Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Update: AZ gaat samenwerken met Anne Frank Stichting na spreekkoren

Laatste update:

Tijdens de wedstrijd tussen AZ en Ajax waren er antisemitische spreekkoren te horen in het AFAS Stadion en AZ reageert daar nu middels een statement op. De club uit Alkmaar geeft aan zich te ‘distantiëren van deze teksten’.

“Als club distantiëren wij ons van het gedrag van deze groep supporters”, aldus algemeen directeur Robert Eenhoorn. “Tijdens de wedstrijd zijn er direct maatregelen genomen. Onze veiligheidscoördinator anticipeerde door het ‘antispreekkorenbeleid’ op de schermen te tonen. Ook zijn stewards het bewuste vak ingegaan om de supporters rechtstreeks aan te spreken.”

Walgelijke spreekkoren bij AZ Alkmaar ?? AFC Ajax. Het is nog onduidelijk of en wat de KNVB hiertegen gaat doen...

Geplaatst door voetbalzone op zondag 17 december 2017

AZ geeft aan dat de spreekkoren na dit ingrijpen ‘snel verstomden’. Een aantal fans ‘zong’ tijdens het duel met Ajax: “Mijn vader zit bij de commando's, mijn moeder zit bij de SS. Samen verbanden ze joden, want joden die branden het best.”

Update 20 december 16.43 uur – AZ gaat samenwerken met Anne Frank Stichting na spreekkoren
AZ distantieerde zich eerder al van de antisemitische spreekkoren die tijdens het duel met Ajax te horen waren en naar aanleiding daarvan heeft de club besloten om samen met alle supportersgroeperingen een traject in te gaan om bewustwording te creëren over het onderwerp antisemitisme. AZ gaat zodoende een samenwerking aan met de Anne Frank Stichting. Het eerste overleg tussen AZ en de stichting over de invulling van de samenwerking staat gepland voor januari.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Nou nou een tekst op een scherm en het vak in gaan om "foei dat mag niet" te zeggen.
Dat zal ze leren.

17 december 2017 om 22:08

Daarna hielden deze nep supporters zich gedeist. Dus de maatregelen gebben geholpen. Neemt niet weg dat de betokken leeghoofden alsnog gestraft kunnen worden.

17 december 2017 om 22:11

Dat het nepsupporters zij is wel duidelijk, maar de maatregelen zijn slap. Ik hoop dat er meer actie ondernomen word.

17 december 2017 om 22:09

Sinds wanneer komen de AZ supports met dit soort teksten?
En waar was dit eigenlijk voor nodig?

Ik begrijp dit soort dingen echt niet😯

17 december 2017 om 22:13

Ach, elke club in Nederland heeft een select clubje leeghoofden dat denkt dat ze de stoerste hooligans van het land zijn. En dan is het natuurlijk hartstikke stoer om antisemitische liedjes te zingen als Ajax komt. Dit soort gasten zijn toch niet echt tegen op te treden, behalve zo veel mogelijk sociale controle van andere supporters. Dat lijkt mij bij een club als az dan weer wel redelijk goed te zitten.

17 december 2017 om 22:24

'Antisemitische liedjes'. Dit zijn liedjes gericht aan Ajax, niet de Joodse gemeenschap. Sowieso een bizarre, gedateerde bijnaam. Stop ermee zou ik zeggen, het heeft niets meer met elkaar te maken.

17 december 2017 om 22:33

@NEC, je snapt er weinig van he?
Als je de Joodse gemeenschap niet wilt beledigen moet je ook niet referen naar de SS en branden op een stapel. Dit zijn gebeurtenissen die daadwerkelijk hebben plaatsgevonden tijdens de oorlog dus lijkt me duidelijk dat het antisemitische liedjes zijn. Dat die mensen met IQ van poffertje Ajax willen raken is duidelijk. Maar het doet de Ajacieden juist weinig op persoonlijk vlak maar mensen die hun opa,oma of andere familieleden kwijt zijn geraakt in de oorlog raakt dit wel degelijk.

17 december 2017 om 22:38

Pff, wat zeg ik nou net, stop ermee. Hoe denk je nou dat de Joden zich in het algemeen voelen als Ajax supporters het zelf kei hard roepen. Denk je dat die willen dat ze vergeleken worden met Ajax supporters? Deze liedjes dat Az 'supporters' zongen is walgelijk en misselijkmakend. Maar Ajax moet zelf er ook wat tegen doen. Hier krijg je alleen maar gedoe van. Ajax en Joden hebben niks meer met elkaar te maken, wat ik al zei, een gedateerde bijnaam.

17 december 2017 om 22:58

@NEC ik ben het honderd procent met je eens dat supporters moeten stoppen met joden als geuzennaam te gebruiken. Maar er is wat mij betreft wel een belangrijk verschil. Als mensen k..tjoden of iets dergelijks roepen, dan kun je het opvatten als liedjes tegen Ajax gericht. Maar als je gaat refereren aan de joodse geschiedenis in liedjes, richt je je niet meer op de geuzennaam, maar op het volk. Neemt niet weg dat die gasten daarmee de Ajax supporters bedoelen en niet per se joodse mensen. Maar het beledigt, zoals hierboven ook wordt aangegeven, vooral joodse mensen. Dus inderdaad, beiden moeten kappen met het refereren aan joden. Maar het zijn wel antisemitische liedjes.

17 december 2017 om 23:14

@Nec

Met alle respect hoor, maar het is echt lang geleden dat iemand de plank zo hard mis sloeg op dit forum.

Verdiep je maar is in de Joodse gemeenschap. Die zijn er gewoon trots op dat Ajax hun naam in louter positieve zin uitdraagt. Tuurlijk als een clubje Ajaxsupporters rellen zie je wel is een vlag van Israel, maar hoe kunnen Joden dan in het algemeen Ajax wat kwalijk nemen? Dat zou hetzelfde zijn als dat de Joodse gemeenschap de club AZ het nu kwalijk zou nemen ipv de supporters.

Daarnaast zeg je: "Ajax moet er zelf ook wat tegen doen." Wat denk je zelf kerel? Dat Edwin van der Sar morgen een persbericht uitstuurt met: "jongens vanaf nu noemen we onszelf anders, ideeen kunnen worden opgestuurd. Joden kappen we linea recta na meer dan 100 jaar mee." Dan heb je het echt heel ver van realisme afstaan.

17 december 2017 om 23:14

Nou, precies wat ik bedoel. Gewoon voor eens en altijd stoppen met 'Joden'. Het is geen toevoeging voor de supporters, er is niets positiefs aan voor de Joodse gemeenschap.

17 december 2017 om 23:16

Okee, zal het morgen op de Ajaxfora zetten. Medesupporters, bij deze op verzoek -NEC- we stoppen ermee. Nieuwe bijnaam ideeën kunnen naar mij in een PM gestuurd worden.

17 december 2017 om 23:24

Thugvz, je slaat de plank zelf nogal mis. Je hebt blijkbaar nogal een geframed beeld, de Joden willen in het algemeen helemaal niet vergeleken worden met iets van Ajax. Maar jij denkt echt dat de gemiddelde Jood er blij mee is? Degene die dat prima vinden zijn de Amsterdamse Joden die in Oost Amsterdam wonen, waar veel Joden wonen. Daarbij is de bijnaam 'Joden' pas eind jaren 70 gekomen, toen speelde er ook een aantal Joden bij Ajax. Je weet blijkbaar niet waar je over praat. Het heeft gewoon niks meer met elkaar te maken...

17 december 2017 om 23:26

Het is geschiedenis wat geschiedenis moet blijven, je zou eens op moeten zoeken hoe het nou allemaal zo gekomen is. Het was een statement van toen, doordat er toen veel spreekkoren waren tegen de Joodse voetballers van Ajax.

17 december 2017 om 23:28

Buiten Joodse spelers trouwens ook een paar Joodse bestuurders in die tijd.

17 december 2017 om 23:36

Ik sla de plank helemaal niet mis hoor. Ik heb hier thuis een boek over de complete geschiedenis van Ajax, Joodse mensen waren al in Ajax genesteld vanaf dag één. Tuurlijk werd het later pas vanaf de tribunes gescandeerd, maar vanaf dag één zit de Joodse gemeenschap in Ajax. En geef me aub een aantal voorbeelden van Joodse kringen die het helemaal niet prettig vinden, de associatie met Ajax. Want vanuit de grotere Joodse kringen hoor je alleen maar positieve geluiden over Ajax.

Ik sprak hier ooit met een supporter van Leeds United over. En in Engeland heb je ook clubs die zich aan bepaalde groepen verbinden (denk bijvoorbeeld aan Chelsea - Zulu) en nooit zal zo iets in Engeland gebeuren. Het is gewoon echt schandalig dat de laagste vorm van respect wordt gebruikt door voetbalsupporters hier. En ook nog mensen zoals jij die dan gaan zeggen dat Ajax eerst is naar zichzelf moet kijken...

17 december 2017 om 23:48

Thugvz, er zijn genoeg mensen die al jaren oproepen op wat ik zeg. Eberhard van der Laan, Frits Barend en David Endt om maar wat te noemen. In 2005 heeft Ajax zelf ook al eens gezegd dat ze willen dat alles wat met Joden te maken heeft stopt. Je reageert puur uit onderbuikgevoelens zonder enig idee te hebben en doen alsof ik de enige of eerste ben.

18 december 2017 om 00:28

Jij denkt dat een geuzennaam iets is waar je zelf mee begint?

18 december 2017 om 01:03

Dus Ajax moet stoppen met een naam die ze verkregen hebben van andere supporters (kijk de geschiedenis er maar eens op na, Utrecht mid vorige eeuw is een leuke start) die ze hebben omarmt als iets positief puur en alleen omdat een stelletje debielen het niet kunnen laten te zingen over het verbranden van Joden en de gruweldaden van de tweede wereldoorlog. Je slaat hier meerdere planken mis, Ajax begon niet met die naam, die hebben ze van vijandige fans gekregen en hebben die met oog op de geschiedenis omarmt. Dat geeft ze geen vrijbrief deze dingen te zingen. Eigenlijk zeg je dat Ajax dat nooit mocht omarmen want wat jij zegt is niet de kiem van ontstaan van deze geuzennaam. Dat gaat nog iets verder terug dan de jaren 70 waar ze het pas omarmde, maar als je beetje research doet mbt route naar De Meer (vooral door welke wijk), ontstaan van Ajax (de mensen en hun geloofsovertuigingen) en een zeker spandoek met een swastika en enkele Davidssterren + liederen als 'Hitler, hier lopen er nog een paar' waarin ze schreeuwde dat als hij ze niet kwam halen ze zelf wel het gas op de Ajacieden los zouden laten. Ik snap best dat er voldoende Joden zijn die liever zien dat de associatie met Ajax verdwijnt aangezien Ajax ook debielen heeft die vreselijke dingen doen en die mensen ermee kwetsen maar nog veel meer die meer walgen van de spreekkoren van revaliserende supportersgroepen.

18 december 2017 om 01:36

Wolterx, heb je een boom in je ogen? Wat zeg ik nou? Ik zeg toch duidelijk dat het een statement is door spreekkoren waren tegen Ajax in de eind jaren 70? Dus vanaf toen is dat inderdaad zo geworden. Daarbij zeg je dat ik zeg dat Ajax dat nooit mocht omarmen. Ik zeg duidelijk dat dat geschiedenis is en ook een gedateerde bijnaam, dat vind ik. En een manier om deze spreekkoren te stoppen ligt ook bij Ajax, zoals ze in 2005 ook wilde doen. Je slaat zelf eigenlijk alle planken mis omdat alles wat je mij nu verwijt wat ik zogenaamd niet weet, allemaal hier gewoon boven staat!

20 december 2017 om 17:50

Thugvz

Als je dat boek dan toch thuis hebt, moet je het misschien maar eens gaan lezen, misschien steek je er dan nog iets van op.

De Joodse gemeenschap zit helemaal niet vanaf dag 1 in Ajax, dat is grote nonsens. De enige Joden die er bij Ajax in het begin toe deden waren de toeschouwers.

Jij wilt voorbeelden van kringen die de Joodse associatie met Ajax niet prettig vinden? Die kan ik je geven, de eerste 2 Joodse voorzitters, Jaap van Praag en Uri Coronel hebben hun uiterste best gedaan om die zogenaamde geuzennaam te doen verdwijnen maar het is ze helaas niet gelukt.

Het lijkt me in jouw geval handig dat jij je eens gaat verdiepen in de historie van je eigen club want door tegen iemand te zeggen dat hij de plank hard mist terwijl je zelf geen flauw benul hebt, komt een beetje mal en vooral zeer lachwekkend over.

17 december 2017 om 22:14

Wat kan je nog meer doen dan op het moment zelf? De wedstrijd stilleggen moet door de scheids

Walgelijke supporters zijn dat, stuur ze naar een strafkamp dan piepen ze wel anders. Az mag hen wel een stadionverbod geven

Nou wil ik niet de wijsneus gaan uithangen maar AZ heeft niet eens echte Harde Kern. Ben daar vaak op bezoek geweest maar hun Harde Kern is niet echt een vast groepje zoals bij andere clubs. Dat ze opeens dit soort liedjes zingen past ook totaal niet bij hun. Het past eigenlijk bij geen een club maar dit zou je in elk geval niet verwachten bij AZ.

18 december 2017 om 11:49

Ik kwam daar vroeger, in de Alkmaarderhout ten tijde van de Eerste Divisie, geregeld. Toen was daar de B(en)-Side als ik me niet vergis. Is dat er niet meer?

Ik hou van humor en leedvermaak en ik heb vaak liederen gezongen waar ik gelukkig niet teveel bij stil stond. Maar dit is misselijkmakend en gaat veel teveel richting de oorlog in plaats van de fans die je niet kan uitstaan. Ook veel te doordacht en daarom niet spontaan maar dat is sowieso helaas de nieuwe generatie qua liederen. Ik hou van rouwe sfeer en dat mag soms wel tegen of over het randje in de heetst van de strijd. Ook al kan een gemiddeld mens met amper huid daar niet tegen...Zo heilig is de mensheid nu eenmaal niet en nooit geweest dus verwacht dat dan ook niet! Maar dit vind ik ongepast en echt te ver gaan.

Ik heb het tijdens de wedstrijd via de TV niet direct gehoord, wel na afloop gelezen dat het gezongen werd. Belangrijk is denk ik dat de club bereid is om in te grijpen en maatregelen te treffen indien nodig. Of AZ dat hier in voldoende mate heeft gedaan weet ik niet, laat daar maar de bond over oordelen. We hebben in de Arena ooit een keer gedoe gehad met een spandoek rondom een bekerwedstrijd bij Ajax - Feyenoord met een of andere walgelijke tekst. Meer als een boete heeft Ajax er niet voor gekregen, omdat bleek dat het spandoek in lose delen het stadion was ingekomen en dat de betrokkenen direct door Ajax werden gestaft. Ik geloof dat het rondom de Bazoer kwestie in Den Haag van bijna 2 jaar geleden ook het geval was, waarbij ADO zelf al voldoende maatregelen nam.

Hopen dat ze allemaal een levenslang stadionverbod krijgen. Stelletje leeghoofden. Mensen denken maar dat alles kan en mag in zo'n stadion. En dat bij zo'n provincieclub als AZ, daar verwacht je dit echt niet.

Kansloos gedrag. Hopen dat ze ze allemaal kunnen identificeren zodat ze snel uit alle stadions verbannen kunnen worden. Hopelijk ook nog met een flinke boete aan hun broek.

Als club kun je denk ik drie dingen doen, waarschuwen dat dit gedrag niet kan worden getolereerd, als ze het toch doen een stadionverbod voor het leven geven en als laatste naast het stadionverbod de namen van de daders doorgeven aan justitie. Als je die drie dingen doet als club zijnde ben je denk ik serieus bezig al het andere zoals stewards het vak insturen en naderhand als club je afschuw uitspreken is begrijpelijk maar los je het probleem niet mee op.

Goed ingegrepen door AZ. De spreekkoren waren mij tijdens de wedstrijd ook niet opgevallen. Massaal en langdurig was het dus allesbehalve. Dus ja, schandalig wat die paar fans zongen, maar ook niet groter maken dan dat het is.

Belachelijk dat deze tekst nog eens uitgebreid gepubliceerd wordt op Voetbalzone...

Hopelijk heeft AZ ook écht treffende maatregelen genomen.

Een andere ergernis. Waar komen die belachelijke cijfers vandaan ? Op basis waarvan halen o.a. Orejuela en Dijks zulke hoge cijfers ? En bijv Weghorst en Jahanbahksz zulke lage cijfers ?

De discussie blijft natuurlijk steeds weer terug komen op dat het niet anti-semitisch maar anti-ajax is. En hoewel daar een kern van waarheid inzit, maakt de link naar de WW2 het natuurlijk onmogelijk om de spreekkoren op die manier te scheiden. Tenzij er wordt over gegaan op een gerechtelijke vervolging hoeft dat onderscheid door de Knvb en de clubs ook niet gemaakt te worden. Het is walgelijk. AZ heeft naar middelen ingegrepen en nu kan het niet meer doen dan proberen over te gaan op het vervolgen van deze idioten. We moeten echter ook stellen dat dit voorval niet erger is dan andere in stadions Nederland breed. Spreekkoren van iedere soort, gericht op geloof, ras, geaardheid. Het is allemaal even walgelijk.

Wat betreft de anti-ajax discussie. Ik ken de geschiedenis, weet waar de geuzennaam vandaan komt. Maar als je eigen club, en de joodse gemeenschap meerderen malen een verzoek heeft ingediend bij de supporters om te stoppen met de naam dan mag daar ook wel eens werk van worden gemaakt. Helaas hebben de ajax supporters zelf net zo weinig respect voor Joden als de supporters van dit soort walgelijke liedjes. Het uit zich alleen door het compleet te negeren. Daarbij maakt het gebruik van de vlag van Israël ook nog een politiek statement zonder link naar enige speler van Ajax.

Al met al zou het zoveel makkelijker zijn als supporters eens hun hersenen gebruiken.

Dat die ''supporters'' werkelijk denken dat ajacieden hier wakker van liggen.. het doet hun niks, omdat 99% van de uitsupporters het niet eens heeft meegemaakt.

Ik vind het vooral zielig voor de mensen die in hun eigen stadion zitten, en supporter zijn AZ, die wel de 2e wereldoorlog hebben meegemaakt. Maar door hun eigen ''fans'' een flashback krijgen omdat een stel leeghoofden graag stoer willen zijn, maar zelf totaal niet beseffen wat ze werkelijk roepen.

Mensen denk toch eens na, ongelofelijk triest.

Dan ben ik misschien een azijnzeikerd maar doe dit dan ook lekker niet, als je het echt oprecht wilde had je dit allang gedaan en nu is het maar een beetje PR redding voor je club... En een signaal geef je ook niet echt af want de supporters bedoelen er heus geen echte joden mee maar de Ajacieden.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren