Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

FC Utrecht-fans bieden excuses aan na bezoek aan Kamp Westerbork

Laatste update:

Een groep van zo’n dertig supporters van FC Utrecht heeft recent een bezoek gebracht aan Kamp Westerbork, dat gedurende de Tweede Wereldoorlog gebruikt werd als voorportaal van de vernietigingskampen van de nazi’s. De aanhangers van FC Utrecht meldden zich aan toen een zekere Carla, een vrouw van Joodse afkomst, een brief schreef aan de club waarin ze haar boosheid en verdriet uitte over de spreekkoren van 5 april dit jaar.

/

Op die datum werd in De Galgenwaard de wedstrijd FC Utrecht-Ajax gespeeld en klonken er spreekkoren vanaf de tribune. De aanklager betaald voetbal eiste een boete van 10.000 euro en een lege Bunnikside voor de eerstvolgende thuiswedstrijd tegen Ajax. Los van de gevolgen voor FC Utrecht raakten de spreekkoren ook de buitenwacht en dus deed Carla een voorstel in haar brief aan directeur Wilco van Schaik.

Zij organiseerde een bezoek aan Kamp Westerbork en dertig supporters besloten gehoor te geven aan de uitnodiging. De Telegraaf beschikt over documenten van het bezoek en geeft zaterdag aan dat het best indruk maakte. Zo schrijft supporter Desley in een verslag van de dag: “Wij allen hebben onze oprechte excuses aangeboden. Want dit is niet ons doel geweest.”

“Een gedeelte van ons en de rest van de Bunnikside heeft nooit de intentie gehad om de gemeenschappen die hier onder geleden hebben, zo te kwetsen. Carla vertelde dat ze hoopt dat onze ogen open zijn gegaan. Voor mij persoonlijk, zeker weten. En voor anderen die ik sprak ook”, verzekert Desley. De hoop is dat de antisemitische spreekkoren nu niet terugkeren onder de aanhang van FC Utrecht.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Een beetje opvoeding is tegenwoordig ver te zoeken, dan blijken dit soort initiatieven nog echt nodig. Laten we van het positieve uitgaan; ik hoop dat ze iets geleerd hebben.

1 augustus 2015 om 08:29

Ik dacht dat de gruweldaden van de 2e wereldoorlog gewoon overal goed bekend zijn. In stuk lijkt het net of ze er voor het eerst van horen, dat zal toch niet?

1 augustus 2015 om 08:41

Iedereen is er bekend mee, maar dat wilt niet zeggen dat ze er respectvol mee om kunnen gaan. Pas als je echt in een concentratiekamp bent geweest, je daar hebt rondgelopen terwijl je niets anders voelt dan stilte, een soort vreemde druk, pijn, verdriet en de kennis dat er vele duizenden doden zijn gevallen, weet je hoe het is geweest voor die mensen.

Het is een hele bijzondere ervaring. De bakovens, de barracken, het prikkeldraad en de wachttorens. Ik kan iedereen aanraden er een dag heen te gaan en zeker als je week na week dit soort smerige teksten in verband brengt met de Joden.

1 augustus 2015 om 08:53

Nee hoor. Een normaal ontwikkeld mens hoeft echt niet in zo'n kamp te lopen om te begrijpen wat er gebeurd is. Alsof je dan pas serieus kunt nadenken. Wat een treurigheid.

1 augustus 2015 om 10:32

Ik ben het op zich met je eens, maar de omvang van de ellende is eigenlijk ook weer niet voor te stellen en dat is maar goed ook. Ik denk dat ieder mens een keer of enkele keren naar een kamp of Yad Vashem oid moet gaan om toch beter te begrijpen wat dat is geweest.

Overigens heb ik de spreekkoren van de Utrechters nooit als antisemitisch gezien, maar gewoon oliedom.

1 augustus 2015 om 18:32

@Joostfan; je hoeft inderdaad niet in zo'n kamp geweest te zijn om op hoofdlijn te snappen wat daar gebeurd is. Maar dan moet er wel een gezonde combinatie van opvoeding, onderwijs, interesse en inlevingsvermogen zijn. Als je dat niet vanzelf hebt meegekregen, dan is er meer nodig.

Ik ben een paar jaar geleden in Auschwitz geweest, en ondanks dat ik qua kennis over de tweede wereldoorlog al meer dan goed zat, heeft dat bezoek bij mij ook weer echt een hele dimensie toegevoegd. Een veel diepere betrokkenheid bij de peilloze ellende die zich daar heeft afgespeeld. Een betrokkenheid die je uit geen enkel boekje zal halen.

Wat mij betreft dus niks dan lof voor dit initiatief. Het is gewoon bekend dat er publiek is dat geen benul heeft van dingen die zich buiten hun directe gezichtsveld afspelen. Als die stuk voor stuk over de streep worden getrokken door dit soort bezoeken, dan moet het maar op deze manier.

Een goed initiatief.
Het moet maar eens afgelopen zijn, met die simpele maar o zo kwetsbare spreekkoren.
Overal, dus ook bij de Ajax supporters zelf!!!
Geef ze maar taakstraffen, of boetes, die dan naar de tegenpartij gaan bijv.
Het heeft niets met voetbal te maken, support je club en heb respect voor de tegenstander en medemens.

Respect voor degene die gegaan zijn!

Betwijfel alleen of dit ook echt de zware jongens van Utrecht zijn geweest... of dat dit een groep fanatieke jongeren zijn die zich mee hebben laten slepen nadat ze vanaf 10.00 in de stad aan de zuip geweest zijn... Ik denk het laatste... maar respect voor het initiatief.

1 augustus 2015 om 12:18

nee hoor ze zijn niet aan de zuip geweest kan ook niet want ze waren allemaal in de leeftijd 12 tot 16 jaar

Wat een rare kop.nu lijkt het net alsof ze zich hebben misdragen op Westerbork

Eigenlijk moet de hele bunnikside dit doen. En ook de Feyenoord en ADO supporters die over Joden scanderen. Misschien wordt er dan respectvoller gedacht over de Joden.

1 augustus 2015 om 12:19

goed idee man maar vergeet je de ajaxsupporters nu niet?
oh nee jij ben zelf ajax supporter en die doen nooit wat natuurlijk

1 augustus 2015 om 12:44

Ik ben zelf geen raddraaier, maar de bad boys mogen ook wel geschiedenis lessen krijgen wat er o.a. is gebeurd in Rotterdam in de oorlog.

1 augustus 2015 om 16:16

Dat lesje geschiedenis mogen de Ajacieden ook hebben. Die zingen zat liedjes over het bombardement in Rotterdam.

1 augustus 2015 om 18:11

en driekwart van de bunnikside is ook geen raddraaier net als ik overigens maar wij moeten volgens jou allemaal daarheen

1 augustus 2015 om 18:37

Al het volk dat gaskamers nadoet bij Ajax, vuurwerkgeluiden bij Twente, bommengeluiden bij Feyenoord: allemaal hetzelfde. Jammer als dit zou verzanden in een clubdiscussie. Dit heeft niks met voetbal te maken. Tokkies zitten overal.

1 augustus 2015 om 16:14

Iedereen weet dat met joden Ajax supporters bedoeld worden. ADO en Feyenoord supporters hebben geen hekel aan joden maar aan Ajacieden die zichzelf joden noemen. Iedereen weer dat dus ik snap niet waarom de joden zich aangesproken voelen.

Desniettemin horen scanderingen verwijzend naar WO2 Absoluut niet op een voetbal tribune thuis..

1 augustus 2015 om 16:22

Maar denk je dat joodse mensen daar rekening mee houden dat ze het over ajax supporters hebben?

1 augustus 2015 om 17:01

Nee zouden ze wel moeten doen. Maar slachtofferrol aannemen is makkelijker natuurlijk.

1 augustus 2015 om 18:08

Stel jou club was mede opgericht doorbijvoorbeeld Poolse mensen en jou club neemt de geuzennaam Polen. Vervolgens zingen fans van andere clubs hamas hamas alle Polen aan het gas. Denk je dan niet dat Poolse mensen in Nederland zich niet beledigd zullen voelen?

1 augustus 2015 om 18:35

Diverse supportersgroepen hebben al gezegd dat de liederen niet tegen joden bedoeld zijn maar tegen Ajacieden. Dus waarom toch aangesproken blijven voelen?

1 augustus 2015 om 18:39

Waarom zingen jullie dan niet over Ajacieden? Laat Joden achterwege. Want er wordt ook met spreekkoren verwezen naar het oorlogsverleden van Joodse mensen. Die hebben er toch niks mee te maken dus hoef je er ook niet over te zingen.

1 augustus 2015 om 18:41

Adoduhhaag: omdat een deel van het publiek bij voetbalwedstrijden respectloze idioten zijn, zouden Joden maar allerlei beledigingen moeten accepteren? Belachelijk. Als voetbalpubliek een hekel heeft aan Ajacieden, dan moeten ze daar maar een lekker naar liedje over maken.

Het is jouw soort redenering dat dit soort vuiligheid laat voortbestaan.

1 augustus 2015 om 19:08

Ala je goed heb gelezen heb ik al afstand gedaan van WO2 gerelateerde liederen. Ajax supporters mogen wat betreft niet heel veel zeggen want ook zij zingen liederen over het bombardement van Rotterdam. Ik zeg alleen dat joden dondersgoed weten dat het over Ajacieden gaat en niet over joden maar zich toch aangesproken blijven voelen.

1 augustus 2015 om 19:10

@edo zij noemen zich zelf joden, daar gaat het al mis. Verser vind ik elke vorm van WO2 gerelateerde liederen ongepast en daar maakt ook het ajaxpubliek zich schuldig aan.

Enige wat ik kwijt wil is dat joden zich onterecht aangesproken voelen, ze weten dondersgoed dat dit niet tegen hun bedoeld is..

1 augustus 2015 om 20:27

Eerste deel mee eens. Inclusief het deel dat het al fout begint te gaan als Ajacieden zich profileren als 'joods'.

Tweede deel absoluut niet. We noemen ze joden, we roepen dingen (gaskamers/aan het gas) specifiek over de manier waarom hun familieleden zijn uitgemoord, waardoor er ook nu nog mensen zijn die geen familie meer over hebben. En dan moeten zij zich niet aangesproken voelen? Denk nog eens na over waar dit over gaat. Dit zijn geen grappige teksten over onschuldige dingetjes. Dit zijn regelrechte verwijzingen naar de meest verschrikkelijke dingen die zijn gebeurd. Echte mensen ondervinden daar nog steeds de gevolgen van. N A T U U R L I J K voelen zij zich aangesproken. Die teksten gaan namelijk letterlijk over hen.

1 augustus 2015 om 22:11

er word ook al jaren over homo s gezongen daar hoor je ook niets van om maar niet over de bekende liedjes met ziektes te beginnen maar als het woord jood valt is de halve wereld te klein en daar praat ik het gedrag van diegene niet mee goed

voorkomen is beter dan genezen, al zet ik duidelijk mijn vraagtekens dat het nooit meer voor zal komen..in ieder stadion bedoel ik..

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren