Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Volop lof voor Berghuis: ‘Ik vind het fantastisch wat hij heeft gedaan!’

Laatste update:

Racisme is nog steeds een groot onderwerp in de voetballerij. Daarom heeft de KNVB samen met zijn partners de volgende stap gezet in de strijd tegen racisme en discriminatie in het voetbal. Dit doen zij aan de hand van OVIVI, wat staat voor Ons Voetbal Is Van Iedereen. Voetbalzone ging langs in Zeist om in gesprek te gaan met de ontwikkelaars en ambassadeurs van dit plan.

OVIVI werd in 2020 opgezet door de Rijksoverheid, KNVB, Eredivisie CV, Keuken Kampioen Divisie en de Pure Energie Eredivisie Vrouwen waarmee discriminatie in het betaald en amateurvoetbal wordt bestreden. Sindsdien zijn er veel nieuwe stappen gezet en zijn bestaande maatregelen aangescherpt. De aanpak van racisme en discriminatie vraagt om een lange adem en daarom krijgt OVIVI een vervolg: OVIVI 2, waarin de plannen verder aangescherpt worden.

Op de campus in Zeist klinken met name de woorden ‘lange termijn’ en ‘lange adem’ meerdere keren tijdens het toelichten van het project. “Als je kijkt naar hoe er in 1960 werd omgegaan met zwarte voetballers en hoe het tegenwoordig gaat, dan zie je dat er al heel wat stappen zijn gezet in de strijd tegen racisme”, aldus voormalig profvoetballer Gianni Zuiverloon, “Het is echter nog steeds niet genoeg. We zijn er nog niet.”

Steven Berghuis
Steven Berghuis werd eind vorig seizoen gestraft, omdat hij een klap uitdeelde richting een FC Twente-supporter die Ajacied Brian Brobbey racistisch bejegende. “Je moet dit natuurlijk niet oplossen met geweld. Je moet hier altijd proberen boven te staan. Wel is het dapper van Steven om het zo voor zijn teamgenoot op te nemen. Het is gewoon ontzettend jammer dat er anno 2023 nog steeds mensen zijn die dit soort dingen kunnen roepen”, aldus Zuiverloon.

“Ik denk wel dat Brobbey een uitstekend voorbeeld is voor hoe je het beste met zo’n situatie om kan gaan”, licht Zuiverloon toe. “Ook al is het heel mooi dat Berghuis het op wil nemen voor zijn teamgenoot, je moet geweld nooit met geweld bestrijden. Ik denk dat je geweld het beste met verstand kan bestrijden. Ik vind het fantastisch hoe koel Brobbey onder de hele situatie is gebleven."

Oplossingen
Volgens Siem de Jong zijn er ook stappen die al op korte termijn gezet kunnen en moeten worden. “Er liggen veel mogelijkheden wat betreft de technologie in de stadions, om zo de mensen die zich racistisch uiten te kunnen herkennen. Ook kan er veel gedaan worden aan de diversiteit binnen organisaties. Dat kan een enorm verschil maken.”

Ook voormalig international Edson Braafheid was aanwezig in Zeist. Hij heeft in zijn carrière situaties ervaren waarin hij racistisch bejegend werd. “Dat doet heel veel met je. Je gaat je afvragen of er iets mis is met je. Je wil gewoon gezien worden voor wie je bent en niet beoordeeld worden op je huidskleur. Dat doet dan heel veel pijn als zoiets toch gebeurd.”

Evgeniy Levchenko vindt dat de politie en de mensen in de stadions harder mogen optreden tegen racisme. “Wanneer je om je heen wat ziet gebeuren dat echt niet kan, moet er echt opgestaan worden. Er moet duidelijk gemaakt worden dat wij racisme anno 2023 niet tolereren.”

Braafheid is het hier mee eens. “Iedereen is hier onderdeel van. We hebben ook iedereen nodig om dit probleem uit de wereld te helpen. Laten we vooral de koppen bij elkaar steken en samen tot een oplossing komen, waarbij iedereen zich veilig voelt en waarbij iedereen zich gehoord en gezien voelt.”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik hoop dat deze actie bijdraagt aan het uitbannen van racisme! Het lijkt namelijk steeds terug te komen.
Absoluut pijnlijk en zeer zeer verdrietig

11 oktober 2023 om 16:15

Racisme bestaat al erg lang. Dat ga je nooit helemaal uitbannen. Daarbij heeft Racisme meerdere vormen.

11 oktober 2023 om 16:21

Deze acties halen niks uit. Racisme zit net iets te diep in de mens om het uit te bannen. Het wordt aangeleerd bij kinderen in hele delen van de samenleving. Van nature zijn mensen niet echt racistisch. Dat geloof ik niet. Maar er iets aan veranderen, daarvoor moeten we nog een tijdje doorontwikkelen als mensheid.

Racisme komt overigens niet terug. Het is er altijd geweest en er is geen enkele reden om aan te nemen dat het ook maar even verdwijnt.

11 oktober 2023 om 17:12

Ik denk juist dat mensen van nature juist wel racistisch zijn. Niet alleen de blanke mens is racistisch. Overal ter wereld speelt racisme, zelfs tussen donkere mensen onderling. Merendeel is gebaseerd op vooroordelen, maar ook hoe leiders en media van een land jouw mening beinvloeden.

11 oktober 2023 om 18:02

Eens, lees het boek Sapiens maar. Alle mensachtige rassen hebben elkaar vroeger zelfs uitgemoord. Ook bij dieren komt racisme veel voor. Uitbannen gaat dan ook nooit lukken, maar laten we alsjeblieft hopen dat we er beter mee om leren gaan dan nu het geval is.

@VZ, deze titel is wel erg kwalijk. Niemand heeft gezegd dat hij de actie van Berghuis ‘fantastisch’ vond. Enkel hoe Brobbey er mee om ging.

11 oktober 2023 om 19:19

Echt een schaamteloze titel van VZ inderdaad, die bovendien haaks staat op de strekking van het verhaal.

Dat mensachtigen elkaar altijd hebben uitgemoord duidt niet per se op racisme hè. Sterker nog, kleine kinderen zien het verschil tussen rassen niet, dus er zit wel degelijk een sterk aangeleerde component aan.

11 oktober 2023 om 16:34

Zal niet gebeuren hoe graag je het ook wilt. Rascisme is van allen tijden en zal altijd blijven bestaan helaas. Zit diep geworteld in de mens.

11 oktober 2023 om 16:43

Racisme is helaas nooit (ver) weg geweest en waarschijnlijk al zo oud als de mensheid.

Ik ben het met Feye_88 hier boven eens, het is aangeleerd gedrag, misschien niet eens bewust. Niemand wordt racistisch geboren. Zet een groep jonge kinderen van alle mogelijke afkomsten en geloofsoveruigingen e.d. bij elkaar en die hebben de grootste pret.

Maar als je iets aan kan leren kun je het ook afleren. Misschien dat initiatieven als dit daaraan bij kunnen dragen. Er zijn al enorme stappen gezet. Zuiverloon heeft het over de jaren 60.
In de jaren 80 kwam de bondscoach destrjds (thijs Libregts) bijvoorbeeld nog tot deze uitspraak over Gullit: "gullit kan wel voetballen, hij is alleen wat lui. Dat heb je met die zwartjes". Dat is vandaag de dag ondenkbaar.

Het zal iets worden (blijven) van de hele lange adem maar hopelijk kunnen we hier als maatschappij stappen in blijven zetten.

Ik vind het een uitstekend initiatief om aandacht te blijven vragen voor het onderwerp racisme. Misschien maak je er echt maar ministapjes mee, maar ook ministapjes zijn stapjes vooruit. Ik heb niet de illusie dat racisme helemaal uitgeband zal worden, sowieso niet tijdens mijn leven. Maar het begin is er.

@VZ; Wat een rare titel. De 'ik vind het fantastisch hoe...' quote is bedoeld voor Brobbey, niet voor Berghuis.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren