Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Van der Gijp kiest partij na klap Berghuis en denkt aan moment van 40 jaar terug

Laatste update:

René van der Gijp keek zondag met stomme verbazing naar de klap die Steven Berghuis uitdeelde aan een supporter van FC Twente. De vleugelaanvaller, die later zijn excuses aanbood, deed dat omdat ploeggenoot Brian Brobbey racistisch was bejegend. Van der Gijp kan zich niet voorstellen dat hij net als Berghuis ooit handtastelijk zou worden, mocht hij door iemand op een dergelijke wijze worden beledigd.

"Dit zit totaal niet in mij. Dit zou bij mij in de verste verte niet opkomen", uit Van der Gijp zijn verbazing maandagavond in Vandaag Inside. "Om een jongen bij een bus een knal voor zijn kop te geven, dat zit er bij mij gewoon niet in." Tafelgenoot Johan Derksen heeft meer begrip voor de actie van Berghuis. "Hij stond niet in de basis en heeft dan de tering in. Dan worden ze weggespeeld bij zijn oude club. Hij wordt uitgejouwd en dan staat er zo'n vent achter een hek te schreeuwen tegen hem. Het is helemaal fout, maar het is een opeenvolging van irritaties."

"En dan gedraagt hij zich uitermate onprofessioneel. Want als voetballer moet je bestand zijn van alles wat er van die tribunes afrolt. En dat is niet vleiend, dat weet je." Van der Gijp constateert een structureel probleem in de voetballerij. "Toen ik met PSV bij ADO moest spelen, weet je hoeveel jaar dat geleden is? Dat is gewoon veertig jaar geleden. Weet je wat er bij de bus stond? Die moest je ook niet even tegenkomen in een steegje, als je alleen was. Die riepen de meest afschuwelijke dingen. Dan pakte je toch je lunchpakketje en ging je achterin de bus zitten. Wat kan jou dat nou schelen?"

Reactie Berghuis
"Ik heb spijt van mijn actie, ik had dit niet moeten doen", zei Berghuis zondag in een persverklaring. TC Tubantia bracht een ooggetuigenverklaring waarin gezegd werd dat Brian Brobbey werd uitgemaakt voor 'kankerzwarte'. Berghuis benoemde dat incident niet specifiek, maar zegt wel: "Na elke uitwedstrijd krijgen wij bij de bus heel veel verwensingen naar ons hoofd geslingerd, terwijl wij tijd maken om handtekeningen uit te delen aan fans die daar om vragen. Ik ben inmiddels wel wat gewend, maar mensen denken maar alles te kunnen roepen."

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Helemaal fout natuurlijk. Zeker in een seizoen waarin de supporters van Ajax zich weer van hun slechtste kant laten zien, moet je als speler je niet verlagen tot dit primitieve gedrag maar het goede voorbeeld geven.

29 mei 2023 om 22:58

Jullie geven die idioten die het normaal vinden om spelers uit te schelden, op te zoeken en te bedriegen lekker kracht zo. Ik hoop dat die idioten vaker een klap krijgen voor het idioten gedrag van die gasten. Hopen dat die gast die de klap krijgt voorlopig in de spiegel ziet dat hij niet zomaar alles kan maken.

29 mei 2023 om 23:43

Deels eens, maar zoiets gaat natuurlijk beide kanten op. Als een supporter Berghuis fysiek had aangevallen, zat hij nu vast. Ik zou niet weten waarom dat voor Berghuis dan anders zou moeten zijn. Natuurlijk zijn er ongetwijfeld verzachtende omstandigheden, maar je kunt het niet hebben dat we fysiek geweld ineens gaan rechtvaardigen. Tel daarbij op dat Berghuis ook gewoon een voorbeeldfunctie heeft, ook al heeft hij daar niet direct zelf voor gekozen. Het hoort bij het vak. Maar goed, we zijn allemaal mens en mensen maken fouten. Wat mij betreft krijgt of krijgen de supporter(s) in kwestie ook een passende straf, maar een speler die dit doet, hoort ook niet vrijuit te gaan.

29 mei 2023 om 23:53

Sirius, Er is nergens te zien dat hij iemand raakt en er is (voor zover bekend) ook geen aangifte gedaan. Iemand dus zomaar vastzetten omdat jij dat graag ziet is natuurlijk onzin.

Daarnaast is hij al beboet door de club en gaat hij dus ook niet geheel vrijuit.

1 juni 2023 om 12:49

Dan moet je dagelijks een stuk of 5 man klappen geven. Deze man is een professional dan zijn die kinderen fan van deze Berghuis. Dan heb je downies, leukemiepatienten en weet ik veel watvoor type mensen die naar hem opkijken. Dit is teleurstellend gedrag vanuit ons oogpunt te begrijpen maar het is niet goed te praten.

29 mei 2023 om 23:48

Wat hebben de supporters van Ajax dan 'weer' gedaan? Beetje flauw zinnetje...

30 mei 2023 om 07:49

Vertel over die Ajaxsupporters!

30 mei 2023 om 14:32

Je bedoelt toen ze die aansteker gooide? Oh nee dat was Feyenoord.. Of wacht, toen ze allemaal het veld op kwamen lopen, een wedstrijd bewust staakten of een eigen speler een klap verkochten? Oh nee, Groningen. Het bestormen van de familieleden van de tegenstander? Of nee wacht, dat was AZ. Het gooien van stoeltjes op het veld? Oeps, dat was FC Twente.

Vertel mij eens, wat hebben de Ajax fans precies fout gedaan dit seizoen?

Als zijn management zegt dat het om beledigingen richting Berghuis ging, waarom wordt het verhaal uit tubantia dan nog aangehaald?

29 mei 2023 om 23:01

Omdat dat nu voor veel mensen het beste uitkomt om Berghuis zijn gedrag te rechtvaardigen.

29 mei 2023 om 23:44

Exact, gisteren werd bij ESPN bekend gemaakt door het management dat het om persoonlijke verwensingen ging, maar iedereen is blind achter dat discriminatie verhaal gaan hollen terwijl het misschien een uur na het incident al was ontkracht. Het een sluit het ander echter niet uit en kan best zijn dat er ook discriminerende uitingen hebben plaatsgevonden. Dat geloof ik best.

29 mei 2023 om 23:50

Je hoort Berghuis dat woord gewoon zeggen toch? Over dat zwarte? Het lijkt me niet dat die Tukker het over het haar van Berghuis had...

29 mei 2023 om 23:56

Gerben, het is niet ontkracht. Het management heeft geen enkele mededeling gedaan over de aard van de beledigingen.

30 mei 2023 om 00:02

Boyonline, het management had gisteren gedeeld dat hij tijdens het uitdelen van handtekeningen continue in zijn gezicht werd uitgescholden, mensen heeft gewaarschuwd en daarna los is gegaan. Wat er is gezegd, en of een uiteindelijke racistische opmerking de aanleiding was tot een klap, dat is mij niet bekend. Misschien was ontkrachten hierin niet helemaal het juiste woord.

30 mei 2023 om 00:12

Gerben, dat klopt inderdaad. Mijn punt was dat er tussen de regels door dingen worden gelezen die er niet staan. Je bent overigens niet de enige die deze conclusie trekt, maar voorlopig weten we niets anders dan wat we op dat filmpje gezien en gehoord hebben.

Die insta post van Brobbey lijkt me eerlijk gezegd ook niet geheel toevallig.

30 mei 2023 om 00:46

Het blijft natuurlijk voor iedereen gissen, maar ik interpreteerde het bericht als een persoonlijke aanval richting Berghuis, vooral ook omdat hij zoveel shit over zich heen heeft gehad en bij verlies komen emoties en ook woorden los. Je hebt verder een punt, want wie weet kwam de uiteindelijke uitbarsting op basis van een opmerking richting Brobbey. Misschien zullen wij het ooit nog horen vanuit Berghuis zelf.

30 mei 2023 om 05:28

Net zoals het jou nu uit komt dat weer te gebruiken om negatief over berghuis te kunnen zijn. Terwijl die jongen gewoon heel logisch reageert op iets wat niet normaal is, er niet bij hoort en een keer moet stoppen!

30 mei 2023 om 07:39

Die 'jongen' reageert helemaal niet logisch. Het zou wat zijn zeg, als iedereen maar om zich heen zou slaan als iemand (in dit geval een kind) iets roept wat je niet aanstaat. Al helemaal op zijn leeftijd en vanuit zijn positie.

30 mei 2023 om 07:53

Berghuis is een volwassen man en zou beter moeten weten, uithalen slaat nergens op, lost niks op en is niet goed te praten. Niemand van ons weet wat er precies gezegd is, en tenzij het een bedreiging is maakt het ook niet uit

30 mei 2023 om 14:35

Hey Marocberkane, vraagje: heeft Berghuis jou iets persoonlijk misdaan dat je onder elk topic de beste heer zwart moet maken in +/- 30 comments per artikel? Oprechte vraag want het valt me op.

On: ik geloof dat het verhaal uit Tubantia niet onktracht is en zelfs zo goed als bevestigd is door de instagram post van Brobbey. Enfin, we zullen de waarheid nooit te weten komen.

30 mei 2023 om 14:42

Het zijn er 2 om precies te zijn (en nu 3). Ik mag net als iedereen hier mijn mening delen omtrent deze kwestie. Dat jij dat persoonlijk niet zo leuk vind, kan ik weinig aan doen, behalve je aanraden om dan mijn reacties maar niet te lezen.

29 mei 2023 om 23:39

Omdat er verschillende verhalen zijn en de waarheid is dat we nog steeds niet weten wat er nou klopt.

Overigens is het management niet ingegaan op de aard van de beledigingen, dus daar kun je weinig uit opmaken.

29 mei 2023 om 23:44

@boyonline - Maar het stelde wel dat het niet om racistische bejegeningen ging. Dat zorgt dan toch wel voor een totaal andere context, al zijn er natuurlijk bejegeningen die net zo erg zijn als racisme. Hoe dan ook zullen de details nog wel boven water komen, want ik heb niet het idee dat het laatste hier al over is gezegd.

29 mei 2023 om 23:51

Dat statement heeft het helemaal niet over racistische bejegening gehad. Dus ook niet gesteld dat er geen sprake van was. Dat is interpretatie die je er zelf aan geeft. Het statement zegt helemaal niks over de aard van de beledigingen en ontkent ook niets.

30 mei 2023 om 09:55

Het 1 sluit het andere niet uit toch? Geeft ook wel een beetje context over wat voor dingen ze die spelers allemaal toeschreeuwen. Al met al een zeer terechte corrigerende tik

Wat een slap gelul is dit toch.

Soms is eend raai om je oor gewoon nodig om mensen wakker te maken en we weten allemaal de reden waarom hij het deed.

Rene maakt het nu echt groter dan het is.

29 mei 2023 om 23:04

Waar is dan de reden?

Ik ben het met je eens dat supporters te ver gaan maar was waren de ajax supporters toen Xavi Simons beledigd werd? Dat mag dan wel?

30 mei 2023 om 07:26

Volgens berghuis zijn eigen normen mag dat. In het stadion tijdens de wedstrijd vindt hij geen probleem.



Reneetje lacht alles weg en bagatelliseert alles. Als ik er niet over nadenk denk ik klasse Berghuis, dit soort dingen moet keihard afgestraft worden. Dat hij dat niet moet doen uiteindelijk begrijpen we allemaal wel maar stiekem vind ik het toch heel goed. Dubbelgevoel dus. En dus denk ik dat Renã© niet zo zwart/wit moet oordelen hoewel ik besef dat dat hier niet zo'n gelukkig woordkeuze lijkt maar zo bedoel ik het niet.
Als het toch geen racisme is (geen idee of zijn management de waarheid spreekt, ik geloof geen manager meer) dan ligt het denk ik wat anders.

Kijk van der Gijp heeft natuurlijk wel gelijk. Uiteindelijk zijn het wel gewoon miljonairs met het mooiste beroep die door een stel losers worden beledigd. Maar verder is het natuurlijk ook wel begrijpelijk dat de stoppen een keer door kunnen slaan, je hoeft niet alles te accepteren en deze gasten krijgen echt wel veel te verduren laat dat duidelijk zijn en dan heeft Berghuis natuurlijk ook niet de beste dag uit zijn leven een teleurstellend verlies en op de bank.

29 mei 2023 om 23:43

Ik snap wel wat hij zegt hoor. Maar ik heb er wel moeite mee dat je dan kennelijk alles maar moet laten zeggen onder het mom van 'erboven staan'.

Je kan ook niet je oortjes in doen en doorlopen, want als de fans die foto's en handtekeningen willen genegeerd worden, dan zijn de spelers weer arrogant.

Ik ddnk dat de meeste mensen hier het gedrag van "de hooligan" of aso supporter wel af zullen keuren. Kansloos volk vaak. Ik vind het wel ergens terecht dat zo iemand een keer een beuk krijgt en dat terwijl ik helemaal niet voor geweld ben.

30 mei 2023 om 08:33

Want je denkt dat die gast nu thuis zit na te denken over zijn zonden? Nee joh, die loopt overal rond te vertellen hoe hij Berghuis zo heeft opgenaaid dat ie z’n zelfcontrole verloor. Precies wat die gast wilde. Gewoon dom van Berghuis en je hebt er dus echt helemaal niks aan.

Nogal vreemd om het 'racismeverhaal' er weer bij te halen, terwijl door het management van Berghuis al is aangegeven dat van racisme geen sprake was en dat het ging om gescheld richting Berghuis zelf. Geen idee wat de intentie daarachter is, maar het lijkt me dat VZ op de hoogte is aangezien ze de statement van het management zelf gepubliceerd hebben. Beetje merkwaardig, maar goed.

Betreft de actie: Natuurlijk moet je met je poten van een ander afblijven en zeker als je op woorden reageert in plaats van fysieke dreiging. Daar mogen ook wel consequenties aan verbonden zitten, vooral omdat als de rollen omgedraaid waren, de supporter in kwestie waarschijnlijk opgepakt zou worden. Het zou in dat opzicht dus oneerlijk zijn als dit niet gewoon bestraft gaat worden.

Anderzijds krijgen voetballers tegenwoordig wel veel voor de kiezen op dat vlak. Online worden ze voor alles uitgemaakt en in het echte leven eveneens. Het zijn ook gewoon mensen en Berghuis had ongetwijfeld al een vreselijke dag. Daarnaast heb je er nou eenmaal debielen tussen zitten in zo'n stadion. Dat is wel een nuance die toegevoegd moet worden na m'n tweede alinea.

29 mei 2023 om 23:48

Het management heeft een algemeen statement uutegdaan om de lucht te klaren. Er wordt niet ingegaan op details waarover de beledigingen gingen.

Zolang er dus nog geen duidelijkheid is wat het precieze verhaal was, snap ik dat de mogelijke scenario's die er nu liggen benoemd worden.

30 mei 2023 om 05:36

Het management heeft helemaal niet gezegd dat het geen racisme was. Je bent de hele tijd bezig om berghuis z’n actie als crimineel te zien en wil maar een straf zien. Dat gaat niet gebeuren vriend. Helaas voor jou.

30 mei 2023 om 06:29

Dan is er nog een reden voor sommigen om profvoetballer te worden.
Kan je ongestraft mensen slaan.
Ik verwacht wel dat Berghuis een straf krijgt, dit soort gedrag moet je niet (willen) aanmoedigen, op z'n minst moet het een stevige reprimande vanuit de KNVB worden.

30 mei 2023 om 07:28

Is al gestraft. Zit niet bij de selectie voor de komende wedstrijden. Of hij dat accepteert is natuurlijk een 2e. Kan zijn dat hij zoals Luuk en Bas bedankt, maar dat verwacht ik niet.

Als er echt een racistisch opmerking is gemaakt, dan vind ik persoonlijk daar Berghuis juist wel het goede voorbeeld geeft. Niet de beste. Tegen racisme moet keihard opgetreden worden. Iemand een tik geven is misschien niet het juiste, maar laat wel zien dat er opgetreden tegen racisme moet worden. In die zin is berghuis juist wel een goed voorbeeld. De klap niet, maar wel de harde aanpak ertegen. Hoe er harder opgetreden kan worden zonder klappen, weet ik zo 123 niet. Maar alleen een beetje praten en over hebben heeft bij zulke gasten geen zin. Die moeten eerst voelen voordat ze luisteren.

30 mei 2023 om 00:39

Ook al begrijp je de klap, het is nog steeds iets wat je moet afkeuren, wij weten niet exact wat er is geroepen maar dit had zomaar kunnen ontaarden in een vechtpartij tussen kinderen. Tussen de supporters zitten helaas vaak genoeg idioten die schandalige dingen zeggen maar je staat letterlijk binnen 2 meter van de spelersbus, stap gewoon inen vergeet zo'n gek.

Geweld hoort natuurlijk niet. Maar ook als het tubantia verhaal over Brobbey niet klopt, en het dus beledigingen zijn richting Berghuis, moeten we onszelf wat anders ook afvragen. Iemand doet zn werk, namelijk voetballer zijn, en wordt daardoor constant door 'fans' van de tegenpartij voor uitgekafferd en beledigd. Moet je dan alles zo maar langs je heen laten glijden? In wat voor droomwereld leef je dan als je daarin gelooft. Dat je dan een keer, in een rampseizoen, waarbij er al t een en ander is voorgevallen (bedreigingen aan Berghuis' adres in aanloop naar de eerste Klassieker van het seizoen, aansteker op Klaassen's hoofd in de 3e klassieker, etc.), de controle kwijtraakt als een of andere snotneus denkt van alles te kunnen roepen terwijl je gewoon de bus in wil stappen. Daarmee praat ik niks goed. Maar van beide kanten gaat er iets fout!

Die Van der Gijp heeft makkelijk lullen. Die werdt altijd alleen maar uitgelachen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren