Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Danny Buijs: ‘Een verademing, hij zorgt ervoor dat we respect voor hem hebben’

Laatste update:

Danny Buijs was zaterdag tijdens de wedstrijd tussen FC Groningen en Ajax niet blij met de strafschop die de bezoekers kregen, maar is desondanks lyrisch over Bas Nijhuis. De trainer van FC Groningen roemt Nijhuis niet alleen om diens kwaliteiten als scheidsrechter, maar ook om zijn omgang met spelers en leden van de technische staf. Volgens Buijs kunnen veel scheidsrechters een voorbeeld nemen aan de leidsman uit Enschede.

Diep in blessuretijd van de eerste helft, die langer doorging dan Nijhuis via de vierde official had laten aangeven, verdiende Ajax bij een 1-1 tussenstand een penalty. Na de handsbal van Damil Dankerlui op een voorzet van Dusan Tadic floot Nijhuis aanvankelijk voor het rustsignaal, maar felle protesten en een VAR-ingreep brachten de arbiter naar de zijlijn. Daar zag Nijhuis dat Dankerlui met uitgestoken arm naar de bal ging: strafschop. Tadic schoot die beheerst rechtdoor: 1-2. "Ik wist de exacte regel niet. Hij had voor de rust gefloten, dus ik dacht: dan is het klaar, kunnen we snel naar binnen en hoeven we niet naar de VAR te kijken", reageert Buijs bij ESPN. "Dat hoop je, want de 1-1 was ook al een tik."

Buijs maakt wel van de gelegenheid gebruik om Nijhuis complimenten uit te delen. "Los van dat ik Bas Nijhuis een goede scheidsrechter vind, die vandaag ook prima floot: hoe die man met ons en met de spelers omgaat, daar kunnen er heel veel een voorbeeld aan nemen. Dat is echt een verademing. Die man zorgt ervoor dat wij heel veel respect voor hem hebben." Buijs staat bekend als een criticus van Nederlandse arbiters. Hij betichtte Serdar Gözübüyük bijvoorbeeld ooit van 'met een arrogante uitstraling op het veld lopen alsof je de koning bent', vroeg zich in december 2021 af 'wat er met die mensen aan de hand' is na het optreden van Martin van den Kerkhof en diens assistenten tegen AZ (1-0 nederlaag) en pakt regelmatig een gele kaart voor zijn aanmerkingen.

"Wat je ziet is dat ik laat doorspelen", reageert Nijhuis zelf op het meest besproken moment van de wedstrijd. "Ik heb dus minimaal drie minuten extra speeltijd. Bovendien scoorde Klaassen nog in de 46ste minuut, dus ook dat kan je meenemen. Ik fluit af, maar op dat moment hoor ik meteen de VAR die zegt: ‘Bas, houd even de spelers op het veld, want ik moet een situatie beoordelen.’ Toen kwamen de spelers van Ajax op me af en wist ik dat er iets aan de hand was. Vrij snel daarna kreeg ik de melding dat ik moest gaan kijken. Handsbal.” Nijhuis legt uit waarom de strafschop toch werd toegekend nadat hij had afgefloten. “Ik fluit de situatie af, maar daarna heeft de VAR nog inbreng. En dat was nu dus het geval. Vanuit de positie waar ik sta zie ik alleen de speler (Dankerlui, red.) staan, en niet de arm. Dus hier is de VAR wel voor bedoeld."

"Ik snap de emotie van Groningse zijde en ik heb nog gesproken met Buijs. Maar dit kan gewoon volgens de regels. Ik snap de frustratie gewoon, maar dit zijn de regels", concludeert de arbiter. Hoewel alle doelpunten van Ajax in de blessuretijd werden gemaakt (van de eerste en tweede helft), wil Buijs niet enkel spreken van pech. “De eerste goal geven we zelf gewoon weg. Dat was heel slecht verdedigd en dat mag niet op dit niveau." Buijs doelt op het feit dat Tadic na een ingooi van Daley Blind ontsnapte aan de aandacht van Dankerlui en vervolgens Davy Klaassen in staat stelde te scoren. "Als je hoger op de ranglijst wil staan, moet je dit soort fouten niet maken. Zeker niet tegen een topclub. Dat straffen ze genadeloos af. Het kwam voort uit een ingooi en hij (Tadic, red.) kan genadeloos uit zijn (Dankerlui) rug wegdraaien."

Ook voorafgaand aan de 1-2 maakte Groningen een fout, vindt Buijs. "Ik heb vandaag genoten van Bjorn (Meijer), die net negentien is geworden en nu al zo speelt in zo'n wedstrijd. Maar het is een goed leermoment voor hem: er valt een bal achter bij de tweede paal, die moet hij gewoon verlengen. Maar hij kopt 'm door richting het midden en daardoor ontstaat die scrimmage. Uiteindelijk is het nog een handsbal ook. Het is ongelooflijk dat je opeens van 1-0 naar 1-2 gaat voor de rust. Je voelde dat het een tik was voor de jongens", aldus Buijs. In de pauze besloot hij Dankerlui naar de kant te halen. "Je wilt wisselen, want ik vond Damil gewoon slecht spelen. Dan moet je op de rechtsbackpositie wat gaan doen. We hebben eigenlijk geen rechtsback achter de hand, dus dan schuif je met Neraysho Kasanwirjo, ondanks dat ik hem centraal het best vind."

Dankerlui liet zich in de luren leggen door Tadic voorafgaand aan de 1-1 en maakte de handsbal waar de strafschop voorafgaand aan de 1-2 uit voortkwam. De rechtsback beseft dat hij niet sterk speelde. "Ik heb niet echt met de trainer gesproken, dat zal misschien deze week komen. Ik denk dat hij me misschien op de doelpunten afrekende, ja. Ik weet dat ik erbij betrokken was en dat wordt afgemaakt. Het is een hoog niveau, dus dan neem je dat jezelf wel kwalijk." Analist Marciano Vink vindt de kritiek van Buijs op Dankerlui terecht. "Hij laat gewoon iemand in z’n rug weglopen in het zestienmetergebied. Vervolgens maak je ook nog eens met de armen omhoog hands. Dat kan niet."

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Het is ook echt een goede scheidsrechter en ook een goede scheids maakt fouten maar deze match heeft hij goed geleid en Buijs heeft gelijk betreft dankerlui. Vliegt achter ze rug vandaan dus kritieken op hem is gewoon juist

2 april 2022 om 21:09

Ook deze wedstrijd floot hij weer slecht. Genoeg overtredingen gezien die gewoon geel moeten zijn.

2 april 2022 om 21:17

Niet mee eens. Als de scheidsrechter het beide kanten op zo behandeld vind ik het meer dan prima. Nijhuis is kut bij vele mensen omdat je volgende week bij een broekie van een scheidsrechter wel geel krijgt voor een minder vergrijp maar van mij mag Nijhuis alles fluiten.

Dit vind ik toch wel een helle nette reactie. Ik ben totaal geen fan van Buijs en ook niet van Nijhuis, maar dit vind ik heel knap van Buijs. Zeer sportief.

2 april 2022 om 20:53

Dit is toch niet perse uitzonderlijk sportief? Het zijn letterlijk de regels, dus als Buijs zou zeggen dat het de regels niet zijn zou hij zichzelf voor schut zetten. Maar kan begrijpen dat het voor de eerste coach in de Eredivisie die geschorst is vanwege te veel gele kaarten, dit nog wel meevalt.

2 april 2022 om 21:00

Dit is zeer zeker wel sportief. Het sportieve is dat hij zijn verlies neemt als een man en niet gaat mierenneuken over de penalty en het eerste doelpunt van Ajax. Als je wil kan je daar prima over klagen alleen hij kiest ervoor dat niet te doen en dat vind ik persoonlijk sportief.

2 april 2022 om 21:04

Buijs kan ook vasthouden aan het feit dat de initiële blessuretijd er op zat en dat Nijhuis eerder had moeten fluiten. Laten we eerlijk zijn; zo vaak komt er geen extra extra tijd als er wordt gescoord in de extra tijd. Hoewel dat wel logisch is en de aangegeven extra tijd altijd een minimum is. Daarom vind ik dit netjes. Ik zou het ook begrijpen als Buijs in zijn emotie nog klaagt over de penalty na het affluiten voor rust, ook al zijn dat de regels. Ik vind het dus wel sportief dat hij zo snel na de wedstrijd dit zegt.

3 april 2022 om 10:04

@herby

Sportiviteit staat niet in regels, maar gaat om gedrag hoe je met dingen om gaat. Buijs had zijn mond kunnen houden, maar geeft een compliment aan de scheids. Terwijl hij ook (zoals sommigen hier op dit forum) had kunnen klagen over die pingel. Dat is dus sportief.

Net als het feliciteren van je tegenstander na een overwinning. Staat nergens in de regels, maar is wel sportief

Had Te Wierik gewoon geel Moeten geven voor het onderbreken van een aanval , dat is een regel die ook voor Bassie geldt. Volgende keer bij het minste commentaar trek hij weer supersnel geel want daar kan Bassie niet tegen

2 april 2022 om 21:02

Je moet ook gewoon je bakkes houden tegen de scheids. Wereld op zijn kop daar zouden ze juist vaker geel voor moeten geven. Iets meer respect mag wel. Kijk een naar andere sporten.

2 april 2022 om 21:06

Waarom zou je niet tegen een scheidsrechter mogen praten? Het zijn geen Goden die we moeten vereren toch? Het gaat alleen om de manier waarop. Als dat gewoon netjes en rustig is, is het helemaal prima.

2 april 2022 om 22:05

Falonso, wat een overtrokken reactie. Je hoort gewoon je brutale bek tegen de scheids te houden. Overleggen en discussiëren kan, tot zover de scheids zelf de grens aangeeft. Zo werkt het, bij elke sport, in elke cultuur.

2 april 2022 om 22:45

Mijn reactie overtrokken vinden en zelf met 'brutale bek' komen... juist ja.

2 april 2022 om 23:22

Los van of het wel of niet zou mogen, het heeft geen enkele zin, het leidt bij letterlijk iedereen tot irritatie en het kost tijd. Er is volgens mij nog nooit een scheids geweest die een kaart of een vrije trap weer introk, nadat een speler zegt dat ie niks gedaan heeft of voor de bal ging of de speler niet raakte. Scheids maakt een beslissing, accepteer het. En anders hebben we de VAR. Het heeft gewoon geen enkele zin. Je gaat op het veld niet even uitgebreid een discussie aan, even argumenten voor en tegen uitwisselen, en samen tot een conclusie komen. Helaas denken veel spelers wel dat het zo werkt.

2 april 2022 om 21:34

Tja. Ajax had ook geel moeten hebben bij die overtreding van Timber. Ging beide kanten op dus.

Een goede scheids is het wel totdat hij inconsequent fluit voor overtredingen onder het mom van mannelijk spel maar er is niets mannelijks aan het vasthouden van shirts of het geven van een schop. Er zijn slechtere scheidsrechters maar ik vind Nijhuis wel de scheids waaraan je het snelst gaat ergeren.

2 april 2022 om 23:26

Nijhuis is typisch zo'n scheidsrechter waaraan je je alleen gaat ergeren als het voor je eigen team tegen zit. Dit zal wat mij betreft nooit in de buurt komen bij een scheids waarbij je je als beide teams aan ergert. En die zijn er genoeg.

Vind die Dankerlui trouwens een van de slechtste fc ers. Niet een eredivisie waardige speler. Zeker niet op middenmoot niveau

2 april 2022 om 22:41

Ik kijk niet vaak wedstrijden van FC Groningen maar was positief verrast door die Meijer op links en die centrale verdediger met die lastige naam. En Lerin Duarte speelde de eerste helft eens sterke wedstrijd op het middenveld.

2 april 2022 om 22:47

Lerin Duarte voetbalt in Griekenland

Die Meijer speelde inderdaad een prima wedstrijd. De verdediger die je bedoelt is Kasanwirjo denk ik.

2 april 2022 om 23:55

Haha welke duarte bedoel ik dan? 😄

3 april 2022 om 01:46

Laros, scheelt 3 letters haha.

Wat ik eigenlijk niet snap is waarom er wel in de tweede helft na precies 6 minuten blessuretijd wordt afgefloten. Toen is toch ook gescoord tijdens de blessuretijd?

2 april 2022 om 21:57

Enige wat ik kan bedenken is omdat de stand 1-3 was, en er dus een buffer van 2 goals was. Een extra doelpunt had dus niks meer uitgemaakt voor het resultaat. Maar dat praat het niet goed, want de 2-3 of 1-4 kan later in het seizoen nog verschil maken in het doelsaldo. En het is sowieso scheef.

Nette reactie, die op mij vrij onverwacht overkomt. Ik heb met Buijs zelf weinig op namelijk. Niet alleen om zijn uitstraling en reputatie als vechtjas en Simeone-wannabe, maar vooral vanwege het onsportieve gedrag waar hij zijn ploeg al meerdere malen toe zette. In dat licht vind ik het sowieso wat potsierlijk dat hij scheidsrechters - buiten vandaag - vaak de maat neemt. Waar hij Bas Nijhuis als voorbeeld neemt voor alle scheidsrechters, zou hij zelf eens moeten kijken naar collega-coaches als Arne Slot, Frank Wormuth, Ron Jans of Henk Fraser wat gedrag en presentatie aangaat.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren