De vloek van de Feyenoord-back

Zondag 31 januari 2010. Met de trein onderweg naar Feyenoord - Ajax bespreek ik met mijn vader de kansen van Feyenoord deze middag. "Die Stefan de Vrij speelt, zou hij Luis Suarèz wel aankunnen?", vraag ik hem. Mijn vader, 61 jaar inmiddels, heeft al meer Klassiekers bijgewoond dan ik wedstrijden in totaal, en hij was afgelopen woensdag net zo onder de indruk van die jonge rechtsback als ik. Hij zou dit moeten weten. "Is er iemand in de Eredivisie die dat kan? Ik denk dat hij het heel lastig gaat krijgen."

Twee uur later bestaat er geen twijfel meer over de capaciteiten van De Vrij. Suarèz raakt gefrustreerd, en hoewel hem een penalty onthouden wordt, is het opvallend met welk gemak De Vrij hem van het Feyenoord-doel weerhoudt. Zo simpel zelfs, dat Luis uit tactisch oogpunt maar op rechts gaat spelen, tegenover Tim de Cler. Daarnaast valt De Vrij af en toe nog aan.

Gezegend met het historisch besef dat Feyenoord er een sport van maakt zoveel mogelijk matige rechtsbacks op te stellen vraag ik me af of dit dan eindelijk de jongen is waar we in de verdediging al zo lang op wachten. De afgelopen tien jaar passeerden Chung-Gug Song, Pieter Collen, Brett Emerton, Alexander Östlund, Serginho Greene, Dwight Tiendalli, Kelvin Leerdam en Theo Lucius de revue, en uit deze groep was alleen Emerton een succes. Maar hij speelde liever als middenvelder.

Dat komt door de wat ik pleeg te noemen 'De Vloek van de Back', waarschijnlijk ooit uitgesproken door voormalig international en huidig belastingfraudeur Ulrich van G. Populair bij het Legioen, gevreesd door linksbuitens en gehaat door scheidsrechters, maar altijd een echte prof die zich ten allen tijde inzette. Zijn carrière eindigde in mineur; Feyenoord won de UEFA Cup, maar hij kon dat seizoen bijna geen wedstrijd meespelen.

Östlund begon goed, maar kreeg een terugval, in één actie te omvatten. Tegen Rapid Boekarest laat hij een simpel te controleren bal onder zijn voet doorschieten, en uit die misser valt de goal die Feyenoord uitschakelt in de UEFA Cup. De Vloek van de Back. Tiendalli begon verschrikkelijk, speelde amper, kreeg afgelopen seizoen de kans, deed het aardig maar was nooit de uitblinker, nooit de speler die bij Utrecht zo'n mooie toekomst voorspeld kreeg. Ondertussen bloeit hij op bij Twente. De Vloek van de Back.

Dit seizoen begon nog goed met Dani Fernandèz, door Mario Been meegenomen van NEC. Hij bleek degelijk, aanvallend bekwaam en verdedigend sterk. Maar een flinke blessure zorgt ervoor dat hij de rest van dit seizoen waarschijnlijk niet meer in actie komt. De Vloek van de Back. Het gat dat hij liet vallen werd opgevuld door Kelvin Leerdam, die nooit echt een verdediger is geweest en per wedstrijd vijftien overtredingen nodig heeft om zijn tegenstander af te stoppen. Hij is veel te onzeker om ooit tegenover iemand als Suarèz te kunnen presteren. De Vloek van de Back.

"Zou Bert van Marwijk nog een rechtsback zoeken?" vraagt mijn vader. "Laten we daar maar even mee wachten tot we gevrijwaard zijn van De Vloek", antwoord ik, en hij knikt.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 20 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2100+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

27 reacties (laatste reactie door Kuiiper89)

Leuk verhaal alleen mis ik echt een slot conclusie, daarbij ben ik het ook niet eens over hoe je Leerdam neerzet. Oké hij begon onder Vlemmings met een aantal penalties en domme overtredingen maar onder Been heeft hij het toch erg goed gedaan en zag je hem ook met de week stappen maken.

De Vrij doet het heel goed, technisch goed, positioneel kan nog beter(ervaring) en verdedigend toch ook redelijk. Wellicht is hij samen met Van der Wiel de back voor de toekomst, who knows?

3 februari 2010 om 13:39

Aangezien de strekking van het verhaal de Vloek van de Back is, en er over de nieuwe rechtsback die zich aandient nog geen goed oordeel te vellen is, valt er ook geen echte slotconclusie te schrijven volgens mij. Dus dat mis ik er verder niet in ofzo.

Wel mooi stukje, mooi kort gehouden, hoewel het daardoor een beetje diepgang mist. Leest wel fijn, en een leuk onderwerp, keer wat anders

Goed stuk! Zoals het er nu naar uitziet, heeft Feyenoord inderdaad eindelijk een goede rechtsback. 4 sterren.

3 februari 2010 om 14:17

Het stuk had wat diepgang mogen hebben over de persoon De Vrij, want dat is volgens de schrijver de oplossing voor 'de vloek'. Als ik het goed begrijp. Dan had hij het bijvoorbeeld kunnen hebben over de goede openingspasses, zoals die ene op Makaay afgelopen zondag.

Verder wel een aardig stukje, al heeft Feyenoord het toch een aantal jaren goed volgehouden met Brett Emerton. Op de linksbackpositie is m.i. jarenlang een veel groter probleem geweest dat de afgelopen drie jaar is opgevuld door De Cler en Van Bronckhorst.

Leuk kort verhaal die misschien nog iets verdieping mist, maar absoluut geen onvoldoende.

Om nog even op De Vrij in te gaan. Eigenlijk is hij meer een centrale verdediger en vind ik hem op die positie eigenlijk ook beter dan als back. Maar desalniettemin bleef hij zowel tegen PSV als Ajax prima op de been en blijkt hij ook opbouwend zijn mannetje te staan.

Je krijgt van mij een dikke 3 sterren. Een kort en krachtige inzending zonder verdieping is ook weleens leuk om te lezen. Beter dat dan een ellenlange tekst vol onwaarheden en duidelijk verhaal.

Leuk geschreven, echter kloppen er wat dingen niet. Als NEC fan heb ik Fernandez 1,5 jaar gezien. Als hij iets is, dan is hij verdedigend niet sterk. Maar opzich vind ik het leuk geschreven, niet heel bijzonder maar toch.

3 sterren!

Leuk stuk.
Maar wel een beetje slordig. Alsof je ons de Kuip in 10 minuten wilt laten zien. De volgende keer iets meer je tijd nemen.
3 sterren.

3 februari 2010 om 13:40

Ha, heerlijk benoemd, precies wat ik dacht maar niet kon verwoorden
Maarja, voor degenen die maar 10 minuten hun aandacht vast kunnen houden bied het wel uitkomst

Heel vaak heb ik wel dat ik afhaak bij een stukje omdat ik het te lang vind duren en te eendradig over 1 ding. Ik vond dit wel leuk om te lezen, complimenten!

4 Sterren.

prima stuk, ben het ook grotendeels met je eens. Je hebt het nu over de rechtsback. Dit zelfde geldt ook voor de linksback. Ook een legio aan namen die niks hebben kunnen laten zien.

Hij deed het aardig tegen Suarez maar je moet niet overdrijven. Heb Suarez hem meerdere malen kinderlijk eenvoudig voorbij zien spelen. De commentator had daar ook nog een opmerking over. En dat Suarez op een gegeven moment op rechts speelde. Dat doen ze altijd. De links en rechts buiten wisselen wel vaker van plek. Dat is heel normaal. Maar goed het is een jongen met potentie. Hij liet zien niet zo bang te zijn en dat ie ook zelf initiatief durft te tonen. Ik hoop voor Feyenoord dat het nu wel eens goed uitpakt met de rechtsbackpositie.

3 februari 2010 om 14:55

Hij speelde inderdaad redelijk, maar als Luis 'gewoon' 4 van de vijf kansen die hij kreeg in de kruising schoot dan had iedereen geroepen dat De Vrij er nog niet klaar voor was. Hoewel hij eenzelfde redelijk goede wedstrijd speelde. Als verdediger/keeper ben je heel erg afhankelijk van je tegenstander als je hem niet 100% onder controle hebt. Heb je mazzel, dan speel je blijkbaar goed.

9 februari 2010 om 12:50

Mee eens..

Vond dat Suarez er nog redelijk vaak langs kwam, en al had Vink wel die penalty gegeven en verlies je die wedstrijd met 1-2 dan was dit stukje er nooit geweest

Prima jongen, maar maakt nog veel foutjes, ook tegen RKC zag het er niet helemaal super uit, ook loopt hij nog veel te veel met de bal..

Fernandez is gewoon de nummer 1 als die terugkomt

Aardig stuk. Je kan er ook zo 1 over de linksbacks schrijven denk ik Mis alleen wel een aantal rechtsbacks: Zuiverloon, Swerts, Buijs, Gyan enz.

3 februari 2010 om 15:49

Ben ik het niet mee eens want Swerts en Zuiverloon waren niet zeker van een basisplaats en dus kan je daar moeilijk over oordelen. Buijs speelde nauwelijks back dus die kan je ook niet noemen. En Gyan speelde heel weinig.

3 februari 2010 om 16:22

Niet mee eens?? Hoe kun je het met deze feiten nou niet eens zijn??? Het zijjn allemaal rechtsbacks die mislukt zijn bij Feyenoord. En Gyan speelde weinig???? Volgens mij heeft hij meer wedstrijden rechtsback gespeeld dan iedere andere speler in het artikel. Speelde zelfs de uefa cup finale!!

4 februari 2010 om 16:54

Als hij veel wedstrijden heeft gespeeld én zelfs speelde tijdens de Uefa-cup finale kan hij toch moeilijk last hebben gehad van de vloek.
Ik vond Gyan wel een aardige back; goed en degelijk, niet super nee, dat niet.

Leuk geschreven stuk en ik verbaas me net zo als dat jij dat doet over hoe Stefan de Vrij overeind blijft. hij is degelijk, doet geen gekke dingen en is een jonge voor de toekomst.

Wat je alleen wel zeer duidelijk ziet is het verschil tussen een Van der Wiel en de Vrij en helaas is jou dat niet zichtbaar opgevallen. Van der Wiel is rustiger aan de bal, lost heel veel van te voren op door zijn snelheid, is aanvallend erg aanwezig. Van der Wiel is een jonge die als hij zo door blijft ontwikkelen de komende 10 jaar de back van Nederland is.

De vrij is voor Feyenoord begrippen super en een echte topper. Ik vraag mezelf alleen af of hij volgend jaar Dani uit de basis kan houden. Op het moment dat Dani Fernandez volgend seizoen de strijd wint dan moeten ze hem wel gaan verhuren om de groei erin te houden.

Wint hij de concurrentie met Fernandez dan heb je dus fernandez over,

Erg leuk geschreven, een komische noot, maar ook je feiten zijn in orde.
4*

De Vrij is zoals al gezegd is een centrale verdediger.

Hij is pas 17 dus heeft nog genoeg tijd, maar in de toekomst zal dit geen oplossing zijn voor de back-positie aangezien hij in mijn ogen de meest logische opvolger is van een Vlaar/bahia

Goed geschreven en leest lekker weg.

Ik had wel graag wat meer over De Vrij te weten gekomen, maar ik begrijp dat het over "de Vloek van de Back" gaat.

Misschien iets voor een volgende Clubexpert?

leuk verhaal, had misschien wel wat langer gemogen, maar misschien is dat nu juist wat het stukje leuk maakt om te lezen: dat het kort is.

Leuk stuk ik had voor een onderwerp als dit wel wat meer text verwacht maar was wel even leuk om te lezen.

Grappig stukje! Laten we hopen dat het aankomend in Europa seizoen eens een keer mee zit met onze backs

Leuk stuk. Leest lekker weg, al had het iets langer gemogen. Over de Vrij valt meer te zeggen, maar het onderwerp van je column was de bewuste rechtsback-positie.

Wat betreft de Vrij, zijn favoriete plek is centraal achterin. Dat hij nu als rechtsback mag starten is prima, zo kan hij ervaring opdoen in Feyenoord 1, maar ik verwacht dat als Vlaar of Bahia vertrekt (beetje afhankelijk wanneer) dat hij daar zijn kansen gaat krijgen.
Verder was het wel een prachtige pass waar hij Makaay wegstuurde zondag.

Leuk stukje. Maar zoals jij al aangeeft in je laatste alinea, het is afwachten hoe hij zich blijft ontwikkelen en/of Marion hem laat staan na een mindere wedstrijd.

Goed stuk!
Maar het lijkt of 'de vloek van de back' langzaam tot het verleden begint te behoren.
Met Gio aan de linkerkant en als stand-in de Cler is die positie op dit moment goed bezet.
En aan de rechterkant hebben we dus de Vrij en Dani Fernandèz . Voor dit en het komende seizoen heb ik er dus wel vertrouwen in!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
J. BijlowKeeper
T. JansenKeeper
D. RemieKeeper
J. CandelariaVerdediger
L. GeertruidaVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

In de wandelgangen

Maandag 26 juli
Nu de overgang van Saúl Ñíguez naar Barcelona afgeketst is, lonkt een overgang naar de Premier League. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren