Go Ahead profiteert niet van domme rode kaart Cambuur

Go Ahead Eagles en SC Cambuur hebben vrijdagavond de punten gedeeld. De twee ploegen kwamen op De Adelaarshorst niet tot scoren (0-0) en daar baalde vooral de thuisploeg van, aangezien Go Ahead de gehele tweede helft met een man meer speelde. Kort voor rust zette Martijn van der Laan op het middenveld een merkwaardige en stevige tackle in op Xander Houtkoop, wat werd bestraft met een directe rode kaart. In de tweede helft zocht Go Ahead met man en macht naar de openingstreffer, maar die viel nooit. Jeffrey Rijsdijk kwam nog het dichtst bij een goal, maar hij raakte kort voor tijd de paal: iets wat beide ploegen voor rust ook al eens hadden gedaan.

/

Vorig jaar werd Go Ahead - Cambuur ook al op de vrijdagavond gespeeld, maar toen nog in de Jupiler League. Cambuur werd op de laatste speeldag kampioen van het tweede niveau, mede dankzij een overwinning van Go Ahead op FC Volendam, en de club uit Deventer promoveerde uiteindelijk via de nacompetitie, ook ten koste van Volendam. De sfeer zat er vrijdagavond lekker in in Overijssel, waar Cambuur nog nooit een Eredivisie-wedstrijd wist te winnen, en het eerste gevaar van de wedstrijd kwam door een harde terugspeelbal van Lucas Bijker op Leonard Nienhuis van de thuisploeg. Nienhuis voorkwam op het nippertje een vroege tegentreffer en gaf een corner weg.

Aan de overkant kwam de eerste kans voor Cambuur op naam van Ramon Leeuwin, die niet veel later erg dicht bij de openingstreffer kwam. De kopbal van de verdediger werd op de doellijn weggehaald door Sjoerd Overgoor, die de bal via de paal uit zijn doel hield. Go Ahead kwam dus met de schrik vrij, maar kreeg zelf tien minuten voor rust ook een enorme kans waarbij het houtwerk een rol van betekenis speelde. Bij een scrimmage na een corner leek Doke Schmidt binnen te koppen, maar van dichtbij raakte hij de paal, waarna Nienhuis de rebound pakte. Ook Erik Falkenburg en Deniz Türüc zorgden nog voor gevaar, maar zij schoten over en op Nienhuis.

/

Go Ahead ging dus niet goed met de kansen om, maar dat deed Cambuur ook niet. Vijf minuten voor rust poortte Michiel Hemmen Bart Vriends, waarna hij alleen op Eloy Room afstoomde. De keeper verrichte in zijn vijftigste wedstrijd in de Eredivisie echter een goede daad, door de inzet van Hemmen onschadelijk te maken. Even hierna moest Cambuur met een man minder verder, na een domme overtreding van Van der Laan op Houtkoop, en zoals verwacht kon worden nam de druk van Go Ahead in de tweede helft met een man meer op het veld flink toe. De eerste kans was voor Overgoor, maar Nienhuis keerde zijn inzet en deed dat ook bij de rebound van Jarchinio Antonia.

Cambuur werd naar achteren gedrukt en aasde op mogelijkheden om er via counters uit te komen. De bezoekers profiteerden daarbij van de snelheid van Jody Lukoki, maar de aanvaller voetbalde alsof hij oogkleppen op had en miste te vaak het overzicht. Aan de overkant probeerde Falkenburg het met een schuiver, maar zijn inzet ging net naast, en even later ontsnapte Cambuur bij een hard schot van Jop van der Linden en een kopbal van Xandro Schenk die net naast ging. Go Ahead zette nog even aan en Falkenburg kreeg op aangeven van Marnix Kolder nog een goede schietkans, maar hij mikte de bal over, en twee minuten voor tijd ramde Rijsdijk nog op de paal. Cambuur hield met pijn en moeite stand en staat nu zevende, terwijl Go Ahead op de achtste plek terechtkomt.

Bekijk hier de rode kaart van Martijn van der Laan.