Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Alle Nederlandse voetbalclubs krijgen AED en cursus: ‘Treft niet alleen ouderen’

Laatste update:

Alle 2800 voetbalverenigingen in Nederland gaan hulp krijgen bij het aanschaffen, plaatsen en onderhoud van een AED, zo meldt de NOS donderdag. De KNVB en de Hartstichting zijn het initiatief begonnen om zo veel mogelijk clubs 'hartveilig' te maken.

Een automatische externe defibrillator (AED) wordt ingezet wanneer het slachtoffer een hartstilstand heeft. Veel clubs in Nederland hebben al een AED in huis, maar vaak is het apparaat niet direct in te zetten bij een hartstilstand.

Dat kan verschillende redenen hebben. Zo hangt de AED vaak in een afgesloten ruimte en beschikken vrijwilligers op voetbalclubs vaak niet over de benodigde kennis. Hans Snijder, directeur van de Hartstichting, ziet een grote meerwaarde in de samenwerking met de KNVB. "Een kastje alleen redt geen levens."

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

"Mensen moeten elkaar helpen en dan moet je weten wat je moet doen. Daarom willen wij daar extra aandacht voor vragen." Om de benodigde kennis bij te brengen, gaat de Hartstichting samenwerken met de Nederlandse Reanimatie Raad. Tegen een goedkoper tarief zullen er trainingen worden gegeven bij voetbalverenigingen.

"We zijn al langer bezig om ervoor te zorgen dat mensen binnen zes minuten geholpen kunnen worden bij een hartstilstand, omdat de kans dan het grootst is dat je het overleeft", vertelt Snijder. "Dat willen we ook in de buurt van sportvelden. Niet in de laatste plaats omdat het heel ingrijpend is, iedereen schrikt zich een hoedje als iemand in elkaar stort op het veld."

In voorbije jarenzijn er tal van voorbeelden geweest van topvoetballers die te maken kregen met een hartstilstand. Zo overleden Marc-Vivien Foé, Antonio Puerta en Miklós Fehér als gevolg van een hartstilstand. Ook onder meer Abdelhak Nouri, Christian Eriksen en dit seizoen nog Bas Dost kregen ermee te maken.

"Het gebeurt ook bij topsporters", weet Snijders. "En dan overkomt het ook amateurvoetballers. Daarom denken wij nu: tandje erbij en zorgen dat al die vrijwilligers bij de amateurclubs een reanimatiecursus kunnen volgen." Hoeveel mensen jaarlijks overlijden aan een plotselinge hartstilstand tijdens het sporten, is onbekend.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

From Sergiño, to you | PSV
Reacties

Lijkt me een goede zet. Vind het sowieso handig om mensen die bij de club werken (vrijwillig of niet) een succesvolle EHBO-cursus met reanimeren en het gebruik van een AED te verplichten.

18 april 2024 om 18:44

Aanbieden, eens. Maar verplichten? Clubs draaien op vrijwilligers. Die verplichten EHBO te hebben kan juist afschrikwekkend werken, omdat er dan een verplichting ontstaat.

18 april 2024 om 18:52

Ik snap dat het wellicht afschrikwekkend werkt, maar zo een cursus kan het verschil tussen leven en dood betekenen. Je zou maar onder handen zijn bij een vrijwilliger die zelf niet weet hoe correct eerste hulp te verlenen. Bovendien kan het geen kwaad dat de mensen deze kennis opdoen, niet alleen in de context van het bijwonen van een sportevenement, maar in het algemeen. Vrijwilligers zullen ook wel begrijpen dat zo'n cursus cruciaal kan zijn lijkt me.

18 april 2024 om 22:02

De vrijwilligers bij mijn club zijn 75% 65-plussers die helemaal geen zin hebben in zulke verplichtingen. Die staan er graag op de woensdag om het sportpark voor elkaar te hebben, en op zaterdag en zondag om een kantine te runnen.

Verplichten is echt een slecht idee. Mensen die EHBO willen doen, doen dat wel.

Super. Een AED is heel makkelijk te gebruiken, maar als je er nog nooit eentje in handen hebt gehad, is zelfs iets makkelijks niet altijd eenvoudig. Helemaal als het een stressvolle situatie betreft. Mooi initiatief en hopelijk wordt het ook snel uitgevoerd.

18 april 2024 om 18:32

Zelfs bij gedegen kennis is dat onder die omstandigheden erg lastig. Spreek helaas uit ervaring, maar jemig wat kan zo'n ding waarde hebben zeg. Vind het eigenlijk te zot voor woorden dat dit geen verplichting is, des te meer mooi dat dit wordt gefaciliteerd!

Prima initiatief! Al wordt er de komende jaren maar één mensenleven gered door deze inspanningen dan is het al een succes. Dat gezegd hebbende ga ik ook maar weer eens kijken naar een EHBO-cursus in de buurt aangevuld met bijvoorbeeld een training hartmassage en AED.

Heel goed! Mijn club heeft er al jaren een hangen en moest al 2 keer gebruikt worden. Gelukkig met succes! De beste investering dat je kan doen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren