Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Hij, die als jongste kwam en als laatste gaat

Laatste update:

Dinsdag verscheen het bericht dat André Ooijer na dit seizoen stopt met voetbal. Op zich geen opmerkelijke zaak, André is immers 37 en als we eerlijk zijn is het beste er al een tijd vanaf. Van de spijkerharde verdediger uit zijn PSV- periode is weinig meer over. Hij is nu een mentor bij Ajax die het moet doen met zo nu en dan een invalbeurtje. Weinig mensen zullen er dus rouwig om zijn dat hij besloten heeft een punt achter zijn carrière te zetten. Maar voor mij is het weer een stapje dichterbij het complete afscheid van een generatie. De prachtige generatie die in 1998 op het WK in Frankrijk strandde in de halve finale. Dit WK en het Nederlands elftal van toen maakte op mij, als negenjarig jochie, enorm veel indruk. Van dat elftal is straks iedereen gestopt op één iemand na: Clarence Seedorf.

Dat uitgerekend Seedorf degene is die straks als enige nog voetbalt zou je afgaande op dat WK niet zeggen. Seedorf en het Nederlands Elftal is namelijk nooit een gelukkig huwelijk geworden. Hij is weliswaar tot 87 interlands gekomen, maar afgaande op zijn kwaliteiten hadden dit er veel meer moeten zijn. Een vergelijkbare situatie dreigt te gebeuren met Robin van Persie die zijn hoge niveau ook niet of nauwelijks etaleert bij het Nederlands Elftal. Verder kwam daar nog bij dat Nederland, zeker in de jaren negentig maar moeilijk kon omgaan met de zelfbewuste houding van Seedorf. Hij barstte van het zelfvertrouwen en liep niet weg voor zijn verantwoordelijkheid. Dit kwam hem af en toe duur te staan. Na zijn gemiste penalty’s in Oranje had hij zijn krediet verspilt bij het publiek. Pas de laatste jaren kan Nederlands meest succesvolle speler ooit rekenen op wat respect vanuit Nederland. Maar dit is nog lang niet het respect dat Seedorf verdient met zijn lange, imposante carrière.

Het professionele voetballeven van Seedorf begint in het seizoen 1992/93. De dan zestienjarige Seedorf debuteert in Ajax 1, dat een seizoen eerder nog de Uefa Cup heeft gewonnen. Wonderbaarlijk genoeg houdt hij zich makkelijk staande. Meteen is het duidelijk dat het om een exceptioneel talent gaat. Iedereen lijkt zich hierover te verbazen behalve Clarence Seedorf zelf. Het is gewoon een stap in de carrière die hij voor ogen heeft. Op vijftienjarige leeftijd sprak hij in een filmpje voor Barend & Van Dorp de hoop uit het WK van 1994 te willen halen. Dit is een behoorlijke doelstelling voor een jongen van vijftien. Maar wie Clarence zou zien en zou horen praten zou denken dat hij al tegen de dertig zou lopen. Hij sprak op een manier die totaal niet paste bij een jongetje van vijftien en al snel werd dit bestempeld als arrogant. Zeker in een tijd waarin types als Giudetti nog niet bestonden en je als jonge jongen nederig diende te zijn. Uiteindelijk zou hij het WK van 1994 nog niet halen , maar lang hoefde hij niet te treuren. Hij groeide uit tot basisspeler bij Ajax en won in 1995 de Champions League.

Daarna werd het tijd voor Seedorf om de landsgrenzen over te trekken. Als negentienjarige, maar met drie seizoenen Ajax en een Champions League op zak. Sampdoria werd zijn volgende club. Hier zou Seedorf maar één seizoen spelen voordat hij vertrok naar Real Madrid. Bij Real Madrid werd Seedorf in zijn eerste seizoen direct kampioen van Spanje. Maar het absolute hoogtepunt in deze periode was het winnen van zijn tweede Champions League. In de nieuwe Amsterdam Arena versloeg hij het Juventus van oud- teamgenoot Edgar Davids. Seedorf speelde meer dan verdienstelijk maar kreeg toch te maken met fluitconcerten van de Nederlandse supporters op de tribune. Dit was voor hem een harde kennismaking met de Nederlandse opinie. Dit ritueel zou later zichzelf nog een paar keer herhalen als Seedorf voor de Champions League ergens in ons land te bewonderen was.

Na nog een periode bij Internazionale stapte Seedorf in 2002 over naar stadsgenoot AC Milan. Dat hij binnen afzienbare tijd op meer respect kon rekenen van de Inter- aanhang dan van de supporters in Nederland was veelzeggend. Bij AC Milan bleek Clarence Seedorf helemaal op zijn plek. AC Milan is een warme familie waar de kern bestaat uit spelers die al jaren trouw zijn aan de club. Seedorf werd in deze familie opgenomen en kreeg het respect dat op zijn plaats was bij een voetballer van zijn statuur. Al tien jaar is hij een onbetwiste basisspeler bij één van de grootste clubs ter wereld. Hij toont jaar in, jaar uit, aan nog mee te kunnen met de wereldtop. Hij staat nu soms tegenover spelers die nog geboren moesten worden toen hij al profvoetballer was. Dit geeft wel aan hoe lang Clarence Seedorf al aan de wereldtop staat. Daarnaast is hij er als enige Nederlandse speler in geslaagd om vier keer de Champions League/ Europacup 1 te winnen. Een indrukwekkende prestatie, des te meer omdat dit met drie verschillende clubs gelukt is.

Beetje bij beetje begint er in Nederland meer respect te komen voor de persoon Clarence Seedorf. Ook zijn gedrag wordt nu meer gewaardeerd dan voorheen. Dit komt omdat Seedorf nu pas een leeftijd heeft die bij zijn gedrag past. Vroeger gedroeg hij zich ‘te volwassen’ en in plaats om hier je petje voor af te nemen vond men het makkelijker om hem af te maken zodra hier een mogelijkheid voor was. Dat Seedorf niet meer in Nederland wil voetballen verbaasd me dan ook helemaal niks en is eeuwig zonde. Maar wat hoop ik dat Seedorf met AC Milan nog een Champions League op zijn naam weet te schrijven. Om heel Nederland nog één keer de mond te snoeren en wat zou het Nederland dan sieren als hij een groots afscheid krijgt. In een bomvolle ArenA met 50.000 man die nu niet fluiten maar juichen. Dat Seedorf eindelijk het respect krijgt dat hij verdient.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Hij heeft hier in Nederland helaas nooit het waardering en respect gekregen die hij eigenlijk wel verdiende. Zowel op het veld als buiten het veld is hij bezig met een geweldige carrière. Ik, persoonlijk, kan eigenlijk geen negatief woord over deze man rappen, heb hem nauwlijks tot nooit horen klagen of een negatief sneer uit zien delen naar andere personen. Een gentleman pur sang, wat mij betreft. En ik hoop met jou mee dat hij uiteindelijk wel de afscheid krijgt die hij gewoon echt verdiend!

Mooie CE: prettige schrijfstijl die heel lekker leest. Alleen had ik het graag wat uitgebreider gezien met wat extra''s over Seedorf zelf. Vindt het eigenlijk 3.5 ster waard, maar omdat ik jouw mening deel, krijg je er 4.

Ik vind je CE niet veel inhoud hebben dat voor anderen onbekend is. Je punt is dat Seedorf nu eindelijk de waardering begint te krijgen die hij verdient en je noemt een aantal prijzen op die hij heeft genoemd en de leeftijd van hem toentertijd, maar waar staat er iets dat je een Expert maakt?

Verder is het goed geschreven, hoewel er een aantal stukken instaan die erg lastig lezen zijn. Namelijk:
"seedorf en het Nederlands Elftal is namelijk nooit een gelukkig huwelijk geworden. Hij is weliswaar tot 87 interlands gekomen, maar afgaande op zijn kwaliteiten hadden dit er veel meer moeten zijn. Een vergelijkbare situatie dreigt te gebeuren met Robin van Persie die zijn hoge niveau ook niet of nauwelijks etaleert bij het Nederlands Elftal. Verder kwam daar nog bij dat Nederland, zeker in de jaren negentig maar moeilijk kon omgaan met de zelfbewuste houding van Seedorf."

Eerst begin je over Seedorf na een stuk over Ooijer(waar je trouwens mee begon in de inleiding terwijl het hele stuk niet over hem gaat) en dan staat er 1 zin over van Persie, waarna het weer terugspringt naar Seedorf.

Nog een stuk waar zoiets voorkomt is:
"na nog een periode bij Internazionale stapte Seedorf in 2002 over naar stadsgenoot AC Milan. Dat hij binnen afzienbare tijd op meer respect kon rekenen van de Inter- aanhang dan van de supporters in Nederland was veelzeggend. Bij AC Milan bleek Clarence Seedorf helemaal op zijn plek. AC Milan is een warme familie waar de kern bestaat uit spelers die al jaren trouw zijn aan de club. "
Hiervoor had je nog niks over Inter gezegd en meteen noem je AC Milan. Vervolgens begin je opeens over het respect bij de Inter-aanhang t.o.v. dat van supporters in Nederland waarna je weer uit het niets over AC Milan begint.
Kortom je verhaal mist een duidelijk punt en daarnaast ook een goedlopend verhaal. Hopelijk kun je hier iets mee ;.

14 maart 2012 om 20:05

@frww12

Nog een stuk waar zoiets voorkomt is:
"na nog een periode bij Internazionale stapte Seedorf in 2002 over naar stadsgenoot AC Milan. Dat hij binnen afzienbare tijd op meer respect kon rekenen van de Inter- aanhang dan van de supporters in Nederland was veelzeggend. Bij AC Milan bleek Clarence Seedorf helemaal op zijn plek. AC Milan is een warme familie waar de kern bestaat uit spelers die al jaren trouw zijn aan de club. "
Dit is gewoon goed geformuleerd. Hoe zou hij het anders moeten doen? Schier hij er iets mee op dat jij kritiek geeft als je hem niet verteld hou hij het beter moet doen?
Over de inleiding ben ik het met je eens, die is toch wel wat minder. De titel daarentegen is uitstekend.

"ik vind je CE niet veel inhoud hebben dat voor anderen onbekend is. Je punt is dat Seedorf nu eindelijk de waardering begint te krijgen die hij verdient en je noemt een aantal prijzen op die hij heeft genoemd en de leeftijd van hem toentertijd, maar waar staat er iets dat je een Expert maakt?"
Waarover kun je tegenwoordig nog een CE schrijven die voor anderen onbekend is? Juist, een club uit China of Verweggistan, maar verder ook over geen enkele (grote) club of speler. Dit stuk is voor mij toch ook wél informatief, dat heeft denk ik ook met mijn leeftijd te maken. En wat zou jij dan noemen behalve prijzen en de leeftijd en de clubs? Is er meer te noemen over een speler? Het is (denk ik) zijn bedoeling Seedorf zijn carrière te beschrijven en dat doet hij goed. Dan hoeft hij toch niet over zijn acties of wat dan ook te vertellen?

Dus omdat ik vind dat het eigenlijk niet veel beter/anders kan en het toch wel lastig is hier iets over te schrijven, terwijl het toch wel redelijk origineel is (ik lees zelden een CE over Seedorf), krijgt dit stuk van mij 4 sterren.

14 maart 2012 om 21:51

Hij formuleert het goed, maar daar gaat t niet om, het gaat erom dat er geen goed verhaal staat dat makkelijk te lezen is zoals ik al daarboven genoemd had. Wat ik bij dat stuk over inter bedoel is dus dat hij eerst uit het niets over zijn overstap van Inter naar AC begint om vervolgens over inter te beginnen in 1 zin en daarna weer over te springen naar AC. Dat leest gewoon niet fijn, normaal als je een tekst schrijft begin je ergens over en heeft je hele alinea dat als hoofdonderwerp, de eerste zin leidt de alinea vaak in en om dan over Inter te beginnen terwijl het hele stuk over de waardering gaat die Seedorf bij Milan krijgt, dat is gewoon niet goed. En ik heb hierboven genoeg voorbeelden gegeven wat beter kan en er goed genoeg bij gezet wat hij dus beter kan schrijven dus daar ga ik nu niks meer over zeggen.

Het ligt waarschijnlijk inderdaad aan je leeftijd dat het voor jou informatief is, maar wat ik dus bedoel, wat er in deze CE staat, kan ook gewoon op wikipedia of een grote voetbal site bij biografie gevonden worden, een CE is in mijn ogen goed als er dus info wordt gegeven die niemand(figuurlijk) eerder wist, bijv die van Grandepulga2 over Athletic Bilbao om maar een recent voorbeeld te noemen

15 maart 2012 om 15:59

@frww12

Dan zit het verschil denk ik tussen de opvatting wat een CE moet zijn.

Maar ik sanp sowieso niet waarom Seedorf niet bij nl speelt, hij is nog altijd een van de beste, is verdedigend sterk (en dat wil Van Marwijk toch o zo graag) en heeft een uitstekende voorzet om RvP te laten scoren.

16 maart 2012 om 18:25

Dat klopt, maar ik raad je aan om eens "het engelse voetbal is doodziek" van LFC Dutchy of Feets in de Kathedraal van Grandepulga2 eens te lezen. Dit vind ik dus echt goede Ce's met veel cijfers en info die de gemiddelde persoon niet weet en niet zo 1,2,3 op wikipedia kan vinden.

Dat Seedorf niet wordt geselecteerd is omdat Van Basten toentertijd bang was voor vedettegedrag van Seedorf, hij was tenslotte onderdeel van het Oranje van 96 wat ook voor erg veel problemen zorgde en hij is iemand die alles heeft gewonnen in clubverband. Hij zou (toen al) op die leeftijd niet iedere wedstrijd niet kunnen spelen en dus ook wel eens op de bank belanden en dat zou dacht ik voor te veel problemen zorgen tussen al die nieuwe jonkies als van der Vaart, Sneijder, De Jong, van Persie, Robben enz.
Dat was dacht ik de hoofdreden dat hij sindsdien niet meer geselecteerd werd en van Marwijk borduurde in principe gewoon verder op de basis die van Basten had neergezet, het voetbal dat ze tegenwoordig spelen is in principe het zelfde als toen ze op het EK 2008 Italie en Frankrijk wegspeelden, alleen staat het verdedigend veel beter en is het goed opgebouwd van achteruit.

Ik denk niet dat ik het treffender melden kan als Frww12. (mooi en vooral nuttig commentaar)

Ik geef je 4 sterren.

Puur omdat ook ik een groot fan ben van Clarence Seedorf. Maar inhoudelijk zou het ook 2 sterren zijn. Dus met Clarence altijd plus 2 bij mij ;

ik sluit me aan bij frww12 hopelijk kan iemand nog een veel beter stuk maken over deze held!

Ik sluit me volledig aan bij frww12.

Ik begrijp niet dat de bondscoaches stuk voor stuk Seedorf gewoon negeren. Hij speelt al jaren op topniveau en speelt ook nog eens enorm veel! En speelt ook gewoon goed! Het is niet alleen m'n verontwaardiging, maar ik vraag me ook echt af hoe dat kan. Past ie niet in het systeem of is ie vervelend of wat?
Ik vind je CE wel leuk om te lezen maar er staat niks nieuws in. Jammer.

Hoe kun je eigenlijk zo'n CE schrijven? Hoe kun je daar voor in aanmerking komen?

14 maart 2012 om 23:28

Tja, dat is nooit duidelijk naar voren gekomen. Bij NL lijkt hij voor problemen te zorgen die bij zijn clubs nooit zo aan het licht kwamen.

Dan moet je supporter worden van een club/ of land. Clubs en landen hebben een eigen pagina. En vervolgens moet je een motivatie schrijven naar de moderators. Succes ; !

@ een aantal hierboven

Het klopt dat er weinig verfrissends instaat. Ik ben het dan ook niet met al jullie kritiek oneens o.i.d.
Het is meer een column dan een echte clubexpert. Neemt niet weg dat ik plezier had om deze CE te schrijven en het ook nodig vond. Seedorf staat al fenomenaal lang aan de top.
Ik zal jullie kritiekpunten meenemen voor volgende keer.

Ik heb nu een aantal Ce's van je gezien en hoop nog elke keer dat hij over Valencia gaat.
Afwachten maar ;

15 maart 2012 om 12:25

Deze gaat er nog wel komen deze of anders volgende maand.

Dat uitgerekend Seedorf degene is die straks als enige nog voetbalt zou je afgaande op dat WK niet zeggen. Seedorf en het Nederlands Elftal is namelijk nooit een gelukkig huwelijk geworden.

Eh? Daar haakte ik al af. Wat heeft dat met elkaar te maken?

15 maart 2012 om 14:22

Lijkt me logisch:
Hij bedoeld dat je niet zou zeggen dat Seedorf nu nog op zo'n topniveau speelt als je op de prestaties van Seedorf op het WK '98 afgaat. Want Seedorf speelde nooit fantastisch in het Nederlands Elftal.

Ik vind je stuk in tegenstelling tot vele hierboven wel lekker lezen en vind er niks mis mee.

Een goede titel.

Ik lees zeker niet alle Ce's maar deze titel dwong mij toch om te lezen.

Verder stelde hij me enorm teleur. Ten eerste vind ik het al heel knap dat je bij André Ooijer aan het succesvolle Oranje van 98 moest denken. Ooijer's rol was daar zo miniem dat ik me amper kan voorstellen dat je hem herinnert uit die tijd. Je was pas 9.

Maar goed, dat kan.

Buiten dit, ik heb Seedorf denk ik wat actiever meegemaakt in zijn jongere jaren aangezien ik een stukje ouder ben; maar ik denk dat het respect voor Seedorf toch allemaal wat genuanceerder ligt dan je doet overkomen. Je doet alsof in Nederland alleen maar debielen lopen die ene geweldige voetballer niet kunnen waarderen.

Echter was Seedorf, zeker bij het Ajax publiek aanvankelijk een held. Hij was als 16 jarige al veelvuldig basisspeler, en toen Ajax de CL won was hij een hele belangrijke en dus geliefde speler. Hij was echter ook 1 van de allereerste spelers die gebruik maakte van het bosman arrest en Ajax verliet voor het grote geld bij een op papier mindere club. Sampdoria had welliswaar het jaar ervoor goed gepresteerd in de beker voor bekerwinnaars maar was maar een Italiaanse middenmotor. Hierdoor liep zijn reputatie een deukje op, maar ik weet zeker dat hij bij nagenoeg iedereen nog een zeer geliefde speler was.

Maar bij het Nederlands elftal was het een ander verhaal. Hij heeft eigenlijk nooit goed gespeeld bij Oranje. Komt mogelijk ook door de gekozen speelstijl, welke vaak anders was dan hij gewend was. Seedorf stond ook regelmatig op een andere positie. Dan weer rechtsbuiten, dan weer rechtsmid, dan weer 10, dan weer centraal op het middenveld. Maar nooit wist hij een bepalende speler te worden.

Tijdens het EK 96 was Nederland drama. Ze verloren onder andere van Engeland met 4-1. Dat terwijl een groot deel van deze spelers recent nog de CL won met Ajax. Er ontstonden ruzies (davids weggestuurd door Hiddink) en er gingen veel geruchten over een kloof tussen blank en getint.

In de kwartfinale moest Nederland tegen Frankrijk. Hierin speelde Nederland voor het eerst dit seizoen redelijk goed. Seedorf was zeker niet de minste die westrijd. Echter eindigde de wedstrijd in 0-0. Er volgede een penalty serie. Hierin mistte maar 1 speler en dat was Clarence. Hij was op dat moment even de schlemiel. Maar goed, zelfs toen nog vonden velen hem een geweldige speler.

Maar toen in 1997 moest Nederland zich gaan kwalificeren voor het WK 98. Er was een kwalificatie wedstrijd tegen Turkije waarin Nederland het erg moeilijk had. Nederland kreeg een penalty. Jonk was de aangewezen man voor de penalty maar Jonk wilde hem niet nemen. Dit is natuurlijk een zwakte. Kluivert wilde toen de penalty nemen, maar Seedorf eiste dat hij dit mocht doen. Seedorf mistte de penalty en Nederland verloor die wedstrijd. Hiddink was furieus op Seedorf, die helemaal nergens op een penalty lijstje stond. Hierop keerde de publieke opinie zich tegen hem.

Hierna kwam Freek de Jonge met het liedje "wat kon Seedorf nou gebeuren toen hij van 11 meter schoot, er is leven na de dood", wat de nummer 1positie in de hitlijsten haalde. Hierop werd iedereen nog lang herinnerd aan de actie van Seedorf. Seedorf reageerde hierna ook continu heel vijandig in de media.

Toen Seedorf dus in de CL finale speelde in Amsterdam in 98, was hij de gebeten hond. Nederland had massaal even genoeg van Seedorf. Maar Seedorf had dit ook voor een groot deel aan zichzelf te wijten. Hij was natuurlijk nog maar jong, maar hij riep het wel over zich af. Dat jij stelt dat Seedorf zich te volwassen gedroeg ben ik het dus ook totaal niet mee eens.

Hierna heeft Seedorf van elke bondscoach op van Marwijk na de kans gehad zich te revancheren bij Oranje, maar elke keer faalde Seedorf. Hij was zelden goed, vaak zelfs de minste. Bij van Basten weigerde hij zelfs nog op te komen dagen omdat hij geen basisplaats kreeg.

Hij is de beste Nederlandse voetballer van de laatste jaren; maar bij Nederland heeft hij gewoon altijd zelf gefaald. En dat ligt zeker niet in de minste plaats aan hemzelf.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren