt van alle Nederlandse clubs. en in 2005 nog de halve finale van de Champions League behaald.

Feyenoord heeft na het succes van 2002 sowieso al een veel mindere rol gespeeld en ajax had vaak pieken en dalen. ze kunnen winnen van Milan maar ook verliezen van Slavia Praag of Dinamo Zagreb.

Ik zeg hiermee niet dat PSV zo geweldig en de grootste club van Nederland is, want dat is het niet.

echter doet het qua uitstraling en populariteit in het buitenland echt niet meer onder voor Ajax en zeker niet voor Feyenoord!

13 oktober 2012 om 16:17

@zinedane : Ik reis vrij veel en om eerlijk te zijn snap ik niets van wat jij hier post. Ja, PSV is een bekende naam in Zuid Korea i.v.m. Hiddink en enkele leuke commerciële tripjes. In alle andere landen die je noemt valt het heel erg mee met de bekendheid van Psv. De gemiddelde Braziliaan interesseert zich niet voor onze competitie en volgt puur de eigen competitie plus af en toe de Engelse of Spaanse competitie. Idem met de gemiddelde equadoriaan. Natuurlijk zullen er in die landen best wat mensen zijn die PSV kennen, dat betekent echter niet direct dat je daar een grote club' bent. Sterker nog, zelfs mijn eigen club is in beide landen bekend. Dat terwijl wij (nog) verre van een topclub zijn.dat jeugd vanuit daar graag naar Nederland komt heeft niets met de club zelf te maken maar puur met de mogelijke kans op een voetbalcarriere in Europa. Iets waar vel kleine jongetjes (en hun familie) van dromen omdat bij een geslaagde carrière de (financiële) zorgen voor altijd voorbij zijn...
Verder haal jij China aan. Wellicht dat PSV daar bij wat mensen bekend is door reizen die kant op en het aanwezig hebben van 1 testspeler, toch denk ik niet dat de gemiddelde Chinees PSV echt kent. Clubs als Manchester, Barcelona en Real Madrid kennen ze daar wel, maar Nederlandse clubs hebben niet de directe interesse...
Als laatste voor wat betreft de balkan, ik kom daar zelf vrij regelmatig en er is maar 1 Nederlandse club echt bekend daar en dat is niet Psv. Sterker nog, dat is ook niet eens Feyenooord, Twente of Ajax. Nee, dat is mijn eigen club. Dit mede doordat wij jaren voordat PSV Kezman haalde al spelers uit de Balkan haalde en daar nu nog steeds zeer veel scouten. Denk aan Curovic, Ilic, Bacak, Butorovic, Bursac, Grozdic, Iroha, Jevric, Matic, Mise, Perovic, Rankovic, Rajkovic, Stefanovic, Stevanovic, Stojkovic , Zeman Lazovic en nu weer Aksentijevic. Het zegt genoeg dat veel van deze oud spelers vanuit de balkan nog steeds bij mijn club betrokken zijn en er soms zelfs werkzaamheden voor verrichten...

p.s beweer je nu serieus dat er mensen zijn die in Newcastle wonen en een seizoenkaart bij PSV nemen?

13 oktober 2012 om 17:27

Ook in Bulgarije is PSV heel erg bekend, door onze eigen Manolev. Daar worden nnog steeds wedstrijden van PSV uitgezonden op locale tv voor Manolev. Daarbij vraag je in zuid afrika naar Nederlans is het eerste wat ze zeggen PSV en Ruud van Nistelrooij. Je kan wel doen of je overal geweest bent en zeggen wat die mensen daar denken maar je weet er helemaal niks van. In Brazilië is PSV namelijk nog steeds heel erg bekend. Er lopen daar gewoon brazilianen met PSV shirtjes rond. Dit komt natuurlijk door Romario, Ronaldo, Gomes, Alex, Marcelo ( In mindere mate), Cassio en nog veel meer brazilianen hier gespeeld hebben.

Daarbij is het nieuws van 10-0 Psv-feyenoord ook de hele wereld over gegaan.

13 oktober 2012 om 18:26

Zijn genoeg Psv-fans in het noorden des lands hoor, dus helemaal beperkt tot gemeente/provincie is de aanhang van PSV niet

13 oktober 2012 om 18:48

Die zijn er serieus ja,omdat jij het niet weet wil niet zeggen dat het niet zo is.

14 oktober 2012 om 13:56

Bulgarije is geen Balkan. PSV is daar inderdaad redelijk bekend, zoals ook een aantal andere Nederlandse clubs (ajax, Feyenoord) daar bekend zijn. Dit mede door een aantal Nederlanders die in Bulgarije spelen/speelden.
Ik ben nog nooit in Zuid Afrika geweest dus daar kan ik geen zinnig woord over zeggen. Van Brazilië weet ik dat de meeste jongetjes daar vooral van Europa dromen omdat een carrière daar hun toekomst (en van hun familie) zou verzekeren. Bij welke club in welk land dat dan is interesseert ze geen donder...

13 oktober 2012 om 13:34

Dat psv nog niet zoveel aanzien heeft komt ook omdat half Nederland het gedrag toont van een kudde dier. Iedereen loopt maar achter elkaar aan en durft niet als einzilganger op te treden.
Nee alsmaar de veilige weg die iedereen opgaat zodat je nooit alleen staat of in de minderdheid.
Maar ze doen maar ik ben er Trots op dat ik psv -er ben.
Al meer als 25 jaar een seizoen kaart van mijn club.
En ja als je zolang supporter bent dan mag je zeggen Mijn club vind ik en wat een ander vind het interesseert me geen ruk.

Onder zijn bewind had PSV goede tijden meegemaakt.

Van Raaij zorgde ervoor dat PSV sportieve successen boekte maar financieel gezien leefde de club op een veel te grote voet. Ik ben heel tevreden over het huidige beleid waarin aankopen gedaan worden die realistisch zijn en binnen de begroting passen. Sportief succes is fantastisch maar dan niet voor de korte termijn. Ik denk dat PSV met Sanders en Brands 2 zwaargewichten heeft die de lange termijn van de club bewaken.

Deze man heeft veel goeds gedaan voor de fans in Eindhoven maar die zelfde fans realiseren zich niet wat een puinhoop deze man heeft achter gelaten. Natuurlijk mooi en aardig al die spelers die bij PSV speelden toen hij er nog zat ; maar al die schulden etc. dat vergeten de mensen.

Al met al vind ik deze man een kwal. Veel positiefs en veel negatief aan PSV gebracht.

Deze man nam onverantwoorde financiele risico's. Het ging een tijdje goed, en er was groot sportief succes mede door hem, maar er werd daarna niet gesaneerd op de kosten toen het succes wegbleef.

Op een of andere manier leeft hier en in het land het beeld dat Psv nu nog steeds onverantwoord bezig is omdat men hardnekkig blijft denken dat Psv de CL begroot heeft. Klopt niks van, en het is al vaak zat aangehaald door het bestuur dat dit kolder is. Psv is al ver voor Ajax begonnen met saneren van salarissen, en is van bijna 2 miljoen teruggeschakeld naar een miljoen sinds Brands er is.

Dus alle nieuwe spelers zijn geen groot verdieners meer zoals eigenlijk aleen nog Engelaar is. Met als gevolg dat het missen van de CL nog steeds geen probleem is. Er is niks onverantwoord aan, behalve dan dat het kapitaal volledig op het veld staat, en dat het daar terugverdiend moet worden met prestaties en spelers die zich in de kijker spelen.

13 oktober 2012 om 13:30

Als je op een gezonde manier je financiele huishouding wil runnen, moet je de investeringen die je in spelers hebt gedaan afschrijven over de periode dat hun contract loopt. Als je voor het gemak stelt dat PSV voor 30 miljoen heeft geinvesteerd met contracten van 4 jaar, dan moet je elk jaar een speler voor 7,5 verkopen om quitte te draaien. Dan kun je wel heel stoer roepen dat je geen CL begroot, maar als het je niet lukt om spelers voor veel geld te verkopen heb je die CL wel nodig om op de been te blijven. Dat wordt er dus bedoeld als beweerd wordt dat PSV onverantwoord bezig is.

13 oktober 2012 om 14:27

Het is allemaal veel complexer dan dit versimpelde economie-beeld dat je schetst. Zo werkt het niet in de grote mensen wereld, er komt veel meer kijken bij een begroting van een voetbalclub als Psv, en met name de componenten waar die begroting uit bestaat.

Belangrijkste: Als de kosten fors dalen van je financiele huishouding, kan je zonder CL makkelijk af. Niemand die kennelijk weet en snapt dat Psv vorig jaar van vrienden en nieuwe sponsors bovenop de lening van 48 miljoen ook nog eens 38 miljoen heeft opgehaald. Er dus 86 miljoen opgehaald vorig jaar.

Niemand die snapt dat er oude absurd dure leningen die dusver altijd in de begroting zaten qua zeer hoge kosten nu daarmee afgelost zijn en daar veel goedkopere constructies voor in de plaats zijn gekomen. Scheelt enorm in de begroting. Niemand die snapt dat als je een salarisplafond instelt van ruim 1 miljoen, en bijna alle dure spelers eruit gooit (zie o.a. laatste alinea) je kosten in de begroting idem fors kelderen, en je veel minder geld nodig hebt om break even te daaien. Niemand die meeneemt dat Psv behalve voor 30 miljoen aangekocht ook voor 32 miljoen verkocht in datzelfde financiele jaar.

Dszudzak 15 miljoen. Lazovic 5 miljoen. Afellay 3,5 miljoen. Salcido 2miljoen. Marcellis 2 miljoen. Amrabat 1 miljoen(+ 6 ton wegens doorverkoop). Rodriguez 3 miljoen. Simons 5 ton. Is 32 miljoen.

Tuurlijk moeten de spelers wel hun geld opbrengen, dat zei ik met de opmerking dat het kapitaal op het veld staat. Maar daar maak ik me gezien de prestaties dusver totaal niet druk om. Zit nog zoveel rek in deze jonge frisse groep, met Dick moet dat eruit komen.

13 oktober 2012 om 14:44

Wat mij betreft is PSV als een patient die na een zware hartaanval die hem bijna noodlottig werd stevig door blijft roken. Op alle gebieden ontkennen dat het verkeerd bezig is terwijl de club bijna failliet was en alleen dankzij een heftige herstructurering van de schuldenlast, daarbij een handje geholpen door de gemeente en de hoofdsponsor, op de been is gebleven.
Mijn gelijk zit in het laatste stukje van jouw lange reactie en met name in het zinnetje: "tuurlijk moeten de spelers wel hun geld opbrengen." Het is fijn dat jij daar vertrouwen in hebt, maar als het kapitaal van mijn club na het eind van een contract het stadion uit zou kunnen lopen, zou ik mij zorgen maken.

13 oktober 2012 om 15:10

Waarom reageer je nog als je 'oostindisch doof' bent voor de argumenten. Je herhaalt je eigen verhaal, maar weet er zelf niet het fijne van.

Psv is momenteel kerngezond, hoe graag jij het ook anders ziet in jouw metaforen van kettingroken en hartaanvallen. Ik verspil mijn tijd bij jou omdat je niet eens de moeite doet om te snappen waarom je er naast zit. Het salarishuis zit direct in een jaarbegroting verwerkt als vaste kosten, de transferwaarde van spelers niet.

Feit is en blijft: met dit beleid en deze begroting kunnen ze in lengte van jaren nog de CL missen. Met het kapitaal staat op het veld, wordt simpelweg bedoeld dat zodra je wil investeren in nieuwe spelers, je eerst moet verkopen. Zolang elke speler voor minimaal het aankoop bedrag of meer verkocht wordt, is er geen enkel probleem. Gebeurt dat niet, dan moet je idd gaan afschrijven. Gezien de potentie en rek vd spelers zit dat wel goed, maar het blijft een risico.

En nou komt de crux: Een risico die elke club heeft en loopt?! Ga niet wijs lopen doen dat dit alleen voor Psv geldt wat betreft terugverdienen van je spelersinvesteringen. Men heeft dus geen CL nodig om quite te draaien, en dat is hoofdpunt waar ik mee begonnen ben. Graag niet oordelen over een club waar je je niet in verdiept hebt.

Psv en volksclub in één zin?? Dat kan echt niet..... Als er één club geen volksclub is dan is het psv wel.

Ze noemen zichzelf "boeren" en komen uit de vijfde stad van Nederland. Ik snap het nog steeds niet.....identiteitscrisis daar?

13 oktober 2012 om 18:06

Dat iemand niet begrijpt dat PSV supporters zich boeren noemen zegt meer over die persoon dan over genoemde kwestie. Maar dat iemand uit Arnhem het heeft over een identiteitscrisis, noem ik ronduit lachwekkend. Vitesse heeft helemaal geen identiteit. Het lijkt daar bij tijd en wijle wel de Verenigde Naties. Laat staan dat Vitesse (de laatste jaren) een volksclub genoemd kan worden.

14 oktober 2012 om 00:31

ja want psv heeft wel mensen uit de eigen regio in het veld staan....

14 oktober 2012 om 07:45

Ja net als Ajax (eriksen, Aldeweireld, Poulsen, Sana, Vertongen)

14 oktober 2012 om 18:44

Piet Velthuizen, Davy Propper, Nicky Hofs, Theo Janssen, Marco van Ginkel.... allemaal jongens uit eigen opleiding die regelmatig of altijd in de basis staan.

Daarbij ook nog diverse andere jeugdspelers bij selectie (oa Room , Darri en Vink).

Nicky Hofs, Theo Janssen en Propper komen uit Arnhem zelf. Hofs (klarendal) en Janssen (het Broek) zelfs uit echte volksbuurten.

Dus vitesse geen identiteit???

Wat stelt psv daar tegen over dan? Hebben ze uberhaupt wel 1 speler uit eindhoven zelf in het elftal?

15 oktober 2012 om 16:14

hmmm punt01, ajax heeft inderdaad meer spelers die niet uit amsterdam dan wel uit amsterdam maar inde selectei zitten momenteel 3 pelers die in amsterdam zijn geboren en nog een aantal die uit de omgeving van Amsterdam komen (leiden, Amstelveen.

Hoeveel eindhovenaren spelen er bij psv? Of uperhaupt brabanders? Mischien 1?

Ik snap niet zo goed dat hier zo wordt afgegeven op Vennegoor, misschien niet de meest indrukwekkende voetballer maar toch zeker een nuttige spits geweest in zijn tijd bij Psv. Je kunt niet altijd een spits voor dat geld kopen en verwachten dat hij een veelvoud daarvan gaat opleveren.

13 oktober 2012 om 14:09

Inderdaad, hij was in zijn eerste periode bij PSV gewoon een nuttige speler met ook veel belangrijke doelpunten in de CL dus ik snap het ook niet helemaal.

PSV en een volksclub? Volgens mij zitten bij thuis-wedstrijden van PSV bijna alleen maar oude mannetjes op de tribune die genieten van het "goede" voetbal. Aan clubs als Feyenoord en Ado kunnen ze nooit tippen als het om uitstraling van het volk gaat. Wel heeft PSV door van Raaij een beter uitstraling gekregen in het buitenland door spelers met veel voordeel te verkopen.

13 oktober 2012 om 14:10

Ga een keer op de tribune kijken dan zie je dat er niet ''bijna alleen maar oude mannetje'' zitten. Goed Nederlands gesproken ook..

13 oktober 2012 om 14:18

@luissuarez
Ik weet niet of er daadwerkelijk oude mannetje zitten, maar de keren dat ik in het uitvak zit in het psv stadion maken de ~500 uitsupporters meer kabaal dan de ~25000 ? Thuissupporters.
De enige keer dat het thuispubliek luider was toen ze 5-1 wonnen door een vroege rode kaart

13 oktober 2012 om 17:34

Grappig dat altijd. Weet je hoe dat komt? Als 2000 man éxtra betalen om naar een uitwedstrijd te gaan gaan ze ook voor de sfeer. Dus 2000 man gaan voor de sfeer omdat ze daar voor betalen. De meeste met een seizoenskaart gaan voor het voetbal. Dit is overal zo. echt overal. Ik ga altijd mee met uitwedstrijden en 9 van de 10 keer zongen we het thuispubliek eruit.

En dit klinkt misschien als een slecht excuus, maar voor het uitvak staan 3 microfonen recht op het uitvak. Op oost staat er eentje ver weg. Dat scheelt.

13 oktober 2012 om 19:07

Vooral dit laatste moet men eens goed in hun oren knopen. Het gaat om die microfoons en hoe dat afgesteld is tijdens de uitzending. Ik word een beetje misselijk van de stream,- en eredivisielive tv-supportertjes die bij elke psv wedstrijd menen te constateren dat het uitvak veel meer herrie maakt. Behalve dat het een infantiele mijne-is-langer-dan-de-jouwe discussie is, klopt er ook nog eens niks van.

Ga eens naar het stadion zou ik tegen die mensen zeggen, en weet dat je totale onzin uitkraamt als je dit claimt. Het uitvak hoor je namelijk nauwelijks bij Psv, stadion is veel te groot tov de kleine aanhang die elke club maar meeneemt. Bij Ajax hebben ze die microfoons ook voor de F side gezet, en lijkt heel het stadion te zingen. Niets is minder waar. De verschillen zijn niet zo schokkend groot tussen Ajax, Psv, Feyenoord en Twente.

Het is misschien niet altijd zo kolkend als men zou willen in ehv, maar de sfeer is bij Psv zeker lekker. En tijdens de grotere westrijden is het altijd heerlijk opgefokt met het volk zo kort op het veld. Als er ergens een invloed is van het thuispubliek op het veld en de scheids, dan is het bij Psv en Feyenoord.

14 oktober 2012 om 13:47

Als je me stuk las, dan zag je dat ik ieder jaar in het uitvak van PSV zit........
Dus dat jij die conclusie trekt van ''eredivisie/stream'' supportjes kan je dus wijten aan het feit dat je niet goed leest of het helemaal niet las.

Wil hij een nobelprijs of zo? Dat van Raaij goede dingen voor psv heeft gedaan staat buiten elke discussie, maar ik ben geen fan van mensen die te veel aandacht willen. Is hij bang dat hij in Eindhoven wordt vergeten of zo?

Ik snap ook niet echt wat hij verder wil bewijzen. De echte grote jaren van de Eindhovenaren waren eind jaren tachtig. Zou ik psv'er zijn dan zou ik trotser of die periode zijn toen wanneer van Raaij de 'fabrieksmentaliteit' eruit kreeg. Ik zou ook niet weten wat een 'fabrieksmentaliteit is'. Kwam iedereen toen rechtstreeks naar het stadion van de Phillipsfabrieken of zo?

Weet niet, mijn gevoel zegt dat van Raaij nog veel te veel in het spotlicht wil staan. Bang om vergeten te worden.

PSV is geen volksclub en zal nooit een volksclub worden. PSV is en blijft een fabrieksclub, groot geworden door Philips. Feyenoord, Utrecht, Twente en NAC zijn de volksclubs van NL.

13 oktober 2012 om 14:17

Twente?
Met een bezoekersaantal van gemiddeld onder de 6.000 toeschouwers per seizoen, trok Twente tussen 1989 en 1996 de laagste belangstelling in de clubhistorie.

Is Twente meer niet iets van de afgelopen jaren? Ipv altijd al een volksclub? Vraag het me gewoon hardop af hoor. Maar een Feyenoord en Utrecht steken er echt met kop en schouders bovenuit. Twente komt daar niet eens in de buurt van.

13 oktober 2012 om 14:17

Denk dat je nog een paar clubs vergeet, oa Sparta.. PSV lijkt geeneens op een volksclub, kijk alleen naar de supporters.. Als die er al zijn in het stadion zijn ze vreselijk stil.. n' Fanatiek publiek lijkt me toch wel een kenmerk van een volksclub..

13 oktober 2012 om 18:22

Feyenoord was en is de volksclub van Rotterdam. Sparta juist van de beter gesitueerden.

13 oktober 2012 om 14:41

wat dacht je van Ado, dat is de echte volksclub van nederland, alleen maar hagenezen in dat stadion, echt geweldig.

13 oktober 2012 om 16:23

Twente is ook geen volksclub. Dat willen ze graag zijn met hun kopieergedrag van Liverpool, maar dat zijn ze zeker niet. De enige echte volksclubs in Nederland zijn in mijn ogen Ado en Nac en in iets mindere mate Utrecht, Sparta, Feyenoord en Groningen aangezien de laatste vier clubs wel veel 'arbeiders' trekken, maar ook tijden hebben gekend waarin er geen hond op de tribune zat. Al die zelfbevlekking vanuit Feyenoord dat zij de enige echte volksclub zijn komt me ook nogal de keel uit. Eind jaren '80 en begin jaren '90 zat er geregeld niet meer dan 15000 man in de kuip...

13 oktober 2012 om 18:24

Je kletst maar wat. Sparta was juist de club van de beter gesitueerden. Leer je lessen voordat je onzin uitkraamt.

14 oktober 2012 om 13:51

Dat was vroeger zo ja. De laatste 10 jaar voldoet hij toch echt aan mijn definitie van volksclub. Een redelijk trouw publiek, mooi stadion midden in een volkswijk, veel traditie, lange geschiedenis...

Ik vind psv nou niet echt een warme club of iets dergelijks. Dat er altijd lovend (bijvoorbeeld Waterreus) over de hertgang wordt gesproken en de ''gemoedelijkheid'' is volgens mij meer iets typisch brabants dan per se de warmheid van psv.

Feyenoord en utrecht denk ik meer aan als volksclubs. Eventueel een nac o.i.d.

Sorry maar Feyenoord, Utrecht, Ado, Cambuur, Nec, , FC DB , NAC en zelfs FC Eindhoven zijn veel meer volksclubs dan PSV waar het wemelt van de gloryhunters op de tribune en die een seizoenkaart hebben om interessant bij hun kennissen. Het uitvak van PSV zit nooit vol.

13 oktober 2012 om 16:25

Uit jouw rijtje mag je nec, Den Bosch en Eindhoven halen en MVV toevoegen gezien jouw criteria. Verder heb je geliujk over Psv. Als die club 10 jaar om plaats 16 strijd zitten er van de huidige 25000 supporters waarschijnlijk nog maar maar 10000 in het stadion. Dan scoren wij zelfs hoger met een gemiddelde van 17000 terwijl ik niet ga roepen dat wij een volksclub zijn...

13 oktober 2012 om 17:38

ach rot toch op man. Als PSV iets niet heeft zijn het gloryhunters. Twente heeft glory hunters. PSV heeft een stadiondichtheid (hoeveel mensen er echt in het stadion zitten, niet hoeveel kaarten er verkocht zijn) van 98% terwijl bij Ajax (waar de échte gloryhunters zitten) er soms maar 17000 mensen in het stadion zitten met als excuus dat het regende. Dat zijn gloryhunters.

13 oktober 2012 om 18:37

Toeschouwersaantallen lopen parallel met successen. Dat is heel normaal. In de jaren zeventig toen PSV een subtopper was kwamen er ook niet zoveel toeschouwers. Overigens gold PSV toen echt niet als een volksclub, maar als een club van Philips.

14 oktober 2012 om 14:18

Nogmaals brisingr, ik wil weleens zien hoeveel mensen er nog in het stadion zitten mocht PSV 10 jaar om plaats 16 strijden. Ik denk dat dit beduidend minder zal zijn dan nu het geval is. Dan kun je wel wijzen naar de stadiondichtheid van 98% (toch raar dat ik geregeld meer lege plaatsen zie?) maar dit heeft niets met mijn scenario te maken. Jij betrekt het op het hier en nu, ik op een mogelijk scenario...

Het waren wel mooie tijden Jorien, Harry, en Mickeal. Dit waren echte boegbeelden van een club. Het Nederlandse voetbal telde nog een beetje mee internationaal. Ajax heeft natuurlijk helemaal aan de top gestaan. Feyenoord won nog een eufa cup en stond bijna elk jaar in een kwartfinale of halve finale van een Europa cup 3 of 2. Ik heb die tijden meegemaakt. En maak nu ook de laatste jaren mee. Nou dan kom je maar op een conclusie. Het niveau Eredivisie is achteruit gehold. Bijna alle spelers die nu bij Feyenoord en ajax in de basis staan. Hadden 15a20 jaar geleden nooit op de bank gezeten laat staan basis. Wij in Rotterdam liepen altijd te zeuren over cruz geen goeie luie spits. Nu zou hij met 2 vingers in de neus de beste spits van Nederland zijn. Het is even een verschil Jaap stam of Marcello. Taument of Verhoek, kiprich of Pelle, Vermeer of v/d Sar en ga zo aar door.

13 oktober 2012 om 19:33

Je maakt wel slechte vergelijkingen hoor. Als ik het nu over PSV zou gaan hebben (omdat ik daar het meest van weet) dan zou je ook Rommedahl met Narsingh kunnen vergelijken. Pieters met Ball of Tyton en Waterreus. zij speelde in betere tijden, maar waren echt niet beter. Dit is een beetje het geval van "het gras is altijd groener". PSV Feyenoord en Ajax kunnen zo maar de CL winnen binnen 10 jaar. Dat klinkt onmogelijk, maar dat zeiden ze in 2000 ook nog en toen kwamen Feyenoord en PSV nog heel ver. Dat zeggen we al-tijd.

We (psv) wint van Napoli toch? dé nummer 1 van italie. Die ongeloofelijk grote competitie waar nederland nooooit tegen op kan? Je moet eens weten hoeveel mensen zeiden dat PSV nooit zou kunnen winnen van napoli, zelfs niet tegen het B team.

13 oktober 2012 om 20:05

Ik heb die wedstrijd niet gezien tussen PSV en napoli. Waarom niet. Nopoli nam deze wedstrijd niet serieus. En het Italiaanse voetbal is niet meer van het niveau dat je zegt onmogelijk. En dan nog napoli is wat anders dan Milan, inter, juve. Is toch meer naam. Napoli is bekend door Zola en maradonna. Ze speelde een paar jaar geleden nog 2e divisie. PSV moet gewoon winnen van napoli zelfs als napoli hun beste spelers opstelt. Kom op zeg PSV is toch een grote club. Maar ik blijf bij mijn mening. Het niveauverschil in de laatste 25 jaar is achteruit gehold. En ik kan het weten. Ik ga al 25 jaar naar voetbal en kijk naar voetbal. Met voor mij nog het mooiste elftal in mijn geheugen gegrift de Goey, de Wolf, fraser, Gobbel, Refos, Bosz, Witsche, Taument, blinker, Metgod, en de tovenaar van tatabanja Jozef kiprich.

13 oktober 2012 om 22:53

en dan zet je Refos op de plek van Ruud Heus???? Dan heb je toch wat gemist

Hij heeft wel gelijk dat PSV verder moet groeien, en eventueel ook verder kan komen in Europa in de toekomst. Iets waar ze nou al beetje mee bezig zijn. Ook dankzij Tiny Sanders die niet zoveel uitgeeft aan spelers zoals aantal jaar geleden wel zo was.

Waarom de competitie veranderen. Als je de spannendste competitie van europa hebt.

Even los van het feit of Harry van Raaij het in zijn tijd nou zo goed deed bij Psv, daar gaat hier de discussie over, maar het gaat ook totaal voorbij aan zijn boodschap: ik vind dat je niet moet kijken naar een mogelijke ''eu-competitie''. We hebben met de Champions League en de Europa League (in mindere mate) al twee lucratieve Europese competities.

We kunnen op de eerste plaats nooit groeien als de regels blijven zoals ze zijn. Dan bedoel ik metname de (soepele) regels die zeggen dat je ''gewoon'' vijftig miljoen euro mag uitgeven voor een speler (staat nergens dat het niet mag, gebeurd nu vaker dan ons lief is).

Verder, waarom is het nog steeds mogelijk dat sommige clubs 61 (!) contractspelers op de loonlijst kunnen hebben staan (udinese), waardoor talent verloederd en er kwaadschiks aan concurrentievervalsing kan worden gedaan (welk talent u niet doet groeien, kan ons niet schaden). Zo hadden wij geen idee wie Guidetti was, totdat hij zowaar eens de kans kreeg om zijn talent te etaleren. En geloof me, zo zijn er nog tientallen talenten die bij onze topclubs in de basis konden staan, maar door de grote clubs ''alvast'' zijn weggekaapt, zonder goede bedoelingen. Ik ben een voorstander van een maximum aantal selectiespelers waardoor de ''piraterij'' van grote clubs omtrent talenten de kop kan worden ingedrukt.

Ik moet nog maar zien wat het Financial Fair Play gaat opleveren op korte termijn. Als clubs als Barcelona met een schuld van boven de tweehonderd miljoen straks nog steeds kunnen zeggen: ''het kapitaal staat op het veld'' en gewoon spelers blijft halen, dan hebben we het probleem nog steeds niet opgelost. Wel zorgt deze regel nu al voor een andere realiteitszin bij clubs, waardoor een AEK Athene dit jaar niet mag meedoen aan de Europese competities en moet saneren om weer een gezond klimaat te creeeren. Mijn scepsis ligt hem meer bij het feit, of dit ook in de grote competities gaat gebeuren en de Uefa hier ook streng op toeziet.

Wat betreft de tv-gelden in Nederland, moeten we maar ''blij'' zijn (moet nog blijken uit de bedoelingen van Fox/murdoch) dat er een nieuwe partij is gevonden die een contractueel aantrekkelijk voorstel heeft voor de clubs. Na jaren van terugslag, is er nu ineens een onbekende partij - en daar zijn we in nuchter Nederland meteen heel sceptisch over, lees: Vitesse/jordania - die de clubs meer kan bieden, waardoor het saneringsproces waarin de clubs de afgelopen jaren zaten tot zijn voltooiing komt.

Het grootste probleem echter is het volgende: onze regering. Die gaat onze clubs straks met een kostenpost van 50 miljoen verzieken en brengt de clubs weer terug tot vóór het saneringsproces, een aantal jaar geleden. Dus al die moeite die de clubs hebben gedaan om niet meer afhankelijk te zijn van gemeenten of externe financiers, wordt in Den Haag beloond met een rekening waar een paard de hik van krijgt. Het gaat hier, voor alle duidelijkheid, om de kosten voor veiligheid (in en buiten de stadions) en een toeslag op salarissen van boven de 150.000 euro (dat betekend voor de meeste clubs nagenoeg alle selectiespelers). Dus fijn, waar we jarenlang gestreefd hebben naar een goed financieel klimaat en een ''upgrading'' van onze tv-gelden, levert uiteindelijk dus geen economische groei op.

Dus wat mij betreft niet op de eerste plaats een ''eu-competitie'' of ''bene-liga'', maar eerst de regels van hogere hand aanscherpen, mede met behulp van het Financial Fair Play, en als dat al niet gaat werken: dan is het voetbal in Nederland ten dode opgeschreven. En dan kan ik mij ook pas neerleggen bij die verkneuterde Hollandse ''calvé pindakaas'' mentaliteit: ''we moeten onze spannende competitie maar koesteren''.

Meneer Harry is een held. Dankzij hem kwamen er toppers als gomes en alex en werden we voor de tweede keer in de historie 4x op rij kampioen.
Voor mij zal hij altijd een status aparte houden ook al zegt hij soms vreemde dingen.

ik las zojuist een verhaal op een ander voetbalmedium dat harry het had over volksclubs die niet meer de ambitie hadden die verder reiken dan een landskampioenschap. Hoe durft harry uberhaupt zijn club psv te kwalificeren als volksclub als je in dezelfde competitie ajax en vooral de club feyenoord hebt die zich met recht een volksclub mogen noemen. Kijk naar het aantal aanhangers van beide verenigingen itt psv. Deze man die al ruim de zeventig is gepasseerd is een seniele oude man geworden die zijn gokbeleid met psv niet zag beloond met structurele macht bij psv in de competite als je kijkt dat psv de afgelopen vier jaar niet eens bij de beste twee zag eindigen en de club heeft opgezadeld met veel financiele problemen die door sanders gewoon op adequate wijze zijn opgelost. Het zou hem sieren als hij zijn laatste jaren slijt zonder een mening te geven over verantwoord een voetbalbedrijf te runnen want daar is hij niet in geslaagd

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren