Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

De voetbalrealist

Laatste update:

Panini Wereldbeker voetbalplaatjes. Welke doorgewinterde voetballiefhebber heeft deze nostalgische verzamelreeks nu niet ooit in zijn bezit gehad? Ik was er alvast helemaal gek van. Sterker nog, tijdens het afgelopen kampioenschap in Zuid-Afrika kon ik het weer niet laten om al die begeerde plaatjes bij mekaar te verzamelen. Ik mag dan wel een voetbalpessimist zijn, tradities zijn er om in ere te houden. Mijn verzamelalbum is ondertussen compleet, al was de beleving tijdens het vervolledigen hiervan andermaal niet intens zoals ooit voorheen. De reden is een gevoel van gemis, aangezien onze Belgische nationale trots zich opnieuw niet kon kwalificeren voor een groot toernooi. ik maak me steeds meer zorgen over een roodkleurige toekomst.

Gedurende mijn prille jeugdjaren was ik vooral in de ban van onze Rode Duivels en de Roberto Baggio’s of Romario’s in mijn verzamelalbum. Andere minder bekenden waren toen niet aan de orde. Later begon ik wel belang te hechten aan al de weergegeven spelersinformatie en sinds jaar en dag worden de geboortedata, aantal caps of de clubelftallen van al de spelers verslonden. Laat mij het zo stellen; als er een studierichting Informatie Wereldkampioenschap Voetbal bestond was ik zonder twijfel hooggeleerde.

Wat ik onthouden heb tijdens mijn studie van de laatste Panini-uitgave is dat gekwalificeerde landen zoals Slovenië en Griekenland respectievelijk Rusland en Oekraïne in ongeloof hebben gelaten en dat het nietige Slowakije zich zelfs rechtstreeks kon kwalificeren. Landen die nog nooit enige rol van betekenis hebben gespeeld tijdens een eindtoernooi. België ging in diezelfde periode roemloos onderuit in een reeks met Turkije, Bosnië-Herzegovina, Estland en Armenië. Tien punten uit evenveel wedstrijden was het keiharde verdict zonder het vermelden van de blamage in A Coruña.

Ook heb ik onthouden dat de belangrijkste spelers van laatstgenoemde gekwalificeerde landen zijn aangesloten bij elftallen uit Napoli, Keulen of Glasgow. Oké, Liverpool en Athene vervolledigen dit rijtje maar dan nog hebben wij basisspelers uit Londen, München, Manchester en Amsterdam in onze gelederen. Hoe kan het zijn dat dit gezelschap er maar niet in slaagt om twee internationale wedstrijden op rij te winnen? Een complexe vraag waarvan de antwoorden ongetwijfeld voldoende materiaal oplevert om een opvolger te schrijven voor Hugo Claus zijn “Verdriet van België”. Sta mij daarom toe twee pijnpunten toe te lichten. Zonder het gebruik van spelersnamen, want ik wil de innovatiemogelijkheden zo ruim mogelijk houden.

Het politieke drama dat ons land momenteel teistert buiten beschouwing gelaten, is er eerst en vooral een organigramprobleem bij de Belgische voetbalbond. Begrijp me niet verkeerd ik heb waardering voor een comité bestaande uit wijze, grijze en groezelige maatpakdragers, mits de kennis van zaken wordt omgezet naar doelgerichte en zichtbare resultaten. Bij de oudemannetjesclub van de Belgische voetbalbond heerst er echter complete chaos door een gebrek aan communicatie, afspraken nakomen en beleidsstructuur. Voordat deze te uitgebreide groep van senioren aan voetbal gaat denken, wordt er eerst grondig uitgekiemd hoe de voortzetting van hun functie weer met een aantal jaar gegarandeerd kan worden. Meer dan vriendjespolitiek is het dus niet.

Het amateurisme van de werkgever slaat vervolgens over op de werknemers, in dit geval de spelersgroep. Voor iedere sector op de arbeidsmarkt is het zo dat de betrokken massa prestaties aflevert als de top van die massa professionaliteit en gezag uitstraalt. Een oplossing zou dus kunnen zijn om met de grove borstel door de gangen van het bondsgebouw te vegen om zo ruimte te creëren voor een nieuwe groep eindbeslissers, bestaande uit Belgische voetballers van weleer die hun strepen verdient hebben op internationaal niveau. Op die manier ontstaat er weer eendracht tussen de stropdassen uit de Houba de Strooperlaan en de tricolores op het veld, wat nu haast onbestaande is.

Ook moet de sportieve leiding eindelijk eens een keuze durven maken wat de elfkoppige formatie tussen de lijnen betreft. Zoals eerder aangegeven hebben wij het voorrecht om gebruik te maken van spelers die bij Europese topclubs zitten. De spelersnamen klinken als muziek in de oren, de prestaties zijn helaas niet meer dan eentonige deuntjes. Het wordt tijd om af te stappen van een door de media gecreëerde hype rondom een overgewaardeerde gouden generatie van spelers met duizelingwekkende marktwaarden. Het is uiteindelijk de soberheid die voor ons overheerst. Hiermee hebben wij in het verleden succes geboekt en gekwalificeerde landen zoals Slovenië en Slowakije bewezen dat deze methode nog steeds perspectieven biedt.

Merendeel van de huidige spelers zijn verdedigend ingesteld of geen dragende
spelers bij hun clubelftal. Toch probeert men iedere keer opnieuw te knutselen aan een tactiek waarbij zoveel mogelijk van deze individuen op mekaar worden gestapeld om toch maar het sterkst mogelijke elftal op papier te behouden. Het gevolg hiervan is dat het elftal niet uitgebalanceerd is en de onbetwiste basisspelers zich niet kunnen focussen op één bepaalde positie. Om een voorbeeld te geven: een verdediger die werd opgenomen in het Premier League Elftal van het Jaar moet internationaal op diezelfde positie spelen als bij zijn club.

Een speler positioneren op een voor hem minder bekende positie kan, als er geen andere alternatieven zijn. Daarmee is men momenteel nog te kortzichtig. Er wordt onvoldoende beroep gedaan op spelers afkomstig van minder spraakmakende clubelftallen uit buitenland of de eigen competitie, die weten wat er moet gebeuren op een voor hun vertrouwde positie. Iemand die wekelijks op niveau presteert verdient een kans, ook al is de club van herkomst KV Mechelen of FC Utrecht. Het klopt dat het niveau in een Jupiler Pro League niet om over naar huis te schrijven is, maar de vele clubelftallen waarbij de Sloveense of Slowaakse Wereldkampioenschap deelnemers gestald zijn, zijn dat evenmin.

Ik zie liever een minder sprankelende speler het licht uit zijn ogen rennen voor het vaderland, dan een omhooggevallen vedette die zijn schoenen voor de wedstrijd vergeet. Het resultaat zal dan weer niet meteen voor morgen zijn, maar dat was tot heden ook niet het geval. Alleen zo kunnen wij ons geleidelijk aan weer spiegelen aan de mentaliteit waarvoor we zo vaak geprezen zijn en zal ik in de toekomst weer Panini plaatjes van Belgische voetballers op overschot hebben.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik had maar een woord over na het lezen van dit document: Amen.

Je hebt een goede kijk op het voetbal en weet dit over te brengen op de lezer met een postieve en komische wijze. Af en toe een leuke anekdote, woordgrap of een heerlijke sneer tussendoor is lekker om te lezen.

Je had het over de Kbvb op de schop te nemen, maar ik denk niet dat dat het beoogde resultaat zal geven wat jij aangeeft m.b.t. de spelersgroep. Ik denk niet dat de spelersgroep meer gemotiveerd zal zijn als er meer of duidelijke hierachie aanwezig is in deze voetbalinstelling vol met maatpakken. Wat zij nodig hebben is denk duidelijkheid over de situatie en er moet vooral gestuurd worden op werklust en het feit dat het een eer is voor je vaderland uit te komen. Wil je je niet uit de naad werken dan ben je het niet waard op te stellen voor de Rode Duivels. Die instelling moet er heersen binnen de groep en de technische staf, maar misschien wel belangrijker er moeten ook consequenties volgen wanneer een dergelijke situatie optreedt.

Ik ben het wel met je eens als het gaat over het positioneren van de spelers zoals ze staan bij hun club, met name Vermaelen is zonde (waar ik van op de hoogte ben). Hij speelt bij Arsenal centraal en bij België linksback toch? Hoe zit het met andere spelers dan die zo misbruikt worden, kortom verkrachting van het gegeven talent. En waarom is Dries Mertens nog steeds niet opgeroepen, want hij zou juist een dragende speler achter de spitsen kunnen zijn die voor mogelijkheden kan zorgen voor zijn medespelers, een actie kan maken en kan scoren. Perfect toch?

Goede clubexpert. Leuk geschreven,4 sterren.

Belgie heeft een sterk team en ik denk dat het met de toekomst wel goed zit. Misschien dat deze opstelling een mogelijke opstelling is?

Mignolet
Kompany?
van Buyten
Vermaelen
Vertonghen
Witsel
Fellaini
Defour
Hazard
Dembele
Mirallas
1 oktober 2010 om 11:32

Heb jij zijn stuk wel gelezen? Je spreekt hem net tegen met je opstelling door Vertonghen en Kompany op de backs te zetten. En Mirallas, wat moeten we daarmee...

Schitterend geschreven stuk alweer, waar ik me volledig in kan vinden. Doe zo verder ;-)

Hehe, ik zat eigenlijk op dit stuk te wachten! Eindelijk is er iemand op voetbalzone die de pen heeft opgepakt en dit stuk eindelijk op papier heeft gezet. Chapeau! Goed gedaan!

Sinds het nipte verlies tegen de Spanjaarden, twee jaar geleden, ben ik de Rode Duivels meer en meer gaan volgen. Vroeger had ik niet zo heel erg veel met het team. Ik vind het heel jammer om te zien dat België de laatste jaren niet op een EK of op een WK aanwezig is geweest. België kan en verdient beter. Ik ben realistisch, maar ik denk wél dat België in de komende 4 á 6 jaar een hoofdtoernooi kan halen, mits er voldoende spelersmateriaal is op iedere positie. Wat België nu mist, is voldoende en solide routine. Met alleen een Timmy Simons en Daniël van Buyten kom je als het op ervaring gaat echt niet verder. Ik vind het vooral sneu om Vermaelen nu al tot aanvoerder van het team te bombarderen, dat kan zo'n gozer nog niet aan!

Wat betreft de Belgische bond, daar ben ik ook heel erg met je eens. Als ik op vakantie met de Belgen (vlamingen en Walloniërs) spreek, zijn ze het er allemaal over eens dat er geen vriendjespolitiek moet zijn. Niet evenveel Franstaligen en ook niet evenveel Nederlands taligen. Een voetballand als België moet volwassen genoeg zijn om zulke dingen eerlijk te kunnen regelen. Leer van het verleden, zou ik zeggen. Jammer genoeg is dat dus nog niet bij anderen doorgedrongen..

Zoals ik al zei, België kan beter.. Ook al zit de ploeg in een moeilijke kwalificatiegroep, toch verwacht ik dat het team nog punten zal pakken. Duitsland is een ander verhaal, maar thuis tegen Turkije en tegen de Oostenrijkers zouden de Belgen nog de nodige punten kunnen pakken. De Belgische groep beschikt niet voor niks over een 'gouden Generatie'. Wel moeten de Belgische voetbalfans zich realiseren dat ook zo'n team de tijd nodig heeft om zich in te spelen. Aken en Keulen zijn ook niet op een dag gebouwd!

Op één enkel puntje ben ik niet helemaal met je eens, maar dat is dan het enige. Ik vind de Jupiler Pro League weldegelijk omhoog gaan. Zie de Europa League van vorig jaar. Standard Luik, Anderlecht en Club Brugge hebben zeker goede prestaties verricht. Doordat de Belgische clubs ook slimmer handelen met hun eigen jeugdspelers in plaats van ze weg te dumpen (vossen, De Bruyne, Wtisel, Rits, Lukaku) gaat het niveau van de competitie ook weer omhoog.

Om even terug te komen op je stukje, de vijf sterren heb je zeker verdient! Alles is goed uitgelegd en beargumenteerd, echt waar! Gefeliciteerd!

Heel goed stuk , je haalt de voornaamste problemen aan. Al geloof ik niet dat een grote kuis aan de bondstop er ooit van zal komen, die beseffen gewoon niet dat zij mede verantwoordelijk zijn voor de malaise...
Met het laatste deel ben ik wel minder akkoord. We hebben voldoende spelers die wel dragende of bepalende spelers zijn bij hun clubs
Vermaelen, Kompany zijn 2 topverdedigers in de pl en toekomstige aanvoerders van hun clubs, zij zouden een ijzersterk duo (1 van de sterkste ter wereld) moeten vormen centraal achterin. Dan hebben we nog Gillet (aanvoerder Bari) en Daems (aanvoerder gladbach) om de verdediging te vervolledigen.
Voor het middenveld hebben met fellaini 1 van de beste middenvelders in de pl en dan nog een hele hoop talentvolle jongens (defour, Witsel, Vertonghen,...) Alleen hier missen we misschien nog een echt ervaren speler maar er is wel voldoende potentieel.
In de aanval hebben we ook voldoende spelers die het verschil kunnen maken Hazard, Lukaku, Mertens, Dembele, Legaer alleen ontbreekt ook hier ervaring.
In mijn opinie ontbreken we gewoon automatismen en ervaring maar ik moet wel zeggen dat ik bij de wedstrijden tegen turkije en duitsland het gevoel had dat er weer een echt team stond...
Op 3-4 posities na is dit zo wat de basisploeg

Gillet
VandenBorre?
Kompany
Vermaelen
Daems
Fellaini
Defour?
Legaer?
Dembele
Hazard
Lukaku

5sterren niks op aan te merken.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren