Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Het vergeten 'witte' fenomeen

Laatste update:

We schrijven augustus 2005, de zomer na een fantastisch seizoen. Een seizoen dat werd afgesloten met een ongelooflijk aantal van 87 punten, 10 punten boven aartsrivaal Ajax, en natuurlijk de nipte uitschakeling in de halve finale van de Champions League tegen AC Milan. Een seizoen waarin spelers als Mateja Kezman en Arjen Robben de ene na de andere (schitterende) goal maakten. Echter, beide heren vertrokken na dit seizoen naar de Engelse grootmacht Chelsea. Zaak was om minimaal één gelijkwaardige opvolger te vinden, om een nieuwe landstitel te realiseren.

/

PSV heeft haar grootste successen behaald als zogenaamde ‘koopclub’ en het zo geroemde scoutingsysteem, dat de club met name hanteerde in continenten als Zuid-Amerika. Zo werd Jefferson Farfán al in de zomer van 2004 aangetrokken, maar hij kan tot nu toe niet imponeren. Voor de verandering kwam er dit keer eens niet versterking vanuit Zuid-Amerika, maar uit Limburg. Om specifieker te zijn, het was een speler van Roda JC. Daar speelde een Afrikaanse aanvaller die de ene na de andere mooie goal maakte, zijn tegenstanders eenvoudig het bos instuurde en een absolute publiekslieveling werd bij het Roda publiek. Helaas voor hen vertrok hij in de zomer van 2005 naar PSV en ook hier weet Koné snel de harten van de fans te veroveren. Ik heb het natuurlijk over Arouna Koné, het vergeten ‘witte’ fenomeen. Een ‘term’ dat ik later in dit verhaal zal toelichten.

Koné bij PSV, het leek er niet eens op dat dit ging gebeuren. Sterker nog, hij stond op het punt om concurrent Ajax te gaan versterken, waar hij tijdens de medische keuring werd afgekeurd wegens hartproblemen. Tranen stonden hem nog net niet in de ogen toen zijn droom, het vertrekken naar een topclub, in duigen viel. Gelukkig voor Koné meldde PSV zich voor hem en wist hem betrekkelijk snel aan te trekken. Waar Ajax de gok niet durfde te nemen, wilden de Eindhovenaren het proberen. Het was niet alleen een droom voor Koné, het was in zijn ogen een ‘must’. Hij wilde namelijk niet alleen de top van de voetbalwereld bereiken, ook de kas moest gevuld worden. Koné komt uit een relatief arm gezin, dat zich staande moet houden met rotbaantjes voor de kinderen. Zijn ouders raakten werkloos en met een gezin van in totaal veertien kinderen, was dit een immens probleem. Godzijdank bleek dat de, op straat altijd voetballende Koné, een groot talent bleek te zijn. Arouna moest en zou, net als zijn broer Bakari, professioneel voetballer worden. Niet alleen voor zichzelf, ook om veel geld te verdienen om het gezin in de toekomst te kunnen onderhouden. Nu dit doel inmiddels is gelukt en het gezin Koné miljoenen op de bankrekening heeft staan, focust Koné zich op het restant van de Ivoriaanse bevolking. Hij heeft verschillende zogeheten 'charity's' opgericht, zodat ook andere Afrikaanse kinderen perspectief en waardering kunnen genieten.

Terug naar het voetballende aspect. Zoals gezegd, ook in Eindhoven liet Koné de Eindhovense harten harder kloppen. Niet alleen door de doelpunten, ook de komische dansjes en het, niet te vergeten, geverfde witte haar. Het geverfde witte haar.. Wat is hier nou speciaal aan, zal menig mens zich afvragen. Om dit toe te lichten, moet ik even overschakelen naar mijn moeder. Om te beginnen, mijn moeder heeft niets met voetbal en vindt het verschrikkelijk als ik weer eens lui voor de televisie hang om een voetbalwedstrijd te aanschouwen. Ondanks het feit dat mijn moeder dus geen voetballiefhebber is, keek ze een mee met mij naar PSV. Eén speler viel in haar ogen op: Arouna Koné. En dat alles door het dansen en het witte haar.

Mijn moeder houdt van échte persoonlijkheden binnen voetbal. Spelers die zich niet aanstellen, maar gewoon de mouwen opstropen en er alles aan doen om drie punten binnen te slepen. Koné was zo’n speler met een grote persoonlijkheid en een uitstekende mentaliteit. Toegegeven, ook Koné gooide er eens af en toe een schwalbe uit. Maar dat vergaf mijn moeder hem met alle liefde. ‘’Zolang zijn haar maar geverfd blijft en hij blijft dansen, vind ik alles goed’’, citeer ik uit mijn moeders mond voor ‘haar’ lieveling. Met de dansjes kwam het in ieder geval goed. Ze werden zelfs op de tribune overgenomen en de passie waarmee hij iedereen wist te imponeren, was grandioos om te zien: medespelers, tegenstanders en zelfs supporters, ze sympathiseerden allen de goedlachse Koné. Toen zelfs mijn moeder in de woonkamer mee begon te dansen, schoot ik in de lach. Het was lang niet zo perfectionistisch als Koné op het veld deed, maar het kwam in de buurt. Het stond en staat nu nog steeds symbool voor de wisselwerking die Koné van het veld naar de tribunes wist over te dragen.

Helaas ging het in Koné's laatste seizoen bij PSV het bijna opnieuw mis op medisch gebied. Nadat Koné terugkeert van zijn vakantie is hij ziek en vertoont symptomen die niet overeenkomen met ‘gewoon’ een griep of koorts. Het blijkt malaria te zijn, een infectieziekte waar je niet zomaar vanaf komt. Einde carrière op topniveau? Het antwoord op deze vraag is gelukkig nee, aangezien Koné in 2008 zijn carrière gaat voortzetten bij de Spaanse subtopper Sevilla. Zou dit dan dé tussenstap zijn richting de absolute top? Het antwoord is helaas nee. In vijf jaar Spaanse dienst, met tussendoor een halfjaar verhuur aan het Duitse Hannover 96, speelde Koné slechts 45 van de in totaal 150 competitieduels en wist maar drie (!) keer het net te vinden. Na twee uitstekende jaren bij respectievelijk Levante en Wigan Athletic is Koné bij Everton terug bij af: bankzitten. Koné kent samengevat een zeer bewogen, wisselvallige carrière, met veel hoogtepunten maar misschien nog meer dieptepunten. En toch blijft het vreemd. De inmiddels al 30-jarige Koné is geen schim meer van zowel de voetballer als de persoonlijkheid van wat hij was in Nederland. Ach, gelukkig heeft hij zijn witte haar nog en wie weet later ook weer 'zijn' danspasjes, na een grandioos doelpunt. Daar zullen ik en menig voetballiefhebber hem immers altijd aan blijven herinneren.

PSV

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Prachtig!!

Dit is iets waar ik van houd, een ode aan oud-voetballers. Zelf ook al regelmatig gedaan, maar wat ben ik blij dat jij het nou ook doet. Koné was geen bijzondere voetballer, je kon jezelf soms mateloos aan hem ergeren omdat hij weer kansen liet liggen van heb ik jouw daar. Ik zou nooit zijn debuut tegen FC Utrecht vergeten. Hij mist een strafschop maar scoort toch door een fout van doelman Grandel. Het was eigenlijk gewoon tekenend van zijn periode bij ons.

Ik weet nog goed dat hij een keer bij mijn amateurclub kwam toen ik tien was. Er was een wedstrijd bezig en dat was mijn team toevallig tegen een ander team (woenselse Boys vs. Unitas) Hij kwam heel even kijken en ik stond op doel. Dat was toevallig ook mijn beste wedstrijd ooit. Hield er onmogelijke ballen uit en aangezien we beide titelconcurrenten waren en wonnen toen met 2-0. Na afloop kwam hij heel even naar mij toe en zei 'you played a good game'. Dat was toch wat. Hij was een vriend van een vader van een teamgenoot van mij.

Wilde ik toch even vertellen, dit stuk verdiend maar een beoordeling.

30 december 2013 om 17:47

Bedankt voor de reactie, de beoordeling en natuurlijk het leuke verhaaltje! Lijkt me prachtig om een compliment te krijgen van een profvoetballer als 10-jarige.

Hallo,

Dit is mijn tweede stuk in een zeer korte tijd. Door de, in het algemeen, vele leuke reacties bij het vorige stuk was de verleiding té groot om er snel geen ander stuk achteraan te gooien. Hopelijk valt ook dit stuk weer in de smaak bij jullie.

Veel leesplezier!

Prachtig stuk! Leest lekker weg en koné was voor mij een van mijn favoriete voetballers van PSV in die tijd.

Forgive me when i'm wrong.. Maar tijdens de halve finale champions league hadden we Kezman en Robben al lang verkocht... Zij vertrokken namelijk in de zomer van 2004.

30 december 2013 om 19:34

Je hebt gelijk, grove fout.. mag me niet gebeuren.. Sorry! Hopelijk stoorde dit je niet dermate veel dat je het niet meer leuk vond om verder te lezen.

30 december 2013 om 21:01

Ik heb de CE wel verder gelezen en zag er prima uit. Onze spitsen in die tijd die je noemt waren Robert & Vennegoor! Ik geef je 4 sterren!

30 december 2013 om 21:19

Klopt! Robert is natuurlijk nooit een succes geweest (behalve de penalty tegen Lyon), Vennegoor was wel goed. Kon het echter natuurlijk niet in z'n eentje.

Prachtige CE!

Heb altijd genoten van de tijd met Kone, Farfan, Alex, de toen nog jonge Affelay en uiteraard Gomes. Toen was het een genot om naar Psv te kijken met echt veel kwaliteit op het veld.

30 december 2013 om 19:56

Dankjewel! Inderdaad, erg zonde dat zulke teams waarschijnlijk meer nergens op de Nederlandse velden zullen staan..

Ah, Arouna Koné. By far de beste voetballer die ik tot nu toe heb mogen meemaken in Kerkrade! Heerlijk om weer iets over hem te lezen.

Uhm grote fout in de eerst alinea ... Kone kwam in 2005/2006, toen waren Robben en Kezman al een jaar weg! Lijkt wel alsof je een jaar overslaat. Domme fout maar kan gebeuren. Wel een schitterend stuk verder.

31 december 2013 om 01:40

Klopt, staat hierboven ergens ook al.. Domme fout, die waren inderdaad al een jaar verder. Gebeurt niet meer! Dank voot 't compliment.

Mooi stuk, goede opbouw alles. 5 sterren.
Maar Arouna Kone is geblesseerd toch daarom zit hij op de bank?
Hij komt wel aan ze minuten daar bij everton en kan een prima koppel vormen met Lukaku.
Ga zo door!

Ik ben zelf psv-supporter en ik heb nog steeds mooie herinneringen aan de periode waarin koné bij psv speelde. Echte bikkelaars missen we helaas bij PSV nu en het is te hopen dat er binnenkort weer eentje opstaat die het vuur in het team kan ontbranden, want de potentie is er zeker.
Jou beleving in dit stuk is erg mooi, super gedaan!

Ik ben het met je eens dat kone een goede voetballer was. Hij speelde in een team vol met kampioenen, misschien komt het daardoor dat ik je lichtelijk vindt overdrijven wat betreft zijn kwaliteit. Voor mij was hij namelijk meer een Konee dan een Koja.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren