Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Nigeria gaat na bizarre slotfase en strafschoppenserie naar finale Afrika Cup

Laatste update:

Nigeria is erin geslaagd de finale van de Afrika Cup te bereiken. The Super Eagles waren in het Stade de la Paix in Bouaké na strafschoppen te sterk voor Zuid-Afrika. Geboren Haarlemmer William Troost-Ekong schoot vlak na rust raak en nadat de scheidsrechter de 2-0 van Victor Osimhen afkeurde, zorgde Teboho Mokoena voor een verlenging. Zuid-Afrika miste in de penaltyserie tweemaal, één keer vaker dan Nigeria. Nigeria neemt het zondagavond in de finale op tegen Ivoorkust.

Aan de kant van Nigeria had bondscoach José Peseiro basisplaatsen voor onder meer Calvin Bassey, die als linksback aan de aftrap stond. Spits Osimhen werd geflankeerd door Moses Simon en Ademola Lookman, wat inhield dat onder meer Samuel Chukwueze bankzitter was. Bij Zuid-Afrika draaide het spel om nummer 10 Percy Tau.

Zuid-Afrika kwam in de eerste helft prima voor de dag, maar het ontbrak bij Bafana Bafana vaak aan de eindpass. Bondscoach Hugo Broos zag dat Nigeria kwetsbaar was in de omschakeling.

De grootste kans voor Zuid-Afrika was voor spits Evidence Makgopa. Hij kreeg na goed voorbereidend werk van Tau een vrije schietkans vanaf randje zestien, maar raakte de bal niet helemaal vol en gaf goalie Stanley Nwabili de kans om de poging richting de verre hoek vrij eenvoudig te keren.

Bij Nigeria werd het spel afgestemd op sterspeler Osimhen, die veelvuldig werd gezocht. De spits van Napoli loerde net als collega-aanvallers Simon en Lookman op de diepe passes van achteruit, maar werd vaak gefrustreerd door het niet al te vlotte spel op het middenveld.

Na ruim een uur spelen kreeg Nigeria een strafschop. Osimhen snelde fraai langs enkele Zuid-Afrikanen en werd gevloerd door Mothobi Mvala: strafschop. Osimhen liet de strafschop aan Troost-Ekong, die door het midden raak schoot: 1-0. Zuid-Afrika kwam bijna op 1-1 na een schitterende actie van Makgopa, die kort wegdraaide bij zijn tegenstander en rakelings naast schoot. Vlak voor tijd werd Lookman ternauwernood gestuit door doelman Ronwen Williams.

Nog geen minuut later leek de beslissing alsnog te vallen. Osimhen werd bij de tweede paal bereikt door invaller Chukwueze en leek de zege voor Nigeria binnen te halen. Na enorm gejuich keurde scheidsrechter Amin Omar keurde het doelpunt af, omdat er even daarvoor een overtreding was begaan op Tau in de zestien van Nigeria. Teboho Mokoena schoot vervolgens raak: 1-1. Khuliso Mudau kreeg diep in blessuretijd nog een ultieme kans op de 1-2, maar de rechtsback schoot uit de rebound over.

In de verlenging kreeg Osimhen de kans om alsnog zijn eerste van de avond te maken, maar zijn schot bleek een prooi voor Williams. Ook in de tweede helft van de verlenging kreeg Osimhen de kans, dit keer via een kopbal. Osimhen kopte op aangeven van Ola Aina naast. Niet veel later werd hij afgelost door Terem Moffi.

De invaller was er ogenblikken later vandoor en werd neergehaald door Grant Kekana, die na een VAR-check rood kreeg. Redding voor Zuid-Afrika was dat de overtreding niet in de zestien gemaakt werd. De vrije trap leverde Williams geen problemen op. In de penaltyserie misten Mokoena en Makgopa namens Zuid-Afrika, terwijl alleen Aina niet scoorde namens Nigeria.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Jammer, ik had het Bafana Bafana wel gegund.

7 februari 2024 om 21:16

Inderdaad, hoe speelde Benni McCarthy & Steven Pienaar? ...

7 februari 2024 om 21:34

Beide waren foutloos.

7 februari 2024 om 21:39

De nr20 van Zuid-Afrika zal slaaploze nachten hebben de komende dagen. Had het kunnen beslissen

Vermakelijke wedstrijd. Mooi die spanning ook. Leuk dat Ziggo dit organiseert. Doen dat echt leuk met Wytse, gasten en publiek. Alleen Johan van Polanen blijft praten. Er zit werkelijk waar geen drie seconden rust tussen. Hij blijft maar praten. Wel een enthousiaste verslaggever hahaha.

7 februari 2024 om 21:39

Ik keek vroeger ook altijd wel graag Africa Cup op Eurosport. Met Frank Kramer als commentator haha. Maar Ziggo doet het inderdaad zeker leuk! Het is ook wel een leuk toernooi. Veel gelijkwaardige tegenstanders, geen gedoe op de tribunes en natuurlijk een hoop Nederlandse inbreng bij o.a. Marokko en Kaapverdië

Ik heb een hele andere vraag aangezien je niet live kan mee praten over de wedstrijd van Congo. Weet iemand waarom de spelers van Congo tijdens het volkslied hun ene hand op hun mond hebben en de andere hand met tweede vingers wijzend tegen het hoofd?

7 februari 2024 om 21:16

ivm met racisme die Chancel Mbemba kreeg.

ON:
Nigeria wil het nog niet lukken. Ik verwacht weer penalties zondag.

7 februari 2024 om 21:18

Ivm de vreselijke situatie in Congo waar een genocide plaats vind en helaas weinig tot geen aandacht voor is

7 februari 2024 om 21:20

Ah zo, dank daarvoor! Had al wel verwacht dat het een protest ergens voor was. Kon het alleen nergens zo snel terugvinden.

7 februari 2024 om 21:39

Vanwege de genocide die in Congo plaatsvindt door rebellen uit Rwanda (al 25 jaar!). Treurige zaak, weinig aandacht in de internationale media.

8 februari 2024 om 12:54

Gesteund door het westen vanwege de grondstoffen in Congo.

8 februari 2024 om 12:53

Vanwege de genocide die gaande is in Congo vanwege het mijnen van grondstoffen voor onze smartphones en elektrische autos bijvoorbeeld.

Prachtige wedstrijd voor de neutrale kijker. Vooral die afgekeurde 2-0 om vervolgens een penalty aan de andere kant was mooie var werk. Zin in de klassieke finale tussen Ivoorkust en Nigeria.

De scheids en VAR hebben wel balen ja. Daar kunnen Europese scheidsrechters van kunnen leren. Op 89 mint een goal afkeuren en penalty geven. Die durft.

Wat een pot was dit zeg. Ook een bizar moment toen Osimhen de 2-0 maakte en daarna de VAR en de scheids een terechte penalty gaven aan Zuid-Afrika voor de 1-1. Ik vond Zuid-Afrika veel sterker dan Nigeria vandaag. Bizar hoeveel kansen die hebben gehad. Die hadden 2 hele grote kansen en zeker die laatste voor de verlenging. Had het Zuid-Afrika wel gegund.

Bassey speelt echt sterk deze africa cup. Vooral in de groeps fase was hij als links back vaak belangrijk met zijn vele meters in aanvallend opzicht. Die jonge kan toch wel wat .. denk dat Nigeria de titel gaat pakken .. Ivoorkust heeft Tot nu toe heel veel geluk gehad. Mali was vele malen beter

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren