Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

‘Ik zie Hakim Ziyech eerlijk gezegd liever niet terugkeren bij Ajax’

Laatste update:

Marokko opende het WK woensdag met een doelpuntloos gelijkspel tegen Kroatië. In het programma Leeuwen bekijkt en bespreekt Voetbalzone samen met twee oud-voetballers de WK-wedstrijden van de Oranje Leeuwen en de Marokkaanse Leeuwen van de Atlas. Voor Marokko - Kroatië namen Ali Boussaboun en Dries Boussatta plaats in de analistenstoel. Na de wedstrijd tafelden zij met gastheer Justus Dingemanse nog eens na over alle zaken rond de eerste wedstrijd van Marokko.

Al met al zijn de gasten tevreden. Zij hadden vooraf getekend voor een punt tegen de finalist van het WK 2018. “En je bent niet kansloos geweest. Af en toe was het slordig, maar als je wat betere keuzes maakt creëer je ook kansen”, analyseert Boussaboun, die doelman Yassine Bounou nagenoeg foutloos zag keepen. “Hij kon bij een voorzet misschien uit zijn doel komen. Nou ja, als dat het enige is… Ook het centrale duo vond ik heel goed gepositioneerd.”

Sofyan Amrabat functioneerde voor de verdediging als extra slot op de deur en deed dat naar behoren. “De beste man van Marokko. Van het veld zelfs”, vindt Boussaboun, die steun krijgt van zijn collega. “Hij verovert niet alleen ballen, in balbezit heeft hij zo veel stappen gemaakt. Hij speelt simpel, waar hij vroeger nog wel eens fouten maakte daarin. Hij speelt veel functioneler. Alleen jammer dat hij dan weinig steun kreeg van die andere twee middenvelders.”

Selim Amallah en Azzedine Ounahi vielen volgens het analistenduo duidelijk uit de toon. Amallah kreeg tijdens de tweede helft al het oordeel van Boussatta dat hij ‘er geen fucking reet van kan’. Over Ounahi is hij iets genuanceerder. “Dit niveau ligt voor hem gewoon te hoog. De tegenstander zet sneller druk. Het lukt hem niet om de situatie snel genoeg te zien. Ik zou El Khannouss erin zetten, dat is een geweldenaar.” De achttienjarige middenvelder is dit seizoen steevast basisspeler bij zijn club Genk. Voor Marokko moet hij zijn eerste interland nog spelen.

Hakim Ziyech in het shirt van Marokko

Marokko kent nog twee anderen met de status ‘geweldenaar’. Hakim Ziyech en Noussair Mazraoui gelden als twee belangrijke pilaren van de ploeg. Laatstgenoemde viel tegen Kroatië geblesseerd uit. “Ik heb het gevoel dat Mazraoui geen pijn kan lijden. Soms denk ik: even doorbijten”, klinkt Boussatta. Ziyech kon zijn kenmerkende stempel niet drukken. “Maar, hij is vooral goed in de kantwissel”, verklaart Boussaboun. “Vandaag bleef Marokko te veel op dezelfde kant spelen, dan heeft hij die ruimte niet.”

De linksbenige middenvelder annex aanvaller wordt de laatste weken steeds meer in verband gebracht met een terugkeer naar zijn voormalige werkgever Ajax. “Ik zie hem eerlijk gezegd liever niet terugkeren bij Ajax”, zegt Boussatta. “Daar heeft hij het al laten zien. Ik gun hem een mooie club, zoals Napoli, Juventus of Sevilla.” Ondanks zijn mindere optreden zou het duo de Tovernaar er echter nooit uithalen. “Hij is de architect van dit elftal, alleen kwam Marokko vandaag niet genoeg aan voetballen toe”, legt Boussaboun uit.

Ziyech krijgt eveneens een belangrijke rol toegedicht bij de huidige staat van het Marokkaanse voetbal. “Iemand die met zijn status voor Marokko kiest… Ook het WK in Rusland is hier belangrijk in geweest”, legt Boussaboun uit. Boussatta was zelf ooit een Marokkaanse Nederlander die voor Oranje speelde. Het werd hem niet in dank afgenomen, bleek tijdens een oefenwedstrijd tegen Marokko, op 29 april 1999. Daar werd de rappe rechtsbuiten massaal uitgefloten door de Marokkaanse aanhang.

De laatste decennia maakten spelers als Otman Bakkal, Ibrahim Afellay en Anwar El Ghazi dezelfde keuze. “Ik had geen keuze. Nederland kwam, Marokko niet. In die tijd was er bij het Marokkaanse elftal veel meer vriendjespolitiek. Nu is het voetbal geprofessionaliseerd. Ze hebben veel beter in kaart wie waar speelt. Er zijn meer voorselecties van jonge spelers”, licht de drievoudig Oranje-international toe. Ook Boussaboun ziet de jeugd meer voor het ‘eigen’ Marokko kiezen. “Ze hebben het de laatste jaren ook gezien. Je wordt één keer opgeroepen voor Nederland. Daarna nooit meer. Daar gaat dan je interlandcarrière.”

Dries Boussatta bij de Leeuwen-talkshow

Het voetbal leeft in Marokko, al heeft het dat altijd gedaan. “Daar wordt het beleefd als in Zuid-Amerika”, zegt Boussatta. Voorzichtig durft de bevolking meer te verwachten van de groep, om bijvoorbeeld voor het eerst sinds 1986 verder te reiken dan de groepsfase van het mondiale toernooi. “Er spelen nu meer jongens in topcompetities”, weet Boussatta. “Of we ook top zijn? Nee, maar als we de poule overleven en stunten. Misschien de kwartfinale bereiken. Dan gaat het dak eraf.”

Moet Ziyech terugkeren naar Ajax?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

ReactiesZyech was een klasse apart.ik zal zeggen wil je echt terug naar Ajax, welkom. 4 miljoen bruto max. En max 20 miljoen transfersom. Meer is m.i. echt niet meer waard. Zullen de volledige transfersom moeten afschrijven, ivm geen restwaarde. Hakim ... het is aan jou, passend salaris vragen en met Chelsea om tafel. Kan ie volgend seizoen Tadic vervangen en kan bergwijn eindelijk naar links.

23 november 2022 om 18:33

Hoop ook dat ie terugkomt, en het geld kan me echt niet boeien. 5 miljoen meer of minder merk ik niks van als supporter. Hij had al deze zomer moeten komen ipv OCampos of zelfs ipv Bergwijn, wat echt geen Ajax voetballer is. Heeft veel te veel ruimte nodig. En dan had Tadic links kunnen blijven en t geld van Bergwijn hadden we kunnen besteden aan Ziyech.

24 november 2022 om 10:54

@formus, natuurlijk merk je dat wel. Als Zyjech 10 miljoen op zou strijken, ipv 4 miljoen, kun je die andere 6 miljoen niet uitgeven aan salaris voor andere goede spelers. Een Zyjech alleen maakt je geen kampioen. Wel met je eens dat je beter Zyjech kon kopen, dan Bergwijn. Zeker omdat Zyjech op rechtsbuiten speelt en je daar nu echt een ervaren speler mist en op links ben je dubbel bezet met 2 basiswaardige spelers.

25 november 2022 om 03:08

Word zo moe van deze gasten.. het enige wat ze doen is het andere vinden puur omdat ze dan semi interessant kunnen doen. Vooral Dries Boussatta is altijd overal maar boos op.

24 november 2022 om 13:51

Buiten het feit dat Ziyech meer een nr 10 is dan een rechtsbuiten...pakken dit soort terugkeeracties bijna nooit goed uit. Ziyech komt terug bij een elftal dat veel minder kwaliteit heeft en ipv op de weg omhoog op de weg naar beneden is...en ik heb book niet het gevoel dat Ziyech zich nog echt an opladen voor de Eredivisie.
Ajax moet gewoon gaan bouwen aan een nieuw fris elftal met veel jeugd en jongen talentvolle spelers. En het publiek moet wat meer geduld hebben want dit hoort bij de cyclus van een opleidingsclub.

24 november 2022 om 15:21

"zyech was een klasse apart.ik zal zeggen wil je echt terug naar Ajax, welkom. 4 miljoen bruto max. En max 20 miljoen transfersom. Meer is m.i. echt niet meer waard"

Je vindt hem wel een 'klasse apart' maar vind hem tegelijk niet waard om het salaris te verdienen dat hoort bij een 'klasse apart'? Waarom niet eigenlijk? Als je hem zo goed vindt, dan hoort daar ook het salaris bij dat daarbij past. Als grootste verdiener van de selectie lijkt mij. Dat is dus rond de vijf miljoen per seizoen. Tadic toucheert dat bedrag ook ongeveer. En het is kennelijk voor jou gesneden koek dat Chelsea eventjes fors gaat afschrijven op het bedrag dat ze nota bene Ajax betaald hebben, maar wat nou als Ziyech alleen voor 30 miljoen op te halen zou zijn? Vind je hem dan opeens een 'klasse minder'?

En dat het aan Ziyech is, dat spreekt voor zichzelf. Wat dat betreft vind ik het idee dat hij terug naar Ajax gaat echt ongans. Om een reeks van redenen. Allereerst, heeft die jongen geen eerzucht? Hij is finaal mislukt buiten Nederland. Twee en een half jaar bijna louter op de bank gezeten. Onder meer dan één coach. Maar hij wil dan toch op zijn minst elders in het buitenland laten zien dat hij een grote meneer is? Ajax is eredivisie. Koning bij Ajax zijn, blijft uiteindelijk iets marginaals. Ik kan mij niet werkelijk voorstellen dat die jongen nu al gaat settlen en/of afbouwen. Die zou toch beter nog een kans wagen in een grote competitie??
Daarnaast nog even de kant van Ajax. Het is evident dat hij in zijn periode Ajax goed presteerde. Was het mannetje destijds, en in de eredivisie kan hij de boel naar zijn hand zetten. Maar wil je dit echt? Als Ajax zijnde. Zo evdent is dat dus echt niet. Zeker niet als je als Ajax zijnde een visie hebt over de langere termijn.

Want ga maar na, Ajax heeft onder Overmars en Sar het oude business model van het centraal zetten en houden van de jeugdopleiding als levensader van de club van de club jaren geleden overboord gegooid. Van opleidingsclub werd Ajax koopclub. Niets mis mee op zichzelf, PSV was daar decennia lang de beste club van Nederland mee. Maar inmiddels heeft ook Ajax kennis kunnen maken met de realiteit, waarin het Casinobeleid van Van der Sar (in je begroting speculeren op het elk seizoen CL spelen én 50 miljoen aan spelers verkopen, dus structurele uitgaven dekken met incidentele opbrengsten) opeens haar schaduwkant laat zien. Aankopen van forse bedragen die niet leveren, een snelle CL exit en ook nationaal sportief grote problemen, terwijl de kosten niet alleen doorlopen maar zelfs stijgen en stijgen. Bijkomend probleem, de eigen jeugd gelooft allang niet meer in al die 'kansen' die zij als jeugdspelers bij Ajax 'altijd zullen krijgen'. Contracten worden massaal niet meer verlengd, of pas na moeizame onderhandelingen, spelers vertrekken teleurgesteld omdat ze niet of nauwelijks speeltijd wordt gegund, jeugdspelers die nu derde keus zijn zien met lege ogen toe hoe er peperdure miskopen als Ocampos woren gehaald terwijl zij niet eens aan bod komen en dan worden er ook nog eens reeds verkochtte spelers terug gehaald. Tja, vind je het dan gek dat veel jeugdspelers weglopen?

En even concreet dan, Ziyech als rechtsbuiten betekent toch ook weer dat een Fitz - Jim die zelfs Daramy nog voor zich had dus gewoon nul prospect heeft op fatsoenlijke speeltijd?

In mijn ogen lijkt het terughalen van Ziyech dus een goede zet en puur op de korte termijn zou dat ook zo kunnen zijn. Maar als je echt een visie wilt ontwikkelen en uitrollen, dan is dit een stap in de verkeerde richting in mijn ogen.

Anyway, er zijn dus evenveel redenen om dit niet als wel te doen.

Boussatta lijkt vooral moeite te hebben met zichzelf en zijn eigen plek in de samenleving en dit projecteert hij op andere Marokkanen. Hij loopt nu al heel lang te klagen over Oranje en dat Marokkanen daar niet bijhoren alsof Afellay niet een ding was en alsof hij niet de meest succesvol Marokkaanse Nederlander tot nu toe is.

Het grappige is dat Dries een dochter heeft die aardig kan voetballen. Tijdens een interview van Dries vroeg de interviewer aan zijn dochter of ze voor Marokko of voor Oranje zou kiezen. Die meid riep zonder enige twijfel: Oranje.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren