Van Hanegem neemt Memphis weinig kwalijk, maar benoemt wel één ergernis

Zondag, 26 maart 2023 om 22:12Mart van Mourik • Laatste update: 22:17

Willem van Hanegem is niet te spreken over de individuele prestaties van de spelers van het Nederlands elftal tegen Frankrijk. Afgelopen vrijdag ging Oranje kansloos met 4-0 onderuit tegen les Bleus, en dat lag volgens de columnist niet per se aan het strijdplan van bondscoach Ronald Koeman. Onder meer Memphis Depay, Jasper Cillessen en Kenneth Taylor stelden teleur, zo concludeert de Kromme in zijn wekelijkse column in het Algemeen Dagblad.

Van Hanegem zag in het Stade de France een angstig en aangeslagen Oranje na het plotselinge uitvallen van meerdere steunpilaren in de selectie. “Er zijn nu zelfs mensen die opzien tegen Gibraltar-thuis en niet omdat het straks koud kan zijn op de tribune. Want we zijn vrijdag afgedroogd door Frankrijk. Dat het in Parijs fout is gegaan, is duidelijk. Daar zag ik een elftal dat uitstraalde: in de aanloop hebben we tik na tik gekregen, als ze ons maar niet overlopen.”

“Koeman zal wel weer worden geconfronteerd met het feit dat hij met drie spitsen begon”, vervolgt Van Hanegem. “Onder Louis van Gaal deden we dat niet en we vragen ons nu nog af waar we tijdens het WK naar hebben zitten kijken. Alsof met vijf verdedigers spelen een garantie was geweest op succes. Onzin. In Frankrijk heb je gewoon verloren, omdat je tegen een topland speelde en omdat je belangrijke spelers zag wegvallen in de aanloop. En omdat er angst in de ploeg was geslopen. En dan nog nekken vooral persoonlijke fouten je. Taylor bij de 1-0, Jasper Cillessen bij de 2-0.”

“Nee, er was eigenlijk niemand die nog enigszins overeind bleef. Mensen willen dat graag zien bij Xavi Simons. Of bij Lutsharel Geertruida. Omdat ze er pas net bij zitten.” Ook Memphis liet zich niet van zijn beste kant zien volgens de oud-middenvelder, al neemt Van Hanegem de aanvaller slechts één ding kwalijk. “Er was natuurlijk weinig eer te behalen voor Memphis. Als er iets is wat je hem wel kwalijk kunt nemen, is dat hij op zo’n manier een penalty mist. Zo van: oh ja, nog een penalty met 4-0 achter in plaats van ‘we zijn hier vernederd, maar het gaat mij niet gebeuren dat ik ook deze penalty verpruts’”, besluit Van Hanegem.Gerelateerd

Meer sportnieuws

29 reacties (laatste reactie door stpn84)

En zo is het precies, geen enkele schande om te verliezen van zo’n sterk team, maar de absolute wil om te winnen ontbrak.Dan ben je sowieso kansloos.De kans krijgen om je te laten zien door de vele afwezigen, dan werk je je het snot voor de ogen lijkt mij.

26 maart 2023 om 22:34

Dat gelul over de "wil om te winnen" is juist het probleem. Buiten Simons en Depay (en wellicht Berghuis) zijn er weinig spelers die hun team echt kunnen helpen en fouten durven te maken. Geen enkele speler wil graag verliezen en zeker niet met 4-0, dus daar ligt het echt niet aan.

26 maart 2023 om 23:03

Mijn inziens was het een tactische blunder van Koeman. Die dacht ik laat even Louis van Gaal zien hoe je 4-3-3 speelt. Eigenwijs zoals die altijd is, is hij keihard afgestraft. Het was een zelfmoord missie.

Geen enkele goede trainer ter wereld gaat 4-3-3 spelen tegen dit Frankrijk. En al helemaal niet als je belangrijke spelers mist. Gewoon gefaald van Koeman. Niet alleen qua selectiebeleid, maar ook qua opstelling, systeem en tactiek.

En je zou van Memphis verwachten, die nu 29 jaar is en veel ervaring heeft, dat hij eindelijk simpel gaat spelen en samen met Wijnaldum, Van Dijk het team op sleeptouw neemt. Maar nee, die speelden verstoppertje. Sterker nog; Wijnaldum wees naar de debutanten dat het hun schuld was. Terwijl hijzelf als een dweil speelde. Die heeft echt helemaal niets te zoeken bij Oranje.

27 maart 2023 om 17:21

Wijnaldum is dan ook een parodie op een voetballer tegenwoordig.
Zou never nooit meer opgeroepen moeten worden.

Ik vind een penalty missen eigenlijk niet zo spannend. Verreweg het grootste mankement van Memphis is dat hij het nooit simpel kan houden. Als hij niet in de wedstrijd zit probeert hij nog steeds allemaal rare dingen. Vrijdag probeert ie in de tweede helft ook op een gegeven moment 2 verdedigers te foppen met een elastico. Waardoor hij uiteraard de bal verliest. Geef em dan maar terug aan je back.

26 maart 2023 om 22:37

Hij heeft inderdaad een matige, voorspelbaar trukendoos. Wat nog erger is dat andere spelers een nog slechtere trukendoos hebben. Ik mis de tijden van Elia debuut bij Oranje. Altijd een feest in 2009 en 2010 toen hij inviel.

26 maart 2023 om 22:43

Ja. Ondanks dat hij een van de meest waardevolle spelers van de laatste tijd is, kun je concluderen dat hij nog steeds niet volwassen is. Hij blijft maar onmogelijke dingen proberen in wedstrijden waar hij niet in vorm is in plaats van simpel te spelen. Een behoorlijke tekortkoming.

Goed verwoord door Willem. Zoals wel vaker (als het niet om Feyenoord gaat) een goede wedstrijdanalyse. De reden waarom Oranje werd afgedroogd had 25 te maken met de spelers die wij misten en 75 met de kwaliteit van de Franse ploeg die een stuk of 8 versnellingen heeft.

Zoals Gibraltar morgen niets kan doen om tegen Oranje te winnen, kon Oranje ook nietes beginnen tegen Frankrijk. Zo gigantisch is het verschil tussen wereldtop en waar Oranje nu is.

26 maart 2023 om 22:45

Hij ziet het over het algemeen heel goed. Ook als het om Feyenoord gaat, al spelen de emoties dan ook een rol.

26 maart 2023 om 23:06

Klopt. De niet zulke grote fans van Koeman gooide het op tactisch falen, maar dit verlies had weinig met tactiek te maken en alles met de afwezigen, de beschikbare spelers en het niveau van de Fransen in de wedstrijd. Oranje is kwalitatief al een stuk minder met de beste spelers aanwezig, laat staan als je drie basisspelers mist, waaronder je enige middenvelder van serieus niveau.

Had Koeman (in mijn ogen) dingen beter kunnen doen? Ik denk van wel, aangezien ik Taylor en Geertruida niet zou opstellen in zo'n wedstrijd. Er waren in mijn ogen betere alternatieven door bijvoorbeeld Ake in het centrum te posteren en Malacia op linksback. Je kunt discussieren over het opstellen van Cillessen, maar zo'n vreemde beslissing is dat ook weer niet. Echter had je die wedstrijd sowieso niet gewonnen als Frankrijk zo scherp is als in die wedstrijd.

26 maart 2023 om 23:18

Ik vind dat altijd zo moeilijk om te beoordelen gezien je er niet bij betrokken bent. Vaak zijn het allerlei details die keuzes verantwoorden en die kun je niet altijd publiekelijk bekendmaken. Wat voor de menigte als voor de hand liggend lijkt, kan bij de betrokkenen toch net anders liggen. Uiteindelijk ontbeert Nederland op dit moment gewoon kwaliteit. In welke opstelling of tactiek dan ook.

"ook Memphis liet zich niet van zijn beste kant zien volgens de oud-middenvelder, al neemt Van Hanegem de aanvaller slechts één ding kwalijk. “Er was natuurlijk weinig eer te behalen voor Memphis."

Nee als je zo debiel trucjes gaat lopen doen en continue de bal verspeelt of de ego uithangt, dan gaat ie tegen een land als Frankrijk nooit enige eer behalen. Weg met die idioot, ga lekker DJ-en.

26 maart 2023 om 23:09

Kort door de bocht. Wie moet je dan opstellen?! Bergwijn bakt er weinig van momenteel, Lang ook niet, Gakpo was niet inzetbaar. Dan blijven Xavi Simons, Weghorst, Brobbey en Berghuis over. Met alle respect, maar geen van hen is gelijkwaardig of beter dan Memphis voorin. Wellicht Simons in potentie, maar Memphis is echt nog wel beter.

27 maart 2023 om 02:41

100x liever Weghorst dan Depay. Al is het geen Cruijf/bergkamp/kluivert etc materiaal, liever iemand die hard werkt en knokt dan een Depay die achterlijke trucjes doet en er half met z'n pet naar gooit. Meerdere keren balverlies, meerdere keren echt nauwelijks inzet om die bal ook maar terug te winnen.

Gebrek aan kwaliteit, daarom speelde Louis ook met 10 verdedigers op het WK

26 maart 2023 om 23:15

Het maakt niet uit in welke formatie je had gespeeld met de beschikbare spelers. Tegen dit Frankrijk met die spelers ben je nagenoeg kansloos. Je hebt de sterkst mogelijke opstelling nodig en een verrassingselement tegen dit Frankrijk, zeker als ze zo scherp zijn. Met spelers als Geertruida, Taylor, De Roon en Timber op (tegen dergelijke tegenstanders) hele belangrijke posities is dat 'killing'. Timber heeft al aangetoond kwetsbaar te zijn in grotere ruimtes in verdedigend opzicht, De Roon heeft gewoon geen indrukwekkend basisniveau, Taylor en Geertruida zijn simpelweg nog veel te groen op een dergelijk podium. Dat zijn gewoon 4 spelers van de achterste 6 veldspelers.

27 maart 2023 om 10:06

Timber heeft helemaal niet aangetoond kwetsbaar te zijn met grote ruimtes. Hij is juist wat minder in de eigen 16, vooral met kopballen. Te groen vind ik overdreven en vond Geertruida ongelukkig bij die 2e goal maar het hele team speelde ook slecht. Taylor en de Roon hebben inderdaad het niveau niet

Benieuwd wat hij roept wanneer zijn vriend Clasie dit weekend op 1 meter dramatisch wordt 'aangespeeld' met een glijdende speler in z'n rug.

Zou Willem het dan ook een fout van Clasie vinden of krijgt de equivalent van De Roon dan toch maar de schuld?

27 maart 2023 om 07:23

Precies wat ik dacht, Taylor speelde dramatisch, maar die 1-0 was toch echt een fout van de Roon.

27 maart 2023 om 09:40

De eerste fout is van De Roon. Dat Taylor het duel met Griezman aangaat als een meisje is niet per se een fout. Dat ie hem vervolgens gewoon laat weglopen en terugsjokt terwijl Griezman vogelvrij kan binnen schieten is wat mij betreft de hoofdoorzaak van de goal.

Als je ziet hoeveel penaltys die gast al alleen bij oranje heeft gemist . Zou het niet eens tijd worden voor iemand anders ??

27 maart 2023 om 13:09

Total penalties scored: 32
Total penalties missed: 11

Waarvan 10 raak en 4 mis voor het NL elftal. De enige misser die het resultaat beïnvloedde was vorig jaar tegen Polen, waardoor het 2-2 werd. Geen fan van Depay, laat hem lekker thuis. Maar zo dramatisch als je het schetst is het qua penalties in ieder geval niet.

Frankrijk was gewoon 3 klassen beter en dat is geen schande gezien het aantal topspelers waaruit zij kunnen kiezen. Wij mogen bij wijze van spreken blij zijn als we er 11 op kunnen stellen. Als iedereen erbij is en iedereen verkeert in topvorm en alles zit mee dan maken we een kans om te winnen van Frankrijk.

26 maart 2023 om 23:17

Het probleem is ook niet zozeer dat je van Frankrijk verliest, maar de manier waarop. 3 van de 4 doelpunten komen voort uit fouten die je zelfs in de top van de Eredivisie niet mag maken. Sommigen zeiken op Koeman of de tactiek, maar daar kun je niet tegenaan coachen. Zeker niet als je ook nog drie belangrijke spelers mist en genoodzaakt bent om jonkies voor de leeuwen te gooien.

Nuchtere reactie.

De nederlaag van afgelopen vrijdag was zowel vernederend vanwege de score maar ook vanwege de machteloosheid van Oranje. Het deed terugdenken aan de nederlaag met dezelfde uitslag ook tegen Frankrijk in 2017.
Het verschil met nu en toen is dat die wedstrijd de bevestiging was van 3 jaar geploeter, gekluns en pech.

Nu is het vooral schokkend deze ondergrens te zien bij Oranje, zelfs uit tegen Turkije kwalificatie EK was het niet zo slecht. De afgelopen jaren is Nederland een sterke subtopper geworden dat het elk land moeilijk kan maken. Daar zagen we even niets van terug.

Er wordt hier geroepen om door te selecteren, zelfs om Koeman te ontslaan. Maar heel rationeel gezien kon je deze wedstrijd wel zien aankomen.

4 basisspelers waren er door blessures, ziekte of een schorsing niet bij. Een De Jong, Dumfries, Gakpo en De ligt kun je als Nederland niet zomaar vervangen.
Frankrijk kan dat wel, die hadden voor het WK de ene blessure na de andere. Maar hun kwaliteit werd er nauwelijks minder van.
Als daarnaast de andere sterkhouders van Oranje, zoals V Dijk en Depay, ook nog eens niet bijzonder in vorm zijn, kun je in het mes lopen zoals afgelopen vrijdag. Zeker tegen Frankrijk, dat op papier het sterkste land ter wereld is (ja, ja, Argentinië is wereldkampioen).

Wat nu? Simpelweg zorgen dat je tegen Gibraltar de 3 punten binnenhaalt en nog enigszins eerherstel door wat beter spel kan laten zien.

Verder hecht ik eigenlijk niet zoveel waarde aan afgelopen vrijdag. Het zou mooi geweest zijn als Oranje zich staande had gehouden en het bij een 1-0 of 2-0 was gebleven, of zelfs een geniepig gelijkspel. Maar we zijn simpelweg op dit moment geen wereldtop, Als dan de helft van je beste spelers wegvallen kan dit helaas gebeuren.

Willem, blijf reageren op het NL elftal... dan ben ik het wel met je eens.....

Nee joh. We nemen Memphis alleen maar z’n slechte penalty kwalijk… niet de 4-0 die gewoon een steekpass van hem was. Vind het ook grappig dat hij Geertruida en Simons noemt en niet Taylor. Niet dat ik die ook niet aan de schandpaal hebt genageld, maar het is werk heel typerend!

26 maart 2023 om 23:50

Jij snapt niet precies wat hij bedoelde met die spelers. Hij gaf aan dat er aantal positief waren over Geertruida en Simons hij vond dat lichtelijk overdreven. Daar heeft Taylor dus niets mee te maken. Misschien even je Ajax bril afzetten.

Depay speelde een draak van een wedstrijd. Bijna ongeïnteresseerd. Dus wel een speler bekritiseren die nooit door de coach opgesteld noch opgeroepen had mogen worden, maar niet Jezus Memphis. Nou, die loopt al tijden naast zijn schoenen en het wordt tijd dat daar iets aan gedaan wordt. Tegen Gibraltar maar mooi een avondje banken. Zal hem en Oranje goed doen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 6
2231 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
W. WeghorstAanvaller42
N. AkéVerdediger50
D. BlindVerdediger51
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

817 fans
Aanvaller, 29 jaar
SeizoenClubW
2022/2023 Atlético Madrid 8 4 1 0
2022/2023 Barcelona 2 1 0 0
2021/2022 Barcelona 28 12 3 0
2020/2021 Olympique Lyon 37 20 4 0
2019/2020 Olympique Lyon 13 9 0 0
Laatste voetbalnieuws

Dreun voor Oranje: Memphis Depay meldt zich af voor de Final Four

Memphis Depay zal tijdens de komende interlandperiode niet in actie komen voor het Nederlands elftal. Dat heeft de KNVB middels een persbericht laten weten. De aanvaller van Atlético Madrid ondervindt nog...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 3 juni
De familie van Ajax-target Arda Güler is op huizenjacht in Amsterdam. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren