Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

‘Krankzinnig! Kroes heeft zijn eigen glazen ingegooid. Hoe dom kun je zijn?!’

Laatste update:

Alex Kroes is per direct geschorst door Ajax. De algemeen directeur zou vlak voor zijn benoeming aandelen van Ajax op de beurs hebben gekocht. Kroes wordt verdacht van handelen met voorkennis, hetgeen een strafbaar feit is.

Freek Jansen, hoofdredacteur van Voetbal International, reageert dinsdagochtend bij Radio 538 op het nieuws dat Kroes per direct is geschorst door Ajax wegens zeer sterke aanwijzingen voor handel met voorwetenschap.

“Het is krankzinnig! Iedereen die het nieuws deze ochtend heeft gelezen denkt aan een 1 april grap, maar het is toch echt 2 april en het nieuws berust op waarheid”, geeft Jansen aan. “Alex Kroes heeft zijn eigen glazen keihard ingegooid, met als gevolg dat hij per direct geschorst is en ook geen toekomst meer heeft als algemeen directeur van Ajax.”

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

In een persbericht maakte Ajax bekend dat de Raad van Commissarissen tot het besluit om Kroes te schorsen is gekomen nadat het vernam dat de directeur een week voor de publicatie van zijn voorgenomen benoeming op 2 augustus 2023, ruim 17.000 aandelen in Ajax heeft gekocht.

“Een week voor zijn voorgenomen benoeming, dan denk je: hoe dom kun je zijn?!”, zegt Jansen. “Het is niet zo dat je bij Ajax een contract als algemeen directeur tekent en dat je daar een vrijwilligersvergoeding voor krijgt.”

“Iedereen die ik in het afgelopen half uur heb gesproken die zei: ‘Hoe dom kun je zijn als je dit doet?’ Maar ja, hij heeft het gedaan en dat mag niet bij een beursgenoteerd bedrijf als Ajax. Dan zijn de consequenties hard, maar logisch.”

Jansen merkt dat het nieuws overal inslaat als een bom. “Want Ajax is al twee jaar dolend, eigenlijk zonder goede clubleiding. Alex Kroes werd binnengehaald als een verlosser, hij zou Ajax weer naar de top gaan brengen. Hij heeft het net twee weken volgehouden, dat is niet heel lang”, geeft de journalist aan met gevoel voor understatement.

Kroes werd in augustus 2023 gepresenteerd, maar kon pas op 1 maart beginnen bij Ajax omdat zijn vorige werkgever AZ een concurrentiebeding had. Jansen kan zich goed voorstellen dat de RvC en de overige directieleden van Ajax zich afvragen hoe ze nu ‘in hemelsnaam’ verder moeten. “Kroes zou komende zomer de transfers voor zijn rekening nemen. Hij moest een nieuwe trainer aanstellen en de bezem door de selectie halen.”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik dacht ook dat het een 1 april grap was. Geen slimme actie van de beste man. Kun je nagaan wat hij als makelaar heeft kunnen uitspoken.

2 april 2024 om 13:02

Ik zie al een Netflix serie komen. Iemand nog een idee voor een titel????

2 april 2024 om 13:04

Titel niet, maar de uitgeverij moet dicksney pictures worden

2 april 2024 om 14:14

Tom Kroes in de hoofdrol

2 april 2024 om 14:41

Je denkt soms dat het niet erger en amateuristischer kan bij Ajax. Maar keer op keer verbazen ze je weer. De rust moet echt snel terugkeren in de tent. Dit is echt op alle fronten niet goed voor de club die opnieuw onder vuur ligt. Hoop voor van t Schip dat hij de rust in de selectie kan bewaren. De spelers zullen zich waarschijnlijk in Goede Tijden Slechte Tijden wanen.

2 april 2024 om 16:28

Het is onhandige timing maar wmb geen voorkennis. Als het iets is dan is het commitment naar de club.

Het is wel krankzinnig dom ja. Ook de opmerking ‘ik heb aandelen gekocht omdat ik dan wil laten zien dat ik er vertrouwen in heb, en ook zelf geld er in steek’. Ah ja, slim hoor kerel. Toch knap dat we eerst 1,5 jaar geen TD hadden, en straks 1,5 jaar zonder AD zitten 👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼

2 april 2024 om 12:46

In het bedrijfsleven is het heel normaal om dergelijke posities te bekleden en ook aandeehouder te zijn. Dan laat je aan alle stakeholders zien dat jij een belang hebt bij een gezond ajax.

2 april 2024 om 12:57

Daarom snap ik ook het probleem niet. Kan iemand mij aub uitleggen waarom dit dom en fout is. Oprechte vraag

2 april 2024 om 13:07

Dan krijg je een bonus na iets bereikt te hebben in aandelen/geldbedrag.
Die kan je krijgen van de raad v toezicht.

2 april 2024 om 13:19

Het gaat om het moment waarop hij de aandelen kocht. Dat deed hij enkele dagen voor de officiële aankodiging dat hij in principe directeur zou worden. Dat wist hij op dat moment uiteraard al wel, maar was nog niet algemeen bekend. Aangezien zo'n aankondiging flinke impact kan hebben op de beurskoers van een bedrijf, is dat dus feitelijk "handel met voorkennis".

2 april 2024 om 13:21

Dat je aandelen hebt is niet erg. Ik verwacht dat leden van de RvC ook veel aandelen hebben.

Wat wel van belang is is als bijvoorbeeld Van Praag is benaderd om toe te treden tot de RvC en hij weet dat Van Gaal benaderd is om Technisch Directeur te worden en daarop ja heeft gezegd maar dit nog een paar maanden geheim wilt houden. Vervolgens gaat Van Praag snel 17.000 aandelenkopen voordat dit nieuws op straat komt te liggen.

Ook al doe je dit niet om gewin te maken. Het mag gewoonweg niet. Vanaf het moment dat Kroes met Ajax in overleg ging om AD te worden had hij geen aandelen meer mogen kopen totdat officieel bekend werd dat hij wel of niet AD is geworden. Na bekendmaking tot indiensttreding (opzegtermijn van minimaal 2 maanden zonder concurrentiebeding) had hij ook de 17.000 aandelen kunnen kopen!

Het feit dat RvC nu pas met deze maatregel komt heeft mijn inziens te maken daar de geruchten de kop op staken, anders hadden zij het liefst de deksel op de doofpot gehouden.

2 april 2024 om 13:28

Ah thanks, duidelijk

2 april 2024 om 13:46

@N5-Highbury; het gaat om handelen met voorkennis.
Hij kan aandelen kopen / verkopen met winst omdat hij weet wat er komen gaat.

Heel uitvergroot: Als Ajax morgen Mbappe presenteert als nieuwe aanwinst. En Kroes kocht vandaag 17.000 aandelen. Dan waren die aandelen morgen het dubbele waard omdat de koers stijgt na positief nieuws.
Of je daadwerkelijk winst maakt staat er los van. Het gaat er om dat je de mogelijkheid had om winst te maken met voorkennis.

2 april 2024 om 14:29

Het gaat erom dat hij allerlei informatie over het beursgenoteerde bedrijf Ajax heeft en aandelen heeft gekocht . Dan heeft hij voorwetenschap gehad en een voorsprong op andere handelaren. Dat is bij wet verboden.. dan doet het er niet toe of hij veel of weinig aandelen heeft gekocht of de koers al of niet stijgt. Bv directeur klm hoort net dat Schiphol landingsrechten intrekt en verkoopt nog snel aandelen

2 april 2024 om 15:49

Het is me duidelijk inmiddels, dank jullie wel voor de uitleg

2 april 2024 om 16:30

Het is onhandige timing maar wmb geen voorkennis. Als het iets is dan is het commitment naar de club.

2 april 2024 om 14:11

Het was sowieso al erg raar om je volledige organisatie (zowel organisatorisch als voetbaltechnisch) in handen te geven van een man met nauwelijks relevante ervaring. Als algemeen directeur van Go Ahead heeft hij nauwelijks iets te doen gehad en bij AZ heeft hij dermate kort gewerkt in een dermate nietszeggende functie dat hij nauwelijks ergens invloed op uit heeft kunnen oefenen. Al z'n andere werk (SEG bijvoorbeeld) is totaal anders dan een bestuursfunctie bij een BVO.

En toch heb ik het idee dat, ondanks dat het inderdaad heel dom/naïef is van Kroes, er spelletjes op politiek niveau gespeeld worden tussen Kroes en de RvC. RvC was al op de hoogte van de aankoop van de aandelen, lijkt pas te gaan handelen nadat er vragen ontstaan vanuit de media en lijkt bovendien enig oordeel van de AFM niet af te wachten.

2 april 2024 om 12:22

Ik krijg het gevoel dat de spelletjes nog niet gespeeld werden maar nu wel gespeeld gaan worden. Sinds augustus is de RvC al op de hoogte en leek het geen probleem te zijn. Nu de aandelen in de pers uitgelekt zijn treedt de RvC ineens wel op. Waarom heeft dit zolang geduurd.

Dat Kroes aandelen gekocht heeft is een domme zet, maar ik kan mij voorstellen dat hij nu wel tegen de beslissing in gaat. Waarom nu pas deze beslissing ?

Kroes in onhoudbaar en hetzelfde kun je (misschien) ook van de RvC zeggen.

2 april 2024 om 12:49

Ik denk dat het onkunde en onwetendheid was van de RVC, wat misschien nog wel erger is dan dat ze bewust zo lang wachten. Blijkbaar ligt dit al ruim een half jaar op tafel, maar niemand heeft het opgepakt. Als Ajax een beetje een goede jurist of compliance adviseur had gehad was niet natuurlijk al lang opgelost of had je Kroes al in augustus kunnen vertellen dat het hem niet ging worden vanwege zijn aandelen-aankoop. Dan had je destijds al kunnen doorschakelen. Maar er is gewoon niemand geweest die wist dat dit een probleem was. Iedereen was bezig met zijn eigen hachje en met Mislintat. Eens dat de hele RVC wel kan opstappen.

2 april 2024 om 13:00

Ik vraag mij af of niemand het wist, het zijn toch ook geen domme of onervaren jongens. Dat ze het hebben laten lopen, ervan uitgaande dat ze het niet wisten, is misschien alleen al een reden om op te stappen. Maar ik krijg het gevoel dat ze ervan uit gingen dat het niet bekend zou worden en dat ze er dus geen risico in zagen.

Maar wat het ook is, kunnen we volgens mij wel concluderen dat je je vraagtekens kunt zetten bij het handelen van zowel Kroes als de RvC.

2 april 2024 om 17:08

Heeft misschien ook met wisseling van de wacht te maken dat het is blijven liggen.handig is het iig niet.

2 april 2024 om 12:47

Er wordt vast een spelletje gespeeld. Maar hey, als je ze geen stok geeft kunnen ze er ook niet mee slaan.

Hij geeft zelf ook aan dat het onhandig en naïef was.

2 april 2024 om 12:52

Jullie vergeten wel dat een groot deel van de RvC ten tijden van het aannemen van Kroes heel anders was dan die nu is. Met het ontslag van Mislitat zijn er toen ook leden opgestapt.

2 april 2024 om 14:13

Dat is toch pure speculatie en eigenlijk nergens op gebaseerd? De RvC had al veel eerder dwars kunnen liggen. Die zijn gewoon onraad gaan ruiken toen men vragen is gaan stellen of de huidige raad was hier gewoon niet op de hoogte van. Het heeft geen enkele zin om naar de RvC te wijzen als Kroes diegene is geweest die een domme blunder gemaakt heeft.

3 april 2024 om 06:51

Ik lees alleen maar dat de rvc wist dat hij aandelen had, niet dat hij deze pas een week voor zijn benoeming heeft gekocht. Dat maakt nu net het verschil.
Desalniettemin het de rvc dit veel beter moeten onderzoeken op het moment dat ze wisten dat hij aandelen Ajax bezitte

Op X zag ik een stuk van de notulen voorbijkomen, waarin wordt gesteld dat men bij Ajax op 17-11 op de hoogte was van het aandelenpakket van Kroes (42.500) en dat hij heeft toegezegd geen nieuwe aandelen te verwerven. Vreemd dat de RvC hem dan nu vanwege deze aandelen schorst, lijkt me.

2 april 2024 om 12:13

Daar staat alleen niet bij op welke datum de aandelen zijn gekocht, maar vreemd is de handelswijze hier wel ja.

2 april 2024 om 12:26

Als de RvC het (de data) niet wist, was het wel verstandig geweest om dit na te vragen.

2 april 2024 om 12:15

Nogmaals, een week voor aanstelling heeft hij nog 17.000 aandelen gekocht. Dan heeft hij gehandeld met voorkennis (strafbaar). Hij heeft dit niet aan de RvC verteld, dat hij deze een week voor aanstelling heeft gekocht, oliedom.

2 april 2024 om 12:20

Dat wist de RVC volgens Kroes zelf wel. Dus daar zal nog het nodige over gezegd gaan worden, waarom nu pas ingrijpen. Lijkt me handig dat Ajax eens aanogelijke kandidaten uit gaat leggen dat als ze willen werken bij Ajax in de directie, je geen aandelen meer mag kopen. Ook zonder slechte bedoelingen is het gewoon dom en had hij zich dit vooraf ook zelf kunnen bedenken

2 april 2024 om 12:22

Maar wanneer hij die 42.500 heeft gekocht staat er niet in en daar zit precies de crux. Ja, ook de RvC valt wat te verwijten en had moeten doorvragen/sneller moeten handelen, maar het is toch vooral oer- en oerstom van Kroes zelf

Dit is wel echt krankzinnig te noemen inderdaad, wat bezielt hem? Er moet toch anders nog een addertje onder het gras zitten?

2 april 2024 om 14:11

Er wordt sowieso een spelletje gespeeld denk ik ook qua addertje. Als ze Kroes een toffe gozer hadden gevonden hadden ze dit voorgelegd aan de AFM en anders proberen op te lossen. Toch?

Eerder had Kroes aandelen van Go Ahead in handen; hij moet dus precies weten hoe dat allemaal werkt. Daardoor voelt het onwaarschijnlijk dat hij zo een fout heeft kunnen maken. Heel dom of onnadenkend van hem, of een kapitale inschattingsfout

2 april 2024 om 12:23

Go Ahead is natuurlijk geen beursgenoteerd bedrijf dus de procedures verschillen wel degelijk. Maar ik kan me ook haast niet voorstellen dat hij helemaal niets van de regels af wist. Het klinkt haast alsof hij dacht: “Ik heb geen kwade bedoelingen dus het kan wel.”

2 april 2024 om 14:12

Misschien een hele domme vraag hoor. Maar hoe kan je aandelen hebben in een bedrijf dat niet beursgenoteerd is. Waar koop je die dan?

2 april 2024 om 14:15

Dat kan gewoon als de club in kwestie ze verstrekt. Dat gebeurt dan echter niet via de effectenbeurs. Je hebt beursgenoteerde aandelen en niet-beursgenoteerde aandelen.

2 april 2024 om 14:24

Dat is niet zo gek hoor Leidse. Je kan bij oprichting van een BV/ NV bij de notaris aangeven hoeveel aandelen je in totaal wil creëren. De oprichters van die BV/ NV krijgen op dat moment een gedeelte van dit aandelenpakket.

Deze aandelen zijn over het algemeen niet vrij verhandelbaar omdat ze niet voor iedereen toegankelijk zijn/ het onderhandelen meer in besloten kringen plaatsvind.

SEG komt met een vernieuwde advertentie in het Parool. Nu met de kop: “Good luck in court, Alex!”

Maar wtf?! De lege champagne flessen zijn nog niet naar de glasbak gebracht en meneer is al zo goed als klaar bij Ajax.

In Catalunya noemen ze dit Mes Que un Club.

2 april 2024 om 12:32

En in Engeland Don’t mess with your club.

2 april 2024 om 14:13

Meer dan een club. Een circus!

2 april 2024 om 14:25

In de Dominicaanse republiek noemen ze dit Gasolina.

De hebzucht regeert weer. Meer en nog eens meer nooit genoeg. Boontje komt om zijn loontje.

2 april 2024 om 17:32

Dat is het bizarre juist, het lijkt er niet op dat hij dit voor financieel gewin heeft gedaan. De koers van Ajax is relatief stabiel, euro erbij, euro eraf, geen hele extreme schommelingen.

De 17.000 illegaal gekochte aandelen zouden hem nooit heel rijk maken. In het gunstigste geval zou hij er misschien 50.000 mee verdienen.

Wat zullen ze dit nieuws bij AZ met een lach op hun gezicht tot zich hebben genomen. Dan wordt er maandenlang onderhandeld en afspraken gemaakt om hem enkele maanden eerder te laten beginnen...

2 april 2024 om 14:17

Mwa, dat wordt ook groter gemaakt dan het is. De man was immers al weg bij AZ en heeft er nauwelijks iets noemenswaardigs gedaan. Volgens mij heeft Kroes daar ook maar een jaartje gezeten. AZ had er alleen geen trek in om mee te werken betreft dat concurrentiebeding.

Welke rol gaat deze man nog spelen bij Ajax ? Zou dit een tijdelijke schorsing zijn of is het exit ?

2 april 2024 om 14:11

Dit lijkt mij exit. Ook als hij niet "schuldig" wordt bevonden. Onmogelijk voor hem om nog goed samen te werken met de rvc etc

2 april 2024 om 14:18

Die is gewoon klaar. Te veel heisa en de man is nog niet eens officieel begonnen. Daarnaast zou hij zowel algemeen- als technisch directeur gaan worden, waardoor je twee keer zo voorzichtig moet zijn. Dit komt niet meer goed. Hij is al geschorst en ik denk niet dat de samenwerking nog te lijmen is.

Zo zie je maar weer dat ook op bestuurlijk vlak de stap van AZ naar een topclub erg groot is.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren