Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘Luchtfietser’ van Vitesse houdt ook in België de gemoederen bezig

Laatste update:

De ontwikkelingen rond Vitesse en Coley Parry is ook in België onderwerp van gesprek. De Amerikaanse zakenman, die deze week zijn verzoek tot overname van de Arnhemse club zag worden afgewezen door de licentiecommissie van de KNVB, heeft ook bij onze zuiderburen een club in zijn bezit.

In februari 2022 maakte Parry bekend dat hij Patro Eisden overnam. Bij de club die uitkomt op het tweede niveau beloofde hij 'talentvolle spelers te vinden en op te leiden'. "Door te investeren in spelers verhogen we ook de waarde van de club", was zijn belofte.

Hoewel Parry de zaken in België goed voor elkaar lijkt te hebben - Patro Eisden staat vijfde op zes punten van koploper Beerschot - laten de gebeurtenissen bij Vitesse ook in België zijn sporen na.

"Als de Nederlandse licentiecommissie ernstige vraagtekens heeft bij de herkomst van het geld, waarom kan Patro met dezelfde eigenaars het geld laten rollen in het Belgische profvoetbal?", stelt Het Nieuwsblad in een analyse.

Afgelopen zomer pakte Patro Eisden uit met de komst van Stef Peeters (32), die ondanks een voorstel van Standard Luik inging op het aanbod van Patro Eisden en naar verluidt 500.000 euro per jaar verdient. Ook aanvoerder Lukas Van Eenoo (33) van Westerlo en Stallone Limbombe (32) werden ingelijfd.

"Hun komst staat haaks op Parry’s voornemen om 'talentrijke spelers te vinden en op te leiden', maar kan de club mogelijk wel naar de Jupiler Pro League brengen", luidt het oordeel. "Voor niemand is duidelijk hoe diep de zakken van Parry zijn."

"De situatie bij Patro Eisden roept herinneringen op aan wat er in het andere uiterste van ons land, in Oostende, gebeurt. Daar is een voorlopige bewindvoerder aan de slag om KV Oostende van het faillissement te redden na de doortocht van de Amerikaanse investeerder Paul Conway."

"De komende maanden moet duidelijk worden of ook Coley Parry een 'luchtfietser' is – de woorden zijn afkomstig van de eigenaar van het stadion van Vitesse – dan wel een slachtoffer werd van een te streng licentiebeleid."

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

In België zijn de regels ook wel wat losser, denk ik. Kijk wat een Lommel op de loonlijst heeft staan en verhuurt, of een Molenbeek dat doodleuk een speler koopt van +- 18 miljoen om hem direct door te verhuren aan Lyon, omdat ze dezelfde eigenaar hebben.

Ik heb het idee dat overnames en geld pompen in een club in het buitenland makkelijker lijkt te gaan dan in Nederland. KNVB heeft veel regels en is volgens mij best streng. Dat voorkomt natuurlijk ook een hoop ellende voor als het misgaat. Zo'n stelregel als in Duitsland is ook wel een mooie. Bedrijven of mensen die een club "willen", mogen nooit meer dan 49% van de aandelen in handen krijgen. Als ik dat goed verwoord

17 februari 2024 om 15:12

Ik zeg niet dat ze in Nederland minder streng zouden moeten zijn hoor, maar vind je niet dat het Nederlandse voetbal hierdoor benadeeld wordt doordat de knvb zo streng is? Hierdoor blijft het niveau in Nederland laag, want je kan geen goede spelers meer halen en de echte goede jeugd wordt nog voordat ze een contract kunnen teken al onder je neus weggekaapt. Eigenlijk zouden in heel Europa of misschien wel de wereld dezelfde (strenge) regels moeten gelden.

17 februari 2024 om 16:07

Nee, bepaalde clubs hebben dan geen recht financiele doping. Dat is wat anders

Is het eerlijk dat Twente en Vitesse dezelfde loonkosten hebben? Of de uitgaven van Fortuna t.o.v. rechterrijtje clubs?

Ik mag hopen dat voetbal.voor supporters blijft en niet voor private equity investeerders.

Zou Parry ooit zijn wakker geworden en hebben gedroomd van Vitesse en Arnhem? Hij ziet het alleen als inversteringsobject.

17 februari 2024 om 16:17

Ik weet niet of het zo simpel ligt.
Veel overnames zijn niet direct een groot success geworden.
In de top van de PL vaak wel, daar zitten veelal steenrijke suikerooms voor wie clubs een leuk speeltje zijn. Het zelfde geld voor een club als Psg.

Voor veel clubs onder de top is het op lange termijn eerder een last gebleken. Reguliere beleggers zijn immers uit op rendement en willen op termijn meer geld uit een club halen dan ze er in hebben gestopt (het bekendste voorbeeld hiervan is overigens ook een PL club waar de Glazers aan rente en dividend de afgelopen jaren 1.3 miljard euro uit de club hebben getrokken, dat is toch al snel elk jaar een absolute top speler).
En zelfs als ze het niet alleen als pure belegging zien, hebben de meesten geen miljoenen om jaarlijks in een club te pompen. In Belgie had je bijvoorbeeld Duchatelet die als eigenaar van Standaard Luik door zijn beleid het stadion uit is gejaard, en vervolgens maakte hij zich hier in Londen nog minder populait met zijn beleid bij Charlton. Het heeft zeker niet alleen aan hem gelegen, maar Charlton is inmiddels toe aan zijn 6e eigenaar in 15 jaar en zijn in die periode afgezakt van de premier league naar League one (derde niveau) met een hele reeele kans om ook dit jaar weer te degraderen naar het vierde niveau.
Vaak heeft de eerste investeerder ook nog wel het beste met een club voor, maar als die er van af wil moet je maar afwachten wat je kijgt.

17 februari 2024 om 17:07

@Sta plaats: Dus jij vind niet dat het valsspelen is dat ze in andere landen van Europa de regels aan hun laars lappen en Nederland het braafste jongetje van de klas is? Volgens mij is dat juist de reden dat Nederland ver verwijderd is van de top, maar ik kan het ook mis hebben hoor…

17 februari 2024 om 17:39

Stel dat Nederland die strenge regels niet heeft. En zo’n vage investeerder zijn geld blijkt er toch niet te zijn en kan zijn verplichting niet nakomen. Dan gaat Vitesse failliet en houdt het op te bestaan. Dat wil je niet. Beter opnieuw beginnen in de KKD dan met vage toezeggingen starten in de Eredivisie.

17 februari 2024 om 17:49

Ik ben voor strenge regels, maar vind het niet eerlijk dat ze in het buitenland de regels aan hun laars lappen.

18 februari 2024 om 02:10

Ik geloof niet dat de regels ook maar iets te maken hebben met de plaats van het Nerderlandse voetbal op dit moment.

Op de UEFA ranking zijn we samen met Portugal al een paar jaar the best of the rest. Dat de grote competities ver op ons voorlopen heeft meer te maken met de enorme TV gelden. De premier league haalt jaarlijks ruim 3 miljard op. De eredivisie 80 miljoen en met het nieuwe contract 135. Ten opzichte van de andere middelgrote competities lopen we niets achter. Alleen de top 3 in portugal wordt misschien iets hoger aangeslagen dan de onze. Hier zitten ook geen rare eigenaren achter maar een veel betere internationale marketing van de Liga Nos waardoor ze meer inkomsten binnen weten te halen. Dit gat is onze top 3 al flink aan het inlopen de afgelopen jaren.

In het buitenland hebben ze net zo goed strenge regels. In Duitsland mag een eigenaar zelfs geen meerderheids belang hebben bijvoorbeeld. En ook in Engeland zijn de regels behoorlijk aangescherpt, zozeer zelfs dat de interne financial fairplay regels daar scherper zijn dan die van de Uefa.

Patro Eisden, was dat niet de club van die Salar Azimi? Die heeft toch ook ooit o.a. Roda JC, NAC Breda en FC Dordrecht proberen over te nemen? Aparte kerel vind ik dat, maar volgens mij heeft bij Patro Eisden wel flink geholpen en omhooggebracht en lijken ze zelfs nu nog best stabiel te staan ondanks het gedoe met Coley Parry. Misschien dat Vitesse uiteindelijk ook iets voor hem is?.

Zou zonde zijn als Vitesse volledig verdwijnt. Een club met een mooie geschiedenis en die ik altijd in normale en goede omstandigheden een goed en leuk team en club heb gevonden. Horen gewoon thuis in de Eredivisie.

De Belgische competitie is financieel dan ook zo kapot als iets. Allemaal clubs die veel te veel uitgeven zolang hun geldschieter dat kan. Veel langetermijndenken is er niet bij. Zeker zo een Patro of Deinze is belachelijk. Clubs met amper aanhang maar enorme salarishuizen.

Lommel heeft bijvoorbeeld vorig jaar bijna 15 miljoen euro verlies geleden. Zoals bij velen is het wachten tot de eigenaar stopt met geld pompen en de club omvalt. Voor de clubs is het slecht, voor het niveau niet. Dat is best hoog.

17 februari 2024 om 14:19

Hoe zit dat in 1A? Zijn daar ook zulke louche praktijken momenteel? Ik weet dat een aantal jaren geleden die rijke eigenaar van Oostende plots Anderlecht overnam(?), en dat Eupen door de Aspire Academy uit Qatar opeens allemaal spelers uit Afrika en Qatar zelf in de selectie kreeg.

17 februari 2024 om 15:03

Vrij gelijkaardig bij een aantal kleinere clubs.

Ik zag de kop en dacht over welke luchtfietser van Vitesse gaat het nu. Want sinds de komst van Karel Aalbers wordt Vitesse al gerund door luchtfietsers. Wanneer je ieder jaar forse verliezen lijdt die steeds om volledig onduidelijke redenen weer worden aangevuld (waar je zo je gedachten bij kunt hebben) dan ben je aan het luchtfietsen. Ook goed dat de licentie commissie streng is. Nogal wat Vitesse-fans wijzen met het beschuldigende vingertje naar de Knvb, maar dan steek je dus echt de kop in het zand. De problemen zijn veroorzaakt door Vitesse zelf en niet door de Knvb. De KNVB realiseerde zich wat voor gevolgen de afwijzing zou hebben voor Vitesse en heeft dus de tijd genomen om goed te onderzoeken of het toch niet door kon gaan. In plaats van nu de tering naar de nering te zetten en in de KKD te gaan bouwen aan een nieuwe toekomst op eigen benen is het volgende luchtfiets verhaal alweer van stal gehaald. Namelijk Parry die een paar vrienden inschakelt die allemaal een deel in handen krijgen om zo de club over te nemen. Bij Vitesse denken ze dan ook nog dat ze aan de top van de voetbalpiramide komen te staan van deze groep heb ik deze week gelezen. Luchtfietserij van de bovenste plank. Er is echt wel leven na deze ellende, maar dan moet je wel door die hele zure appel heen en zorgen dat je een plan hebt waarbij je lokale partijen aan je kant hebt. Maar ja, die zijn sinds de Russen alles wel oplosten in groten getale afgehaakt. Vitesse kom uit je luchtbubbel en ga weer met beide benen op de grond staan.

17 februari 2024 om 14:38

Ik denk dat Aalbers met de bouw van het Gelredome ook mede-verantwoordelijk is voor de malaise waar Vitesse bijna jaarlijks in verkeert. Een nieuw stadion bouwen is vaak een goed idee, maar bij de bouw van het Gelredome werd de capaciteit meer dan verdubbeld. Dit terwijl in het seizoen 1996/97 (volgens Wikipedia) er nog geen 8.000 man in Nieuw Monnikenhuize zaten.

Ik heb het al eens eerder gezegd, maar een stadion van pak 'm beet 15.000 stoeltjes (met eventueel uitbreidingsmogelijkheden tot 18.000 a 20.000) zou prima zijn voor Vitesse. We doen in Nederland vaak lacherig over de supportersaantallen in Arnhem (ik ook als Nec'er), maar ik denk dat er toch wel een loyale kern van ongeveer 10.000 fans zitten.

17 februari 2024 om 15:35

Als je naar het aantal gemiddelde toeschouwers van de hele eredivisie kijkt dan staan we keurig in het linker rijtje met bijna 15000 toeschouwers gemiddeld per wedstrijd. Alle seizoenen GelreDome tot nu toe bij elkaar is dat gemiddelde ruim 18000 per wedstrijd. Ja het GelreDome is te groot voor Vitesse, maar dat ligt niet aan Vitesse. Het GelreDome is mede mogelijk gemaakt en gebouwd voor het EK2000 dat in Nederland werd gehouden. Als dat EK niet in Nederland was geweest, had het GelreDome nooit bestaan, of in ieder geval niet met de huidige capaciteit. Voor Vitesse, en vooral voor Karel Aalbers met zijn grootheidswaanzin, was het destijds een ideale manier om naar een groot en super modern stadion te gaan met flink wat overheids geld wat in het stadion werd gestoken. Een erfenis waar we nu gezien de situatie mee in onze maag zitten.

17 februari 2024 om 15:44

Hier heb je ook gelijk in Willem. Het Gelredome wordt niet voor niks altijd de molensteen om de nek van Vitesse genoemd. Je hebt er een huisjesmelker op staan als eigenaar die al verschillende Bv's met zijn praktijken om zeep heeft geholpen, die vervolgens altijd zoutloos bij de Gelderlander zijn mening mag geven over de gang van zaken.

Ik denk dat we in Nederland ook altijd de supportersaantallen iets te veel vergelijken met het buitenland, waar natuurlijk veel meer mensen wonen. Bij Vitesse heb je (met de bodem in slechte tijden) altijd wel een kern van gemiddeld 12.000 mensen die blijven komen, waar het in goede tijden (denk aan de periode Bosz of Bony) nog wel eens tot een gemiddelde 20.000 kwam. Als je de getallen mag geloven heeft er dit seizoen gemiddeld 15.000 man gezeten bij Vitesse (als supporter met seizoenkaart zou ik dit wat lager schatten richting de 12.000), maar te vergelijken met andere clubs in Nederland zitten 'we' hoger dan bijvoorbeeld een AZ (11.000 met een capaciteit van 19.478), Fortuna (7000 met een capaciteit van 12.500), Sparta (8242 met een capaciteit van 11.026), of RKC (4726 met een capaciteit van 7508), waarbij je dit natuurlijk met een korrel zout kan nemen, want het is de vraag hoever de cijfers kloppen in dit geval van Transfermarkt.

Al met al blijft de situatie van Parry wat gek, want in zowel Belgie als Engeland (leyton Orient) zijn ze met kinderlijk gemak door de scans gekomen, met eenzelfde soort constructies.

17 februari 2024 om 16:15

Het is inderdaad een loodzware erfenis, maar het ook wel zwaar amateuristisch te noemen dat er geen degradatieclausule in het nieuwe (veel te langdurige) contract is opgenomen door het huidige bestuur. Of ging Van der Kuit daar absoluut niet mee akkoord?

17 februari 2024 om 18:37

Je bron klopt van geen kant. We zijn dit jaar nog geen enkele keer onder de 7800 gekomen. Meestal is het rond de 9000. Dit met enkele uitschieters van boven de 11.000. Hoe komt transfermarkt dan op 7000? Vreemd.

17 februari 2024 om 23:27

Willem je hebt niet zo heel veel te willen als voetbalclub die een stadion huurt (vooral wanneer de exploitatiemaatschappij persoonlijk geen belang heeft bij je voetbalclub, wat in Nederland gelukkig niet zo vaak voor komt maar bij Vitesse zie je exact wat daar het probleem van is). Je hebt per se een stadion nodig als profclub anders heb je geen bestaansrecht (zie de licentiekwestie die eerst in beeld kwam bij Vitesse waar de KNVB ook met dreigementen kwam terwijl je aan het onderhandelen bent over een nieuw huurcontract), waarbij je nou eenmaal niet snel een alternatief hebt (gemeentes willen vaak niet dat er iets nieuws gebouwd wordt, en alternatieven zijn sowieso niet in beeld). Dat geeft de verhuurder nogal een machtspositie, waarbij van de Kuit specifiek hier natuurlijk graag gebruik/misbruik van maakt en desondanks dat allang bekend was dat Vitesse al een heel slechte deal had, vond hij dat hij recht had op nog meer geld terwijl hij al in jaren amper iets heeft gedaan aan het stadion. Achterstallig onderhoud, bepaalde systemen die niet functioneren, etc. Stel dat je een degradatieclausule opneemt, dan zit je nog met het probleem dat je een stadion nodig hebt op het moment dat je daadwerkelijk degradeert (en zie daar maar eens aan te komen). Uiteindelijk hebben ze een deal gemaakt tot 2030, ook met in het achterhoofd dat je vrijwel zeker weet dat je als kortlopende deals doet de exploitatiemaatschappij elke keer opnieuw ditzelfde spel kan spelen.

@andre, vermoedende dat je op mij reageert, vandaar dat ik ook zei om het met een korrel zout te nemen (ik vind dat over het algemeen de supportersaantallen uberhaupt moeilijk te achterhalen zijn, gezien het gros van de clubs altijd schromelijk lijkt te overdrijven hoeveel mensen er op de tribune zitten). Ik kan er ook slecht achterkomen hoe ze (lees: Transfermarkt) aan deze cijfers komen, ik doel er meer op dat in totale cijfers het niet perfect is bij Vitesse, maar er over het algemeen een behoorlijk aantal supporters zitten ook in vergelijking tot bij andere clubs. Het grote verschil daarbij is simpelweg dat het stadion bij Vitesse veel te groot is voor het aantal mensen dat er komt.

Bij de titel dacht ik, ah, dit is dus gewoon een blaaskaak, maar uit de inhoud blijkt dit dus juist niet zo te zijn aamlngezien hij wel degelijk geld in de club stopt daar... hoop voor Vitesse sat het toch rond komt.

17 februari 2024 om 14:33

Volgens mij heeft hij ook al geld in Vitesse gepompt, onder het mom van leningen, om de begrotingstekorten te dichten. Deze zou Vitesse dan, plus rente, terug moeten betalen. Voor Vitesse is denk ik het meest noodzakelijke dat ze in de Eredivisie blijven. Volgens mij kan er via dat 'plan B' met een aandelenpakket van 24,9% nog wel het een en ander geregeld worden, maar als ze in de KKD komen te voetballen, moeten er ook met Parry als (mede-)eigenaar flink wat jasjes uit

17 februari 2024 om 15:13

Parry heeft inderdaad al 11 miljoen euro in de club gestopt (!) om begrotingsgaten te dichten (ter vergelijking: naaste concurrenten RKC en Volendam hebben jaarlijkse begrotingen van respectievelijk 8,4 en 9,5 miljoen euro). Dat is al een flinke som geld ten opzichte van de begroting van Vitesse van 26 miljoen euro en geld wat Parry niet terugkrijgt op het moment dat de club failliet gaat.

Ik vind het terecht dat de KNVB zo moeilijk doet omtrent overnames van Vitesse omdat zulke geldschieters op de lange termijn de doodsteek van je competitie zijn (of de clubs moeten wereldwijd zo enorm als de grote jongens in de PL zijn), maar die Parry lijkt me een redelijk incentive te hebben om ook op de langere termijn wat te maken van Vitesse.

17 februari 2024 om 15:40

@willem1609: ook als Vitesse erin blijft moet Vitesse een flinke jas uitdoen… ik hoop persoonlijk dat we degraderen, als je er dit jaar niet uitvliegt dan volgend jaar wel. Vanuit de KKD proberen weer wat meer te zetten, daar gaat denk ik flink wat tijd overheen.

18 februari 2024 om 02:42

Maar je kan toch veel beter een jasje uitdoen in de Eredivisie. Dat scheelt je al een paar miljoen aan inkomsten. Je maakt het financiele gat dat moet worden gedicht alleen maar groter bij een degradatie zonder dat er een lange termijn oplossing is.

Mocht je er in blijven is degradatie volgend jaar in mijn ogen ook geen uitgemaakte zaak. Alle clubs in het rechterrijtje, zeker onderin, hebben selecties die met lap middelen bij elkaar gehouden worden.

Ik zou eerder gewoon flink de bezem halen door de organisatie. Je betaald misschien te veel huur, maar uiteindelijk is dit slechts iets meer dan 2 miljoen van de ruim 20 miljoen die je ze uitgeven. 16 Miljoen aan salaris kosten is meer het probleem, halveer die en je bent gewoon meer dan winstgevend. Zelfs als je terug gaat in begroting van 26 naar 18 miljoen heb je in principe nog een begroting waarmee je in het linkerrijtje zou staan.

Daarnaast lost een deel van het probleem zich na het komende seizoen op als je in de eredivisie blijft door het nieuwe TV contract. Daarbij mogen de clubs een tekenbonus van 70 miljoen verdelen en worden de TV inkomsten bijna 2 keer zo groot. In combinatie met een flinke sanering ben je dan al voor een groot deel uit de problemen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren