Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

De jongen van de pijnen

Laatste update:

Als een tienjarige kon ik tijdens het WK van 2006 nooit echt genieten van voetbal. Een strak ingeschoten afstandsschot kon ik altijd wel waarderen, maar het geduld om negentig minuten lang naar een wedstrijd te kijken om dat ene doelpunt niet te missen, kon ik niet opbrengen. Ik keek achteraf wel naar de samenvattingen. Echt spannend is het nationale voetbal ook niet wanneer je vaderland niet deelneemt. In Turkije zaten we tijdens de vakantie op het balkon met een oude beeldbuistelevisie. Terwijl mijn vader en neven naar de wedstrijd van Duitsland keken zat ik met een oude schotel te draaien om fatsoenlijk beeld te krijgen, voor zover dat mogelijk was.

/

In 2008 veranderde er een hoop. Na het EK van 2004 en het WK van 2006 niet te hebben gehaald kon Turkije eindelijk haar gezicht weer laten zien op het EK in Zwitserland en Oostenrijk. Ik keek even naar de laatste minuten van Zwitserland – Turkije. In de laatste minuten van de verlenging scoort Arda Turan plotseling. Mijn hart ging sneller kloppen. Tijdens Turkije - Tsjechië droeg ik een shirt van Turkije en zat ik zenuwachtig op de bank. Weer lukte het Turkije in de laatste minuten. Dít was de emotie die mensen voelden wanneer ze naar een voetbalwedstrijd keken. Ik kon eindelijk genieten van een mooie voetbalwedstrijd. Tijdens de halve finales keek ik naar Duitsland – Turkije, maar daar lukte het Turkije niet om het inmiddels welbekende trucje te herhalen. Daarna keek ik toch maar even naar de samenvattingen. In de wedstrijd van Rusland tegen Spanje zag ik een fraai doelpunt van een spits waarvan ik de naam eigenlijk nog nooit had gehoord: Daniel Guïza.

Een tijdje later tekende Luis Aragonés een contract bij Fenerbahçe. Die naam kende ik nog wel! Dit was de trainer die Spanje naar de overwinning bracht bij het EK van 2008. ‘Dit seizoen wordt ons seizoen’ dacht ik, met zo’n grote naam langs de zijlijn. De krantenkoppen informeerden me tevens over de aankoop van veertien miljoen: Daniel Guïza.

Ik zal niet zeggen dat een jongensdroom was, maar ik was toch wel blij met het aantrekken van deze topspits. Sinds 1989 was hij een profvoetballer die tot hij naar Fenerbahçe ging altijd in Spanje had gevoetbald. Hij wisselde regelmatig van team, maar de stijgende lijn was zeker te zien. In 2008 voetbalde hij bij Mallorca en had hij 27 doelpunten gemaakt in 37 wedstrijden. Ook in Europa liet hij zijn gezicht zien tijdens het EK. Een uitstekende spits, toch?

Wat een domper is het toch gebleken voor de fans van Fenerbahçe. Aanvankelijk leek hij goed mee te kunnen in de Turkse competitie, maar na enkele wedstrijden begonnen de problemen. Hij is aangetrokken in de maand juli van 2008, maar na twee doelpunten in diezelfde maand heeft hij niet kunnen scoren tot maart. Hij maakte meer dan genoeg minuten, dus hij kreeg wel de kans. In eerste instantie zou je zeggen dat het niet ligt aan het niet kunnen aarden in Turkije, want tenslotte was Aragonés de trainer van Fenerbahçe in het eerste jaar van Guïza bij Fenerbahçe.

Wat hebben we toch de draak gestoken met deze speler. In een soort Turkse versie van de Lama’s werd hij belachelijk gemaakt omwille van de vele kansen die hij niet wist te benutten. Die kritiek was ook wel een beetje terecht: deze spits had het in zich om de bal kundig over een keeper heen te halen, maar schoot vervolgens van 1 meter op de paal bij een leeg doel tijdens de wedstrijd Sion – Fenerbahçe. Een foutje kan gebeuren, zou je zeggen. Maar er stond een maestro in de vorm van Alex de Souza achter hem. Iedere wedstrijd bereidde Alex wel weer een bal voor waarmee Guïza oog in oog kon staan met de keeper. Bij iedere positie schoot hij hem echter weer recht in de handen van de keeper. Beelden van Guïza, terwijl hij huilend tegen de doelpaal stond, stonden in de kranten. ‘Acilarin çocugu’ werd hij genoemd, vrij vertaald ‘de jongen van de pijnen’. Hij werd belachelijk gemaakt en bespot.

Hij had zo zijn momenten. Bij een wedstrijd tegen Galatasaray staat hij ver van de bal af, maar dirigeert hij het team. Eerst wijst hij aan waar de bal naartoe gegooid moet worden bij een ingooi, waarna hij vervolgens instrueert wie op doel moet schieten. Hij had de situatie perfect ingeschat. Deze noemenswaardige momenten kwamen zelden voor.

Maar is Guïza wel echt een flop? Het is geen slechte speler, getuige zijn uitstekende aantal doelpunten in de Spaanse competitie bij Mallorca, waarmee hij spelers zoals Luís Fabiano en Sergio Agüero achter zich liet. Waarom is het in Turkije niet gelukt?

Guïza was gewoon een pechvogel. Hij was geen killer voor het doel die iedere kans optimaal benutte, maar het was wel een keiharde werker. Je kon de emotie zien wanneer hij het doelpunt niet kon verzilveren. Of hoe hij in huilen uitbarstte toen hij een doelpunt scoorde tegen Bucaspor, waarna hij als een blij kind richting de invaliden in hun rolstoelen in een hoek van het veld rent en ze omhelst. Dát is passie. Ik kon niet genieten van zijn voetbalkunsten, maar wel van zijn emotie tijdens het spel. De aandacht die hij kreeg in de media zal ook wel een oorzaak zijn geweest van de tegenvallende prestaties. De media in Turkije is er ook veel vaardiger in om iemand zwart te maken. Lekker voetballen en de publiciteit ontwijken is daarom ook geen makkelijke klus. Uiteindelijk was het niet eens een hele grote domper: in totaal speelde hij 97 wedstrijden, waarin hij 35 keer scoorde. Het is geen hele hoge ratio die de transfersom rechtvaardigt, maar het is ook niet zo dat dit de grootste miskoop van het decennium was. Hij ging weer terug naar Getafe, waar hij na een jaar met zeer tegenvallende prestaties werd uitgeleend aan een onbekende club uit Maleisië. Na dat jaartje in Azië probeert hij zijn geluk nu uit in Paraguay. Jongen van de pijnen, het ga je goed daar.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Mooi stukje; je schrijfstijl is heerlijk om te lezen!

Een aantal jaren terug hield ik een presentatie over hem, dat als Gsli. Ik kreeg een 7. :D

Overigens zie ik een foutje in het artikel: hij begon in 1998 als profvoetballer, niet in 1988. En ik dacht dat ik een foto had uitgekozen met Guiza erop, maar dat is dus Mehmet Topal

Ik vind het een leuk stukje, maar kan je mij de titel misschien iets verder toelichten?

Grammaticaal hier en daar wat foutjes, maar daar prik ik wel doorheen .

Verder vind ik het een leuk onderwerp, ik houd wel van dat soort stukjes over zulke spelers.

Dan ga ik je nu beoordelen, al nerveus?

24 oktober 2013 om 18:06

De jongen van de pijnen is uit het Turks vertaald. In het Turks is het "acilarin cocugu". Dit is de titel van een film die rond 1984 is uitgebracht. In die film speelde een jongetje van 14, Emrah genaamd. De bekendste scenes van de film zijn die waar Emrah moest huilen. De film zelf heb ik nooit gezien, maar in Turkije wordt huilen doorgaans direct gekoppeld aan beelden van Emrah. Omdat Guiza ook wat vaker moest huilen op het veld werd de vergelijking met Emrah dus al snel getrokken

24 oktober 2013 om 18:20

Nog nooit van gehoord, maar als jij het zegt zou het vast wel kloppen .

Dit is je eerste keer en ik vind het voor een eerste keer erg goed. Leuk dat je speciaal Guïza hebt uitgekozen, maar dankzij Guïza had ik in 2011 helaas geen haar meer over. Stiekem mis ik hem nog wel eigenlijk..

24 oktober 2013 om 18:08

Bedankt voor het compliment!

Spelers zoals Guiza mag ik graag zien. Die emotioneel worden wanneer iets ze niet lukt en die keihard door blijven vechten tot het wel lukt. Hoewel ik ervan baalde dat Christian Baroni een strafschop niet wist te verzilveren tegen Benfica, vond ik het wel schitterend dat hij daarna wel een traantje moest wegpinken. Mooi toch, die liefde voor het spel en de club? Dat kan ik waarderen.

24 oktober 2013 om 18:40

geloof me wij missen hem ook en ik weet zeker waar die ook terecht is gekomen dat hij zelf ook mist (je weet wat ik bedoel) missen van doelpunten :D

Hey Islam34,

Mooi initiatief om een Clubexpert te schrijven. Leuk dat je zo iets aangaat! Credits daarvoor.

Ik vind het onderwerp uit de hoed getoverd, in positieve zin dan. Het is mooi om te zien dat mensen respect kunnen opbrengen voor Guiza. Een van de spelers waarvan men niet snapt waarom ie niet is geslaagd. Hij had een prachtige doelpuntenmoyenne in Spanje (werd topscoorder), maar faalde hopeloos op Turks grondgebied.

Je hebt een leuke schrijfstijl met een natuurlijke loop. Her en der maak je kleine foutjes, soms leidt de vloeiendheid van het verhaal eronder, maar het is zeker een mooi stuk om te lezen! Je hebt goed gevarieerd met je woordkeuze, daar krijg je de credits voor. De titel is ook goed gekozen, maar bepaalde alinea's weerspiegelen de titel (dus onderwerp) niet.

Ik vind je link tussen Turkije en Guiza matig. Oke, dat is het jaar dat Guiza in de schijnwerpers stond, maar zo een switch zorgt voor verwarring bij de lezer. Een onverwachtse stoot is altijd welkom, maar dit was meer een verkeerde box-wedstrijd.

Verder vind ik de toelichting van zijn falen in Turkije niet goed genoeg. Je vertelt niet echt waarom hij is gefaald en wat vooral de tactische en omgeving geraleteerde aspecten waren. Hij was inderdaad een harde werker en had redelijk wat pech, maar systematische pech is geen pech meer.

Anelka, Guiza, Kezman et cetera waren allemaal stuk voor stuk goede spitsen met prachtige carrieres en goede doelpuntenmoyennes, maar ze bewandelden allemaal dezelfde weg. Het heeft ook iets te maken met Fenerbahce en haar systeem.

Voor de rest heb ik nog paar punten, als je wil kan ik ze prive toelichten!

Al met al een interessant stuk met goede variatie in je woordkeuze. Orginele titel, mooie beschrijving. Het is je eerste Clubexpert, schrijft over een Turks gerelateerd onderwerp en je passie voor schrijven komt duidelijk naar voren. 5 stars (eenmalige gunfactor, hehe)

25 oktober 2013 om 07:16

Bedankt voor je uitgebreide analyse Bkorkmaz! Ik merkte ook dat bijvoorbeeld die analyse over het dirigeren van het team tegen Galatasaray niet lekker is ingeluid en de stap van het nationale elftal naar Guiza te abrupt is. Ik liep ook tegen de lamp met het woordenlimiet, waardoor ik die aansluitzinnen soms niet kon laten passen.

En de toelichting over andere punten: graag! Ik vind het prettig om columns te schrijven en ieder advies of kritische noot neem ik graag mee om de kwaliteit naar een hoger niveau te tillen

Huh ? Guiza vanaf 1989 prof ? Dan is hij al 24 jaar prof en zou hij op z'n 10de een contract getekend hebben. Dat kan toch niet. Ik ga je geen beoordeling geven.

25 oktober 2013 om 07:17

Ik had al in de reacties gezet dat ik een fout zag na het indienen. Tijdens het typen had ik 1988 in plaats van 1998 opgeschreven

25 oktober 2013 om 21:01

Wat ben jij kinderachtig zeg om te vallen over een foutje, kan toch altijd gebeuren. Als jij ooit Clubexpert wordt, ben ik benieuwd of jij foutloos schrijft.

25 oktober 2013 om 22:46

Jefteddy

Waar heb jij het nou weer over ? Zeg ik dat hij moet stoppen met schrijven of een baan moet zoeken ? Ik lees de tekst en ik zie een (grote) fout. Omdat ik de jongen daar niet op wil afrekenen, beoordeel ik zijn clubexpert niet. Als je daar niet tegen kan, heb je pech.

25 oktober 2013 om 22:59

Dan pakte ik het verkeerd op, excuus.

Ik vond het een leuk stuk om te lezen, Guiza heerlijke voetballer uitblinker bij Mallorca.

Kan aan mij liggen maar onderstaande zin vind ik echt niet kunnen.
Echt spannend is het nationale voetbal ook niet wanneer je vaderland niet deelneemt.

In mijn optiek kan dit alles zijn, voetbal in Turkije in zijn algemeenheid, nationale competitie. En ja ik weet dat je het nationale elftal bedoelt,

Schijf dan, Erg spannend is een EK niet als het nationale elftal van je vaderland niet deelneemt.

Maar voor de rest prima geschreven, zeer de moeite waard om te lezen four stars.

25 oktober 2013 om 14:32

Daar heb je wel gelijk in. Ik zat al tegen het woordenlimiet aan en moest concessies doen om het toch te laten passen. In sommige situaties komt dat niet altijd lekker uit de verf Bedankt voor je beoordeling!

Hoewel ik je liefde voor de Turkse competitie niet deel, moet ik je mijn complimenten geven voor een lekker vlot weglezend en informatief artikel.

Alleen de overgang van EK 08 naar het aantrekken van Guiza heb ik als enigszins abrupt ervaren, misschien had je de info in de alinea onder deze transfer juist hiervoor kunnen melden.

Nogmaals mijn complimenten.

25 oktober 2013 om 22:21

Ik ben inderdaad zelf ook niet helemaal tevreden met de aanloop naar het kernpunt van de tekst. De anekdote vind ik zelf wel in orde, maar de samenhang had inderdaad beter gekund. Bedankt voor je beoordeling en commentaar

In een woord prachtig. Lees niet zo snel een clubexperts verhalen maar dit stuk maakte het lezen voor mij weer pretig. Ga zo door ookal gaat het over fener. Van mij krijg je een 5. Ongeacht de fouten daar kijk ik overheen.

25 oktober 2013 om 22:21

Danku, danku!

Leuk.

Guiza een flop noemen vind ik te ver gaan, in dat opzicht ben ik het met je eens.

Maar vind dat je het goed hebt geschreven en het leest leuk weg, complimenten.

28 oktober 2013 om 11:54

-_-

Guiza Guiza Guiza.... Tja.... Eerlijk gezegd neem ik al zijn gemiste kansen op dit moment voor lief. Alles heeft een reden. En je kan beter leren van fouten dan van dingen die goed gingen. Elke club maakt een misser en daarom moet je er leering uit trekken en dat heeft FB naar mijn inzien gedaan. Had dat graag gelezen eigenlijk.

Ik had voor een wat meer Nederlandse titel gekozen. Ipv een letterlijke vertaling.

Het is je eerste column en ik heb je niet echt veel gezien qua reacties op vz zelf. Dus ik zal niet te streng beoordelen. Ik hoop dat je verder blijft schrijven aangezien het erg vermakelijk was.

Als tip wil ik je meegeven: Maak je punt meer duidelijk. Ik lees 2 verhaallijnen maar ze kruizen elkaar half. Want ik lees eerst dat je niet echt wedstrijden af kijkt. Over Turkije helaas niks over Fenerbahce. En dan plots komt Guiza. Ik zie niet echt een verband tussen het EK van Turkije met Fenerbahce maar weer wel het EK tussen Guiza en Fb.dus vandaar dat ik adviseer. Maak je punt meer helder. Ik had ook graag geweten wat de echte reden was voor zijn beschrijving als flop. Want je geeft een eigenlijk een reden dat het een flop was. Maar daarna zwak je het wat af. Vanwaar die afzwakking? Heeft hij het nu wel of niet gered volgens jou?

En wat was het idee achter Guiza om hem te halen? Paste hij wel in het systeem of was hij puur gehaald op basis van ''rising star''.

Ik had een korte EK Wk inleiding gemaakt over Turkije en wie de rising star (guiza) was met daarna het echte verhaal over hoe Guiza was en hoe hij functioneerde. Hoe Turkije tegen hem aankeek. Welke momenten echt emotioneel waren dat zelfs de aartsrivalen medelijden kreeg. Het moment dat Guiza bijv. in tranen van het veld afstapte wat heel Turkije deed beven mis ik bijvoorbeeld. Net zoals zijn kenmerkende manier van Juichen. Zijn liefde voor Fenerbahce e.d.

Ik zou zeggen 1 kwart inleiding ek wk en dan 3 kwart Guiza, fenerbahce, systeem.

29 oktober 2013 om 17:25

Het zijn eigenlijk ook twee verhalen. De eerste is de manier waarop mijn interesse voor voetbal groeide: het nationale elftal dat wonderen leek te verrichten. Toen voelde ik pas echt de spanning tijdens een voetbalwedstrijd, waardoor ik er graag naar keek. Omdat mijn interesse voor het spelletje in een korte tijd groeide, keek ik ook de andere wedstrijden wat aandachtiger. Daar zag ik Guiza dat doelpunt maken. Een heel bijzonder doelpunt was het niet, maar de naam is me wel bijgebleven. Toen hij naar Fenerbahce kwam dacht ik: "deze speler kan ik me nog herinneren van het EK! Bij Mallorca speelde hij ook heel goed het laatste seizoen, dus we hebben beslist een uitmuntende speler gekocht."

Ik vind Guiza niet echt een flop. Ik beschrijf eerst hoe een groot deel van de achterban naar deze speler keek, waarna ik die mening nuanceer en mijn visie toelicht: dit was geen speler die er niks van kon, maar het zat hem gewoon niet mee. Mede door de media die hem belachelijk maakte en een deel van de fans die hem graag kwijt waren. Of hij het heeft gered? Verre van, denk ik. Als je naar Maleisie moet om aan spelen toe te komen ben je flink bergafwaarts gegaan, in acht nemende dat je in 2008 nog in het nationale elftal van Spanje zat. Maar ik gun hem de successen wel, zeker na de shitstorm die hij in Turkije over zich heen kreeg. Vandaar dat ik hoop, dat hij in Paraguay potten weet te breken en de minder succesvolle tijd van zijn loopbaan achter zich kan laten.

Bedankt voor je beoordeling en kritiek

29 oktober 2013 om 17:19

Alexander82: bedankt voor je goed onderbouwde mening.

1 november 2013 om 22:41

Ik geef bij uitstek vijf sterren, dan moet het stuk echt bijzonder zijn, wil ik dat doen. Anders heeft een vijf ster niet veel betekenis meer.

Maar dankzij deze trol, krijg je er alsnog vijf van mij.

Het stuk is leuk om te lezen en ik had niet meteen aan Guïza gedacht, omdat de Nederlandse vertaling van de titel zo half gaar is (niet jou fout). :P

Leuk om te zien dat je Guïza nog zo veel aandacht schenkt en ook het is stuk klopt voor een overgroot deel qua inhoud. Qua inhoud kon je misschien wat meer in op de redenen van het falen van Guïza, want dat kom je nu nog steeds niet te weten.
Het enige dat ik je mee wil geven qua schrijfstijl is, dat je nu een te lange inleiding hebt. Die kan wellicht wat korter en dan kom je ook minder in de knel met woorden. Focus je dus meer op het hoofdonderwerp, nu begin je namelijk heel ergens anders wat je onnodig veel woorden kost.

2 november 2013 om 11:04

Bedankt voor je opmerkingen en tips! Die ga ik meenemen naar de volgende CE! Bedankt Efsane61!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren