Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Gefrustreerde Guus Til reageert na afloop op jennende fan van FC Emmen

Laatste update:

Guus Til kon het dinsdagavond na de nederlaag van PSV tegen FC Emmen (1-0) niet laten om te reageren op een jeugdige supporter van de Drentse club. Onderweg naar de spelersbus ging de 25-jarige middenvelder nog uitgebreid op de foto met een aantal aanwezige fans, tot een jonge fan van Emmen een opmerking maakte. Til snauwde nog wat terug alvorens hij zich de spelersbus van PSV in haastte.

Het fragment gaat woensdagochtend volop rond op social media. “Hé Til janken in de bus”, roept een overduidelijk jonge supporter van Emmen naar de PSV’er. De vijfvoudig international van Oranje kan het vervolgens niet laten om toch te reageren op de Emmen-fan. “Grote bek zo hier, hè?”, aldus Til. De video is inmiddels al honderdduizenden keren bekeken op TikTok en verspreidt zich ook via Twitter snel.

@rgoodmykzpz EMMEN WINT VAN PSV GENIETEN DIT! #psv #psvemmen #fcemmen #voetbal ? origineel geluid - Achterbergje

PSV ging dinsdagavond op pijnlijke wijze met 1-0 onderuit aan De Oude Meerdijk. De Eindhovenaren speelden met Til op 10, terwijl Érick Gutiérrez en Ibrahim Sangaré het controlerende blok vormden. Daardoor zat Joey Veerman wederom op de bank. Emmen kwam al in de eerste helft op voorsprong na een afstandsschot van Lucas Bernadou, waarna Mauro Júnior terecht met een rode kaart van het veld werd gestuurd na een spijkerharde overtreding. In het tweede bedrijf wist PSV het tij niet meer te keren, waardoor de vijfde plek in de Eredivisie na deze speelronde een realistische optie is.

Daardoor neemt de druk in Eindhoven toe. Til had voor de ruim 2,5 uur durende busreis naar Brabant overduidelijk geen zin in vervelende opmerkingen. Bij de eigen fans van PSV is de aanvallende middenvelder ook regelmatig het mikpunt van kritiek. Toch doet de rechtspoot het statistisch gezien helemaal niet slecht voor de Eindhovenaren. Na 25 officiële wedstrijden (1308 minuten) in alle competities staat Til op negen doelpunten en twee assists. Daarbij moet ook de kanttekening worden geplaatst dat hij dit seizoen vaak als invaller in de ploeg kwam. Tegen Vitesse (1-0) werd de dynamische middenvelder afgelopen zaterdag nog matchwinner met het enige doelpunt van de wedstrijd.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Het zijn net mensen hè die voetballers. Lekker laten gaan en niet nieuwswaardig dit. Het is crisis bij PSV dat sukkelt ook door bij de spelersgroep, maar goed ook.

25 januari 2023 om 10:11

Volgens mij zijn volwassen mensen die tegen kinderen uitvallen ook niet echt heel kosjer dus snap niet waarom dat argument nu wordt gebruikt.

25 januari 2023 om 10:17

Guus Til zit vol frustratie. Een irritant kind komt hem belachelijk maken, wat an sich al bijzonder triest is. Waar je maar voldoening uit kan halen. Ja, het beste is negeren. Alleen het is voor hem de druppel en hij reageert. Hij reageert niet eens heftig, maar geeft het jongetje een koekje van eigen deeg. Of mogen kinderen tegenwoordig maar alles roepen wat ze willen zonder dat er consequenties zijn? Dat lijkt me tegenwoordig namelijk juist het probleem

25 januari 2023 om 11:13

Uitvallen? Kinderen moeten misschien een leren om wat respect te hebben en dat er consequenties zitten aan je gedrag. Vroeger op straat voetballen of buitenspelen moesten wij er niet eens aan denken om stoer te gaan tegen oudere jongens of een grote bek te hebben want je werd gewoon hetzelfde behandeld. Tegenwoordig wordt je door kinderen van 8 jaar uitgescholden voor van alles en nog wat met ziektes etc.

25 januari 2023 om 11:32

Ik snap alle felle reacties niet zo om eerlijk te zijn. Het is een beetje jennen op een compleet normale manier, er wordt niet gescholden met ziektes er word niks over iemands moeder gezegd het is letterlijk: "huilen in de bus". Pfoe hey waar gaat het heen met zijn allen dat we daar tegenwoordig al zo boos over worden. Elke wedstrijd staan er "volwassen" mannen en vrouwen de meest vreselijke dingen te schreeuwen maar als een kind iets onschuldigs zegt om een beetje te pesten is het alarmfase 1. Ik snap best dat er ook zat kinderen zijn die je voor van alles en nog wat uitmaken totaal gestoord is en dat die beter opgevoed moeten worden maar we kunnen het ook wel heel groot maken hier met zijn allen zeg....

25 januari 2023 om 11:39

Tilburg,
Mee eens hoor maar respect is er tegenwoordig niet meer bij de jeugd normen en waarden worden niet meer bijgebracht lijkt het wel , schelden verwensingen het wordt steeds erger alsof het de normaalste zaak van de wereld is .

25 januari 2023 om 11:58

Felle reacties? Jij bent degene die Til niet "kosjer" noemt. Wij reageren hier juist vrij rustig op, terwijl jij overduidelijk degene bent die een duidelijk oordeel klaar heeft staan.

En jouw voorbeeld "er wordt niet gescholden met ziektes of moeders" of "elke wedstrijd staan er volwassen mannen en vrouwen de meest vreselijke dingen te roepen". Allemaal waar natuurlijk. En allemaal nóg triester dan dit jochie. Alleen wanneer je het op deze leeftijd al gaat goedkeuren, waar gaat zo'n jochie dan naartoe? Die jongen probeert te beledigen en krijgt hetzelfde terug. Prima. Terecht. Een actie kan gevolgen hebben en dat is hier gebeurd. Natuurlijk moet het andere ook worden aangepakt, maar dat is een heel ander verhaal. Omdat er een oorlog in Oekraïne is, betekent het niet dat wij diefstal in Nederland maar moeten goedkeuren omdat het veel minder erg is he?

Dus wie maakt het groot? Wij niet. Juist jij dit doet. Ik zie het als en jongetje die stoer probeerde te doen. Actie krijgt van Til en beiden gaan ze verder met hun leven. That's it. Alleen hopelijk trekt deze jongen lering uit deze les.

25 januari 2023 om 12:31

Dit geval is misschien niet het juiste voorbeeld maar het is meer een algemene trend. Ik heb laatst filmpjes gezien van m’n oude middelbare school waar mijn oude conciërges voor de ergste dingen worden uitgescholden en zelfs worden aangevallen. Ik ben zelf ook niet de oudste (26) maar zie wel dat respect bij een grote groep erg ver te zoeken is. En dat komt mede omdat ze geen consequenties hebben voor hun gedrag omdat ze alles maar roepen vanuit hun veilige telefoontje. Vervolgens denken ze dit ook in real life te kunnen doen..

25 januari 2023 om 12:40

Eens dat het jochie niet zoveel fouts zegt, maar Til toch ook niet? Zeggen die een grote bek heeft...ook niet spannend. Hele artikel gaat nergens over.

25 januari 2023 om 13:01

@plopkoek ben ik het niet mee eens. Dat kind krijgt wellicht geen juiste opvoeding mee van zijn ouders. Dan mag zo'n kind best op zijn plaats gezet worden.

25 januari 2023 om 14:17

Wat zegt Til nou heel en al verkeerd. 't Kind heeft lol, zijn Emmen wint van het grote PSV, en dat laat hij even weten. Prima, niks mis mee, zegt ook niks raars. Til op zijn beurt evenmin, je ziet zijn teleurstelling en frustratie en met zijn reactie zegt hij ook niets raars.

Prima gedaan van t ventje, prima gedaan van Til. Een nietszeggend item feitelijk

25 januari 2023 om 15:34

Uitvallen? Hij viel helemaal niet uit

25 januari 2023 om 16:12

Vind jij dit "uitvallen"? Een kind dat zo respectloos is richting een volwassene mag van mij best even te horen krijgen dat hij een grote bek heeft.

Til komt op mij juist altijd over als een hele sympathieke, verstandige en normale kerel. Het pleit ook wel voor hem dat hij na een pijnlijke nederlaag nog de moeite neemt om met supporters van de tegenpartij op de foto te gaan. Dat zou ook lang niet elke speler doen.

25 januari 2023 om 18:02

Het is toch belachelijk dat Psv daar verliest ook zonder de verkochte “top” spelers. Daarbij is Ruud de 3e beginnend hoofdtrainer bij PSV die het niet in zich heeft nog om gelijk een grote club te trainen had een echte grote jongen naast moeten staan ipv Fredje Rutten. Kort samengevat je stelt een beginnende hoofdtrainer aan en die ontneem je dan ook nog is zijn 2 beste voorhoede spelers na 14 wedstrijden wegens financieel wanbeleid want dat moet haast wel anders hou je Gakpo gewoon binnen boord of je perst er net als Ajax ook deed een belachelijk hoog bedrag uit, maar nee 50 was genoeg en we gunnen het hem zo……. Maar ook met deze spelers hadden we al 4x verloren in 14 wedstrijden waarvan 2x tegen een degradatiekandidaten en nog met dikke cijfers ook dus trainer is gewoon ongeschikt gebleken voor nu toch.

Weer een verloren seizoen maar wel 90 miljoen verdient leuk voor de supporters die wekelijks in stadion aanwezig zijn.

En dan gaan we zeuren over een jong ventje wat een paar keer roept “janken in de bus” en hoe Guusje daar op reageert kom is op zeg ze moeten zich bij Psv allemaal kapot schamen dat ze dit beleid voeren en heel snel met goede versterkingen op de proppen komen en een goede trainer met Ruud als assistent om hem echt klaar te stomen want dat is hij duidelijk nog niet.

Vraag mij toch echt af waar de ouders van dat kind dan zijn op dat moment.

25 januari 2023 om 10:12

Ja, want ouders zijn altijd 24/7 bij hun kinderen.

25 januari 2023 om 10:22

Mag hopen dat ze niet te ver zijn. Avondwedstrijd, dus het zal niet voor 9 uur zijn dat Til bij de bus is. Ik lag toen ik 8 was al op bed om 9 uur, helemaal op een schooldag.

25 januari 2023 om 10:28

Want jij kan op basis van een stem op een filmpje horen hoe oud dat mannetje is?
Kan zomaar 14 jaar zijn...en ja, dan kan je best wel eens later dan 9 uur naar bed.

25 januari 2023 om 11:20

Maar kan je dan ook zonder ouders naar een voetbalwedstrijd? En daarna zonder ouders nog even de spelers van PSV opwachten om ze te jennen? Mag toch hopen van niet.

25 januari 2023 om 11:35

Op mijn 14e/15e ging ik al opstap, dus na een voetbalwedstrijd moet ook wel lukken

25 januari 2023 om 10:25

Niet alleen op dat moment, maar ook iets eerder... Een beetje respect over en weer mag best wel en daar zijn de ouders in dit geval debet aan.

25 januari 2023 om 10:37



Het is nou ook weer niet dat hij hem uitscheldt voor vanalles en nog wat. Vind dat men hier wel overdrijft.

25 januari 2023 om 10:41

Die vinden het geweldig dat hun zoontje zo lekker brutaal is. Gaat de familie app in hoor

25 januari 2023 om 10:41

Ik denk niet meer dat Til zijn ouders elke wedstrijd met hem meegaan, die waren thuis dus.

25 januari 2023 om 10:55

Ik vraag mij sterk af of velen leden hier überhaupt kind zijn geweest. Je doet net alsof dat jochie hem vol heeft lopen k***en

25 januari 2023 om 11:27

Jaaahaaa.... Beste Eindtovenaar10 ... Zo zijn wij in Emmen... 11 jarige jochie laten we stoere dingen doen...

Kom op, waar hebben we het over ..
Hij "plaagt" Til
Nou die Jongen reageert...

Niet te druk om maken joh...

Geloof dat Til nog lekker wat handtekeningen doet...

Prima weer

25 januari 2023 om 11:30

Volgens mij voel jij je vooral zelf aangesproken. Hij zegt niets generaliserend over ouders uit Emmen toch?

25 januari 2023 om 22:19

Zoals altijd bij die jeugd. Op een afstandje te wachten tot ze in de bus zitten

Het zijn net mensen, die voetballers. Maar hij laat zich hier toch wel kennen. Als voetballer al niet het niveau, nu ook nog eens zo reageren.

25 januari 2023 om 10:13

Gevoelens veranderen niet ineens als je een geweldige baan hebt en een miljoen op je bankrekening hoor!

25 januari 2023 om 10:15

Wat zegt hij verkeerd dan? Waarom moet zo'n kind zo iets roepen? Een beetje respect voor Til zou ook op zijn plaats zijn, maar dat ontbreekt steeds vaker. En waar is een ouder die het kind direct toespreekt dat je zo niet tegen andere praat en hem verplicht het filmpje direct te verwijderen?

25 januari 2023 om 10:19

Totaal met je eens dat het kind dit niet moet doen, maar als voetballer, hoe gefrustreerd ook, moet dit negeren. Erop ingaan werkt altijd tegen je, zeker als bekende(re) voetballer.

25 januari 2023 om 10:27

Waarom respect hebben voor Til? Omdat het heel toevallig een (slechte) voetballer is? Toegegeven dat ik mijn kind wel zou aanspreken als zij dit zou zeggen, maar dat heeft niet specifiek iets met het feit te maken dat ze het tegen een voetballer zou zeggen.

25 januari 2023 om 10:28

Ik vind dat je er best wel iets van mag zeggen. Als je er niets van zegt dan denkt dat kind de volgende keer 'ik doe er nog een schepje boven op'.

En Til zegt niets verkeerd, alleen dat ie een grote bek heeft. En dat heeft dat kind ook, een grote bek.

25 januari 2023 om 10:31

@rochus: Waarom zou je geen respect hebben voor Til? Zou je wel respect hebben voor Til als hij in de vorm van zijn leven zou verkeren? Dat zou ik namelijk wel bijzonder vinden.

Til doet niets wat niet mag. Hij gedraagt zich niet zoals sommige verwaande voetballers. Hij deelt ondanks het slechte resultaat nog handtekeningen uit aan andere kinderen, terwijl hij ze, met een koptelefoon op, ook straal voorbij had kunnen lopen.

25 januari 2023 om 10:41

Waarom respect voor Til? Omdat het gewoon een mens is die geen vlieg kwaad doet bijvoorbeeld. Waarom geen respect hebben voor Til?

25 januari 2023 om 10:45

Inderdaad, als je slecht speelt verdien je het om uitgekafferd te worden door supporters (van de tegenstander).

25 januari 2023 om 11:10

En zie hier de maatschappij van tegenwoordig..

Ben toch ook wel benieuwd of we nog een vervanger aantrekken voor Dumfries deze transferperiode. Misschien is het nog wat te vroeg en wordt het pas komende zomer. Wat een zooitje!!!

Dat dit hier uitgemeten wordt, is precies de reden dat 'stoere' jongens dit doen. Ze krijgen er dus aandacht mee. Til moet hier natuurlijk niet op ingaan, maar snap het menselijk aspect ook wel

Ik vind het knap dat ze zich zovaak goed kunnen houden. Ik ben al in de kelderklasse gefrustreerd als ik heb verloren moet je nagaan hoe zij zich voelen.

Waarom moeten voetballers maar altijd alles pikken?
Tijdens het spel roepen supporters van de tegenstanders van alles tegen je langs de zijlijn en krijg je bier of wat anders naar je toe gegooid.
Verlies je, dan krijg je nog van alles naar je hoofd geroepen richting de bus van wie dan ook. Jong, oud maakt niet uit.
Behandel de voetballers ook zoals je zelf behandeld wilt worden.

Misschien moeten meer mensen dit doen in plaats van kids te pamperen en ze het gevoel geven dat ze maar alles kunnen roepen. Wellicht ontsporen er dan minder.

Volgens zegt ie niet iets heel raars toch. Hwt is niet helemaal netjes maar als we nu even kijken wat er allemaal wordt geroepen in en rond het stadion... maar daar heeft dit kind het waarschijnlijk ook geleerd. Hij schopt hem niet zoals Hazard dat deed of smeet zijn telefoon kapot zoals Ronaldo dat deed.

Haha, die Til. Die laat zich goed kennen tegenover zo'n kind.

Til heeft een aardige foute keuze gemaakt. Feyenoord was ineens te min waardoor hij maar al te graag overstapte naar Psv. Daar is hij nu supersup terwijl Feyenoord zich op gaat maken voor het kampioenschap. Als Til maar niet de nieuwe Viergever wordt....

25 januari 2023 om 10:47

Til doet niet zo heel veel verkeerd. Je mag best wat terug zeggen tegen zo’n treiter blaag. Tja over die keuze, dit hadden ook de meest trouwe Feyenoord volgers niet verwacht, dus best logisch. Daarnaast pakte psv door, door hem definitief over te nemen.

25 januari 2023 om 11:07

Als professional moet je je niet laten provoceren. Zeker niet na een smadelijke nederlaag. Stilhouden en je verlies nemen.

En verder; het blijft een kind hé...

25 januari 2023 om 13:35

Ja maar dan moeten ze misschien gewoon een keer opgevoed worden met die brutaliteit. Ondanks de nederlaag staat Til daar handtekeningen uit te delen, en gaat op de foto. Hij had inderdaad zijn verlies kunnen nemen en gelijk de bus in gaan. Worden ze weer voor arrogant versleten. Hij neemt juist zijn verlies door rustig de tijd te nemen voor die gastjes allemaal. En dan is er een brutaal blaag dat het verziekt voor de rest. Beetje jammer.

25 januari 2023 om 13:46

@nufc_u2, Ja stel je voor, dat men andermans kind corrigeert. Staat er meteen zo'n tokkievader bij je op de stoep. Menneke moet het niet roepen, Til moet niet reageren, nu weer verder met je dag.

25 januari 2023 om 13:37

Was Feyenoord te min? Ik dacht dat ie gewoon definitief weg wilde uit Rusland en dus niet verhuurd wilde worden. Wat heel begrijpelijk is

Als je als volwassen man ingaat op de provocaties van een kindje, ben je ook wel enorm diep gezonken. Hier kan je toch alleen maar om lachen joh. Lijkt helemaal mis te zitten intern bij PSV, want afgelopen jaar was Til een bron van positiviteit.

25 januari 2023 om 12:33

Dus als een kind iets zegt, maakt niet uit wat, mag je er als volwassen er niets van zeggen omdat het een kind is? Die kinderen worden groot he, en als ze als kind nooit manieren zijn geleerd dan denken ze dat ze als volwassenen ook alles kunnen zeggen en doen.

Ik vind niets mis met de reactie van Til. Nog liever had ik gehad dat een ouder had ingegrepen en zijn of haar zoon had vertelt dat je zo niet praat tegen andere. En dat hij daarna verplicht het filmpje had moeten verwijderen. Dan had het ook niet op sm gestaan.

En ik weet niet zo goed waar je de conclusie vandaan haalt dat het intern goed mis zit bij PSV vanwege deze reactie van Til. Hij deelt na een nederlaag nog handtekeningen uit aan andere kinderen, terwijl er genoeg zijn die met koptelefoon in een streep de bus in verdwijnen.

25 januari 2023 om 13:23

Gevalletje van de toon maakt de muziek. Juist door op deze manier te reageren (grote bek) behandel je hem niet als kind maar als gelijke en ga je voorbij aan de pedagogische optie. Als hij iets had gereageerd als 'vind je dat nou normaal om te zeggen?', had het kind hier nog wat aan gehad. Nu leert het kind alleen maar dat reageren op provocaties normaal is.

25 januari 2023 om 13:54

De pedagogische opties zijn de ouders. Die hebben in ieder geval niet weten te voorkomen dat dit kind het filmpje heeft verspreid of gedeeld op Sm.

Guus Til is profvoetballer, geen pedagoog. Hij hoeft dit kind dus ook niet op te voeden. En het laatste wat ik als Guus Til zou doen is een discussie aan gaan met een kind dat overduidelijk niet normaal kan communiceren

Snap wel dat het verschrikkelijk is als zo'n koter lekker irritant tegen je gaat doen na zo'n nederlaag. Maar weet je wat ook verschrikkelijk is. Guus Til in een PSV shirt.

God wat erg, een jongetje zal maar zeggen dat je lekker moet gaan janken. Zo erg is dat toch niet.

Guus moet gewoon niet reageren op dit soort mannetjes.voor welke club ze ook zijn, ze vinden het prachtig om met een bekende voetballer op de foto te gaan.

Volgende keer vol uithalen met je rechter Til. Dat zal hem leren

Ik vind het nog best netjes hoe die reageert. Je hebt net verloren en wil gewoon naar huis omdat het ook laat is. Dan is het menselijk als er opeens een random kind loopt te provoceren. Het is niet dat die heel boos was geworden ofzo.

Ben ik blij dat ie niet meer bij ons speelt. Is wel duidelijk dat ie maar in 1 systeem kan spelen en verder is het een zeer beperkte speler die af en toe een goaltje maakt.

25 januari 2023 om 12:33

Dat is niet helemaal waar het bericht over gaat he. Maar goed, je bent je frustraties kwijt, lucht het op?

Jeetje wat een nieuwswaardig bericht weer dit. Gebeurt zo ongeveer elke wedstrijd wel rondom supporters die bij de spelersbus staan. Wat Til terug roept is niets schokkends, en nog waar ook. En weer door naar de orde van de dag.

ooooh, wat heeft hij zich laten kennen. En dan ook nog tegen een jeugdige supporter
Zou hij hem elders dan mores leren?
Schaam je, schaam je diep knul

Aaah joh, waar hebben we het over...
Het klinkt als een jochie van 11 bij ons...
Nou Til heeft de P erin en zegt er wat van...

Dikke prima...

Iets met voetbal en emoties

Arme Psv supporters. Kans op de titel maken, 2 aanvallers zien vertrekken en Luukinho gebleseerd. Als Psv geen vervangers haalt zie ik ze met moeite 4e worden

Nou poepoe wat valt Til uit. Hij zet gewoon sportief wat handtekening en zo'n irritant kind roept iets en hij zegt, grote bek. Moeilijk hè, je kind opvoeden.

Haha schitterend toch? Ik kan er wel om lachen. Leuke club dat Fc Emmen eigenlijk.. een paar leuke spelers ziten er wel bij. AlsTil hier al niet tegen kan moet je lekker ergens orders gaan picken

Best grappig. Zie hier geregeld commentaar voorbij komen over hoe brutaal en onopgevoed de nieuwe generaties zijn. Dan zie je zo'n ventje met een grote bek die van repliek wordt gediend, krijg je weer mensen die gaan zeuren dat het niet professioneel is en bla bla bla. Kom op.

Net een mens die Til, die op een sneu kereltje reageert. Je zal maar zo simpel zijn om andere spelers te provoceren dat ze van een andere club zijn. Maar het kereltje zal het al zwaar genoeg hebben als hij uit Emmen komt

Til moet zich niet aanstellen en boven zo'n opmerking staan. Hij is toch niet van suiker??

Prima toch, die kinderen worden al genoeg met fluwelen handschoentjes aangepakt.

Ach, niet zo zwaar aan Tillen.Het kind zegt niets brutaals en heeft een leuke dag gehad.Er zijn wel ergere zaken, dat kinderen al met messen op zak lopen.Dit is juist grappig.

Deze sneuneus doet het ook bij een doetje als Guus Til. Als je ballen hebt had je het in de jaren 90 buiten Old Trafford tegen Cantona geroepen.

Ach joh.... de opmerking is van een kind, de reactie is van een gefrustreerde speler.. het loopt niet bij psv en de spelers raken gefrustreerd.. niet eens een item waardig..

Opmerking van een kind niet spannend genoeg, reactie van Til ook niet spannend genoeg. Dat er een reactie van Til komt, kan iedereen begrijpen. Niet veel mis mee. En door naar "serieuzere" zaken.....

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren