Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Spaanse bond slaat terug na beschuldigingen over 12-1: ‘Het is onzin’

Laatste update:

Oranje liep het EK van 1984 op dubieuze wijze mis. Spanje ging Nederland in de kwalificatiegroep op de slotdag op doelsaldo voorbij dankzij een 12-1 overwinning op Malta, een van de grootste zeges in de historie. Afgelopen week kwamen er vanuit het Maltese kamp aantijgingen dat er sprake zou zijn geweest van verdachte omstandigheden, maar de Spaanse voetbalbond (RFEF) wil niks weten van de verdachtmakingen.

“De RFEF neemt afstand van de uitlatingen. Het is onzin, iedere onderbouwing ontbreekt. Wij staan voor de zuiverheid van onze spelers en die van het verloop van de wedstrijd die in 12-1 eindigde”, laat de Spaanse bond in een statement weten. “We vragen om het volledige respect voor het nationale team en wij willen benadrukken dat we het recht hebben juridische stappen te ondernemen om het goede imago van het Spaanse voetbal te beschermen.”

In een reportage op Movistar+ blikten Victor Scerri, toenmalig bondscoach van Malta, en Silvio Demanuele terug op de 12-1 nederlaag. “Een kleine man in het wit kwam met een dienblad vol gesneden citroenen. Dat was alles wat ons in de rust werd aangeboden. De spelers namen het daarom ook en werden daarna ziek. Ik vroeg de teamarts of ze gedrogeerd konden zijn aangezien de spelers de weg kwijt waren”, herinnert Scerri zich. In de rust stond Spanje op een 3-1 voorsprong.

Ook oud-aanvaller Demanuele merkte dat de citroenen een aparte uitwerking hadden. “Alsof ik dronken was en de hele avond gefeest had”, vertelt de voormalig international van Malta. Daarnaast waren de spelers van Spanje na de rust een stuk krachtiger, zo merkte Demanuele op. “De energie die ze hadden, was niet normaal. Sommigen hadden schuim op hun mond. Dat gebeurt wanneer je steroïden neemt. Dat wist ik, omdat mijn broer een bodybuilder was.”

“Wij hebben geen bewijs en ik denk niet dat Spanje dit ooit toe zal geven”, bekent Scerri. Spanje moest destijds met elf doelpunten verschil winnen om Nederland voorbij te gaan in de kwalificatiepoule. Jose Antonio Camacho, die tegen Malta als linksback voor Spanje speelde, kan niks met de beschuldigingen. “Het getuigt van een gebrek aan sportiviteit. We zijn door alle controles gekomen, we hebben nooit iets genomen. Als er iemand binnenkomt in een witte jas die zegt dat je citroenen moet eten, doe je dat toch niet? Dan stuur je die persoon gewoon weg.”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Bijzonder verhaal, 12-1 is natuurlijk erg opvallend maar niemand zal dit ooit kunnen bewijzen als het ging om inname van verboden middelen, tenzij een groep spelers uit het spaanse elftal ermee naar buiten komt.
Wel zin in een radler nu...

21 maart 2018 om 17:27

Blijven toch opmerkelijke wedstrijden. Deze 12-1, Lyon 7-1 of die 4-0 van Eupen van de week met in al die wedstrijden heel veel goals aan het einde van de 2de helft en dat het allemaal net lukte om door te gaan op 1 of 2 goals. Aan de andere kant blijft de bal rond en als het die clubs/landen lukte om er in te blijven of door te gaan moest het ook wel op 1 of 2 goals gezien de achterstand. Wel jammer dat ze het altijd ontkennen. 34 jaar na dato kun je het best toegeven. Edit: Daarom zal ik ook altijd pleitten voor onderlingresultaat. Dan ben je niet afhankelijk van zo'n 12-1 op de laatste dag van een kwalificatie of die 4-0 in het laatste kwatier van de competitie

21 maart 2018 om 17:30

Nou ik zou mijn mond dicht houden tot op mijn sterfbed. Je wordt waarschijnlijk door de maatschappij uitgekotst en je weet maar nooit wat voor gek er vervolgens achter je aan kan komen. Ik denk bijvoorbeeld dat als die knipoog-kroaat zou toegeven dat er sprake was van omkoping, dat hij niet meer in Amsterdam zou kunnen komen en heelhuids weer vertrekken. Je weet niet wat mensen allemaal voor geks in hun hoofd halen naar aanleiding van dit spelletje.

21 maart 2018 om 17:31

Ik vind de 5-0 van willem 2 tegen PSV veel verdachter.
Spanje (top) kan altijd een goede dag hebben en Malta ( tob) een slechte. Dan komt je tot zulke uitslagen.
Net zoals Lyon ( Europees top destijds ) en Zagreb ( tob) .
Maar zelfs als PSV superslecht speelt en willem 2 super goed , dan kan het never nooit 5-0 worden

21 maart 2018 om 17:42

Lyon en Spanje waren helemaal geen top destijds en Zagreb en Malta waren niet zo "tob" dat ze elke week met 7-1 of 12-1 opgerold worden. Dat jij psv willem 2 verdachter vind is lachwekkend. Daar stond niks op het spel en was er niet een bepaald aantal doelpunten nodig op de laatste speeldag. Daarnaast zal een topteam nooit zomaar even met 5-0 verliezen als ze kampioen kunnen worden.

21 maart 2018 om 18:17

Je geeft het zelf aan.
Voor Spanje stond kwalificatie op spel, voor Malta niks. Logisch dat een topteam als Spanje Dan eroverheen walst. Maar Spanje was idd niet top, ze haalden slechts de finale van dat toernooi ....
En Malta was destijds ook een wereldtopper. In datzelfde kwalificatie toernooi verloren ze "maar " met 8-0 van Ierland ( dat is dan niet verdacht... ) dus tja onmogelijk natuurlijk dat een ek FInalist van een D land als Malta met grote cijfers wint...
Totaal onwaarschijnlijk ....


PSV willem 2 daarentegen heb he twee teams die tevreden zij met een gelijkspel dus des te vreemder dat het 5-0 is geworden!

21 maart 2018 om 18:29

@ dus dan zou willem 2 psv omgekocht moeten hebben ??? ik geloof niet dat er 1 psv-er zit te wachten op geld van willem 2 of van een goksyndicaat en als jij een beetje kijk op voetbal hebt dan zag je gewoon dat willem 2 goed voetbalde

21 maart 2018 om 18:43

Of de scheids , of iets in het water
Overigens zeg ik alleen maar dat een 5-0 Nederlaag van PSV tegen willem 2 veel onwaarschijnlijker is dan een 12-1 overwinning van Spanje op Malta .
Maar toch twijfelen er meer mensen aan de 12-1 dan aan de 5-0.
Dat is mijn punt dat ik wilde maken. Meer niet.

22 maart 2018 om 08:30

Aan de andere kant: hoe vaak loopt het mis? Je noemt nu inderdaad 3 voorbeelden. Maar het is misschien 997 keer niet gelukt. 3 op 1000? Bv

Ach ja en het Ajax van michels en Cruijff zaten volgespoten met doping en het resultaat noemen we dan totaal voetbal lol.

Of wacht je van onze nandrolon affaire.
Frank de boer , Jaap stam , Edgar Davids , allemaal toevallig besmette paardenvlees gegeten ? Nauwelijks aandacht wordt er aan besteed, ik denk dat de meeste mensen het allang vergeten zijn, maar als de Russen in 2008 ek kwartfinale ons van de mat spelen dan hebben zij doping genomen...

Wij Nederlanders zijn goed om met een vingertje naar anderen te wijzen terwijl we net zo erg aan meedoen.

Spanje zal vast wel niet geheel eerlijk van Malta gewonnen hebben, maar alsof wij altijd eerlijk hebben gespeeld.

21 maart 2018 om 17:30

Goed verhaal, maar deze beschuldiging kwam niet van ons Nederlanders maar uit het Maltese kamp.

21 maart 2018 om 17:32

Volgens mij zijn dit toch echt de spelers van het Malta van toen die Spanje beschuldigen en niet Nederlanders.... Zo zijn wij dan ook wel weer.

21 maart 2018 om 18:30

Bijna je hele reactie is een soort van kritiek op NL en daar gaat het artikel helemaal niet over. Heeft u het wel gelezen?

21 maart 2018 om 18:38

Dit soort nieuwsartikelen heeft geen nieuwswaarde.


Maar in Nederland is het ineens nieuws omdat er gedaan wordt alsof er onrecht over ons wordt gedaan.

Spelers als johnnie rep heeft meerdere malen op tv gezegd dat ze gouden jaren van Ajax ook regelmatig pilletjes slikten...

Wat zou jij ervan vinden als de Griekse kranten kopten als " totaal voetbal is doping voetbal , oud-speler Ajax bekent doping gebruikt . Panathinaikos de werkelijke 1971 EC1 winnaar etc" .

Nu gebeurd het dus precies andersom ! Accepteer gewoon dat Spanje beter was en schuil nuit onder conspiracy theorieën.

21 maart 2018 om 18:51

Gast volgens mij heb jij ook een van die citroentjes gegeten

21 maart 2018 om 18:53

Alleen zat Panathinaikos toen ook aan de pillen dat zat iedere sporter toen.
Nee Spanje had ze gewoon omgekocht - zubizarreta gaf het jaren later zelfs toe aan koeman toen was er toch niks meer aan te doen.
Zulke dingen komen voor kijk maar eens die dokter Fuentes in Spanje - sinds die weg is winnen Spaanse sporters ineens veel minder prijzen.
Die werkte ook met voetballers maar alleen atleten en wielrenners werden geschorst

21 maart 2018 om 19:11

En stam Frank de boer en Davids teste positief door besmette paardenvlees.
En Daphne schipper kan als enige blanke kan concurreren met donkere atleten is ook puur natuur ( nadruk op natuurv) .
En onze schaatsers die alles winnen is ook omdat wij schaatsgenen hebben.
Droom lekker verder ...

21 maart 2018 om 19:22

Je zit je belachelijk te maken. Waarom zo ongegrond over allemaal mensen beginnen? Het is overigens Daphne Schippers Je zou eens trots moeten zijn op de prestaties van Nederlandse sporters..

21 maart 2018 om 19:36

Ik ben trots dat zeker , zelfs als ik weet dat ze , net als alle andere sporters valsspelen door doping , omkoperij etc.
Alleen heb ik een afkeer tegen hypocrisie .
Wij zijn net beter of heiliger dan andere landen die wij beschuldigen.
Als we verloren hebben moeten we niet naar excuses zoeken en andere landen berichten van vals spel terwijl als wij winnen alles volgens de regels gaat ( wat niet zo is )

21 maart 2018 om 19:50

Rentree Je weet toch wel dat er vroeger (1970) maar een paar middelen verboden waren? Je kan wel zeggen dat ze toen aan de doping zaten, maar toen was zo'n pilletje vaak nog legaal en gebruikte iedereen het.

Ach het gebeurt overal en bij iedere sport. Beetje naïef om dan te denken dat het in "onze" sport niet gebeurd. Zelfs in het amateurvoetbal gebeurt het wekelijks. Wanneer er zoveel geld in omgaat, kan het niet anders dan dat de voetballers zelf ook prestatiebevorderende middelen gebruiken of toegediend krijgen. Echter vergeten veel mensen dat zelfs met deze middelen je echt heel veel moeite moet doen om positieve prestaties te krijgen, het komt namelijk niet aanwaaien. Verhoeven zal ook Usain Bolt niet inhalen met doping. Zolang iedereen het gebruikt heb ik er verder ook geen moeite mee. Wordt je echter gepakt, dan ook niet zeuren als je op de blaren moet zitten.

Een man in een witte jas* ook......... Wat mij betreft een onzin verhaal, ik geloof er helemaal niets van. Kon zo uit een James Bond film komen.
* herstel, kleine man in het wit.

Natuurlijk is hier stront aan de knikker. 3 Doelpunten de eerste helft en 9 in de tweede helft.
Ik weet niet hoeveel doelpunten Spanje in de hele reeks heeft gemaakt maar hen kennende niet meer dan 3 per wedstrijd.
Bewijzen kun je dat nooit tenzij een van de deelnemers spreekt.

De 12-1 was, is, en blijft verdacht

Ik kan me nog goed een interview van Willem van Hanegem herinneren waarin hij zei dat de Spanjaarden weleens zo'n monsterscore zouden kunnen behalen

En iedereen lachte hem uit, Willem praat geen onzin, maar het gebeurde wel

Willem praat weleens meer onzin, maar toen had hij volkomen gelijk... Of hij zoveel vertrouwen in de voetbalkwaliteiten van de Spanjaarden had of in de omkoopkwaliteiten zullen we wel nooit achter komen

Helaas hebben we geen knipoog-Maltezer kunnen betrappen

22 maart 2018 om 01:28

Ik denk dat je wel veel titels met terugwerkende kracht zou mogen vergeven als alle sportgeheimen op tafel zouden liggen

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren