AS Monaco bijna zeker van CL-deelname na zege in rood gekleurd duel

AS Monaco is bijna zeker van deelname aan de derde voorronde van de Champions League. De Monegasken wonnen zondagavond met 4-1 van Toulouse en de voorsprong op nummer vier Olympique Marseille is daardoor opgelopen tot vijf punten. Volgende week zaterdag nemen Monaco en Marseille het tegen elkaar op en daarna zijn er nog twee speelronden te gaan in de Ligue 1. De vierde plaats is goed voor een ticket voor de derde voorronde van de Europa League.

/

Het Monaco van Leonardo Jardim zette Toulouse vanaf begin af aan onder druk en binnen twee minuten had het al 1-0 kunnen staan, maar Ali Ahamada stopte een schot van Geoffrey Kondogbia. Na negen minuten was het wel raak in het Stade Louis II: Bernardo Silva pikte een afvallende bal op na een hoekschop en schoot via Jean-Armel Kana-Biyik raak. Toulouse speelde afwachtend, maar kwam na 25 minuten plots op gelijke hoogte: Martin Braithwaite werd na een counter aangespeeld door Óscar Trejo en liet doelman Danijel Subasic kansloos.

Monaco kreeg daarmee voor het eerst sinds november een competitiedoelpunt in de eerste helft van een wedstrijd tegen. De bezoekers gingen met steeds meer vertrouwen voetballen, maar liepen in de blessuretijd van de eerste helft tegen de 2-1 aan. Anthony Martial verdiende een strafschop na een overtreding van Trejo en ging zelf achter de bal staan. De negentienjarige Fransman maakte geen fout en maakte alweer zijn negende Ligue 1-doelpunt van dit seizoen. Ruim tien minuten na de pauze besliste Monaco de wedstrijd: João Moutinho meldde zich in het strafschopgebied en scoorde op aangeven van Andrea Raggi de 3-1.

Die voorsprong voor Monaco was zonder meer geflatteerd, maar Toulouse gaf niet op en deed al bijna direct iets terug, ware het niet dat een vrije trap van Wissam Ben Yedder net naast zeilde. Beide ploegen eindigden het duel nog met tien man, want Kana-Biyik en Nabil Dirar kregen ruim tien minuten voor tijd een rode kaart nadat zij elkaar hadden nagetrapt. In de slotseconde liep Monaco zelfs nog uit naar een 4-1 overwinning: Valere Germain schoot de bal door de benen van Ahamada in het doel. Monaco is nu al elf wedstrijden ongeslagen in de Ligue 1 en Toulouse blijft slechts twee punten boven de degradatiezone staan.

Is Anthony Martial nu al klaar voor een grotere club dan AS Monaco, denk je?