Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Heracles Almelo legt onbedoeld bom onder kunstgras in Eredivisie

Laatste update:

De degradatie van Heracles Almelo zou grote gevolgen kunnen hebben voor de toekomst van kunstgrasvelden in de Eredivisie. De Almeloërs dwarsboomden de afgelopen jaren een algeheel verbod op plastic ondergronden op het hoogste voetbalniveau, maar verliezen door de degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie hun mogelijk cruciale stem in de Eredivisie CV.

De weerstand tegen kunstgras is de laatste jaren verder en verder toegenomen. "Dit is schandalig", zei Dusan Tadic in 2021 over het kunstgras op Het Kasteel van Sparta Rotterdam. "Alle Nederlandse teams doen het goed in Europa, maar je moet wel op normaal gras spelen. Alle kunstgrasvelden moeten eruit." De uitspraken van de aanvoerder van Ajax zijn een half jaar oud, maar al vanaf de introductie eindigen de artificiële velden in de Eredivisie steevast diep onderaan in het veldenklassement dat wordt samengesteld door de captains van de clubs zelf. In 2017 riepen twaalf van de achttien aanvoerders ook publiekelijk op om te stoppen met kunstgras en een jaar later werd in de Eredivisie CV serieus gesproken over een algeheel verbod.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

Onder meer Ajax, PSV en Feyenoord wilden bij die 'veranderagenda' in 2018 een behoorlijk financieel gebaar maken om een eind te kunnen maken aan kunstgras. De topclubs deden een concreet voorstel om een percentage van de Europese inkomsten af te staan, om zo de teruggang naar natuurgras financieel te compenseren. Clubs als ADO Den Haag en PEC Zwolle waren destijds bereid mee te denken en over te stappen, maar Heracles zette zijn hakken diep in het zand, zo wist het Algemeen Dagblad destijds te melden. De Almeloërs dreigden met een gang naar het CAS als het verbod doorgezet zouden worden en dwongen op die manier een compromis af: vijf procent van de Europese inkomsten wordt sinds 2021 verdeeld over de natuurgrasclubs die géén Europees voetbal speelden in dat seizoen.

Heracles trok zich ondertussen niets aan van de roep vanuit de voetballerij om het kunstgras een halt toe te roepen. De club besloot in 2020 zonder blikken of blozen tot een nieuw kunstgrasveld. "In onze emotionele wereld nemen wij al jaren rationele beslissingen", aldus algemeen directeur Rob Toussaint van Heracles destijds. Heracles was in 2003 trendsetter door als eerste club in Nederland op kunstgras te gaan spelen, dat door hoofdsponsor Ten Cate Grass wordt geleverd. Twee jaar na het aanleggen van het nepgras promoveerden de Tukkers naar de Eredivisie, waar ze zich sindsdien (tot aan nu) elk seizoen wisten te handhaven.

Waarom Heracles zo graag door wil op kunstgras? Met het aanleggen van een kunstgrasveld behaalt een profvoetbalclub een belangrijk financieel voordeel op de concurrentie van naar schatting enkele tonnen euro's per jaar. Het nepgras vergt veel minder onderhoud en maakt bovendien trainen in het eigen stadion mogelijk, waardoor flink kan worden bespaard op de trainingsaccommodatie. "Deze keuze biedt ons diverse sportieve, financiële en organisatorische voordelen waarmee we ook in deze lastige tijd voor team en staf optimale trainings- en wedstrijdfaciliteiten kunnen bewerkstelligen", zei Toussaint dan ook in 2020.

Heracles Almelo verdween zaterdag na zeventien jaar uit de Eredivisie en opent daarmee mogelijk onbedoeld de weg naar een algeheel verbod op zijn geliefde ondergrond. Of een algeheel verbod nu wél tot stand kan worden gebracht, zal moeten blijken. De natuurgrasclubs in de Eredivisie zullen daarover ongetwijfeld opnieuw een hartig woordje willen spreken met de kunstgrasconcurrenten.

Een algeheel verbod op kunstgras in de Eredivisie?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties
21 mei 2022 om 22:22

Het is te hopen dat andere clubs wel open staan voor echt gras, want Volendam en Emmen spelen ook op een plastic veld. En met een beetje pech krijgen we ook Excelsior erbij.

Kunstgras hoort niet in de Eredivisie thuis. Zeker we het nu zo goed doen in Europa. En sowieso vind ik het persoonlijk neigen naar competitievervalsing. Niet alleen financieel, maar ook sportief.

21 mei 2022 om 22:35

Bij die clubs heb ik het gevoel dat ze wel zullen overstappen naar een echt grasveld wanneer de compensatie ervoor redelijk is. Bij heracles had je het probleem dat de hoofdsponsor de verzorger was van het kunstgrasveld en hierdoor de club niet wilde overstappen. Dus heb nu wel goede hoop dat het verbod erdoorheen komt.

21 mei 2022 om 22:40

Hoezo heb je bij die clubs wel het gevoel dat zij het willen? Als ze het hadden gewild hadden ze het toch al gedaan? Heeft ook met centen te maken en gezien een Volendam ook kijkt naar een nieuw stadion betwijfel ik dat. Excelsior speelt ook al Jaren op kunstgras alleen Emmen zie ik het nog wel doen.

21 mei 2022 om 22:47

Als je mijn stuk nog een keer leest dan vindt je het antwoord op je vraag (De juiste financiële compensatie)

21 mei 2022 om 22:52

Wat is de juiste financiële compensatie? Je hebt gezien dat met Corona clubs het zwaar hebben gehad en wat beter moeten gaan opletten zeker met oog op de lange termijn. In de herfst/winter moet ik het nog maar eens zien en dan ook nog eens die apenpokken nu. Als je geld hebt uitgegeven en je hebt onderhoud en allerlei kosten erbij kan het snel gaan. We vergelijken onszelf met het buitenland maar die ploegen krijgen veel meer geld om te investeren uit tv gelden. Dus ja, wat is de juiste compensatie? Ik heb het liefst ook gras maar nog liever heb ik dat clubs financieel gezond zijn.

21 mei 2022 om 22:58

Volendam had geloof ik in een eerder stadium aangegeven dat ze bij promotie naar gras wilde terugkeren.

De meeste clubs met kunstgras zijn niet tegen een terugkeer naar gras. Het zijn financiële en praktische bezwaren. Waarschijnlijk gaat met compensatie en een overgangstermijn de meeste clubs overstag.

En dat betekent dat het straks vast ligt en dat Heracles bij promotie zich moet aanpassen. En dat is voor het Nederlands voetbal een zege.

21 mei 2022 om 23:13

@fcvoetbal23 volgens mij hebben alle 3 die clubs uitgesproken over te willen stappen naar normaal gras in een nieuw stadion. Dus de wil is daar wel gewoon aanwezig.

21 mei 2022 om 23:16

Er is een artikel op 17 april 2022 waarin staat dat Emmen weigert het kunstgras eruit te halen. Dus waarop baseer jij dat? Volendam heeft aangegeven er naar “te streven” maar wat houdt dat in? Gaan ze het wel doen of niet dus er is geen een club geweest die echt duidelijk heeft aangegeven het te gaan doen.

21 mei 2022 om 23:24

Fcvoetbal23 je doet je naam geen eer aan. Ervan uitgaand dat 23 staat voor Haarlem, en dus een traditieclub pur sang, zou je natuurlijk tegen kunstgras moeten zijn. Voor elke betaald voetbalclub zou dit eis nummer 1 moeten zijn. Hier in de Griekse tweede divisie voetballen ze zelfs op echt gras.

22 mei 2022 om 00:05

Fcvoetbal23, Emmen is 'bezig' met een ander stadion en de bedoeling is dat daar echt gras in komt.

22 mei 2022 om 00:12

@gilau Wie zegt dat ik pro kunstgras ben? Ik ben vooral benieuwd waar het optimisme me van velen vandaan komt, waarop is dat gebaseerd? Hoop heel erg dat er weer gras zal komen maar om clubs eruit te hopen om er vervolgens meer voor terug te krijgen. Blij zijn daarmee zonder te weten dat Emmen al geweigerd heeft hun kunstgras te verwijderen vindt ik naïef. Maar goed, zal wel aan mij liggen.

22 mei 2022 om 00:13

@droppie Volendam is ook “bezig” met een ander stadion en hoe lang duurt het voordat zo’n stadion klaar is? Gaat nog wel even duren. Wat ik probeer aan te geven is dat mensen helemaal na Corona ook even rekening moeten houden met het financiële plaatje van clubs.

22 mei 2022 om 00:25

FCVoetbal23 wat jij niet snapt is dat dat financiële plaatje vergoed gaat worden door een fonds. Ze hoeven dus extra kosten te maken voor natuurgras.

22 mei 2022 om 00:53

Ik neem aan dat je weet dat in Amsterdam ook kunstgras ligt? En dan heb ik het niet over de toekomst, maar de Arena. Ze noemen het dan geen kunstgras, maar hybride.

22 mei 2022 om 01:12

@Redondo ik denk dat iedereen blij is als de kunstgrasvelden naar hybride gaan. Ook een beetje overdreven om 10% kunstgras te vergelijken met 100% kunstgras..

22 mei 2022 om 01:15

Toevallig heeft iemand mij die daar werkt veel erover verteld.
Jarenlang wilde echt gras niet echt goed hechten, groeien in de JC Arena. Toen is er voor 10 procent aan kunstgras op sommige plekken toegevoegd. 90 procent was echt gras. Dit leverde betere resultaten.

Dit gebeurde voor het laatst zo'n 5-6 jaar geleden. Sindsdien levert Hendriks Graszoden 100 procent echt gras. Vanaf 2021 heeft KPN er een slimme grasmat van gemaakt door overal sensoren te plaatsen. Die meten en geven exact aan wanneer het gras water, voeding, licht nodig heeft. Hiermee is het probleem definitief opgelost.

22 mei 2022 om 01:46

Wat jij niet snapt is dat het financiële plaatje voor de korte termijn is en voor de lange termijn de kosten heel veel in onderhoud gaan zitten? Heb je gezien wat het kost en hoeveel ze erop achteruit zullen gaan? Verdiep je daar even in. Klein bedragje om alles nu te vergoeden is niks zeggend als je er op de lange termijn niks aan hebt. Of ben je nu al vergeten hoe zwaar clubs het hebben gehad tijdens en nu na Corona als het al wel voorbij is. Beetje kortzichtig.

22 mei 2022 om 06:10

Emmen is ook bezig met nieuw stadion. Daar komt dan gewoon gras in. Tot die tijd is het kunstgras

22 mei 2022 om 07:14

@4fRedondo/ Klopt, de Arena heeft een hybride grasmat met enkele kunstvezels die de kwaliteit van het echte gras bevorderen. Dat is overigens heel normaal en dat zie je door heel Europa, ook bij de topploegen. Onder andere Real Madrid, Juventus, Man. United, Atletico Madrid, AC Milan en Arsenal hebben ook zo'n hybride mat van Nederlandse makelij liggen - en hoogstwaarschijnlijk nog wel meer top teams. Dat is ook echt niet vergelijkbaar met een kunstgrasmat want het verschil tussen natuurgras en hybride gras is niet zichtbaar of merkbaar.

22 mei 2022 om 08:08

Clubs gaan het met de apenpokken ook weer zwaar krijgen. Vanaf vandaag (!) is Tedros (hoofd van het WHO en ONGEKOZEN) de baas van de wereld. Oftewel een dictator. Als hij bijvoorbeeld zegt dat alle Europese competities stilgelegd moeten worden om de verspreiding van een biowapen, uhh “virus” tegen te gaan dan MOET dit. Onze zogenaamd gekozen vertegenwoordigers leggen zonder toestemming van het volk alle macht bij de EU en de WHO. En als je dit niet gelooft, dat van Tedros, dan Google maar eens. Het is allemaal weer heel toevallig. Oa die simulatie van wat een uitbraak van de apenpokken zou betekenen, net zoals ze dat toevallig net met C19 deden. Anyway, dit moest ik ff kwijt want de media zaait weer angst en dezelfde poppetjes doen op tv weer interessant. Een tegengeluid is altijd belangrijk en ik heb geen asociale media. On: Ik heb inhoudelijk elders een reactie geplaatst over het artikel.

22 mei 2022 om 09:05

Dat klopt in iedergeval voor Cambuur. Na volgend seizoen spelen we in een nieuw stadion zonder kunstgras. Voor ons dus nog 1 jaar met kunstgras

22 mei 2022 om 10:45Moderators van VZ: ik mag toch aannemen dat dit artikel verwijderd gaat worden....
@drl80: wat een bullshit....ga lekker terug in je waanwereld wappie.

22 mei 2022 om 11:20

@sander91,

Dat wist ik. Het veld van Barca groeit zelfs in Nederland voordat het naar Camp Nou wordt overgebracht.

Het gaat mij niet om kunstgras. Wel om de kruistocht tegen kunstgras. Als hybride gras niet was uitgevonden, had er nu in de Arena 100% kunstgras gelegen tot de slimme grasmat was uitgevonden waar Marc433 over schrijft.

@marc433,

Begin was het dacht ik 30% en dat is in de loop der tijd teruggebracht naar 10%.
Je laatste alinea wist ik niet. Kijk dat is nou eer leerzaam.

22 mei 2022 om 12:10

@fcvoetbal23 om 0.13 uur, google even op 'volendam echt gras' en klik de tweede link aan, die naar de site van Volendam leidt. Daar kan je lezen wat ze van plan zijn en op welke termijn. Daar wachten ze niet mee tot het nieuwe stadion er staat als ik alles goed begrijp. En dat besluit is Midden in de coronacrisis genomen en zonder enige zekerheid dat ze uberhaupt zouden promoveren naar de ED. Dus financieel zullen ze het risico vast aan kunnen, anders neem je dat besluit niet op dat moment, met al die onzekerheden.

Dus om even je paniek te temperen moet je dat artikel even rustig lezen.

22 mei 2022 om 22:45

Het percentage kustgras was tussen het echte gras zit is zeer laag. Je kunt dan ook nooit spreken over kunstgras.

Ik heb veder niks tegen Heracles maar om deze reden ben ik blij dat ze gedegradeerd zijn. Als we sirrieus genomen willen worden met de eredivisie is al die kunstgras velden eruit gooien een goed begin.

21 mei 2022 om 22:16

Hoe zit het met Volendam, Emmen en misschien wel Excelsior? Echt wat een onzin lees ik hier haha. Komen drie ploegen terug met kunstgras.

21 mei 2022 om 22:21

Je kan ook een regel instellen als je wil promoveren, dan met natuur gras. Deze clubs die jij opnoemt, vliegen er toch wel een keer eruit.

21 mei 2022 om 22:28

Sorry maar het is toch niet verboden kunstgras? Waarom moet je dan zo’n regel instellen als niet elke club het wil? Beetje apart weer inderdaad 😂

21 mei 2022 om 22:32

Fcvoetbal23. Je praat zelf ook beetje onzin de andere kant op. Volendam stapt over naar gras is volgens mij de bedoeling, en voor hetzelfde promoveert Ado. Dan heb je dus 1 kunstgras club weg en 1 terug. Met een beetje geluk wil Emmen vervolgens wel mee denken met een kunstgras verbod , tegen een vergoeding om er gewoon gras in te leggen, en de kans om dat kunstgras verbod in de eredivisie voor elkaar te krijgen is weer een stap dichterbij.

21 mei 2022 om 22:42

Je kan toch als licentie eis stellen dat je 1 of 2 jaar na promotie een grasveld moet hebben liggen. Zeker als de topclubs een deel van het geld van Europees voetbal willen inleggen in een fonds? Betaal je evenveel voor een normale grasmat als een plastic veld, dus een win win en ook goed voor het aanzien van de Eredivisie. Alle Eredivisie clubs stonder hier achter behalve heracles. De stemmen moesten unaniem zijn, dus nu heracles eruit is snel opnieuw stemmen.

21 mei 2022 om 22:43

“Dat is het streven van Volendam”. Dus zolang ze het niet hebben uitgesproken is het allerminst zeker hahaha. Daarnaast kijken ze ook naar een nieuw stadion dus waarom dan nu extra kosten gaan maken met betrekking tot gras? Emmen heb je nog, en misschien Excelsior. Zijn misschien drie ploegen waarvan het allerminst zeker is en hier wordt gedaan alsof het nu appeltje eitje is en helemaal na Corona tijd ook nog eens, niet wetende wat de toekomst kan gaan brengen. Volgens mij ben jij degene die onzin praat….

21 mei 2022 om 22:45

Als Heracles er niet achter stond, stonden niet alle clubs erachter toch? En in plaats van 1 club heb je er nu 2 clubs voor terug en misschien 3. Ik begrijp die licentie niet want dan moet je het helemaal verbieden of niet dus ook in de kkk.

21 mei 2022 om 23:01

Je kunt best een eis instellen voor het hoogste niveau dat gebeurt in meerdere landen. Niet alleen over kunstgras maar ook over capaciteit van een stadion etc

21 mei 2022 om 23:18

Heracles heeft in het verleden als enige steeds gebruik gemaakt van haar VETO-recht. Niet raar want hun hoofdsponsor levert dat mooie plastic. Het is dus verder ook niet persoonlijk maar ik snap zeker wel dat er mensen blij zijn dat Heracles weg is en die dialoog waarschijnlijk direct geopend kan worden.

21 mei 2022 om 23:18

Als je het altijd hebt toegelaten en de clubs dat destijds hebben geaccepteerd dan kan je dat niet van de een op andere dag eisen zonder naar de financiële status van clubs te kijken. Op de korte termijn zal zo’n compensatie leuk zijn maar op de lange kan het vervelende gevolgen hebben qua kosten. Heb liever dat clubs gezond zijn.

21 mei 2022 om 23:18

FCvoetbal23 de enige reden dat heracles er niet achter stond is omdat hun hoofdsponsor leverancier van kunstgrasvelden is en heracles DE kunstgrasclub van Nederland is (waren de eerste). Stel je krijgt nu als emmen het aanbod of kunstgras en je betaalt het zelf of natuurgras en de extra kosten worden vergoed. Welke zelfrespecterende voetbalclub zou daar nee tegen zeggen? Een grasveld voor dezelfde prijs? Precies alleen een club waar andere belangen spelen zoals heracles met hun hoofdsponsor.

22 mei 2022 om 00:15

@zytto Emmen heeft zich al uitgesproken over hun kunstgras. Verdiept niemand zich in dat soort zaken voordat ze hier blij komen doen? Zoek alsjeblieft op wat Emmen in April heeft gezegd met betrekking tot hun kunstgras. Emmen en Volendam zijn beide bezig met een nieuw stadion waar waarschijnlijk gras in komt maar hoe lang gaat dat duren? Voor nu heeft Emmen gezegd te weigeren hun kunstgras eruit te halen.

22 mei 2022 om 00:22

Dan zijn ze toch gewoon bereid om over te stappen naar natuurgras op termijn? Als ze met het fonds dan de kosten vergoed krijgen dan halen ze dat kunstgras er echt wel uit als ze het vergoed krijgen. De wil is er dus al.

22 mei 2022 om 00:24

Dat ze willen wachten is logisch, maar ze zijn er dus wel bereid toe. Iets wat heracles NOOIT gaat zijn zolang die hoofdsponsor daar zit.

22 mei 2022 om 00:54

Voetballen op kunstgras is anders dan voetballen op echt gras. Als Ajax of PSV langs komt sproeien VVV en Heracles de velden amper, zodat de bal veel stroever rolt. Het is gewoon oneerlijk naar de clubs die wel geld uitgeven aan echt gras. Heracles kan nu bijvoorbeeld 2 extra spelers halen die een eventuele concurrent niet kan halen.

Kijk maar eens de wedstrijden van topploegen terug op kunstgras. De wedstrijd is zelden leuk om te kijken. Als kunstgras mag dan mag je ook een zaalvoetbal veld aanleggen neem ik aan? Dan verandert ook het hele spelletje en is ook goedkoop. Of mag dat dan weer niet?

22 mei 2022 om 01:41

Je hebt zeker gelijk met de de wedstrijden anders zijn. Vindt het hebben van kunstgras ook een voordeel voor de thuisploeg. Alleen zou ik zelf even beter kijken naar wat er in het Heracles stadion gebeurd voor de warming-up en na de warming-up. Ongeacht tegen wie ze spelen, het veld wordt altijd gesproeid ook tegen Ajax en andere toppers. Alleen als het warm is heeft het geen zin aangezien het super snel opdroogt. En met een half uurtje warming up kan je gewoon niet voldoende wennen aan zo’n veld.

22 mei 2022 om 01:43

Hoe weet je dat ze het nooit gaan doen? Hoe lang duurt het voordat die andere ploegen naar gras gaan? Kan gewoon nog vier/vijf jaar duren. Misschien denkt een club als Heracles er over 2/3 jaar ook wel anders over. Ik hoop het.

22 mei 2022 om 03:17

Ja en ik heb liever natuurgras, die plastic zooi kan op een amateur veld. Maar niet voor een bvo, het gros heeft het helemaal gehad met die onprofessionele plastic zooi. En bovendien heeft de topdrie een speciaal potje willen veilig stellen, wat ook in het artikel staat. Dan maar een speler minder om het te kunnen bekostigen.

22 mei 2022 om 06:17

Juist en daar gaat het om. Heracles heeft altijd geweigerd. Emmen en Volendam zijn bezig met nieuw stadion en willen daarin gewoon gras. Emmen doet het nu nog niet vanwege financieel plaatje.

22 mei 2022 om 10:39

Als naam fcVoetbal hebben en dan zo openlijk clubs met kunstgras verdedigen. Voetbal speel je op gewoon gras, zeker op dit niveau. Voor kunstgras ga je maar hockey kijken. Blij dat Heracles eruit is met hun kut plastic. Ik verwacht dat het verbod er nu eindelijk gaat komen.

22 mei 2022 om 13:19

Is geen hoofdsponsor, dat is Asito.

22 mei 2022 om 11:14

Vind het wel grappig dat iedereen hier zo klaagt over het grasveld, terwijl ze zelf achter de computer zitten. Laat de clubs zelf beslissen of ze een echt grasveld willen of een neppe.

22 mei 2022 om 14:58

Daaag Heracles👋! Echt totaal geen moeite mee dat deze omhoog gevallen 2e divisionist er nu uit gaat. Degelijke club altijd hoor , maar dat zijn Achilles '29 en Kampong Utrecht ook.. Heracles had altijd een exotische spits die enkel in Almelo kon scoren, valt dat weg is het nog maar een veredeld B elftal van Fc Twente. Als we toch uit die regionen willen vissen doe mij dan maar de Graafschap in de ED.

Daarbij houden ze kunstgras niet alleen in stand, ze promoten en stimuleren zelfs de uitbreiding ervan. Eredivisie = 2 doelpalen, een stevig net, 11 spelers, een bal en een GRASveld met voetballijnen. Zo moeilijk is dat niet. Er is al lang een breed bewezen dat die meeste velden voor flinke knieblessures zorgen. Wil je meedoen op niveau? Gedraag je er dan ook naar. Een chirurg komt toch ook niet naar een open hart operatie met IKEA bestek, omdat dit toevallig begroting technisch weer scheelt?

Dat zou erg mooi zijn. Het hoogste niveau hoort geen nepgras te hebben.

Laten we het hopen, weg met plastic

Dacht even dat de fans achter het doel nog een paar nitraten overhadden en het hele veld eruit hadden geblazen.

Word de hoogste tijd dat die plastic velden verdwijnen uit de eredivisie, nu Heracles is gedegradeerd mooi een nieuwe stemming aanvragen.

Wat een geweldig nieuws zeg! Wegwezen met Heracles en het kunstgras!

Prima. Ik vind dat kunstgras niet thuishoort bij topvoetbal. Dat zij er niet over mee wilden denken destijds om het te veranderen terwijl anderen dat wel wilden is hun goed recht. Als zij dan degraderen en er een regel komt dat iedereen in de Eredivisie echt gras moet hebben zou een win situatie zijn.

Hoezo moet hier überhaupt nog over gestemd worden. Zowel trainers als spelers keuren het al jaren compleet af. Geen echt gras? Dan geen Eredivisie. Succes ermee in andere competities!

Feest voor elke voetbal liefhebber dus, desnoods proberen de clubs wat te regelen met extra steun via de tv gelden als het financieel nog niet haalbaar is op dit moment. Nu moeten we de kans pakken en er definitief van af stappen.

Moest n keer gebeuren helaas.jezelf oprapen en opnieuw beginnen.kunstgras er eindelijk uit hoop ik.kijken hoe het volgend seisoen gaat.

Ik denk dat weinig mensen wat tegen Heracles en hun supporters heeft, maar als we door hun degradatie eindelijk van kunstgras af kunnen komen, dan zou dat wel een heel mooi positief iets zijn

Laten we het morgen direct in stemming brengen. Hopelijk promoveert ADO en niet Excelsior, want anders hebben we er in de ED weer zo'n plastic veld bij.

Mooi, gelijk nogmaals stemmen en de stem van Heracles nietig verklaren. Zijn we als competitie eindelijk van dat gedonder af.

Wat goed nieuws zeg, weg met dat plastic.

Dit noemen wij een prettige bijkomstigheid.

heerlijk nieuws, weg met het kunstgras.

Eigenlijk is het van de zotte dat de top 3 zelfs een deel van hun Europese inkomsten wilden afstaan zodat de clubs met kunstgras wilde afstappen. Dan neem je maar 2-4 buitenlandse spelers minder ik je selectie

Volgens mij was er naast Heracles nog een club hiertegen, weet alleen even niet meer welke.

21 mei 2022 om 22:28

Emmen

21 mei 2022 om 22:34

Nee Emmen had al aangegeven op gras over te willen, maar hebben dit nog even uitgesteld ivm een nieuw stadion wat er moet komen. Daar willen ze dan uiteraard echt gras in leggen.

Negatieve reclame voor de club lijkt mij.
Ondanks alles,probeerden de spelers de wedstrijd netjes uit te spelen.
Jammer dit.

JC zei het al: Elk nadeel heb zijn voordeel.

Fijn en logisch. Verwachtte al dat de Eredivisie zijn kans zou grijpen als Heracles afdaalt. Alleen lees ik dat Emmen evenmin afstand wil doen van zijn plastic.

22 mei 2022 om 00:08

gomes1psv, Emmen wil een ander stadion met echt gras er in.

22 mei 2022 om 00:41

Echt waar? Is dat al toegezegd dan? En zo ja, wat zijn de plannen daarvoor, qua grootte en oplevering enzo?

22 mei 2022 om 19:19

Volgens de directeur voldoet de oude stadion niet meer en moet er een andere komen met meer zitplaatsen en sponsorruimtes. Emmen heeft nu maar maar 8300 zitplaatsen en 3 skyboxen en dat is volgens de directeur veel te weinig om door te groeien Er stond een heel artikel eerder deze maand op de site van RTV Drenthe.

Lekker innovatie tegengaan. Je moet juist doorontwikkelen en het beter maken dan gras.

21 mei 2022 om 23:00

"het gras is altijd plastischer bij de buren?"
Om op te trainen is kunstgras een prima noodoplossing, verder moet je gewoon tijdens wedstrijden overal op echt gras ballen! En anders lekker op hockey gaan!

22 mei 2022 om 11:33

Kunstgras is er al vrij lang he. Kijk om je heen zou ik zeggen. Is het echt zo innovatief? Waarom speelt men in Engeland, Frankrijk, Spanje en Duitsland dan niet op kunstgras? Als het echt zo innovatief zou zijn of een verbetering dan was het toch lang en breed terug te zien op de velden.

Dat hele kunstgrasgebeuren is gewoon echt iets typisch voor Nederlanders. Mag namelijk niks kosten. Dat is gewoon het hele punt, dat het dan ten koste gaat van het spel is van secundair belang.

22 mei 2022 om 17:06

Och het huidige kunstgras is al veel beter dan in het begin. En in de landen die je noemt heb je al hybride velden.
Dus gewoon door ontwikkelen. Gaat ook wel gebeuren

Heerlijk zeg dat ze bv gedegradeerde zijn. Heb niks tegen de club of fans maar hoe Heracles zich opstelden destijds maakt dit extra lekker. Wegwezen met dat plastic gras. Vereiste stellen dat promotie alleen mogelijk is als er echt gras ligt.

Geen stemrecht meer in de eredivisie, wat een zege. Keren ze ooit terug dan zijn ze gedwongen op echt gras te gaan spelen.

Ondanks dat ik zelf werkzaam ben in de kunstgrasbranche, ben ik helemaal voor een verbod in het betaalde voetbal.

Voor amateurclubs is kunstgras vaak een hartstikke praktische uitkomst. Maar in het betaalde voetbal, waar meer geld is voor het goed onderhouden van echt gras en de details nog vaker de doorslag geven, hoort het gewoon echt niet thuis. Het zorgt voor competitievervalsing. Clubs met kunstgras die uit amper presteren, doen het thuis soms juist opvallend goed. En bij hun tegenstanders zie je vaak dat blessuregevoelige spelers weigeren om op hun kunstgras te spelen. Daar moeten we echt van af.

21 mei 2022 om 23:08

Oh zeker, voor veel amateurclubs is het een prima uitkomst. Hoewel ik zelf altijd veel liever op gras speel ben ik vooral tijdens de winter best blij met trainen en spelen op kunstgras.

Vroeger werden alle velden op de club ingezaaid na het seizoen. En als je dan na de zomervakantie begon was het trainingsveld al snel half zandbak en half grasveld. In de herfst werd het een modderpoel, waar ik nog wel charme in zag. Maar in de winter bevroor de ondergrond waardoor je soms het idee had dat je op tegels aan het spelen was.

Voor amateurclubs met veel teams en tekort aan velden is het echt noodzaak ook iets van kunstgras te hebben.


22 mei 2022 om 08:26

Vaak worden de complexen van de amateurs onderhouden door de gemeente. Kunstgras is goedkoper dus logisch dat de gemeente daarvoor kiest.

Z.s.m. regelen dat er echt gras in de eredivisie MOET liggen zodat een voetbaldwerg in de toekomst niet meer kan dwarsliggen. De KNVB is aan zet.

Één van de meest financieel gezonde clubs van Nederland die te gierig is om geld neer te tellen voor talent...voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten, dit krijg je ervan, stelletje gierige boeren DIK EN DIK Verdient OM TE Degraderen!!

Prima hoor. Laten we alsjeblieft heel snel dat kunstgras verbieden. Het is niet alleen een voordeel voor de thuisspelende ploeg, het ligt ten grondslag aan een hoop blessures. Van mij mag het voor altijd verdwijnen. Tenzij er een kunstgras wordt ontwikkeld dat bijna gelijk is aan echt gras.

Heerlijk nieuws. Overwinning voor het voetbal. Dit is waarom ik al jaren hoop dat Heracles eruit vliegt. Deze club is volledig in de ban van de kunstgraslobby.

Wat een slap gelul hier man, we hebben het over een BVO! Zelfs wij als 3de klasse A hebben een nette grasmat liggen, schandalig dat er op het hoogste nivo op plastic wordt gespeeld. Kan toch niet man. Een kunstgrasveld A klasse kost ongeveer 270.000 euro, gaat zon 8 jaar mee, waar hebben we het over!?

Nu direct maatregelen nemen. Met ingang van 2023/2024 moet een promovendus op natuurgras spelen. Voor de huidige 18 clubs in de eredivisie geldt een overgangstermijn van bijvoorbeeld 2 jaar. Dit i.v.m. bestaande nieuwbouw plannen van stadions. Eventueel kijken of er weer iets van een compensatie regeling opgezet kan worden.

Het zou mooi zijn wanneer alle clubs op echt gras gaan voetballen. Dat heeft niet altijd voordelen, maar is toch echt wel de charme van het voetbal. Ze mogen van mij dat ook echt wel als eis stellen om een volwaardige bvo te zijn.

Dus Heracles sluit een compromis en pakt (een deel van) de 5% van de Europese gelden en heeft vervolgens lak aan de rest en de afspraken. Want voor wat krijgen ze dat geld? En ze hebben al financieel voordeel met dat kunstgras dus dan worden ze dubbel gematst. Heb niks tegen Heracles maar om deze reden mooi dat ze een stapje naar beneden zetten. Weg met dat kunstgras.

22 mei 2022 om 22:41

Alleen clubs die op echt gras spelen krijgen een percentage volgens mij.

Vond dat gezeik om kunstgras altijd performatief. Boeit mij het als leek langs de kant waar ze op spelen. Genoeg gras-clubs in de Eredivisie die ik veel liever zag degraderen dan Heracles Almelo. Alhoewel, de situatie-Vloet was wel heel kwalijk van Heracles.

Die veranderagenda die Van Gaal begin jaren 2000 doorvoerde bij de KNVB is toch wel desastreus gebleken voor de Nederlandse voetballerij. Hij was een uitgesproken voorstander van kunstgras, iets wat de reden is dat we er in de Eredivisie nu nog steeds mee zitten. Ook was hij een voorstander van de huidige KNVB trainerscursus; sinds die is ingevoerd hebben we een aantal slechte generaties hoofdtrainers gehad.
Het zou dan wel erg lekker zijn als dat kunstgrasverbod er nog tijdens zijn bondscoachschap doorheen wordt gejaagd.

22 mei 2022 om 22:43

Ach ja v Gaal, wat zou ik er over zeggen. Hij won bij Ajax alles wat er winnen viel, maar maakte op dat moment ook de gehele jeugdafdeling kapot. Dus laten we voor dit soort zaken, maar niet te veel luisteren wat hij wil.

Dat zou een super goede ontwikkeling zijn. Klaar met die plastic rommel. Simpelweg nieuwe regel invoeren. ED betekent automatisch een verbod op kunstgras. Wil je niet, kun je niet promoveren.

Heracles is weliswaar weggevallen maar met Emmen en Volendam krijg je er in ieder geval 2 met een kunstgras voor terug.
Nu hopen dat Den Haag promoveert ipv Exelsior want dan heb je 3 kunstgrasvelden extra…

Bij Volendam is het streven deze zomer natuurgras te plaatsen maar wat dat waard is…
Emmen weigert vooralsnog en wacht op een nieuw stadion dat nog ver weg is
Excelsior is hetzelfde verhaal als Emmen.

Mocht er weer een stemming over een verbod komen zal het me niets verbazen als buurman Almelo stevig bij Emmen zal lobbyen om tegen te stemmen.
Zo eng zijn ze wel.

Een verbod op kunstgras en daarmee een Eredivisie met enkel natuurgras is daarom nog heel ver weg ben ik bang.

En hopen op promotie van Den Haag, dat verzacht de pijn nog enigszins.

Er moet gewoon een algemeen verbod komen op ku(ns)tgras want vertel me nu eens waar in Engeland, Frankrijk, Spanje, Duitsland, België etc ze op het hoogste niveau op dat nepgras spelen? Nergens behalve hier. Wil je promoveren en heb je geen echt gras, jammer dan dan is de eerstvolgende in de rij aan de beurt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren