Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Mediaschuwe miljardair werkt in luwte aan Premier League-droom

Laatste update:

Geld speelt heden ten dage een cruciale rol in het topvoetbal. Manchester City en Paris Saint-Germain zijn daar lichtende voorbeelden van. De kampioenen van respectievelijk Engeland en Frankrijk zijn in handen van steenrijke zakenmensen uit het Midden-Oosten en hoeven allang niet meer op een miljoen euro meer of minder te letten. Op een bescheidener niveau zijn er ook de nodige vermogende eigenaren te vinden. Zo is daar Peter Lim, die bij zowel Valencia als Salford City FC een stevige vinger in de pap heeft. De hang naar succes in de voetballerij strookt echter niet helemaal met de mediaschuwe houding die Lim vaak aanneemt.

Door Rian Rosendaal

Een en ander hangt wellicht samen met de zeer eenvoudige opvoeding die de gefortuneerde zakenman heeft genoten. De op 1 mei 1953 geboren Lim, zoon van een vishandelaar, groeide op in zeer sobere omstandigheden in een van de armere buurten van Singapore. In een klein flatje met drie broers en vier zussen leerde hij een heel andere kant van de samenleving kennen. Wegens gebrek aan ruimte moest de kleine Lim meestal in de woonkamer slapen. Een wereld van verschil met de ongekende weelde van vandaag de dag. De Aziatische investeerder heeft volgens schattingen van Forbes een eigen vermogen van ruim twee miljard euro. Zijn gang richting het miljardairschap begon op de beurs van Singapore, waar Lim als effectenhandelaar fungeerde en zeer succesvol was met verschillende investeringen. De 66-jarige sportliefhebber behoort inmiddels tot de tien rijkste mensen van Singapore en ziet overal geld in. Een klassiek from-rags to-riches-verhaal uit een van de hardste milieus ter wereld.

Lim, naar eigen zeggen groot fan van Manchester United, verlegde zijn aandacht naar de voetbalwereld. Pogingen om bij Liverpool, Middlesbrough, AC Milan en Rangers FC voet aan de grond te krijgen mislukten. In 2014 kreeg de geslaagde zakenman uit Azië eindelijk loon naar werken. Na maandenlang onderhandelen wist hij zeventig procent van de aandelen van Valencia naar zich toe te trekken. Het kostte Lim wel een investering van ongeveer honderd miljoen euro, al is dat vermoedelijk peanuts voor een miljardair. Los Che kampte op dat moment met een schuld van ongeveer 230 miljoen euro en op bestuurlijk niveau snakte iedereen naar financieel betere tijden. De 22 bestuursleden stemden unaniem voor de komst van de enigszins ondoorgrondelijke Aziaat, die niet alles wat hij aanraakt in goud laat veranderen. Ook Lim weet de problemen rondom de bouw van het nieuwe Mestalla niet zomaar op te lossen. De werkzaamheden, waarmee in 2007 werd begonnen en waarbij een bouwvakker het leven liet tijdens een ongeluk, liggen al tien jaar stil vanwege problemen met de financiering. Valencia viert dit jaar het honderdjarig bestaan, wat een ideaal moment zou zijn geweest om de stap naar het nieuwe onderkomen te maken. Het zal er dit jaar echter niet van komen en het is misschien wel de vraag of het bouwproject überhaupt ooit nog wordt afgerond.

Daarnaast worstelt Lim al sinds zijn aantreden vijf jaar geleden met zijn imago van afstandelijke bestuurder. De trouwe aanhang van Valencia komt regelmatig met het verwijt dat de grootaandeelhouder uit Singapore zich nauwelijks laat zien bij thuiswedstrijden van de door hun zo geliefde club. Ook interviews in de Spaanse media zijn een zeldzaamheid. De ergernis is wederzijds, zo wist Marca in december te melden. Lim vroeg zich tijdens het thuisduel met Sevilla af waarom er zoveel fluitconcerten te horen waren en drong bij het bestuur aan op een grondig onderzoek naar de oorzaak hiervan. De wat schuchtere investeerder heeft sowieso weinig op met kritiek, weet ook Mario Kempes inmiddels. De Argentijnse oud-aanvaller van Valencia, tweemaal trefzeker in de WK-finale van 1978 tegen Oranje, is niet langer clubambassadeur na herhaaldelijke kritiek aan het adres van de eigenaar. Kempes schreef op Twitter onder meer dat zijn oude liefde ‘een verloren elftal is waarvan de geest duidelijk is verdwenen’. De kritiek was duidelijk tegen het zere been van de schatrijke Lim, die onmiddellijk maatregelen nam en de legendarische spits op non-actief stelde.

Valencia viert de winst van de Copa del Rey, waarin in de finale werd afgerekend met Barcelona (1-2 zege).

Op sportief vlak heeft Lim echter de wind mee. Valencia kende het afgelopen decennium de nodige ups and downs, zowel binnen als buiten de lijnen, en moest maar liefst elf jaar wachten op de volgende prijs. Die kwam er eind mei, toen Barcelona tegen alle verwachtingen in werd verslagen in de finale van de Copa del Rey (1-2). Daarnaast reikte de club afgelopen seizoen tot de halve finale van de Europa League, waarin werd verloren van Arsenal. De vierde plaats in de eindrangschikking leverde de club een plaatsbewijs voor de Champions League, waarin in 2000 en 2001 de finale werd gehaald. De successen van de eerste jaren van dit millennium liggen sowieso nog vers in het geheugen. Valencia veroverde in 2002 en 2004 de Spaanse titel en in het jaar van het tweede kampioenschap werd ook nog eens de UEFA Cup in de wacht gesleept. Het elftal van de huidige trainer Marcelino is nog lang niet zover, maar de eerste tekenen van sportief herstel zijn zonder twijfel te bespeuren in het zo karakteristieke Mestalla.

Lim heeft ook bij Salford City de wind mee in sportief opzicht, want de club uit de buurt van Manchester speelt met ingang van volgend seizoen in League Two, het laagste profniveau van Engeland. De investeerder uit Singapore nam in 2014 vijftig procent van de aandelen over. De overige aandelen kwamen in handen van voormalig Manchester United-spelers Ryan Giggs, Phil Neville, Gary Neville, Paul Scholes en Nicky Butt, die allen voor tien procent mede-eigenaar zijn. In januari voegde David Beckham zich bij het illustere gezelschap. De oud-middenvelder van the Red Devils nam tien procent van de aandelen van Lim over. Vier maanden na de entree van Becks beleefden the Ammies het grootste succes uit de clubgeschiedenis. In de finale van de National League Play-Off op Wembley werd afgerekend met AFC Fylde (0-3), waardoor Lim en consorten zich tegenwoordig eigenaar van een profclub mogen noemen. Een klassiek sprookjesverhaal, want de vier promoties in vijf seizoenen tijd staan in schril contrast met de vele jaren in de krochten van het Engelse amateurvoetbal.

United-legendes verdelen Engelse voetbalwereld met Football League-droom

Lees artikel

De honger van Lim, die op financieel gebied niets meer te wensen heeft en alleen nog maar doet wat hij echt leuk vindt, is nog lang niet gestild. Dit kwam duidelijk naar voren in een interview met The Straits Times kort na de triomf in de eindstrijd van de play-offs om promotie op 11 mei. De weg richting de Premier League is nog heel lang en onoverzichtelijk voor Salford City, maar daardoor niet minder aantrekkelijk om in te slaan. “De promotie naar League Two is als een droom die uitkomt. We zijn erin geslaagd om binnen vijf jaar vier keer te promoveren. We zijn nog drie promoties verwijderd van de Premier League. In het leven moet je vooral veel geduld betrachten en altijd in jezelf blijven geloven.“ Lim, normaal gesproken niet zo camerabewust, liet zich na afloop vereeuwigen met onder meer Beckham, die speciaal voor de promotiewedstrijd naar Wembley was getogen.

The Class of 92, de geuzennaam van de zes oud-spelers van Manchester United, heeft dus een hoge pet op van Lim. Dat kan niet gezegd worden van José Mourinho, die een halfjaar geleden werd ontslagen op Old Trafford. De clubloze manager kwam twee maanden voor zijn ontslag bij the Mancunians met opmerkelijke beschuldigingen richting Lim. Volgens The Special One was er in de media een heksenjacht op hem geopend met de schatrijke zakenman als initiator hiervan. De woorden kwamen niet direct uit de mond van Mourinho, maar werden opgeschreven door zijn boezemvriend Eladio Parames in diens column voor de Portugese krant Record. “Het is het geldmannetje uit Singapore dat het brein is achter deze smerige campagne. Waarom zou Mourinho anders over een heksenjacht beginnen? Lim wil Manchester United overnemen en is daarom zo negatief over de man uit Setubal (Mourinho, red.).“ Wat het opmerkelijke verhaal nog ingewikkelder maakt is het feit dat Mourinho op zakelijk gebied wordt bijgestaan door voetbalmakelaar Jorge Mendes, die Lim juist weer hielp bij de overname van Valencia.

Lim zal waarschijnlijk geen seconde wakker hebben gelegen van de forse aantijgingen van de immer uitgesproken trainer uit Portugal. De zelfverklaarde Manchester United-fan gaat vanuit de zelfverkozen luwte door met zijn projecten in Valencia en Salford, terwijl Mourinho allang niet meer de scepter zwaait bij de recordkampioen van Engeland. De eigenzinnige Lim zint wellicht op sportieve wraak, al zal het ‘geldmannetje uit Singapore’ dat nooit in het openbaar opbiechten. Salford City op bezoek bij Manchester United, op zijn vroegst in het seizoen 2022/23, zou de ultieme revanche zijn voor de self-made billionaire uit Azië. Na vier promoties in vijf seizoenen tijd kunnen die drie promoties richting de Premier League er ook nog wel bij.

Zie jij Salford City op termijn naar de Premier League promoveren?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Salford is wel een mooi project, er wordt niet met bizar veel geld gesmeten maar er wordt goed en bewust beleid gevoerd en het project trekt veel spelers aan.

Er worden wel aardige salarissen betaald voor dat niveau maar transfersommen worden er nauwelijks betaald, veel stappen er puur in omdat ze deel willen uitmaken van dit project, Adam Rooney bijvoorbeeld daalde van Aberdeen helemaal af naar het hoogste amateur niveau.

Voor komend seizoen is Towell van Brighton al overgekomen die vorig seizoen gewoon een vaste kracht was bij Rotherham in de Championship en Threlkeld van Waasland.
Interessant om te zien wat er de komende tijd nog gaat gebeuren qua transfers en of ze bovenin direct mee kunnen doen in de League Two.

23 juni 2019 om 15:09

Precies een verhaaltje Leipzig. Die zijn ook gepromoveerd naar de Bundesliga door talent binnen te halen zonder meteen met miljoenen te smijten

23 juni 2019 om 15:22

Sorry, maar dat klopt niet helemaal. In die competities worden eigenlijk nauwelijks transfersommen betaald. De transfers zijn vaak transfervrij of op huurbasis. De verschillen worden gemaakt door de wekelijkse salarissen en de premies. Salford betaalt schandalig veel. Bekijk even wat topspits Rooney verdiende en wat een spits van een andere club uit dezelfde competitie betaald kreeg.. Salford koopt zijn weg omhoog, niets meer niet minder.

23 juni 2019 om 17:33

Wat een onzin. Dit verhaal belicht alleen de zonnige kant. Logo, kleuren etc allemaal veranderen omdat de eigenaar wil. Waarom denk je dat die spelers komen? Die krijgen championship salarissen. Een zo'n salaris is de hele begroting van een paar teams in dezelfde league. Ik vind dit hetzelfde als PSG en City. Gewoon succes kopen. Zie je helaas wel steeds vaker..

Leuk artikel waar eindelijk aandacht is voor deze relatief kleine club met bijbehorend project. Mooi verhaal tot dusver, waarbij het eigenaarschap van Lim en The Class of 92 en al hetgeen zich op de achtergrond afspeelt minstens zo interessant is als de sportieve prestaties en het verloop richting de toekomst! Ik houd normaliter niet van de bemoeienis van de meeste buitenlandse eigenaren die blind met geld smijten, maar deze constructie samen met de lokale oud-voetballers en het beleid waarbij de weg der geleidelijkheid naar meer wordt gekozen heeft mijn interesse wel. Interessant om te volgen en hopelijk weten ze de weg naar boven, waar het voetballandschap op hogere niveaus meer en meer zal veranderen, geleidelijk aan vast te houden.

23 juni 2019 om 17:24

Wat een onzin. Clubkleuren, logo etc veranderen en bizar hoge salarissen betalen. Die vent die dat deed bij Cardiff werd finaal afgemaakt. Deze man is dan niks beters. Slecht verhaal ook waar maar een kant wordt verteld

Mooi romantisch van lompen naar rijkdom verhaal, waarbij overigens direct een verkeerde indruk gewekt wordt alsof de eigenaren uit het Midden Oosten rijke weldoeners zijn. De absurde zin "en hoeven allang niet meer op een miljoen euro meer of minder te letten." staat letterlijk in de opening van het stuk. De genoemde zogenaamde poenerige clubs zijn inmiddels miljarden meer waard; alle miljoenen die erin gestopt zijn, zijn een zeer succesvolle investering gebleken. Met name aan een Premier League club, kan een investeerder zeer veel verdienen, want de inmiddels exorbitante inkomsten aan televisiegelden lijken geen plafond te kennen.

Er wordt dus duidelijk op vals sentiment gespeeld, waarmee de lezer zich dus af moet vragen wat er meer verzonnen is door de schrijver, hoewel er inhoudelijk niet veel staat geschreven. Zo is het bv jammer dat er zo weinig over de overname van Valencia staat; dat is een heel interessant verhaal.

Wat een goed stuk zeg.

Alleen wel jammer van het gespeelde sentiment zoals Donco goed verwoord, ook het Mourinho verhaal klopt niet echt aangezien Mourinho het nooit gezegd heeft maar een journalist.

Het is heerlijk om te zien hoe die lompe ‘‘Class of ‘92” door de Engelse amateur-/semi prof competities stampt.. Ze betalen bedragen voor enkele spelers waar hele clubs in diezelfde competitie een jaar van draaien! Niks mis mee natuurlijk, want zo zit de voetbalwereld in elkaar. Maar ik vind het echt heerlijk om te zien hoe hypocriet de heren Neville, Scholes, Giggs en Butt zijn na jaren van commentaar op clubs als Manchester City, PSG en Chelsea voor het “vernietigen van de gevestigde orde”..

Om nog maar te zwijgen over het feit dat die hele club omgetoverd is naar een compleet nieuwe club, van logo tot tenue aan toe, waar de heren zelf altijd veel commentaar over gehad hebben bij Hull City of Cardiff bijvoorbeeld. Ze hebben de clubkleuren van Oranje naar Rood veranderd, iets wat Vincent Tan op oneindige kritiek kwam te staan van Gary Neville bijvoorbeeld toen Tan de kleuren van Cardiff veranderde van blauw naar rood!

In Engeland kunnen ze op weinig sympathie rekenen, zeker van de mensen die bij ze in de competitie gezeten hebben. Van de National League North tot diep in de Football League zelf wordt met afgrijzen gekeken naar dit gedrocht van een amateurclub!

23 juni 2019 om 17:29

Helemaal mee eens. Hier wordt alleen de zonnige kant verteld. Alleen dit is wel hoe je het meer gaat zien aankomende jaren. Lokale clubs kun je zo overnemen en naar je hand zetten. Het mooie PL verhaaltje voorschotelen en wat geld en je kunt er je gang gaan.

23 juni 2019 om 22:03

''in Engeland kunnen ze op weinig sympathie rekenen,''

Ja bizar haha, wist altijd wel dat die Class of 92 wat met Salford deden, maar ik zag op Twitter tijdens die promotiewedstrijd zoveel afgunst en eigenlijk een soort desinteresse ook dat ik me er nog verder in ging verdiepen. Toen bleek inderdaad dat ze gewoon waanzinnige bedragen betalen in vergelijking met gelijkwaarde ploegen uit de eigen competitie. En het dus niet zo'n sprrookje is als het lijkt. Zoals bijvoorbeeld voor die Rooney die jij al hierboven aanhaalde.

Volgens mij is het verhaal van Fleetwood Town of Luton Town veel mooier. Zo op het oog (corrrect me if i'm wrong) vooral op eigen kracht.

23 juni 2019 om 22:19

De fans van deze clubs hebben ook best wel het idee dat de FA ze compleet in de steek laat. Van het grote geld uit de Premier League komt weinig doorsijpelen naar de lagere divisies en in de EFL Trophy mogen tegenwoordig jeugdteams van Chelsea, Man Utd etc meedoen waardoor die clubs geen echte beker meer voor zichzelf hebben!

Salford zou “bestreden en beperkt” moeten worden door de FA lees ik vaak en dat gebeurt niet!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren