Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicoís van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 
 

Geef niet toe aan de hooligans, maar stop ze!

Het is de middag van 15 april. Na heerlijk van het zonnetje te hebben genoten, treft mij het nieuws dat de bekerfinale in twee wedstrijden beslist gaat worden. 'Is dat al zeker? Zoiets heb ik eerder gehoord', zei ik. Ik besluit de televisie aan te zetten om maar eens te gaan kijken wat er waar is van dit 'gerucht'. Op teletekst pagina 109 wordt duidelijk dat dit gerucht geen gerucht is. 'Bekerfinale over twee wedstrijden' lees ik. Een schande is het, maar het kan niet anders. De 'supporters' hebben het er zelf naar gemaakt. Hoe zal de rest van de voetbalwereld hier tegen aan kijken? En verkleint dit de kansen op een WK in Nederland en Belgi√ę? Dit zijn vragen die snel gesteld worden. Voor mij is echter de belangrijkste vraag: 'Geven we de hooligans die het verpesten voor de echte supporters hun zin of gaan we er wat tegen doen?'

Toen ik nog jong was ging ik er vanuit dat de politie en beveliging rondom het stadion betaald werd door de clubs. Naarmate ik ouder ben geworden, ben ik gaan beseffen dat de bevolking, en over een aantal jaar dus ook ik, betaal voor de veiligheidsmaatregelen die nodig zijn tijdens voetbalwedstrijden. Het is in eerste instantie natuurlijk absurd dat er zoveel politie op de been is, maar het is te gek voor woorden dat wij de mensen zijn die het betalen. Ook ik bezoek regelmatig thuis- en uitwedstrijden. Feit is dat ik me gedraag gedurende zo'n wedstrijd. De mensen die het verpesten, die moeten we aanpakken. Wordt er niks aan gedaan zullen er binnenkort geen uitsupporters toe worden gelaten in het stadion. Dit wil toch niemand?

De kosten van de beveiliging rondom voetbalwedstrijden zijn moeilijk in te schatten. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken gaf dan ook aan geen duidelijk inzicht te kunnen geven over de kosten die gemoeid zijn met de beveiliging van een voetbalwedstrijd. Er zijn in het betaalde voetbal drie kostenposten: Stewards, die betaald worden door de desbetreffende club; Vandalisme, waar de gemeente voor op draait en tenslotte de grootste kostenpost: De inzet van politie en ME. De kosten voor een politieman bedragen 36 euro per uur. Uit onderzoek is gebleken dat Feyenoord in het vorige seizoen van liefst 27.760 uur politie-inzet gebruik heeft gemaakt. Reken de kosten maar uit. En wie is nu de betaler van deze kosten? Precies, dat bent u.

Wat ik met de hierboven vermeldde gegevens wil zeggen, is dat we het niet langer toe moeten staan dat wedstrijden aangepast moeten worden op de hooligans. Die hooligans zijn degenen die zich moeten aanpassen, thuisblijven dus. √Č√©n van de hoofdredenen om de bekerfinale niet in De Kuip te laten spelen is het hoge bedrag aan politiekosten. Volgens schattingen liggen die rond de miljoen euro. Dat dit aanleiding is om de bekerfinale te splitsen is begrijpelijk. Een logisch gevolg, maar tevens onbegrijpelijk, is dat we de hooligans hun zin geven. Deze hoge kosten worden veroorzaakt door di√© hooligans, di√© hooligans moeten geweerd worden. Een Ajax - Feyenoord kan helaas alleen gespeeld worden met torenhoge kosten. Blijkbaar kan het niet anders meer hier in Nederland..

Mogelijke oplossingen zijn er weinig. Regels die het moeilijker maken kaarten te verkrijgen zijn er al en √ľberhaupt het stadion binnen komen als relschopper is moeilijk. Het is dan ook geen verrassing dat veel van deze hooligans niet eens in het stadion aanwezig zijn. De politie kan er niks tegen doen, ditzelfde geldt voor de gemeente. Wie kan er dan wel wat tegen doen? Dat zijn wij! De echte voetbalsupporter die vreedzaam in het stadion aanwezig is. Wij zijn, al is het een schier onmogelijke opgave, de enige personen die iets kunnen doen. Wij zijn het laatste redmiddel tegen de hooligans.

Het is diezelfde middag op 15 april. Ik zie een bekerfinale voor me in de Kuip. Er is verrassend weinig politie en tot mijn grote vreugd is het stadion gevuld met zowel Feyenoord als Ajax-supporters. De ME is thuis gebleven vandaag en er zijn geen spanningen tussen de supporters. Henk Kesler zit met een voldane blik op de tribune en de strijd vindt plaats op het veld, in plaats van buiten het stadion. Het is een zinderende finale. Misschien wel de mooiste ooit. Opeens voel ik een scherpe zon in mijn ogen. Met een grote gaap wordt ik wakker. Het was slechts een droom. Laten we hopen dat in de toekomst deze droom werkelijkheid wordt en we weer volop kunnen genieten van het voetbal!

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 8 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

31 reacties (laatste reactie door Gipo)

Interessant verhaal wat tevens goed weg leest, maar wat verwacht je nu eigenlijk van de vreedzame supporters dan? Dat is mij niet geheel duidelijk. Had het nog interessanter gevonden als je daarvan een tipje van de sluier had opgelicht. Dat is jammer, want nu heeft je pleidooi me niet helemaal bevredigd en blijft jou droom altijd bedrog.

Jij heb gelijk, niet biezonder orgineel of informatief uitdagend intressant. Maar je heb wel gewoon gelijk. Daar komt nog eens bij dat het makkelijk te lezen is dus vier sterren.

Je geeft nu meer je mening over iets wat al lang bekend is!
ik geef je grotendeels gelijk over al die problemen maar goed.
het probleem gaat niet verholpen worden tot we een of andere voetbal wet hebben.

Wel leuk stuk om te lezen en dat vind ik het belangrijkst ik geef je 4 stemmen als voordeel van de twijfel.
Volgende keer een iets uitdagender stuk maar keep it up!!

Wat een onzin. Al dat gezeik over hooligans de laatste tijd. Wanneer heb jij voor het laatst nog hooligans gezien in het stadion? Jongens die opeens het uitvak bestormden of het veld op renden? Die zie je niet meer in Nederland, en in de binnenstad zul je ze ook niet vinden. Hooliganisme is op dit moment even hot vanwege de Klassieker, maar er zijn op dit moment veel acutere problemen in de samenleving. Hooliganisme is daar niet 1 van dus hou met de media en de politiek napraten en vorm je eigen mening!!

17 april 2010 om 04:11

Jij bent zeker zo'n supporter die alleen voor de tv zit?
Of denk je dat de politie zomaar mensen aanhoudt en dat er een tijdje terug nog in hoek van holland en scheveningen gevechten waren?

Ga nou geen gekke dingen zeggen.
Jongens die opeens het uitvak bestormden is weer ites te veel van goede maar om nou te zeggen dat er helemaal niks is!
Open je ogen in plaats van rare dingen te zeggen!!!!

17 april 2010 om 09:34

hooligans zie je niet meer in het voetbalstadion. Dat ze in Hoek van Holland en Scheveningen laatst weer te vinden waren kan best. Ik zit elke week bij Den Haag op de tribune en ik ga ook een paar keer per jaar naar Feyenoord dus ik zie genoeg wedstrijden. En ik zie het nergens meer.

17 april 2010 om 08:08

Het is nog overal, alleen ben jij er blind voor. Overal staan mensen die klaar zijn om te rellen, alleen komt het nu niet meer tot enorme confrontaties. In 2010 heeft de politie Ado-supporters op Schiphol opgepakt die uitreizende Ajacieden een prettig vertrek wilden geven, een trein met Utrecht-supporters is uit Amsterdam weggestuurd, Ajacieden en Juventini hebben in onze hoofdstad rellen gevoerd... Eind september hebben twee Servische imbecielen een fan van Frankrijk doodgeslagen, niet zo blind doen!

17 april 2010 om 09:41

dat gedoe met Ado-supporters is onzin, daar is niemand opgepakt. Ze mochten gewoon niet komen. Goed staaltje 1984-politiek daar, dat hebben ze gigantisch opgeklopt.

Amsterdam had al voordat de Utrecht supporters uit Utrecht vertrokken besloten dat ze weer terug moesten puur om er een beetje streng uit te zien bij de gemeenteverkiezingen. Daarna heeft de ME nog een 9-jarig kind het ziekenhuis in gemept.

Gossiedikkie wat waren er een rellen in de Amsterdamse binnenstad. Er zijn misschien 3 ruiten gesloopt. Iedereen was zo gigantisch bang van te voren, maar uiteindelijk viel het gewoon mee.

Dat van die Servische supporters weet ik niet, kun je misschien ergens een nieuwsbericht vinden of zo waar ik dat zelf kan zien?

17 april 2010 om 18:19

Heerenveen - Feyenoord eerder dit jaar en natuurlijk PSV - Ajax, enkele jaren terug. (het uitvak voornamelijk)

Heb je 2 voorbeelden van de teams die bij deze soap betrokken zijn. Graag gedaan..

18 april 2010 om 17:23

wat is daar dan gebeurd. Heb je filmpjes of zo?

17 april 2010 om 10:36

Ja, zoiets had ik ook gehoord. Was Partizan-toulouse in de EL. Maar volgens mij was die man niet dood hoor?

Over het topic: Onzin, kap een keer de moraalridder uit te hangen! We kunnen in Nederland zo goed hooligans afbranden maar:

Wie zorgen juist voor de sfeer? Ja, de harde kern waarvan sommigen bestaan uit hooligans! Die stoppen nog tenminste hun hart en ziel in de club en laten dat zien met ludieke acties maar ook om voor je club te vechten. Ik keur dat niet goed maar het is wel zo. We voelen ons allemaal zoveel beter dan die gasten omdat wij dit 'onze' club niet aandoen. Maar sfeer maken zie ik niemand doen in het stadion. Tenminste, dat beeld heb ik dan. Anders zouden jullie ze niet afbranden.

17 april 2010 om 11:08

sfeer is prima. Maar even een andere vraag aan jou. Mag een supporter van een andere club vrij rond lopen rondom het stadion in zijn eigen club shirt zonder dat deze agressief of zelf in elkaar wordt geslagen??

17 april 2010 om 11:13

http://nos.nl/artikel/95708-voetbalsupporter-bezwe...
De Franse voetbalsupporter die twee weken geleden door Servische hooligans in elkaar was geslagen, is overleden. De 28-jarige Fransman is vanochtend in Belgrado aan zijn verwondingen bezweken. Op 17 september speelden Partizan Belgrado en Toulouse een Europa League-wedstrijd tegen elkaar in de Servische hoofdstad. Voor de wedstrijd raakten Servische en Franse supporters slaags met elkaar in een café. Tien mensen zijn opgepakt op verdenking van poging tot moord.

Er is tegen Juventus met fietsen gegooid naar de ME, een beetje respect mag natuurlijk wel...

Utrecht-fans zijn teruggestuurd wegens openbare geweldpleging en antisemitische leuzen..

17 april 2010 om 11:20

Wat noem je ludiek, er zijn geen grenzen meer.. Is het ludiek om een foto van het bombardement op Rotterdam te publiceren met de belofte dat die 'kankerstad' wéér plat gaat? Is het ludiek om een gaskamer te imiteren onder het gezang van 'kankerjoden?' Dat is niet ludiek, dat is hérsenloos. Net als het hersenloos is om supporters van een andere club dood te willen hebben.. Dat is niet iets 'voor je club doen', dat zijn debielen die het spelletje voetbal aangrijpen om te vechten, en zo de club waarvan ze het shirt aantrekken imagoschade aandoen, maar mensen durven er nies van te zeggen.

17 april 2010 om 11:25

@schalkerfan,

Dat is aan diegene zelf. Maar dan moet hij niet gaan klagen dat er supporters zijn die dat niet kunnen hebben en hem dan in elkaar slaan. Dan vraag je er zelf om namelijk.

@lfcdutchy,

Ok, helder. Maar zoals ik het zie vroeg die Toulouse supporter erom om klappen te krijgen. Hij weet hoe de Grobari en Alcatraz in elkaar steken. Als hij geen Toulouse shirt/sjaal/muts of weet ik veel wat aanhad, dan was hij nog levend naar huis gegaan.

En Utrecht fans zouden van te voren al teruggestuurd worden hoor. Dat gaf Cohen al toe. Hij wilde alleen maar een goede beurt maken voor de verkiezen want 'kijk mij eens het tuig aanpakken'. Terwijl de ME hier de enige schuldige is hoor. Ze fokken het Utrecht publiek op, er is een kind van 9 halfdood geslagen door de ME en een klein meisje mocht niet eens normaal naar de WC maar ze wilden wel een raampje voor haar open doen. Daar hoor ik je niet over he!

17 april 2010 om 11:29

Het is absoluut niet leuk nee, maar ik vind dat je sommige dingen met een korreltje zout moet nemen. Je doet nu net alsof die gasten van Al-quaida zijn en ik hoor bijna niemand die Joods is klagen over hamas hamas liederen terwijl de meerderheid van de Rotterdammers(die dat waarschijnlijk niet eens meegemaakt) er wel over klagen. Dat zegt ook iets hoor.

17 april 2010 om 12:04

Tuurlijk, jij en ik weten ook wel dat je niet met een Toulouse-shirt door Belgrado moet lopen als je leven je lief is, maar het is toch te absurd voor woorden dat het niet meer kan? Op youtube stond een tijdje een filmpje van een stuk of 50, 60 Utrecht-fans die beweerden 'dat alle kankerjoden eraan gingen', en dat zoiets aangepakt wordt is heel goed, gewoon gedragen en anders wegwezen. Bij het optreden van de ME kan je inderdaad vraagtekens zetten, heb je gelijk in.

Wat daar geroepen wordt gaat toch alle perken te buiten? Een vraag naar een herhaling van de meest afschuwelijke gebeurtenis in de 20e eeuw, een aankondiging van een herhaling van het bombardement op Rotterdam is niet meer ludiek maar gewoon psychiatrisch, ziek noemen we dat. Dat het niet gebeurt is natuurlijk iets heel anders, maar alleen de insinuatie is misselijkmakend en walgelijk.

17 april 2010 om 12:20

jij vindt dus dat je iemand mag vermoorden (we hebben het over moord he) omdat iemand een shirt aanheeft van de tegenpartij. Hallloooooooooo , Moord, moet ik het even nog voor je spellen. je hebt maar het respect te heben voor iemand anders zijn leven!!.

17 april 2010 om 12:58

Ja ik weet dat het over moord gaat. Het valt niet goed te praten maar wanneer je jezelf openlijk laat zien met een shirt van de tegenstander bij 1 van de gevaarlijkste achterbannen van de wereld vraag je erom om klappen te krijgen. Theo van Gogh vroeg erom om een kogel door zijn kop geschoten te worden en Wilders vraagt er nu ook om.

Het is nogal een open deur die je intrapt. Een echte oplossing geef je niet, hij wordt in elk geval niet zo duidelijk. Uiteraard heb je volkomen gelijk, maar je eerste stukken waren beter. Drie sterren om je op scherp te houden.

Nu kan ik vast wel stemmen.

Een open deur inderdaad...

De overheid moet zich maar meer gaan bemoeien met de opvoeding van onze kinderen. Misschien kunnen ze de hooligans verbieden zich voort te planten, zodat dit ras langzaam uitsterft....

Ik wil graag verwijzen naar duitsland waar heus wel eens iets voorkomt maar 1 ding is daar wel zeker, supporters lopen daar door elkander heen. Het is een maatschappelijk probleem deze "nep"supporters. Rellen ze niet bij het voetbal, dan zorgen ze wel voor ellende bij feesten zoals in Hoek van Holland. Er moet in Nederland gewoon eens wat harder gestraft worden. Zwaardere celstraffen en van mij mag ooks eens het korps mariniers worden ingezet bij dit tuig. Maar dan komen er vast weer kamervragen . Al dat poldergelul in Nederland heeft er de afgelopen dertig jaar toe geleid dat de bekerfinale niet fatsoenlijk in 1 wedstrijd gespeeld kan worden.

17 april 2010 om 11:16

Duitsland is ver en ver voor.. Heb je de beelden van Schalke tegen Dortmund gezien? Gewoon blauw en geel-zwart in één vak, elkaar succes wensen voor de wedstrijd en elkaar een beetje provoceren bij een goal.. Na de wedstrijd shirtje ruilen en het verliezende deel van het vak trakteert het winnende deel op een pint.. Hoe ver kunnen wij in Nederland dan nog zakken?

17 april 2010 om 12:14

Ik heb de beelden niet hoeven zien, ik was er namelijk zelf live bij in Gelsenkirchen. Ik zat zelfs in een vak met 80 dortmund supporters. En ja, verbaal wordt naar elkander best wel veel geroepen. Middelvingers worden ook daar gebruikt, Maar ik zat wel met mijn blauwe shirt naast een aantal dortmund supporters, deze hebben mij met geen 1 vinger aangeraakt. Gezien de reacties van een aantal personen hier op deze site die alles goed willen praten of te dom zijn denk ik dat het nooit meer goed komt hier in Nederland, Mijn sport wordt door een stel Neanderthalers verpest. En de politiek lult alleen maar. Dus mijn beste Lfc, ik sluit me bij jou aan, hoe ver kunnen wij in Nederland dan nog zakken. Tot er wellicht weer doden . vallen???!! Maar ik wil de zaken nog wat extremer maken, want wat is de stap van het voetbalveld naar het normale sociale leven. Mag je iemand aanvallen omdat hij een andere politieke kleur heeft??? Is toch hetzelfde wat nu op het voetbalveld gebeurd!! Mag je iemand aanvallen omdat hij voor een andere werkgever werkt maar wel in dezelfde branche, oftwel, je bent elkanders concurrent!!! Bij het voetbal mag dit schijnbaar maar als ik morgen iemand van een andere politieke kleur zou aanvallen , mag dat?

Heel mooi stukje!!!

5 sterren

Mooi stukje maar; Ik snap dat mensen hun club willen verdedigen met geweld, dit geeft een geweldige kick en zolang je hier niemand mee tot last bent ; waarom niet?
Meeste vechterij is ook buiten het stadion dus ik vindt dit allemaal een beetje overdreven.
Alleen de straffen moeten wel harder, als je als onschuldige supporter gepakt wordt door een hooligan die je ook nog slaat / schopt / steekt als je op de grond ligt dan is het voor mij 5 jaar achter de tralies.
maar Hooligans tegenover elkaar; zolang er geen ernstige gewonden / doden vallen.. Waarom niet ?

17 april 2010 om 23:39

Je kan inderdaad die straffen uitvoeren.. Dan moet je jezelf alleen wel beseffen dat een gevangene in Nederland 65.700 euro kost p.p. per jaar, hij kost €180 per dag... Dat is dubbel modaal voor een gevangene.. Verder weet ik niet hoe je met geweld niemand tot last kan zijn, it takes two to figt..

Beetje jammer dat je niet echt met werkbare oplossingen komt.

Voetbalwet zoals in Engeland. Zulke misdrijven extra hard aanpakken. Meldingsplicht voor alle relschoppende idioten. Celstraf bij rellen. In de cel en tot toedels en nooit weer in een stadion mogen komen.

En we kunnen wel stoer gaan doen dat er geen relschoppers zijn. Even en voorbeeld; de Feyenoorders zijn boos omdat de finale over 2 wedstrijden gespeeld moet worden. politiek denkt dat er rellen zullen komen. om even kracht bij te zetten dat ze boos zijn gaan ze rellen. zien we de ironie?

De knvb had gewoon voet bij stuk moeten houden. Feyenoord was thuis geloot. Dus geen uitsupporters. Dus stadion vol Feyenoorders. Was het andersom geloot dan hadden ze de finale naar de Arena kunnen verplaatsen voor deze ene keer.

En kunnen we gaan schreeuwen dat het sneu is voor de supporters. Daar hebben ze het jaren zelf naar gemaakt.

Dit kwaad roei je uit door hard op te treden. Meldingsplicht. Zwaardere straffen. En die politiekosten is ook simpel. Geen uitsupporters meer. Nooit weer. Hebben we die kosten ook nooit weer.

Ik zou de bekerfinale laten spelen tussen Twente en Go Ahead Eagles, de verliezende halve finalisten.
Dan kan er wél een mooi middagje ontstaan. Wie heeft er nou nog trek in die twee 'finale' wedstrijden ?
Nou, ik niet dus.

23 april 2010 om 19:56

Dat is idd de garantie op een mooi middagje, Maauwert! En sportief natuurlijk ook geheel terecht. En zullen we PSV ook maar gelijk landskampioen maken? Want die waren zo braaf dit seizoen. Kom op, doe niet zo na√Įef! De finale had gewoon in 1 wedstrijd beslist moeten worden... in De Kuip en met minimaal 10.000 Ajaxsupporters. Prachtige spanning... prachtige TV. En gewoon optreden als er mensen zijn die zich misdragen. Zo moeilijk is het allemaal niet. Fuck al die politieke bemoeienissen.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

SC Cambuur

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
D. van KaamMiddenvelder161
R. BalkAanvaller154
M. SmitAanvaller1511
R. Uldriń∑isAanvaller132
Y. El HilaliAanvaller122
W. KooistraAanvaller122
Y. van OschKeeper140
Voor de complete selectie: Clubpagina SC Cambuur.

In de wandelgangen

Dinsdag 28 november
Arnhemmer Ferdi Kadioglu heeft zich in de kijker gespeeld bij Bayern M√ľnchen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren