Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Cazorla voelt zich een ‘Jigsaw puzzel’: ‘De bacteriën aten alles weg’

Laatste update:

Een zware achillespeesblessure heeft Santi Cazorla lange tijd aan de kant gehouden. Het kostte hem zijn carrière bij Arsenal. In totaal waren tien operaties nodig om hem weer op de been te helpen. Cazorla vocht in de zware tijd niet alleen voor zijn loopbaan als profvoetballer, maar ook voor zijn been. Na 636 dagen heeft Cazorla onlangs zijn rentree gemaakt als speler van Villarreal en in gesprek met the Guardian blikt de 78-voudig international terug op een loodzware periode. “Ik ben net een Jigsaw-puzzel”, vertelt hij.

Cazorla was al zo vaak geopereerd op dezelfde plek dat nieuwe huid nodig was op de plek rondom zijn achillespees. Een stukje van zijn arm zit op zijn rechterenkel, een stukje dijbeen op de achterkant van zijn hiel. Er zit een metalen plaat in zijn voet en een nieuwe achillespees is gemaakt van een stuk opgerolde hamstring. Mikel Sánchez is de chirurg die Cazorla talloze keren heeft geopereerd. “Hij heeft gezegd dat hij nooit zo’n extreme casus heeft meegemaakt als die van mij”, aldus Cazorla, die door een ontsteking zelfs nog moest vrezen voor amputatie.

Twee jaar lang stond Cazorla niet op het voetbalveld. De moed zakte hem soms in zijn schoenen. Af en toe overwoog hij om er mee te stoppen. Toch zette hij door en mag hij zich dit seizoen basisspeler noemen bij Villarreal. Hij begon alle drie de competitiewedstrijden vanuit de basis. “Ik moet mezelf soms in mijn arm knijpen als ik eraan denk dat ik zaterdag weer mag voetballen. Ik waardeer het allemaal enorm, ieder moment. Ik snap dat spelers er soms van balen dat ze een avond voor de wedstrijd in een hotel zitten. Maar ik heb avonden alleen in een ziekenhuis gelegen. Ik heb hiervoor gevochten.”

Het leed van Cazorla begon bij een vriendschappelijke interland in september 2013 tegen Chili. Hij brak een bot in zijn enkel en liep in november 2015 een kruisbandblessure in zijn knie op. Cazorla herstelde niet goed en meer klachten speelden op. Cazorla speelde met veel pijn. Na de wedstrijd tegen Ludogorets in oktober 2016 kon hij niet verder. “In de rust ging ik kapot van de pijn, want dan kreeg ik het koud. In de tweede helft werd de pijn erger en erger. Die avond heb ik gehuild, want het was te veel. Ik moest ermee stoppen. Maar toen begonnen de problemen pas.”

Manager Arsène Wenger dacht dat de blessure wel mee zou vallen, maar Cazorla zou nooit meer een wedstrijd voor Arsenal spelen. Zijn huid was verslechterd en door een infectie, opgelopen tijdens een operatie, scheurde het open. “Ik zat op de fiets en een paar hechtingen sprongen open. Omdat het een open wond was konden bacteriën binnen dringen. Die avond kwam er gele vloeistof uit de wond. Iedere keer dat ze de wond dichtnaaiden, sprong het weer open en kwam er meer vloeistof uit. Uiteindelijk werd er een huidtransplantatie gedaan, maar ze konden niet goed zien wat er in mijn voet zat. De bacteriën aten alles weg. Ze zijn er daar nooit achtergekomen welke bacterie het precies was.”

Cazorla kreeg te horen dat hij zich even niet moest richten op een terugkeer in de voetballerij. Het belangrijkste voor hem was op dat moment om volledig te herstellen, zodat hij weer normaal zou kunnen lopen. “Maar ik besloot om niet veel waarde te hechten aan die woorden. Ik had al besloten dat ik terug wilde naar Spanje en daar hoorde ik heel andere dingen. Ik werd er moe van.” Uiteindelijk vonden de artsen in Spanje waar de infectie precies vandaan kwam. “Ze vonden de bacterie: twee in de pees en nog een in het bot.”

Om er precies achter te komen welke delen van zijn pezen waren aangetast was een nieuwe operatie noodzakelijk. “Toen ze dat deden, zagen ze dat ik tien centimeter kwijt was. Ze zeiden dat ik geluk had en het meer had kunnen zijn. Toen de dokter vertelde dat ze de pees moesten vernieuwen, werd duidelijk hoe ernstig het was. Hij kon zijn vinger erin steken, het leek net Plasticine”, aldus Cazorla. “De artsen in Engeland zeiden dat ze ervan wisten en dat alles onder controle was. ‘We hebben je daar antibiotica voor gegeven’, zeiden ze. Maar het uitschrijven van antibiotica is niet hetzelfde als het geven van antibiotica voor de specifieke bacterie. Ze hadden geen idee welke bacterie het precies was die mijn pees aan het opeten was.”

Cazorla is op zijn zachtst gezegd niet blij met de manier waarop hij geholpen is in Engeland. “Ze hebben nooit hun excuses aangeboden. Maar ik ben ervan overtuigd dat ze dachten dat ze deden wat juist was. Dat ze de bacterie niet hebben kunnen vinden is misschien gewoon pech. Ik denk ook niet dat ze zich schuldig voelen”, aldus de 33-jarige Spanjaard. “Arsène heeft me in die periode altijd gesteund. Hij verlengde mijn contract nog voor mijn eerste operatie, een geweldig gebaar. Dat heeft me geholpen om zonder angst te revalideren. Daar ben ik hem eeuwig dankbaar voor.

Na een lange periode van onzekerheid slaagde Cazorla erin om volledig te herstellen. Bij Arsenal kwam hij echter niet meer aan de bak. “Nee, dat wilden ze niet meer. Ze zijn daar heel eerlijk over geweest”, aldus Cazorla, die had gehoopt dat hij de kans had gekregen in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. “Zodat we daarna een besluit zouden nemen. Maar ze wilden niet wachten en de selectie op orde maken. Ze zeiden dat ze me op iedere andere manier wilde helpen. Dat begreep ik en respecteerde ik. Ik ben ze eeuwig dankbaar.”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Super veel respect voor hoe hij heeft doorgezet. Kom je niet vaak tegen. Een voorbeeld!

8 september 2018 om 13:10

Is echt echt heel heftig dit. Ik zelf lag 2x in het ziekenhuis de eerste x een zware auto ongeluk en de 2de x had ik bacterie opgelopen in mijn blinde darm. Ik voelde een buikpijn die niet klopte en belde volgende dag de huisarts. De huisarts vertelde me van ik weet wat er is ga naar de apotheek koop dit en dit en binnen 3 dagen ben je oké. Na 3 dagen niks en bleef nog 5 dagen langer thuis dat ik moest kruipen van de pijn. Het bleek later dat al mijn darmen geïnfecteerd waren en lag 2 weken daardoor in het ziekenhuis. De avonden in de ziekenhuis zijn echt niet leuk om mee te maken en ik heb zoveel respect voor cazorla hoe hij hier mee is omgegaan. Ik vind het bizar dat hij zijn come back heeft gemaakt, want ik persoonlijk zou ermee stoppen. Wat gebeurt er straks als er weer een blessure komt en dat hoop ik echt niet voor hem naar zo een lange revalidatie en stress wauw. Respect

8 september 2018 om 17:04

Is het helemaal goed gekomen inmiddels? Anyhow wil ik ook mijn respect naar jou uitspreken dat jij je daardoorheen gevochten hebt!

9 september 2018 om 16:15

Ja man broer dank je wel. Ik gun dit echt niemand niemand. Heb een auto-ongeluk gehad waardoor ze mijn mild hadden verwijdert. Een mild staat voor bacterie schoonmaken en als ik iets verkeerds eet dan heb ik een probleem. Gelukkig kan je er wel gewoon meeleven alleen uitkijken met wat je eet. En ja laatst maandje terug die blinde darm die pijn kan ik je niet uitleggen. Normaal duurt het een dag ben je weer goed na een operatie. Ik bleef 8 dagen thuis waardoor die bacterie zich ging verspreiden door al mijn darmen. Ik kan je vertellen je kan niet bewegen slapen lopen, alleen kruipen en overgeven. Je eet niks drinkt niks helemaal uitgedroogd. Stel dat je ooit iets voelt gelijk na de ziekenhuis want ze vertelde mij dat als die darm was ontploft in je lichaam was je veel verder van huis. Ik waardeer het echt dat je gewoon een reactie plaats en vraagt hoe het verder gaat. Respect man broer

Ongelofelijk hoe veel pech je kan hebben met blessures zeg. Zou toch wel heel mooi zijn als hij nog enkele seizoenen zou kunnen voetballen bij Villareal. Voetballer met fantastische techniek, kon er echt van genieten.

Vind het een eng idee dat een willekeurige bacterie die je kennelijk zo hier in Europa kan tegenkomen, zo veel schade kan aanrichten aan het menselijk lichaam dat je je been kwijt kan raken.

Ontzettend knap van Cazorla om hier vsn terug te komen en ook nog op een behoorlijk niveau. Ik hoop dat hij in de buurt kan komen van zijn oude niveau, maar dat zal erg lastig worden.

8 september 2018 om 11:50

Ja hé, terug naar hun eigen continent met die bacteriën!
OT: Wat een held. Op die foto alleen al kan je zien hoeveel er gestreden is om te kunnen staan waar hij nu staat. Geweldige voetballer en persoonlijkheid dit noem je een voorbeeld.

Ik neem even een moment om goed te beseffen hoe gepassioneerd deze man is. Ik zou er niet aan denken om weer te beginnen met zo'n poot. Fascinerend en bewonderingswaardig.

Het erge is wat als een doorsnee persoon dit gehad zou hebben. Die had waarschijnlijk allang een amputatie gehad of nog wel erger.
Hij heeft echt top zorg gekregen.

Vervelend voor deze speler wat die mee heeft gemaakt en fijn dat die weer is hersteld.

Vond hem altijd behoorlijk goed bij Arsenal. Leuk voor hem dat die z'n rentree kan maken bij een leuke club

Ik zou niet meer durven te voetballen eerlijk gezegd. Heeft al genoeg geld zou geen risico nemen

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren