Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

De ‘Japanse Messi’ die imponeerde bij Feyenoord maar nu weer in Azië speelt

Laatste update:

De Eredivisie heeft sinds zijn oprichting in 1956 genoeg markante spelers gekend. Iedere speler heeft zijn eigen verhaal. In de loop der jaren zijn er in de Nederlandse competitie veel spelers geweest van wie veel werd verwacht, maar die het niet wisten waar te maken. Voetbalzone duikt in de geschiedenis van gemiste kansen. Deze keer het verhaal van Ryo Miyaichi, de Japanse vleugelspeler die de harten van het Legioen wist te veroveren.

Door: Lars Verhage

Als Arsenal in 2011 bekendmaakt een nieuwe speler vastgelegd te hebben, is de nieuwsgierigheid van de fans meteen getrokken. Het betreft de piepjonge Japanner Miyaichi, die na een succesvolle stageperiode in Londen een plekje heeft bemachtigd in de selectie van the Gunners. Al gauw wordt die nieuwsgierigheid de kop ingedrukt. In Engeland krijgt de tiener geen werkvergunning, waarop besloten wordt Miyaichi te verhuren.

Feyenoord krijgt een halfjaar lang de beschikking over de diensten van de Aziaat, die in Rotterdam meteen indruk weet te maken. In zijn eerste wedstrijd namens de Stadionclub wordt de op dat moment achttienjarige buitenspeler uitgeroepen tot Man of the Match. De wedstrijd erna maakt hij direct zijn eerste goal. De media geven hem al snel de bijnaam Ryodinho, gezien zijn vergelijkbare speelstijl met de Braziliaanse legende Ronaldinho.

Jeugd in Japan

Geboren en getogen in Okazaki komt Miyaichi terecht in een sportief gezin. Vader Tatsuya Nomoura was een professioneel basketballer en eveneens trainer in Japan. Zijn broer Tsuyoshi is ook profvoetballer, actief op het derde niveau in Japan. Sport wordt de jonge Miyaichi dus met de paplepel ingegoten. Zelf begint hij op jonge leeftijd met voetballen. Dit doet hij in zijn schooljaren bij Sylphid F.C., waarna hij later speelt voor de voetbalclub van zijn universiteit in Nagoya.

Ryo Miyaichi viert een Feyenoord-doelpunt samen met ploeggenoot Luc Castaignos.

De Japanner is dan al twee keer naar Rotterdam-Zuid geweest voor een korte stageperiode. Bij Feyenoord staat men watertandend te kijken naar de behendige Japanner. Wanneer naar buiten komt dat de linksbuiten klaar is voor een stap naar Europa, mengen de Rotterdammers zich ook in de strijd om de handtekening van de jongeling. Miyaichi vertrekt alleen niet naar Feyenoord, maar eindigt in Londen. Arsenal is namelijk ook gecharmeerd van de Aziaat, en ziet in hem een toekomstige topper.

Europese avonturen

Eenmaal gearriveerd in Engeland maakt Miyaichi meteen de nodige tongen los. Toenmalig trainer van Arsenal, de legendarische Arsène Wenger, is ook in zijn nopjes met de jongeling. “Na zijn stage bij ons afgelopen zomer wisten wij zeker dat Ryo de kwaliteiten heeft om een grote te worden. Daarom zijn wij heel blij dat hij voor ons gekozen heeft”, aldus de Franse manager.

Er is echter wel een probleem. Miyaichi krijgt niet direct een werkvergunning, waardoor er besloten wordt hem te verhuren aan Feyenoord. Een win-win situatie voor the Gunners, aangezien hij in Rotterdam-Zuid zo de nodige vlieguren kan gaan maken.

In Nederland krijgt de buitenspeler direct zijn werkvergunning. Twee dagen later speelt de kleine Japanner direct zijn eerste wedstrijd. Hierin wordt hij meteen uitgeroepen tot Man of the Match. Best knap, gezien het feit dat Miyaichi niet te coachen valt.

De tweebenige vleugelspeler spreekt namelijk geen woord Engels, en kan dus niet geïnstrueerd worden door zijn medespelers of door de technische staf. Hij doet alles op gevoel, en doet dat naar behoren. Zijn snelheid gecombineerd met gevaarlijke acties en dreiging voor de goal zorgen ervoor dat het Legioen al razendsnel verliefd op hem raakt.

In Nederland zijn ze wel benieuwd wie de smaakmaker van Feyenoord nu precies is. Dat blijft een mysterie, aangezien Arsenal heeft besloten dat het talent zich puur moet focussen op het voetballen. Er wordt zelfs een mediastilte ingelast rondom Miyaichi, waardoor hij onder andere geen interviews mag geven.

In zijn zes maanden in Rotterdam-Zuid laat de Japanner zien wat hij in huis heeft. In die periode komt hij tot drie doelpunten en vijf assists en is hij bovendien een van de betere spelers. Onder de bijnaam Ryodinho keert hij terug naar Arsenal, waar aanvoerder en teamgenoot Robin van Persie lovend is.

“Hij heeft alles om hier de grote publiekslieveling te worden”, zegt de spits kort voordat Miyaichi zijn debuut maakt in het rood-wit. Internationaal krijgt hij ook de nodige aandacht. In 2012 speelt hij twee interlands voor de nationale ploeg van Japan. De verwachtingen zijn hooggespannen vanwege de uitstekende prestaties bij Feyenoord, maar dan komt de klad erin.

Verhuurperiodes en tegenslagen

Ondanks het feit dat Miyaichi in het eerste gedeelte van het seizoen 2011/12 nog regelmatig minuten maakt bij Arsenal, vertrekt hij in de tweede seizoenshelft op huurbasis naar Bolton Wanderers. Waar zijn verhuurperiode bij Feyenoord nog geweldig uitpakte, kan zijn tijd bij Bolton niet bepaald bestempeld worden als een succes. Na geen doelpunt te hebben gemaakt keert hij in de zomer terug naar Londen. De linksbuiten is ditmaal extra gedreven om het verschil te maken bij Arsenal, maar dat gaat helemaal mis.

Bij FC Twente wist Miyaichi geen potten te breken.

Tijdens het seizoen 2012/13 wordt Miyaichi verhuurd aan Wigan Athletic. Daar kent de Japanner de eerste van vele tegenslagen in zijn carrière. Hij raakt dat seizoen namelijk twee keer zwaar geblesseerd aan zijn enkel. Het leidt ertoe dat hij zeven maanden mist en slechts vier wedstrijden speelt voor Wigan. Het seizoen 2013/14 moet dan het jaar worden bij Arsenal voor de linksbuiten. Helaas voor hem lukt dat weer niet. Allerlei verschillende blessures zorgen ervoor dat Miyachi tien maanden mist, en ook de voorbereiding op het seizoen 2014/15 gaat aan hem voorbij.

In 2014 keert hij terug naar Nederland. Ditmaal wordt de door blessures geplaagde buitenspeler verhuurd aan FC Twente. Wonder boven wonder blijft hij dat seizoen blessurevrij, maar blijkt hij geen schim meer van de speler die ooit de Feyenoord-harten veroverde. Indruk maken doet hij dus niet in de Grolsch Veste. Uiteindelijk komt hij tot slechts tien optredens voor de Tukkers.

Bij Arsenal is het geduld ook op. De Londenaren besluiten het contract van het voormalige toptalent niet te verlengen. De Japanner vertrekt transfervrij naar Duitsland, waar FC St. Pauli hem een kans wil geven. Pechvogel Miyaichi blijft maar geteisterd worden door vervelende blessures. In Duitsland weet hij wel aan redelijk wat minuten te komen, maar de cijfers liegen niet. In zijn zes jaar bij St. Pauli mist hij 972 dagen vanwege blessures. Miyaichi is klaar met Europa. Zijn avontuur hier is ten einde.

Ryo Miyaichi is bij de fans van Yokohama F. Marinos nog altijd geliefd.

Terugkeer naar Japan

Ryodinho werd in zijn jonge jaren bestempeld als de Japanse Messi, maar daar is hedendaags weinig tot niets meer van over. Na zijn mislukte jaren in Engeland, Duitsland en Nederland keert hij in 2021 terug naar zijn geliefde Japan om voor Yokohama F. Marinos te spelen.

Hier is hij voorlopig blessurevrij, maar geen onbetwiste basisspeler. Het voormalige toptalent zit vaker op de bank dan dat hij speelt. Miyaichi is nu 31, maar het einde van zijn carrière lijkt nabij. Van ooit een oogappel in De Kuip en een megatalent bij Arsenal, naar bankzitter in Japan. Blessures eisen de nodige slachtoffers, en ook bij Miyaichi helpen ze een potentiële prachtcarrière om zeep.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

From Sergiño, to you | PSV
Reacties

Zonde, heeft Keizer Honda toch stuk meer bereikt.

Bedankt voor het mooie stuk. Toch 10 jaar lang in Europa gebleven



Ono was de beste middenvelder die deze eeuw bij Feyenoord heeft gespeeld. Zijn carrier werd door de hype rond hem en zijn slopende schema met interlands in Japan helaas verziekt. Mensen konden hem niet met rust laten vanuit Japan en hij speelde door met blessures. Als ze hem toen beter hadden behandeld was hij wereldtop geworden.

Ryo speelde misschien 4 wedstrijden heel goed maar was verder niks bijzonders.

15 maart 2024 om 11:28

Ryo was Feyenoord's hoop in donkere dagen in het seizoen dat Feyenoord 10e werd! Had inderdaad maar een paar goede wedstrijden. Een team met Meeuwis en van Beukering... dan val je als japenner met techniek en inzet al snel op!

Was echt een soort korte bevrijder in de zwarte jaren van de club. Werd zelfs Ryodinho genoemt zo blij als we met hem waren

Ryo was opzichzelf niet zon speciale speler. Maar kwam gewoon op het perfecte moment, voor hem,binnen bij feyenoord. We zaten in een diep diep dal. Het spel was ruk, er was onenigheid. Geen enkele speler met een beetje jeu. En ineens was daar een sprankelende buitenspeler van een topclub die ons wel even kwam helpen.

Ik vind dit soort artikelen altijd erg interessant maar de laatste tijd worden hier gewoon oude verhalen gekopieerd en geplakt. November 2023 verscheen er al een bijna identieke long read over Miyaichi op Voetbalzone (titel: De publiekslieveling van Feyenoord die hoopte 'de ster' van Arsenal te worden). Over Jonathan Reis recent ook twee artikelen van vergelijkbare strekking als ik het me goed herinner. Beetje opmerkelijk toch? Of ben ik het probleem dat ik te veel op VZ kom?

16 maart 2024 om 00:52

Bij Reis de taxichauffeur viel het mij ook al op idd.

16 maart 2024 om 15:43

De artikelen maken deel uit van verschillende reeksen en hebben een andere auteur, maar inderdaad goed punt. Gaan we extra op letten!

Het leuke is dat sommige spelers ook gigantisch opbloeien door het publiek erbij denk ik. Toch mooi voor zo’n jongen als de Kuip er achter gaat staan. Geeft je vleugels!

Hij werd gezien als de nieuwe Messi? Vandaar dat hij de bijnaam Ryodinho kreeg ^^
De trend om iedereen die enigszins op een buitenspeler lijkt de nieuwe Messi te noemen is nogal vermoeiend. Deze speler leek in niets op Messi en is ook nooit met hem vergeleken. Van Ronaldinho had hij ook niet veel weg, maar die bijnaam was in ieder geval ludiek met een hoopvolle knipoog. Maar de nieuwe Messi? Dat lijkt gewoon ter plekke bedacht om een interessante titel voor dit artikel te fabriceren.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren