Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Horrorscenario dreigt voor Duitse grootmacht: proflicentie kwijt bij degradatie

Laatste update:

Het zijn zware tijden voor Schalke 04. De in verval geraakte Duitse topclub kent een dramatisch seizoen in de 2. Bundesliga, waar die Königsblauen terug te vinden zijn op plek vijftien. De ploeg van trainer Karel Geraerts (foto) staat slechts op basis van doelsaldo nog boven de streep. Degradatie uit de 2. Bundesliga zou betekenen dat Schalke zijn proflicentie zo goed als zeker kwijtraakt, zo schrijft Sky Sport. Dat heeft alles te maken met de schuld van 165 miljoen euro waar de club mee kampt.

Schalke degradeerde vorig seizoen op de laatste speeldag uit de Bundesliga. Dit seizoen verloopt eveneens dramatisch. Schalke won slechts zes van de negentien competitiewedstrijden, speelde tweemaal gelijk en verloor elf duels. Daarmee staat Schalke vijftiende met twintig punten. Eintracht Braunschweig en Hansa Rostock, de nummers zestien en zeventien, hebben hetzelfde aantal punten, maar een iets minder doelsaldo: beide clubs staan op -13, Schalke -9.

VfL Osnabrück staat vrij kansloos laatste met tien punten en lijkt zo goed als zeker te degraderen. Ook de nummer zeventien degradeert rechtstreeks, terwijl de club die zestiende eindigt naar de degradatie/promotie-play-offs moet. Dat Schalke in een neerwaartse spiraal zit, blijkt ook uit de uitslagen van de vorige weken.

Allereerst werd er verloren van Hamburger SV (2-0), dat nog wél volop meedoet om promotie naar de Bundesliga, waarna Schalke keihard ten onder ging tegen FC Kaiserslautern (4-1). Die meest recente nederlaag was schrijnend te noemen, daar Kaiserslautern zijn zeven competitiewedstrijden daarvoor allemaal verloor. Door de nederlaag is Kaiserslautern inmiddels over Schalke heen geklommen, terwijl ook FC Magdeburg de club uit Gelsenkirchen inmiddels is gepasseerd op de ranglijst.

Zodoende heerst er crisis bij Schalke, dat niet gek lang geleden nog een vaste deelnemer aan de Champions League was. De chaos bij de club kan nog een stuk groter worden als de club er niet in slaagt degradatie te voorkomen. "Volgens Sky-informatie is een S04-licentie voor de derde divisie in principe onmogelijk", schrijft Sky-journalist Robert Gherda.

"Een mogelijke degradatie zou gevolgen hebben die momenteel niet te overzien zijn, maar één ding is duidelijk: de club zoals die nu bestaat zou in het horrorscenario dood gaan." In dat geval zou Schalke een doorstart moeten proberen te maken op amateurniveau.

"Voor veel spelers zou degradatie echter geen groot probleem zijn, omdat in ieder geval de beter verdienende Schalke-professionals zeker een nieuwe club zullen vinden." Gherda stelt dat dit seizoen een kwestie van 'overleven' is voor Schalke. "Zonder twijfel: er zijn de afgelopen maanden en jaren meer fouten gemaakt bij Schalke dan er kunnen worden opgesomd, maar in de huidige situatie maakt dat niet uit."

"Het is nu belangrijk om de spelers te vinden die de enorme last kunnen dragen en op het veld kunnen presteren. Het gaat niet langer om het opbouwen van marktwaarde of het geven van speeltijd aan jonge spelers. Het draait allemaal om overleven voor een van de grootste voetbalclubs van Duitsland."

"Komende zaterdag gaat het tegen Braunschweig om veel meer dan drie punten. Geraerts moet elf spelers het veld op sturen die het respect van de fans zullen terugwinnen en laten zien dat er nog leven in de ploeg zit." Aanstaande zaterdag staat de mogelijk cruciale ontmoeting met nummer zestien Braunschweig op het programma.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Echt verschrikkelijk. Schalke is een hele mooie club, de Veltins arena is ook mooi stadion. Wie had dit tien jaar geleden verwacht.

31 januari 2024 om 19:13

Moest Schalke in de catelaanse regio, bijvoorbeeld in Barcelona, Spelen....wel dan zouden die rustig zonder veel zorgen mogen verder spelen.....

31 januari 2024 om 19:21

Tja blijft bizar dat bepaalde clubs falliet gaan en anderen doodleuk tientallen miljoenen blijft uitgeven omdat economisch het er anders aan toe gaat in die landen. Ik weet dat het ingewikkelder ligt dan dat en met bankgaranties heeft te maken en nog dingen, maar ik sluit mij aan bij jou.

31 januari 2024 om 19:29

"Tja blijft bizar dat bepaalde clubs falliet gaan en anderen doodleuk tientallen miljoenen blijft uitgeven"

Dat laatste heeft Schalke blijkbaar ook net iets te lang gedaan. Hoe kom je anders aan een schuld van 165 miljoen?

31 januari 2024 om 19:41

Een vergelijking die je naam alle eer aandoet. Als Schalke nog CL zou spelen dan zouden die problemen er niet zijn.

Als Barcelona plots op het derde niveau in Spanje zou spelen dan zouden die nog grotere problemen hebben.

31 januari 2024 om 20:18

Speelt natuurlijk ook mee dat ze hun hoofdsponsor gazprom direct hebben afgestoot toen die oorlog begon in oekraine

31 januari 2024 om 21:00

5 jaar geleden nog Champions League. Het kan verkeren.

Dit zou ik toch wel erg vinden. Ik kom uit Winterswijk en 's zomers worden we werkelijk overspoeld met Duitsers. Zowel vakantiegangers als dagjestoeristen. Zoveel van hun zijn Schalke supporter. Ik werk al jaren in sectoren waarin veel in contact kom met die Duitsers, en dan heb je het wel eens over voetbal. Nu begin ik niet eens meer over Schalke, want je merkt dat ze het er niet graag over hebben. Als ze teruggezet worden naar de amateurs zou dat toch verschrikkelijk zijn.

31 januari 2024 om 19:03

Al leuk om een mede Winterswijker hier tegen te komen.

31 januari 2024 om 19:20

Schalke supporters leven voor de club. Zelfs onderaan de 2e Bundesliga

Ben er ook een paar x geweest.
Vond veel andere Duitse clubs veel leuker, het pakte mij gek genoeg niet zo.
Maar het is toch wel een echt grote club hoor.
Er zijn echt veel grote Duitse clubs eigenlijk hè.
Ook in de 3de Bundesliga en op amateurniveau etc.

31 januari 2024 om 19:30



Absoluut, middagjes Preuãÿen ünster, SV Wuppertal of SV Meppen zijn dicht in de buurt en er heerst een heerlijke sfeer.


31 januari 2024 om 19:34

Heb je tipjes voor in de maand maart vlak over de grens? Liever niet meer dan 2.5/3u vanaf Amsterdam

31 januari 2024 om 19:38

9 maart heb je Rot Weiss Oberhausen - Rot Weiss Ahlen. Die week erop Wuppertaler - Velbert. Wuppertal is een aanrader, alleen al vanwege de Schwebebahn.

31 januari 2024 om 19:48

Meerdere malen bij Alemannia Aachen geweest vind het superleuk daar. Goede harde kern, vriendelijke mensen en goed te doen vanaf de omgeving Arnhem. Minpuntje vanuit het puristenperspectief is dat het niet meer de oude Tivoli is maar een nieuwe bak. Maar ze hebben wel de sfeer op de zuidtribune goed kunnen behouden. Een tig keer betere sfeer als bij Vitesse op zuid als je het mij vraagt, en daarnaast is Aken ook best een leuke stad

31 januari 2024 om 19:57

@baron, thnx!
Best vaak in dld geweest. Echt heerlijk, vooral het rauwere nog.
Lijpe is dat zij juist vlak na 2006 vrij plastic waren juist, met sorry dat ik het zeg zoveel vrouwen etc in het stadion. Vond ik helemaal niks. Maar toen de ultra cultuur beter en groter werd is het weer ruiger en vooral hele grote aantallen uitsupporters.

@rovers. Aachen ben ik geweest in 2004.
Maar persoonlijk rij ik dan liever nog heel even door naar standaard liege. Is daar om de hoek en dat is echt een must seen qua stadion en hoe het ligt etc!

31 januari 2024 om 20:25

Good luck Salerno, allerbeste tip blijft overigens het aanschaffen van de pro-versie van Futbology app. In die app kan je een willekeurige pin neerzetten op een landkaart, een datum aangeven en een omtrek van 50, 150 of 300 km. Dan zoekt hij alle wedstrijden in die buurt op van de dag ervoor, de dag zelf en de dag daarna.
Echt een geweldige app en ook wedstrijden van de Duitse Kreisliga's staan erin (8ste niveau) en in Nederland bijvoorbeeld ook 5de klasse KNVB (laagste). Het is ideaal om zomaar wat uit te stippelen op basis van een plaats, kosten zijn iets van € 8,- per jaar.

31 januari 2024 om 21:01

Ha topper thnx! Is een tip waar ik wat aan heb.
Zit zelf elke 6/8 weken een lang weekend in Italië.
Daar pak ik naast Salernitana, Napoli en Lazio altijd 1 of 2 potjes uit de lagere divisies mee.
Mocht een van jullie eens tips of ingangen in Italië nodig hebben, geef gerust een gil.

31 januari 2024 om 21:15

Ik was laatst bij MSV Duisburg. Zo een grote harde kern en staan gewoon bijna onderaan in de 3e Liga. Ongekend wat er met sommige clubs in Duitsland gebeurt. Was laatst ook bij HSV. Dat is qua support en sfeer gewoon top van Europa. En dan zit je naar een ploeg te kijken waarbij Ludovit Reis de grote man is…

31 januari 2024 om 21:27

Zag laatst beelden van het uitvak van braunsweig (dat is voor mij echt een nietszeggende club) bij Hannover, wel een derby I know. Maar dat was echt indrukwekkend.En zo heb je ieder weekend wel 10 van dat soort potjes daar 😅

1 februari 2024 om 00:01

Braunschweig een nietszeggende club? Haha, gewoon rustig twee keer de Bundesliga gewonnen. Daarna ver teruggevallen en sinds 2012 weer actief in de hoogste 2 profdivisies.

Ik ken op de ''plastic clubs'' na geen enkele Duitse club die weinig aanhang in hun stadion heeft zitten. Het zit meestal gewoon ontzettend vol.

Dan hoop ik voor Volendam dat ze de transfersom van Murkin al binnen hebben ..

Meer dan terecht!!!
Zoveel schuld en nog niet kunnen imponeren!

Wat een nachtmerrie dit. Zo zie je maar hoe snel het kan gaan als profclub zijnde. Voor je het weet zijn Groningen en Vitesse aan de beurt

Topf und Deckel, Polter en amateurvoetbal!

165mil schuld en degradative kandidaat in de 2e league, dat is pas een uitzichtloze put. Erg sneu voor de club en supporters, volgens mij hebben ze nog een vrij groot aantal seizoenskaarthouders, dat zijn pas echte supporters!

31 januari 2024 om 20:42

Bijna elke wedstrijd zitten er 60k mensen op de tribune. Echt om te janken als deze club failliet gaat…
Waar vind je nog zo een hondstrouwe achterban?

Hoe komt Schalke aan die schuld van 165 miljoen, want dat lees ik nergens.

31 januari 2024 om 20:30

Het is begonnen bij de bouw van het huidige stadion en de schuld is daarna alsmaar opgelopen doordat men beleidsmatig te veel risico heeft genomen. Men wilde een aanval op de titel doen en op z'n minst ieder jaar Europees voetbal spelen. Daarbij zijn er flinke geldsommen geinvesteerd, met name in spelers, die berekend waren op verwachte toekomstige premies uit Europees voetbal. Dat heeft een tijd gefunctioneerd, totdat men een paar seizoenen achtereenvolgens geen Europees voetbal meer haalde. De degradatie i.c.m. de misgelopen omzet als gevolg van covid-19 (zo'n 50-60 miljoen), plus het wegvallen van Gazprom als hoofdsponsor (10 mln p/j) heeft de club financieel de das omgedaan. Vanwege de slechte liquiditeit en negatief eigen vermogen konden deze klappen niet meer opvangen worden.

Het is eigenlijk al lange tijd duidelijk dat de club onmogelijk nog een sluitende begroting rond krijgt bij degradatie naar de 3e Bundesliga. Alleen de kosten van rente en afschrijvingen zijn jaarlijks al een kleine 20 miljoen. Er is een schuld van 165 miljoen en een negatief eigen vermogen van een kleine 100 miljoen. Hopeloos. In de 2e Bundesliga kunnen met spelersverkopen (thiaw, Zalazar, Ouedraogo) de rode cijfers nog net worden voorkomen, maar het is al aangegeven dat men dit meerdere seizoenen achtereen kan volhouden.

Het klinkt hard maar ik denk dat Schalke op deze manier nooit meer uit deze (financiële) situatie gaat komen en dat de vereniging FC Schalke 04 sowieso geen toekomst meer heeft. Men kan misschien nog waardevolle onderdelen van de club verkopen zoals het stadion, trainingscomplex, cateringrechten, maar wie heeft daar nou interesse in? De gemeente Gelsenkirchen heeft daar als 'armste' gemeente van Duitsland het geld niet voor. Een andere optie is dat het profteam uit de vereniging stapt en een (groep) investeerder(s) het overneemt. Is dat allemaal realiseerbaar binnen enkele maanden na een eventuele degradatie? De laatste optie is dan inderdaad dat de club een doorstart moet maken op amateurniveau.

Het meest verschrikkelijke als fan is dat je voor de komende jaren totaal geen vooruitzichten hebt en dat de club volledig in de vergetelheid dreigt te geraken.

31 januari 2024 om 20:44

Heel veel sterkte toegewenst. Als supporter hoop je nooit dit soort dingen mee te hoeven maken natuurlijk. Het is zo onzeker allemaal op het moment.Wat een periode van slecht beleid wel niet kan veroorzaken zeg..

Ik vrees echt het ergste voor de Konigsblauen
Afgelopen weekend het uitduel bij Kaiserslautern gezien en het spel was gewoon kansloos. Kaiserslautern had er zelf 7 op rij verloren maar je gaat er kansloos af met 4-1….
Thuis worden de punten ook niet gepakt ondanks dat er elke week 60k zitten. Van t weekend ook 10k mee naar een uitduel bij Kaiserslautern.

Wauw, ik wist dat de situatie niet best was bij Schalke maar dit is toch wel heel ernstig. Zou doodzonde zijn als deze mooie club verdwijnt, ondanks het wanbeleid van de afgelopen jaren. zo'n 10 jaar geleden ging ik als jongetje nog wel eens 1x per jaar een thuiswedstrijd van Schalke, in de tijd dat Huntelaar daar nog in de spits speelde. Prachtig modern stadion en er hing toen altijd een topsfeer tijdens wedstrijden. Toch wel mooie herinneringen aan. Ik hoop dat ik in de toekomst nog eens een Bundeliga-wedstrijd kan zien in de Veltins-Arena!

Vreselijk. Met oprechte deelneming.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren