Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Ajax, de schoonheid voorbij

Laatste update:

Het is tegenwoordig een groot goed: schoonheid in het voetbal. Soms zie je het nog terug. Recent zag ik Clarence Seedorf en Ronaldinho in de Champions League wedstrijd van AC Milan tegen Real Madrid middels hakballen combineren. Dat was schoonheid. Onverwachtse dingen. Even geniaal als wonderschoon. Het is de reden dat je een potje bier opentrekt en een voetbalwedstrijd gaat kijken.

Ajax en de schoonheid van het voetbal. In mijn persoonlijke (kleine) voetbalmuseumpje heb ik een oud Ajaxvaantje hangen. "Football is Art", prijkt er onderaan het vaantje. En dan de drie Amsterdamse kruizen. Bassie en Adriaan horen bij elkaar. Gert zie je maar zelden zonder Hermien rondstruinen op de dam en rechercheur de Cock is niks zonder zijn vlijtige assistent Vledder. Ajax had zo'n huwelijk met schoon voetbal. De middelen waren natuurlijk ook voor handen. Dennis Bergkamp, Jari Litmanen, Johan Cruijff en Zlatan Ibrahimovic. Met zulke spelers in de selectie kan zelfs de grootste prutser succes boeken.

Als een ware afspiegeling van de maatschappij is er ook in het voetbal geen respect voor schoonheid meer. Plotseling besloten kleine clubs als Roda JC, RKC Waalwijk en Sparta zich te roeren en gingen punten pakken tegen Ajax. Door elke aanval van schoonheid resoluut de keel door te snijden. Alsof je een miljoenen waard zijnde toevalstreffer van Picasso of Rembrandt in één klap door de midden slaat, omdat je wil dat jouw schilderij daar hangt. Trainers als Co Adriaanse en Henk ten Cate bleven stug volhouden met hun schoonheid en pijnlijk genoeg werd Ajax geen kampioen meer enkele jaren lang. Ja, Ronald Koeman boekte twee keer een succesje. Maar die had Zlatan Ibrahimovic!

Martin Jol heeft de dingen weer helder gezet. Ajax is Ajax niet meer. Ajax speelt niet meer voor schoonheid, maar voor hetgeen waar het om draait. Winnen. Het lukt nog niet altijd, maar we zijn op de goede (lees: betere) weg. Dit gaat ten koste van schoonheid. Ismail Aisatti is misschien wel het grootste kind van de rekening. Deze speler zou waarschijnlijk bij pak 'm eventjes beet FC Twente de pannen van het dak spelen. Maar de Amsterdam Arena schreeuwt om zakelijkheid. Dit straalt ongetwijfeld af op de spelers. Aisatti kan niet creatief zijn. Kerlon? Wat kom je doen? Amsterdam zit niet te wachten op een zeehondenshuffle. Meer op de hardheid van Enyong Enoh. Een linksback als linksbuiten is de nieuwe realiteit. En niet een linksback als Thimothee Atouba die zich als linksbuiten gedraagt. Maarten Stekelenburg moet met klotsende okkels in de goal staan als de Kameroenees de bal heeft.

En weet u? Ik ben het er helemaal mee eens. Ajax moet terug naar de basis. Dus geen gepruts achterin. Geen lobjes, stiftjes op ingewikkelde combinaties. Gewoon pats! Boem! Tik Tik doelpunt. Dat werk. Schoonheid zit hem vanaf nu in het winnen van prijzen. Hoe zakelijk ook. Mooi voetballen kan altijd nog wel een keertje.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

helaas maar al te waar

Mooi geschreven, maar het feit is ook dat van de creatieve spelers op het moment bij Ajax niemand op het niveau zit van de spelers die in je in het begin noemt. Dit Ajax zou beter kunnen spelen als het Ajax van van Gaal, waarbji creativiteit ook niet het belangrijkste was, maar vooral het superieure positiespel.

Overigens vind ik niet dat Zlatan verantwoordelijk is voor de successen van Koeman, dan doe je spelers als Chivu, Maxwell, Trabelsi, VdV en Pienaar veel te kort. Zlatan heeft maar 1 seizoen echt goed gespeeld voor Ajax.

Zeer leuk geschreven. Het is helaas een feit. Echter houden wij nederlanders van mooi spel en niet van resultaat voetbal daar zijn we niet goed in.

''maarten Stekelenburg moet met klotsende okkels in de goal staan als de Kameroenees de bal heeft.'' Haha wat een zin.

Verder mooi stuk en helaas waar. Toch kan ik ook van dit ajax nog genieten, dat positiespel is vaak vooral in de verdediging en middenveld wel al aanwezig. De aansluiting en aanvoer naar aanval gaat helaas nog te moeizaam, we missen Huntelaar.

13 november 2009 om 10:25

Huntelaar de aansluiting tussen aanvoer en aanval? Nee, hij maakt ze gewoon altijd af, hoe de aanvoer ook was. We hebben gewoon een goede nummer 10 nodig. Dat moet Aissati zijn.

Maar het is een mooi stuk, alleen moet je Atouba niet gebruiken, oke hij deed zich voor als een clown, maar speelt helemaal niet meer. Anita is nu gewoon onze linksback. En aissatti speelt door zijn blessure ook niet meer.

Het altijd sprankelend moeten spelen is iets wat de supporters en de media min of meer verwachten van ajax.

Dit sprankelende voetbal kon worden gespeeld omdat de jeugdopleiding het ajax-spelletje vanaf de f-jes erin slijpt en de kwaliteit van die jeugd sinds jaar en dag met kop en schouders boven de rest van nederland uitsteekt, of beter uitstak. En juist hier ligt de makke van het huidige ajax. Ajax leidt nog wel op maar heeft niet meer zoveel geduld met de jeugd (of is er misschien een minder talentvolle lichting?) hoe dan ook, ajax begeeft zich net als twente heerenveen groningen etc. op de transfermarkt. alleen is ajax minder succesvol in het scouten van 1e-elftal spelers.

Als je eenmaal de keuze maakt voor de het aantrekken van "oudere" spelers dan moet je het geperfectioneerde ajax spelletje overboord gooien. De laatste jaren echter zijn de meeste ajax-trainers druk bezig geweest de gearriveerde transfers om te turnen om zo toch des ajax' te spelen.

Jol ziet in dat deze duale gedachte een kansloze zaak is en heeft gekozen voor zijn eigen visie. Ze hebben door het jarenlang van hinken op 2 gedachten een achterstand opgelopen ten opzichte van bijv. twente en psv. Maar ajax heeft een dusdanige reputatie dat deze achterstand binnen 1 a 2 seizoenen is weggewerkt.

kortom, Jol is goed bezig maar het ajax van de toekomst is niet meer het ajax van voorheen.

Als niet ajax-supporter vind ik het jammer dat deze unieke voetbal-visie lijkt te verdwijnen van de nederlandse velden. Want met enige trots heb ik genoten van de europese ajax-successen die werden behaald midden jaren negentig.

Prima stuk! Eigenlijk speelt Ajax onder Jol al zakelijk voetbal. Het middenveld is hard en degelijk. Gabri, Enoh en De Zeeuw, daar hoef je niet al te veel creativiteit van te verwachten. Hoogstens De Zeeuw wil af en toe een hoogstandje laten zien. Neem van mij aan: als Ajax dit seizoen kampioen wordt, is het deze tactiek waar men mee verder wil. Dan worden al die mooie combinaties, sprankelende vormen van positie-spel en schitterende goals vergeten. Psv won zo vier jaar op rij het landskampioenschap én kwam ver in de Champions League. Maar ja, dat zijn de wetten van het huidige voetbal. Het is toch steeds meer liever geen doelpunt tegen, dan voor...

Toch speelt barca weer het voetbal zoals Johan Cruijff het heeft bedacht en zoals Ajax in 1995 ook speelde. Veel eigen jeugd en zeer snel en goed combinatie spel. Barca heeft het voordeel dat te met een messi en zlatan wat meer techniek in huis hebben dan ajax destijds.
Mijn punt is dat resultaat en mooi voetbal wel degelijk kan alleen zijn er wat meer voorwaarden nodig om het te realiseren.... das logiess

14 november 2009 om 10:35

Ja met die verstande, kijk alleen naar de spelers van barca. Bij ajax zouden die echt geen twee tot drie seizoenen aanwezig zijn als ze op dat niveau zaten.

Alsof je een miljoenen waard zijnde toevalstreffer van Picasso of Rembrandt in één klap door de midden slaat, omdat je wil dat jouw schilderij daar hangt.

Prachtig! Doet me denken aan de schrijfstijl van Nico Dijkshoorn in de VI. Wat je hier hebt neergezet klopt natuurlijk als een bus. Ajax moet terug naar de basis. Vanuit je positie voetballen. En niet als een kip zonder kop over het veld dartelen. (atouba)
Ajax zou, met deze selectie, eigenlijk kampioen moeten worden. En ja, als je dan gewoon wint van Sparta en Twente, (als is 'gewoon' winnen van Twente een moeilijke opgave) dan sta je bovenaan, en is er minder druk. Laten we het hopen..

Mooi stuk, je slaat de spijker op zijn kop. Al denk ik ook dat de speelstijl van nu nog maar het begin is. Jol is heel duidelijk bezig: eerst de basis goed leren en van daaruit doorgroeien. Begin jaren 90 was Ajax ook niet altijd even flitsend, dat was pas vanaf ongeveer 94. Het heeft tijd nodig. Kijk maar naar Twente. Die zijn een aantal jaar geleden met zeer degelijk spel begonnen en dat begint zijn vruchten nu echt af te werpen.

Het is net als met de keuken van een degelijk restaurant: iedereen kan een biefstuk bakken, maar het heeft tijd, geduld en veel hard werk nodig om een michelin-ster binnen te halen.

Als Ajax-fan is geduld mijn zwakke kant, maar ik ben er van overtuigd dat we over een aantal jaar weer een team hebben waar we trots op kunnen zijn.

13 november 2009 om 16:57

Als ajax fan is geduld een sterke kant van me geworden

Maar mooi en goed geschreven !

14 november 2009 om 13:18

De pest is alleen dat het bij Ajax altijd wemelt van de scouts van buitenlandse clubs om de toppers weg te komen halen. Dat maakt het zeer moeilijk om een hecht team te smeden.

14 november 2009 om 14:04

Als Ajax eens stopt met het kopen van zoveel onnodige middelmaat, ben je ook niet genoodzaakt om elk acceptabel bod voor lief te nemen. Ik denk dat je aan Heitinga en Babel goed hebt verdiend, en die jongens zijn makkelijker te vervangen dan Sneijder was. Huntelaar scoorde dan wel veel, maar het was geen spits die Ajax beter liet voetballen. Feit is gewoon dat Ajax moet gaan bouwen aan een sterke as, en daarom heen vooral jonge spelers uit eigen jeugd of vroeg scouten. Zo zijn die eventuele transfers die echt niet tegen te houden zijn beter op te vangen. Structuur, zowel in de jeugd als bij de selectie. Als Ajax weer authentiek voetbal gaat spelen, herkenbaar en met durf, dan is de aantrekkingskracht ook groter en komen die jonge buitenlandse talenten ook veel eerder weer naar Amsterdam. Natuurlijk zijn daar ook wat resultaten voor nodig, en moet een speler z'n loopbaan belangrijker vinden dan de centen. Helaas is dat laatst steeds minder vaak het geval.

14 november 2009 om 16:07

stekelenburg,van der Wiel, Anita, Emanuelson,vertonghen, alderweireld zijn basis spelers allemaal zelf opgeleid (of vanaf zeer jeugdige leeftijd) reservekepper vermeer..
Donald en de Jong zitten regelmatig bij de eerste 16...blind komt eraan..
Zoveel jeugdspelers heeft geen enkele ploeg in de eredivisie bij de eerste 11 of 16 zitten ( en dat ze ook nog een beetje niveau hebben) DUs zo heel veel is er niet mis bij de jeugd van Ajax

14 november 2009 om 16:49

Hoeveel spelers maken daadwerkelijk de stap naar het 1e ? Daar gaat het vaak mis. En een jeugdspeler moet wel het niveau aankunnen, spelers worden niet opgesteld vanwege sentiment. Verder doel ik niet zoveel op de jeugd, maar op de club zelf, dat had je kunnen lezen in mijn vorige post.

15 november 2009 om 13:12

Heel veel spelers maken de stap naar het eerste had je in mijn eerste post kunnen lezen...of moet ik ze nog een keer opsommen...??? De jeugd zoald Donald vind ik beter dan Enoh alias het ongeleid projectiel, van der Wiel beter dan Silva..vertonghen beter dan Wielaart etc etc dat is geen sentiment maar dat is gebaseerd op kwaliteit allemaal vanuit de jeugd!!!!!!

15 november 2009 om 19:11

Donald speelt amper. Van Der Wiel en Vertonghen zijn uitblinkers, Anita, De Jong, Vermeer is gewoon middelmaat. Dus het valt allemaal wel mee. Even relativeren...

16 november 2009 om 10:01

En stekelenburg ? Donald speelt N O G niet... maar volgend jaar kun je hem enit weg denken let maar op!
Ajax heeft de betse jeugdopleiding van NL! Noem maar 1 club waarin meer jeugd vertegenwoordigd is.....

17 november 2009 om 00:12

Grappig dat ik Ajacied ben en realist, en jij volgens mij niet persee voor Ajax bent en zo doordraaft.

Ik vind je beredering van Koeman had Zlatan onzinnig. Zlatan is een fantastische speler en 1 van mijn favorieten, maar hij heeft bij Ajax minder gepresteerd, dat Luis Suarez bijvoorbeeld laat zien op het moment. Als je zo beredeneerd kan Jol ook kampioen worden met Ajax dit seizoen. Ajax boekt op het moment wel degelijk progressie en er komen steeds meer automatisme in het team.. Het glas hoeft niet altijd halfleeg te zijn, Ajax is met Rik van de Boog, Martin Jol en Danny Blind de goede weg in geslagen, een weg die we moeten blijven volgen en waarbij we niet direct negatief moeten worden als het niet in een keer loopt.

Het is natuurlijk niet zo dat winnen niet samen kan gaan met mooi voetbal. Leuk stuk, maar je ziet het nogal zwart wit vind ik. Ajax heeft op dit moment gewoon geen spelers waarvan je teveel ingewikkelde dingen moet verwachten. Mooi voetbal is in mijn opinie ook niet zo zeer mooi scoren, een spelers die z'n tegenstander voorbij kan of een artistiek hakje, dat zijn slechts details. Mooi voetbal is vooral goed voetbal. Combinatie spel, pressie spelen, technisch goed voetbal. Af en toe zie ik dit Ajax aardig combineren, maar dit team is nog lang niet compleet en de sterkhouder zal ook nog vertrekken na dit seizoen. Dat is op korte termijn een aderlating, maar geeft wel veel mogelijkheden om echt verder te bouwen aan een goed Ajax.

Eerlijk gezegd slap stuk..ik zag en vergelijking met nico Dijkshoorn? nou sorry dat zie ik er niet in terug...omdat Sparta, Roda jc etc etc punten willen pakken? dat wilde ze altijd alleen Ajax is/was nu kwetsbaar.. Atouba heeft in 1 wedstrijd 3 clowneske acties gemaakt daar wordt hij nog steeds op afgerekent..ik vind het te makkelijk om hem af te schrijven. Koeman had ene mooi elftal wat echt niet alleen op Zlatan draaide hoor! Aisatti is slachtoffer van zijn eigen spel..totaal geen rendement, hij speelt slap alsof ie 3 nachten niet geslapen heeft. Zodra hij gaat presteren dan is er weer plek voor hem.

Wel leuk stukje! Het is helaas voor ajax haast onmogelijk oude tijden te doen herleven. Als we spelers hebben die iets extra's brengen en die het verschil kunnen maken (sneijder, huntelaar, chivu noem maar op die we de laatste 5/6 jaar zijn kwijt geraakt) niet kunnen behouden, zullen we er nooit bovenuit steken. Dat zorgt er ook voor dat az, twente niet veel onder doen voor ajax.

Het probleem ligt hem gewoon in het missen van clubgevoel voor ajax, het belastingstelsel/ wetgeving in nederland, de absurde bedragen die rondgaan in spanje/engeland/italie. De competitie kan best op een hoger niveau komen en ajax ook, als de toppers eens blijven! Echter ga ik me geen illusies maken, dat gaat niet lukken op dit moment.

Een weg terug is er nooit niet, dus Ajax en vooral Ajax moet zekers weer vooruit kijken.
Dat dit klaarblijkelijk zeer moeilik is is te zien op het voetbal veld.
Daarbij daarnaast spelen de geheele structuur, de raad van commissarissen, bestuur, geld een zeer grote rol tegenwoordig.
En geld, geld speeld zeker tegen Ajax een rol gezien de vele te ( dure) zich laten betalende reserves.
Maar veranderen gaat altijd geleidelijk, dus geduld is een schone zaak.
Oooit won Ajax met 5-1 thuis tegen Liverpool, dat had niemand toe voor de wedstrijd verwacht.

Wat Jol dit jaar goed heeft gedaan is terug naar een systeem met vastigheid! 442 met middenvelders die door moeten kunnen schijven. Een systeem dat op dit moment naar mijn mening het beste past bij Ajax. Voorin met Pantelic (geef hem nog paar wedstrijden en dan zal hij zijn meerwaarde laten zien) die balvast is en de creativiteit en onvoorspelbaarheid van Suarez, geven Ajax wat Ajax op dit moment nodig heeft, namelijk doelpunten! Middenveld met de Zeeuw als leider komt tot aantal punten te kort om de tegenstanders 'echt' weg te kunnen zetten. Dat zagen we tegen Twente, een goede ploeg. Echter hielden beide clubs elkaar in evenwicht. Jammer! wat Ajax zou met zijn vermogen en naam van deze ploeg moeten kunnen winnen? De verdediging doet het uitstekend tot mijn verbazing en daar gaat alle credit naar Jol toe. Toch goed gezien van die man. Al moet ik zeggen dat het middenveld daar een grote bijdrage aan levert.
Mooi voetbal?? laten we maar eerst vastigheid en punten pakken en van daaruit terug te gaan naar de jaren '90.

15 november 2009 om 20:41

Hier moet ik even op reageren.
Ajax speelt niet elke wedstrijd 4-4-2 als je de wedstrijden volgt, martin jol past het elftal aan de tegenstander aan. 4-3-3 is ook al een aantal keer toegepast wanneer het nodig was.

Deze column is een verademing.
Prima schrijfstijl en een goede onderbouwing van realistische argumenten.
Daar kunnen veel "clubexperts" een voorbeeld aan nemen.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren