Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Leden FIFA-comité zonder handboeien naar buiten, 14 namen bekend

Laatste update:

Woensdagochtend deed de Zwitserse politie in alle vroegte een inval in het Baur Au Lac hotel in Zürich, waar het uitvoerend comité van de wereldvoetbalbond (FIFA) verblijft. Volgens de New York Times, die er bovenop zit en een verslaggever in Zürich heeft zitten, zijn er in totaal veertien mensen gearresteerd. Joseph Blatter zit daar niet bij, maar vice-voorzitter Jeffrey Webb zou wél tot de gearresteerden behoren.

/

De verslaggever van de grote Amerikaanse krant laat via Twitter weten, dat hij denkt dat alle arrestaties nu achter de rug zijn. Er zijn de laatste uren meer en meer media op het Baur Au Lac hotel afgekomen en de aandacht is enorm. De politie-inval is mede in gang gezet door Justitie in de Verenigde Staten: de FBI is al jaren bezig met een grootscheeps onderzoek naar corruptie en fraude binnen de FIFA.

De leden van het uitvoerend comité die gearresteerd werden, zijn niet met handboeien om naar buiten gebracht. Het gaat allemaal op kalme wijze en de meesten van hen dragen ook bagage met zich mee, terwijl zij door agenten naar buiten begeleid worden. De namen van de mensen die gearresteerd zijn, zijn volgens de New York Times bekend: de al aangehaalde FIFA-vicevoorzitter Webb, die zelf aan het hoofd staat van de CONCACAF, is er dus één van.

De overige namen zijn Eugenio Figueredo, Jack Warner, Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel, José María Marín en Nicolás Leoz. Het lijkt er daarnaast op dat ook Alejandro Burzaco, Aaron Davidson, Hugo Jinkis en Mariano Jinkis een aanklacht kunnen verwachten, naar aanleiding van de politie-inval. Die laatste vier namen behoren tot de sportmarketing-afdeling van de FIFA. Tot slot zou ook José Margulies aangehouden zijn.

Het ANP meldt dat Justitie in Zwitserland bekend heeft gemaakt, dat er in totaal zes man gearresteerd zijn. Zij werken voor media- en sportmarketingbedrijven die werkzaam zijn in het voetbal. Ze zouden allen betrokken zijn bij verdachte betalingen, tot een maximum van honderd miljoen dollar, aan functionarissen van de FIFA. De zes worden naar verluidt uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Denk jij dat de arrestaties invloed zullen hebben op de presidentsverkiezingen?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Was te verwachten dat de instanties vlak voor de verkiezingen in zouden grijpen. Dan is er tenslotte al veel media-aandacht. Beetje jammer dat Blatter er zelf niet toe behoort. De wint de verkiezingen alsnog op zn sloffen. Ongelooflijk

27 mei 2015 om 09:09

Laat Blatter maar winnen, om daarna de beerput open te gooien als er genoeg bewijs is. Daarmee toon je veel sterker aan dat het huidige systeem voor geen ene meter klopt.

27 mei 2015 om 09:49

Laat blatter maar herkozen worden. Als het te heet onder zijn voeten wordt trekt die zich nog terug. Het is mooier als ze hem op heterdaad weten te pakken.

27 mei 2015 om 09:58

Het gaat heel moeilijk worden om te bewijzen dat Blatter zelf niet goed handelt. Hij heeft waarschijnlijk zijn mensen voor de vieze klusjes.

27 mei 2015 om 10:02

@ Pparzyszek

En daarom hebben ze nu een groep van 14 mensen gearresteerd waaronder de vice president. Ook hebben ze 6 mensen gearresteerd van tusesn bedrijven die te maken hebben gehad met verdachte deals van miljoenen euro's. Als ze van de in totaal 20 arrestaties deals kunnen sluiten met 3 a 4 man. Dan kunnen ze Blatter aan de hoogste boom op knopen.

Tenslotte zal de Vice president, mits er fraudering n het spel is, genoeg weten om Blatter veroordeeld te krijgen. En als zoiets nog ondersteund word door 2 a 3 andere verklaringen.

Laat zulk soort dingen maar aan de FBI over

27 mei 2015 om 10:13

@ Mentalist

Dit geef een ongelofelijke knauw aan de campagne van Blatter. Normaliter geniet hij de volledige steun van Zuid Amerika. Alleen is die in 1x bijna compleet weggevallen. Wanneer je het lijstje van arrestanten bekijkt is het namelijk voornamelijk zuid Amerika. (ex) bondspresidenten van Paraguay, Costa Rica, Venezuela, Brazilië en de confederations cup.

Waardoor ook het volgende dus tevoorschijn komt. Het onderzoek is niet alleen op Qatar en Rusland gebaseerd. Het Wk in Brazilië heeft dus ook een flink onderzoek gehad.

27 mei 2015 om 14:59

Het onderzoek is veelal gebaseerd op de Concacaf leden/medewerkers.
Dit mede vanwege het feit dat de FBI alleen zeggenschap heeft over omkopingen die of op Amerikaans grondgebied hebben plaatsgevonden om met Amerikaanse staatsburgers.

De Fbi is geen internationale politiemacht die zich kan/mag inmengen in "buitenlandse" aangelegenheden. als een Rus een Chinees omkoopt voor een stem kan de FBI er weinig mee.

27 mei 2015 om 09:57

@ Ijsmuts

Dat geef niet, zijn stabiele basis is in één keer volledig verdwenen. Een typische actie van de FBI om 2 dagen voor de verkiezingen de bom zo te laten barsten. Het draagt in vele opzichten bij aan het vervolg van het verhaal. Met het doel dat uiteindelijk Blatter zijn kop gaat rollen. Allereerst zullen veel landen nu alsnog eens gaan heroverwegen wat ze doen met stemmen. De mensen die misschien omgekocht zijn zullen nu toch gaan vrezen voor hun reputatie maar een gevangenis straf.

En dat Blatter er niet bij zit is niet eens erg. Ze hebben 6 mensen van bedrijven die deels verantwoordelijk zijn voor de betalingen. Ze hebben de Vice voorzitter en nog een paar hoog geplaatste mensen van de Fifa. Oftewel het is een kwestie van onderhandelen over een deal met de Vice voorzitter in ruil voor strafvermindering. En vervolgens word de gehele beerput compleet open getrokken.

Dit is het opstapje, en met de verklaringen/deals die gesloten gaan worden komen er nog vele arrestaties bij. Een oud gezegde luid: met boeven vang je boeven.

Dit kan echt niet. Wanneer komen de Europese bonden en clubs eens in opstand. Volledige reorganisatie doorvoeren en de naam Fifa voorgoed laten verdwijnen, met alle mensen die daar een bestuurlijke functie erbij. Of zijn wij hier zo weinig corruptie gewend?

Blatter zal vrijdag nog steeds gewoon winnen, als het doorgaat tenminste...

Goede zaak dat er in ieder geval een begin gemaakt wordt met de ontmaskering van de Fifa. Natuurlijk zal Blatter blijven zitten waar die zit, die vertrekt pas als hij dood gaat of in de bak gegooid wordt, tot die tijd blijft die kerel onvermurwbaar.

Hopelijk leggen de gearresteerde heren vele belastende verklaringen af over de handelswijze van de Fifa en de rol van Blatter daarin, dan komt er eindelijk een einde aan die ellende. Jammer dat v Praag zich al heeft teruggetrokken, zie zal zich nu wel even achter de oren krabben denk ik.

27 mei 2015 om 09:30

Ik denk dat ze niet genoeg bewijzen hebben tegen Blatter maar als ze de anderen tegen hem op kunnen zetten, wat ze zeker gaan proberen door middel van eventuele strafvermindering indien ze verhalen gaan vertellen dit hopelijk snel een staartje zal krjigen. En zelfs al wordt hij dan herverkozen, ik neem aan dat hij zijn baan verliest wanneer hij een criminele aanklacht te verduren krijgt. Al me al, goed nieuws dit!

27 mei 2015 om 09:34

De zaak tegen hem moet gewoon helemaal dichtgetimmerd zijn, ze zullen vast al wel wat hebben maar niet genoeg. En inderdaad anderen laten praten en hopelijk valt alles als een domino om, corrupte bende daar!

Misschien heeft van Praag toch te vroeg opgegeven?

27 mei 2015 om 09:32

Dat was het eerste wat ik zei toen hij opstapte.. hij had moeten wachten totdat de FBI zou ingrijpen. En dan verlies je de verkiezingen? So what? Als straks blijkt dat Blatter alsnog ergens van wordt beschuldigd (wat ik niet verwacht) en geen voorzitter zal worden dan zal onze prins voorzitter worden... Overigens denk ik dat de verkiezingen zullen worden uitgesteld.

27 mei 2015 om 10:00

@ Afcavosje

Nee van Praag is juist op tijd van hte toneel verdwenen om de genadestoot te geven. Alle landen die op van Praag stemden zijn nu vrijwel allemaal overgegaan op de prins. Hetzelfde geld voor de landen die op Figo zouden stemmen. Oftewel je maakt 1 tegen kandidaat heel erg sterk.

De landen waar Blatter stemmen van zouden krijgen dmv eventuele omkoping en beloftes gaan zichzelf nu 3x achter de oren krabben. Tenslotte is de veiligheid en onschendbaarheid een wassen neus gebleken. Die gaan toch twijfelen of ze niet een meer legitieme keuze moeten maken om zichzelf vrij te pleiten.

Edit: al even de namen gegoogled van degene die gearresteerd zijn? (ex) presidenten van bonden Paraguay,costa Rica, Venezuela, Brazilië en confederations cup. Oftewel de steun vanuit Zuid Amerika naar Blatter is in 1x weggevaagd.

27 mei 2015 om 14:03

Je weet helemaal niet of deze mensen hun stem zullen veranderen. Mocht er inderdaad geld zijn betaald en Blatter wordt niet vervolgd, dan zouden ze toch dom zijn om zomaar voor een andere kandidaat te gaan? Als hun stem gekocht is, zal dit zeker naar buiten komen als Blatter ook wordt gepakt. Lijkt mij logischer dat als Blatter wordt gepakt, dat de stemmen van deze landen ook worden geschrapt.

27 mei 2015 om 09:47

Dat dacht ik eerst ook, maar het is een strategische beslissing. Naast Blatter waren er 3 kandidaten, alle landen die verandering willen kiezen dus voor 3 kandidaten. die versnippering zorgt ervoor dat Blatter de lachende 4e wordt. Doordat er een tegen kandidaat overblijft maakt die nog een beetje (ik weet het erg naief) kans om gekozen te worden.

Blatter wint nog makkelijk want azie en afrika zijn net zo corrupt

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren