Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Profvoetballer Iran hangt doodstraf boven het hoofd na deelname aan protest

Laatste update:

De Iraanse profvoetballer Amir Nasr-Azadani dreigt geëxecuteerd te worden nadat hij heeft deelgenomen aan protesten in zijn land tegen het huidige regime. Volgens het Iraanse nieuwsplatform IranWire zou de 26-jarige profvoetballer op last van de revolutionaire rechtbank worden opgehangen voor ‘oorlog voeren tegen God’. Het is niet duidelijk of er al een vonnis ligt. Onder meer de internationale spelersvakbond FIFPro heeft geschokt gereageerd op het nieuws.

Nasr-Azadeni, die tussen 2016 en 2018 bij het Iraanse Tractor SC speelde, werd vorige maand al gearresteerd. Hij zou betrokken zijn geweest bij de dood van revolutionaire milities, die het huidige Iraanse regime steunen. Het onafhankelijke IranWire meldt echter dat Nasr-Azadeni maar kort meedeed aan de protesten, en dat hij niet in de buurt is geweest van de plek waar militieleden gedood zijn.

FIFPro heeft maandagavond middels een Tweet gereageerd op het nieuws. “We zijn geschokt en ziek vanwege de berichten dat profvoetballer Amir Nasr-Azadani mogelijk de doodstraf te wachten staat in Iran nadat hij actievoerde voor vrouwenrechten en vrijheid in zijn land. Wij zijn solidair met Amir en roepen op om de aanklacht onmiddellijk te laten vervallen”, laat de spelersvakbond weten.

Ook verschillende profvoetballers hebben inmiddels gereageerd op het nieuws. Zo riepen voormalige Iraanse internationals Mehdi Mahdavikia en Ali Karimi op om het doodvonnis voor Nasr-Azadani in te trekken. Spelers van de Iraanse WK-selectie hebben zich er vooralsnog niet over uitgelaten. Wel besloot het elftal om het volkslied niet mee te zingen voorafgaand aan de eerste wedstrijd op het wereldkampioenschap, als protest tegen het regime. Bij de tweede wedstrijd werd dat wel gedaan, na intimidaties van het Iraanse regime.

Hoofddoek
Mensen in Iran gaan al maanden de straat op, na de dood van Jina Mahsa Amini in september. Zij droeg haar hoofddoek niet goed volgens de religieuze moraalpolitie en werd volgens ooggetuigen mishandeld. De woede die ontstond over haar dood leidde tot protesten tegen het streng-islamitische regime, die hard werden neergeslagen. Vorige week werd voor het eerst een betoger in het openbaar opgehangen, maandag volgde een tweede demonstrant.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ongelooflijke taferelen, dit kan toch niemand goedpraten? Regelrechte schande.

13 december 2022 om 15:44

Er zal ook niemand zijn die dit goed zal praten hoor. Regering daar zijn stel criminelen en oplichters.

Hoop dat die corrupte bende snel zal omvallen.

13 december 2022 om 16:07

Heel triest. En wij maken ons hier druk om een bobo, scheidsrechter, mislukt WK etc. Zet dingen wel even in perspectief.

13 december 2022 om 16:14

@samcro: de fifa zal dit wel steunen want: Geen mens, geen cultuur en geen land is 'beter' dan een andere.

13 december 2022 om 19:08

Dit is gewoon hun cultuur, wie zijn wij om daar tegenin te gaan en onze normen en waarden aan hen op te leggen? Als zo'n regime zichzelf letterlijk als god of afgevaardigden daarvan wil profileren en alle dissidenten droog wil omleggen wie zijn wij om dat te veroordelen? Typisch westers weer.

13 december 2022 om 19:21

Dat mag dan wel zo zijn, ze laten mensen met een andere mening anders ook niet vertrekken uit het land. Dus het is of meedoen of opgehangen worden, dat kan je toch moeilijk goedpraten onder de noemer cultuur, normen en waarden? Sowieso mag cultuur nooit de mensenrechten in de weg staan. Moord is geen cultuur maar een misdrijf, ook in Iran.

13 december 2022 om 22:32

Als je normen en waarden zijn dat je iemand doodmaakt omdat zijn mening je niet aanstaat, dan ben je absoluut minderwaardig.

Wie is die overheid om hun normen en waarden op te leggen aan een inwoner dmv de doodatraf?

Als jouw beste vriend opgepakt wordt in de VS door corrupte agenten, ga je dan ook zeggen dat het jouw plek niet is om aan de normen en waarden van het Amerikaanse politiekorps te tornen?

14 december 2022 om 09:04

Dat ze het niet eens zien...smh

14 december 2022 om 16:48

Tja, ik dacht dat ik het er dik had opgelegd

Wat bizar allemaal zeg die wereld.. Je kan het je niet voorstellen hoe verschrikkelijk het moet zijn om daar te leven. Hopelijk kan er ingegrepen worden vanuit weet ik veel waar om daar in Iran een verandering door te zetten.

Mehdi Mahdavikia! Was hem helemaal vergeten. Wat erg dit trouwens. Niet normaal dat regime, ze waren ook nog bij de women's rights commission van de hilarische VN. Hoop enorm dat die mensen weer ooit normaal over straat kunnen en kunnen gaan en staan waar ze willen. Iran was vroeger het voorbeeld voor het midden-oosten maar is 200 jaar terug de geschiedenis in geschoten met de Ayatollah en co.

Fifa moet Iran per direct overal boycotten en niets minder dan dat!

13 december 2022 om 21:17

Het is al zo fout dat Rusland geboycot wordt, iedereen volgt een beetje Reuters Brits and VS nieuws om daar hun mening op te baseren. Niemand die interesse toont in minderheden in de Donbas die jaren lang etnisch gezuiverd worden. Ik geef toe, als je alleen mainstream nieuws volgt, is het zooo lastig om te ondervinden wat juist en niet jjuits is, waar recht en onrecht plaatsvind, houd je echter niet bij een bron, als je meer uit wilt vinden, volg breder het nieuws en kom dan met je mening. FIFA mag nooit een oordeel heffen over politiek, want ook die ondervindt propaganda,

13 december 2022 om 22:33

Dat bredere nieuws van jou heb ik nog nooit met degelijke bronnen of onomstotelijk bewijs zien komen

14 december 2022 om 16:52

Welk 'bewijs' dan wel? Je krijgt bij deze voetballer ook totaal geen context anders dan dat hij protesteerde. Weten wij veel wat hij op zijn kerfstok heeft. Ik heb zoveel mensen zien protesteren daar, waarom worden die niet geëxecuteerd dan?

Ik kijk er niet raar van op. Die jongen wordt overal profvoetballer genoemd, maar dat is best wel een ruime interpretatie van het begrip profvoetballer aangezien hij precies 17 wedstrijden betaald voetbal gespeeld waarvan het laatste duel ook alweer vier jaar geleden is. En dat is dan meteen ook wat deze jongen tegenwerkt. Voor deze beklopte Iraanse overheid is hij het ideale doelwit. Internationaal niet bekend genoeg, maar nationaal wel bekend genoeg om hem als voorbeeld te laten dienen dat iedereen zich aan de overheid dient te conformeren, inclusief bekende Iraniërs.

Ik weet niet wat de oplossing is, of we met het Westen moeten ingrijpen of Iran juist helemaal moeten afsluiten van de wereld. Linksom of rechtsom vallen er hoe dan ook veel onnodige slachtoffers. Maar dat dit zo niet langer kan is duidelijk. Mensen moeten gewoon in vrijheid hun leven kunnen leiden, zonder dat zich voor hun leven moeten vrezen als zij eisen dat een aantal basale mensenrechten gerespecteerd worden.

Ik vind het bijzonder dat internationale media nu wel schrijven over deze jongen. Is dit het geval, omdat hij een voetballer is? Afgelopen week zijn twee 23-jarige jongens (mohsen Shekari en Majidreza Rahnavard) publiekelijk opgehangen. Heb bijna niks gehoord over dat de aanklacht onmiddellijk zou moeten vervallen (in de media). Ken aan mij liggen dat ik het gemist heb? Op twitter zijn hierover genoeg berichten geplaatst (door terecht wanhopige Iraniã£â«rs) met de hoop dat het zou worden opgepikt door de internationale media.

13 december 2022 om 17:16

Nou, volgens mij is het overal in de media geweest hoor van de executies. Echt heel walgelijk daar, hoop dat de bevolking het uiteindelijk voor het zeggen gaat krijgen. Die zullen smachten naar de tijd van de shah. Hoop dat ze dat daar ook uiteindelijk gaan krijgen. Het is nu echt verschrikkelijk in Iran .

13 december 2022 om 17:47

Gaat in dit geval om een voetballer, een voetbalorganisatie (fifpro) en een voetbalsite. Wel begrijpelijk dat dit nieuws hier opgepikt wordt en niet van "doorsnee" slachtoffers. Neemt niet weg dat aandacht naar de overige slachtoffers ook terecht zou zijn. Maar die lijn kan natuurlijk verder doorgetrokken worden en met alle ellende die we op de wereld zien...

13 december 2022 om 21:23

Wel 'grappig' dat Fifpro een mening geeft, die zal nooit gehoord worden. Punt is dat we 'vijanden' nodig hebben, we altijd tegenstellingen zullen aangrijpen om onze punten te maken. 'we' waren vroeger net zo fout, nu zijn 'hun' fout, klagen we steen en been, doen we net of we 'democratisch' zijn terwijl we geen ruk te vertellen hebben en elke dag Engels en Amerikaans CNN nieuws volgen. De enige les blijft, ook voor Ome Louis, houd je lekker buiten iemands anders zaken en houd je bezig met wat je moet veranderen voor jezelf.

13 december 2022 om 18:40

@ heide040: De internationale media zijn wel degelijk ingegaan op de moorden op Shekari en Rahnavard hoor. Ik heb in de New York Times en de Washington Post over hen gelezen en ik zag reportages voorbijkomen op de BBC en CNN. Je hebt het dus echt gemist, want er is best uitgebreid op ingegaan.

13 december 2022 om 20:21

Jaa, de moorden inderdaad wel. Maar bedoel meer het moment dat de uitspraken van de ‘rechters’ zijn gedaan. Zoals nu het geval is (voor executie).

En jawel hoor ze bestaan gewoon. Mensen die ook bij dit soort dingen roepen….dit is hun cultuur bla bla bla. Gewoon stoppen met praten, gewoon niet doen. Dit heeft niets met cultuur te maken.

14 december 2022 om 16:50

Hahaha als je op mij doelt dan scheelt er wat met je sarcasmeradar kerel. Veel dikker kan ik het er niet op leggen. Verder zie ik niemand gelukkig.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren