Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

CL-loting Ajax biedt Nederland óók perspectief op coëfficiëntengebied

Laatste update:

De loting van Ajax tegen Benfica in de achtste finale van de Champions League is ook pikant op het gebied van de coëfficiënten. De kampioen van Nederland kan Portugal een enorm gevoelige tik op de neus geven door Benfica uit te schakelen. Sporting Portugal kreeg met Manchester City bovendien een op papier loodzware tegenstander.

Nederland is met Portugal verwikkeld in een strijd om plek zes op de coëfficiëntenranglijst. Aan het eind van elk seizoen bepaalt de eindstand hoeveel Europese tickets elk land opeist. Die stand wordt bepaald op basis van de laatste vijf seizoenen. Op de huidige stand heeft Nederland nog een grote achterstand op Portugal, maar op de ranglijst vanaf 1 juli 2022 staat Nederland al virtueel op plek zes, die recht geeft op twee groepsfasetickets voor de Champions League. Op plek zeven krijgt een land slechts één groepsfaseticket.


De coëfficiëntenranglijst per 09-12-2021



LAND HUIDIGE SCORE SCORE PER 01/07/'22 ACTIEVE TEAMS
5. Frankrijk 55,748 44,248 6/6
6. Portugal 50,049 40,383 4/6
7. Nederland 44,300 41,400 5/5
8. Oostenrijk 37,850 28,100 3/5
9. Rusland 34,282 21,682 2/5
10. Schotland 34,100 30,100 2/5


Op de ranglijst vanaf volgend seizoen heeft Nederland een voorsprong van een vol punt. Als die voorsprong ook na het seizoen 2022/23 nog staat, dan krijgt Nederland twee tickets voor de groepsfase van de Champions League in 2024. De vijf overgebleven Eredivisie-clubs in Europa kunnen de huidige voorsprong op Portugal na de winterstop mogelijk verder gaan uitbouwen.

Ajax kan dat als gezegd doen in een rechtstreeks duel met Benfica. Verder speelt Sporting in de Champions League dus tegen Manchester City. Portugal heeft verder twee ijzers in het vuur in de play-offronde van de Europa League: FC Porto speelt tegen Lazio, terwijl Sporting Braga uitkomt tegen Sheriff Tiraspol.

Nederland heeft zelf vijf clubs over in Europa, onder voorbehoud dat Vitesse officieel nog niet gekwalificeerd is. Het lijkt erop dat de wedstrijd tussen Tottenham Hotspur en Stade Rennes niet ingehaald kan worden, waardoor de Arnhemmers door zouden gaan. Vitesse speelt in de play-offronde van de Conference League dan tegen Rapid Wien. PSV komt in dezelfde ronde uit tegen Maccabi Tel Aviv, terwijl AZ en Feyenoord al zeker zijn van de laatste zestien van de Conference League.


Welke plek is goed voor welke tickets?



PLEK CL-TICKETS EL-TICKETS COL-TICKETS
1 t/m 4 4 direct 2 direct 1 voorronde
5 2 direct, 1 voorronde 2 direct 1 voorronde
6 2 direct, 1 voorronde 1 direct 2 voorronde
7 t/m 10 1 direct, 1 voorronde 1 voorronde 2 voorronde
11 t/m 15 2 voorronde 1 voorronde 2 voorronde
16 t/m 50 1 voorronde 0 3 voorronde
51 t/m 55 1 voorronde 0 2 voorronde

Het is wishful thinking, maar het is zelfs niet volledig uitgesloten dat Nederland nog dit jaar de achterstand op Portugal goedmaakt. Daarvoor zouden de Portugese deelnemers (vrijwel) direct uitgeschakeld moeten worden, terwijl de Eredivisionisten heel ver moeten komen in hun Europese toernooien. Nederland zou dan in een half jaar tijd bijna zes punten goed moeten maken op Portugal. In dat (onwaarschijnlijke) geval zou Nederland al twee directe Champions League-tickets voor de groepsfase van 2023 krijgen.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Tijd voor een KO-efficiënt

13 december 2021 om 16:19

Dat zou in de CL dus al goed kunnen gebeuren. Als Ajax Benfica uitschakeld, en ervan uitgaande dat City 'gewoon' van Sporting wint, zijn zij al meteen 2 clubs kwijt. Porto heeft ook niet geweldig geloot tegen Lazio. En Braga moet tegen CL deelnemer Sheriff, al zou ik dan m'n geld wel gewoon op Braga zetten.

13 december 2021 om 18:00

Als het een beetje meezit liggen alle Portugezen clubs eruit. In de CL idd beide clubs underdog maar persoonlijk vindt ik dit ook in de euro league. Sheriff kan nog weleens verrassen hebben we gezien in de cl

Het zou schitterend zijn voor het Nederlandse voetbal als Ajax Benfica uitschakelt. Kan PSV straks ook weer de CL in om knaken te maken. Volgens mij geld dat met die geplaatste teams in 2024? Laten we met zijn allen duimen voor Ajax.

13 december 2021 om 16:11

Dan moet PSV wel meer passie op de mat leggen dan tegen Real Sociedad
Met zo'n instelling worden jullie kansloos laatste dan gun ik Feyenoord, AZ of Vitesse liever een champions league plaats die tenminste passie laten zien en er vol voor willen gaan

13 december 2021 om 16:15

Dan heb je niet gekeken, elke wedstrijd heeft PSV gestreden, ja ook de 1e helft in San Sebastian.

13 december 2021 om 16:17

Heeft niets met passie te maken, maar PSV laat zich vaak mentaal afbluffen en Schmidt zet PSV ook tactisch vaak slecht neer in topwedstrijden. Sociedad afjagen tot hun de eigen 16, terwijl je aan een punt genoeg hebt is gewoon dom. Dan loop je vanzelf tegen een counter aan. Monaco thuis idem dito.

13 december 2021 om 16:29

Nou AZ en Feyenoord ook!

Ben al lang blij dat we super dik in de top 7 zitten. Kijk naar belgie turkije, die zijn nergens meer.

Mwah dit zegt niet gek veel. Als je realistisch bent is dit rondje haalbaar voor Ajax, daarna wordt het meteen veel zwaarder. De echte punten moeten van de andere teams komen, die wel in staat zijn om 2 of meer rondes te overleven. Maar een goede bonus zou dit absoluut zijn, we hebben onze plicht al gedaan met Sporting, helaas liet Dortmund het afweten.

13 december 2021 om 16:40

De echte punten? Ajax heeft dit seizoen al voor 5 hele punten meer gezorgd dan nr 2 Feyenoord. Daar gaat de rest niet aan komen vrees ik.

13 december 2021 om 16:47

Bedoel natuurlijk de knock-out fase punten. Niet realistisch om een halve finale van Ajax te eisen. Terwijl dat in de conference league veel makkelijker kan, met zoveel ploegen daar. Ajax zorgt inderdaad voor de meeste punten, maar nu moet de rest hun aandeel extra vergroten gezien de makkelijkere tegenstand.

13 december 2021 om 17:00

Zegt juist wel veel, omdat als in deze ronde Benfica en Sporting Portugal worden uitgeschakeld, Portugal verder geen punten meer kan pakken. Terwijl wij nog zat bij elkaar kunnen sprokkelen. Je hebt dan nog Porto in de UEFA EL, maar die zie ik tegen Lazio ook geen punten meer pakken.

Ja, we doen het met zijn allen, maar het is toch wel supermooi als wij Benfica eruit weten te knikkeren, en Man City tegelijkertijd Sporting. Elke ronde erboven is extra dikke winst als het draait om punten dan.

13 december 2021 om 17:03

Het zou zeker mooi zijn, maar puur op coefficientengebied is uitschakeling geen ramp. Je krijgt amper bonuspunten in de CL. Ik denk dat we een gelijkspel en een winst behalen net als in 2019, maar daarmee doe je Benfica niet gek veel pijn. Porto zie ik zeker 2 rondes overleven, misschien wel meer. Braga gaat ook door denk ik. Dus al die conference league ploegen moeten gewoon door, misschien zelfs kwartfinales.

13 december 2021 om 17:45

Een gelijkspel levert NL zelfs iets meer punten op dan Portugal. (Delen door 6 en wij delen door 5)

Ik zou weleens benieuwd zijn hoe Ajax naar de 6e plek kan dit jaar nog.
2 keer winnen van Benfica en City 2x van Sporting is volgens mij maar 0,8 punten inlopen en er zijn geen bonussen.
Dan gaat verder de strijd tussen de 4e NL-se clubs en Braga en Porto. Laten we bidden dat zowel Braga als Porto er uit vliegen en totaal 0,67 pnt halen. Dan nog moet NL dus bijna 5 punten, lees 12 overwinningen meer boeken dan Portugal. Als PSV en Vitesse doorbekeren zouden dat er al 3 zijn, Dan krijg je een 1/8e finale waarin 3 Nl'se clubs door moeten naar de kwartfinale wat minimaal 3 overwinningen en maximaal 6 overwinningen is en dan moet je dus nog minstens 3 zeges gaan pakken.
Het lijkt me nagenoeg onmogelijk dat NL dit jaar het gat dicht op Portugal, maar ze zouden in theorie heel dicht bij kunnen komen want ik zie zowel PSV, Feyenoord als AZ als kanshebber voor de conference league zege en ik zie ook Ajax Benfica uitschakelen met 2 zeges en misschien nog wat puntjes pakken in het vervolg van de CL.

13 december 2021 om 16:22

Volgend jaar valt een slecht jaar weg van Nederland dus op dit moment staat Nederland al op de 6e plek. Het is alleen kwestie van nu niet verpesten en blijven winnen.

13 december 2021 om 17:10

Daarom zei ik in de eerste zin: dit jaar nog.
Volgend jaar weet ik, maar in het artikel staat ook dat het dit jaar nog zou kunnen.

13 december 2021 om 17:01

Nee, het is alleen een theoretische mogelijkheid. Inderdaad is het aantal overwinning nodig om de huidige ±6 punten in te halen nog mogelijk, maar hiervoor zullen in ieder geval 2 halve finaleplekken nodig zijn voor nederlandse clubs; ervan uitgaande dat beide KO-wedstrijden allemaal gewonnen worden en dat portugal geen punten meer haalt.

Wishfull thinking is een understatement.

De Conference League is voor Nederland wel een geschenk en Vitesse kan het ultieme presentje bijna uitpakken. Zo een tussenronde is voor PSV wel een mooie manier om wat puntjes te scoren die ze wellicht al eerder dit seizoen konden banken.

13 december 2021 om 17:12

Precies, het zijn 5,749 punten. Dat betekent 15 overwinningen.
Ik weet niet of er bonuspunten te realiseren zijn, maar als de Portugezen er allemaal uitvliegen in de volgende ronde heeft NL een kleine kans. En zelfs dan inderdaad moeten er (naast de 2 overwinningen die er dan automatisch van Ajax zijn) nog 13 overwinningen gepakt worden.

13 december 2021 om 17:20

In de tussenronde zijn geen punten te verdienen heb ik begrepen

Allemaal leuk die coëficientenpolonaise maar zodra Nederland op een hoger niveau moet gaan meespelen zoals 2 clubs in Champions League dan gaan we direct weer minder punten halen en wordt de Hollandse polonaise direct weer vervangen door de Portugese fado.

13 december 2021 om 16:58

Klopt helemaal natuurlijk. Al is het voor clubs ook lekker dat die miljoenen door meer kwalificatie plekken ook meer terug terug stromen naar de Eredivisie. Waardoor de competitie nog sterker kan worden. Bij goed beleid van de (top) clubs in Nederland uiteraard. Dan kunnen veel clubs toch profiteren al zou het slechts 1/2 jaar duren.

13 december 2021 om 17:08

Allemaal leuk dat gezeik op Nederlandse clubs in Europa, maar dat is inmiddels ook al een beetje achterhaald toch? Vitesse heeftredelijk meegedaan, AZ sprokkelt al jaren een puntje hier en daar. Feyenoord en PSV kunnen gemakkelijk mee in Europa.

De CL is zeker voor alle bovenstaande te hoog gegrepen. Maar we pakken geen ticket af van Engeland of Spanje toch? PSV, Feyenoord en sporadisch AZ liggen geen mijlen van de nummer 2 van Portugal toch?

Daarnaast werken coefficienten ook niet zo dat je direct weer uit de CL kukelt wanneer 1 ploeg in de groepsfase strandt. De goede resultaten van dit jaar tellen iig nog 5 jaar mee.

En moet je dan tegen PSV of Feyenoord zeggen om niet de startpremie te pakken en voor 3 mil per match te gaan spelen? Een stuntje en het budget van deze clubs kan x2.

Pessimisme is gewoon onnodig.

De laaste tijd lees ik veel reacties als: wat hebben we aan een extra CL plek als we hem daardoor zo weer kwijt zijn? PSV en Fey hebben niks te zoeken in de CL. Een 6e club zorgt ervoor dat al onze punten gedeeld worden door 6.

Stel dat bijvoorbeeld PSV en/of Feyenoord hierdoor 2x CL kan spelen. Dan pakken ze toch 50 mil? Of een club als Twente dat de conference league in kan. Die pakken dan een paar mil. Misschien halen ze niet veel punten, maar met dat geld kunnen ze groeien. Dan zakken we misschien weer 1 of 2 plekken en dan proberen we gewoon weer opnieuw te stijgen. Kijk wat Ajax kan kopen na een aantal succesvolle europese jaren.

Zo bizar gefixeert op Portugal.

14 december 2021 om 00:41

Onvoorstelbaar hé. Het is bijna triest te noemen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren