Ik zal ons kleine broertje wél missen

“Hoezo nou verdrietig dat Haarlem verdwijnt? We leven in een grotemensenwereld zeg, hou op.'' Natuurlijk heeft hij gelijk als Henk Kesler zegt dat Haarlem zonder geld en achterban geen toekomst heeft. Natuurlijk mag hij van de Nederlandse clubs best eisen dat ze hun financiële zaakjes te allen tijde op orde hebben en dat ze een degelijk, op de toekomst gericht beleid voeren. Kesler is immers in zekere zin eindverantwoordelijk voor een eerlijk en voor iedereen acceptabel verloop van de competitie. Toch kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat het onze directeur betaald voetbal geen ene moer kan schelen dat HFC Haarlem in de toekomst niet langer deel zal uitmaken van het profvoetbal in Nederland.

Iedereen die wel eens in het Haarlem-stadion is geweest zal meteen toegeven dat het zielige excuus voor een voetbaltempel waarin de plaatselijke FC tot nu toe zijn wedstrijden afwerkte niet veel voorstelt. Veel profvoetballers willen er nog niet dood gevonden worden en, eerlijk is eerlijk, het voetbal zelf is de laatste jaren over het algemeen ook niet om over naar huis te schrijven. HFC Haarlem is geen grote club, er zitten niet veel mensen op de tribunes en supersterren zijn er al een hele poos niet meer te vinden. Ooit was Haarlem wellicht een roemruchte club, de club staat nu al enige tijd bekend als het lelijke eendje van de Jupiler League. Met het faillissement is definitief vast komen te staan dat het enige lot van de roodbroeken, die in het seizoen 1945/46 nog het beste team van Nederland vormden, de vergetelheid zal zijn.

Zelf woon ik nog geen tweehonderd meter van het Haarlem-stadion vandaan. Ik heb in mijn leven maar een enkele keer een wedstrijd van Haarlem bijgewoond en je zou kunnen zeggen dat mijn voetbalhart eigenlijk alleen maar voor Ajax brandt, en niet voor Haarlem. In mijn geval is het dus inderdaad zo dat het voetbal in Haarlem niet zo enorm leeft, ook al heb ik uiteraard om mijn steun te betuigen een paar sms’jes naar het speciale telefoonnummer gestuurd dat in het leven was geroepen als laatste redmiddel voor een club die ooit fantastische voetballers als Kick Smit, Ruud Gullit en Barry van Galen tot zijn wapens mocht rekenen. Het mocht niet baten, helaas.

Op dezelfde dag dat het definitieve einde aan het jongensboek dat HFC Haarlem heet geschreven werd, maakte de gemeente Kerkrade bekend dat het voortbestaan van Roda JC de komende vijf jaar dankzij een lening van 5,8 miljoen euro opnieuw gegarandeerd is. Waarom veroordeelt Kesler deze ‘hulpsinterklazen’ dan niet net zo hard? Waarom moet hij nou zo nodig op de gekrenkte Haarlem-aanhangers inbeuken? Waarom heb ik het idee dat de eigengeile Kesler er misschien zelfs plezier uit haalt om zichzelf in alle media met spierballentaal op het dode Haarlem-paard te zien spugen?

Begrijp me niet verkeerd, ik kan de eerlijkheid en directe manier van communiceren die Kesler doorgaans hanteert best wel waarderen. De man is vast vakbekwaam, doet zijn uitspraken met betrekking tot Haarlem ongetwijfeld op basis van terechte conclusies en veel van de dingen die hij zegt zijn misschien een tikkeltje pijnlijk, maar wel op waarheid gebaseerd. Toch vind ik dat Kesler zich in deze situatie laat kennen als een, vergeef me het taalgebruik, ongevoelige en vooral botte eikel van een vent.

Kijk, ik ken enkele fanatieke Haarlem-fans die werkelijk nooit een wedstrijd van hun club misten, ook al was het vast echt geen pretje om elke week in de kou en vanuit die betonbak naar het steenkolenvoetbal dat de club dikwijls op de mat legde te moeten kijken. Net zoals veel andere clubs in Nederland had ook Haarlem namelijk fans die álles voor de club over hadden, wiens hele leven draaide om dat rood met blauwe tenue, en die de gebreken van het team en de faciliteiten voor lief namen. Echte supporters die alle recht van de wereld hebben om verdrietig te zijn over zo’n belangrijk onderdeel van hun leven dat nu in zijn totaliteit zal verdwijnen. Juist tegenover die mensen had het Kesler gesierd als hij zich met wat meer begrip en respect had opgesteld.

Nogmaals, waarschijnlijk had de club inderdaad al jaren geen bestaansrecht meer, en, ook belangrijk, hebben de beleidsmakers grove fouten gemaakt, het potentieel van de voetbalstad Haarlem niet voldoende benut en veelal de verkeerde technische prioriteiten gesteld. Daar hoor je mij dan ook niet tegenin gaan; het gaat hier om feiten. Maar, en dit staat als een paal boven water, Henk Kesler zit absoluut niet in de positie om te oordelen over de supporters die de afgelopen dagen tranen laten over de teloorgang van Haarlem.

Voor hen komt namelijk met het faillissement een tijdperk ten einde. Jeugdherinneringen, stoere verhalen en voetbaldromen zullen misschien in de supporters voortleven, maar een nieuwe aanwas van Haarlem-avonturen blijft voor altijd uit. Dat is onmiskenbaar een treurig feit voor iedere liefhebber die clubvoetbal een warm hart toedraagt. Dat Kesler niet verder komt dan de opmerking dat hij hoopt dat het tragische einde van HFC Haarlem een waarschuwing voor andere clubs is, zegt veel over de bekrompenheid van zijn geest en zijn kille beleving van sport die ik eigenlijk een bondsbaas onwaardig acht.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 17 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

24 reacties (laatste reactie door Haarlemfan)

Ik heb hier niets aan toe te voegen. In een adem uitgelezen en het klinkt nog als een klok ook. Echt heel erg goed man.

Echt een geweldig stuk! Klopt als een bus..henk Kesler heeft inderdaad, om jou woorden te gebruiken, als een botte eikel van een vent gereageerd op het faillisement van Fch.

Prima column, leest goed door en zit goed in elkaar. Mis nog een beetje originaliteit, standpunt was voorspelbaar, maar dat hoort ook bij je onderwerp. Misschien reageerde Kesler wel zo omdat hij boos was dat er een club failliet is gegaan. Hij is het zat dat zo ontzettend veel clubs in de schulden komen en geen gedegen financieel beleid voeren dat hij het nu zat is en er geen medelijden mee heeft.

Maargoed, 4 sterren, het was erg mooi geschreven, maar er had nog wel wat meer 'edge' aan mogen zitten...

Ik sluit me aan bij jou stukje, je hebt mijn mening prima verwoord alleen mist er iets, wat weet ik niet maar desondanks 4 sterren!

Geweldig stuk weer. Je beschrijft het zeer goed en met vele goede argumenten. Je weer legt ook duidelijk dingen, zodat het niet alleen een stuk wordt van het voorlezen van jouw mening.
Zeer netjes. Je andere clubexpert over 'ajax moet de Europa League leren waarderen', was nog beter. Maar deze komt in de buurt.

27 januari 2010 om 16:53

Bedankt voor je complimenten, een leuke opsteker voor tijdens mijn werk! Ik doe mijn best, in ieder geval!

Lijkt mij een goede weergave van Henk Kesler! Getuigt van geen enkel respect voor de mensen die een Haarlem hart hebben.

Leuk geschreven en het leest lekker weg.

Ik vind alleen de titel een beetje ongelukkig gekozen, want eigenlijk wacht ik het hele stuk op de conclusie waarom jij nou Haarlem wel gaat missen.....

27 januari 2010 om 16:03

Dank, allen! Ik heb deze column echt uit mijn hart geschreven, merk bij mezelf dat ik echt een beetje boos kan worden om hoe Kesler met de zaak omgaat.. Erg leuk om jullie positieve reacties te lezen!

@ Feyenoorddelft: De titel heb ik vooral gekozen omdat het Kesler duidelijk niet uitmaakt wat er met Haarlem gebeurt, terwijl hij het minste wat hij kan doen is zeggen dat hij het ook allemaal erg rot vindt hoe het gelopen is. Dus niet om de nadruk erop te leggen dat ik, zoals in de titel staat, de club enorm zal missen, maar vooral om aan te geven dat dat bij onze bondsbaas absoluut niet het geval is.. Maar goed, je hebt zeker een punt!

@ Feye88: Ik was eigenlijk al bang dat ik met 'botte eikel etc' al een tikkeltje te ver ging.. Het kan absoluut venijniger maar daar ben ik wel wat voorzichtiger mee geworden!

Nogmaals, iedereen bedankt voor het lezen!

27 januari 2010 om 17:33

Ben het eens met dat over die titel. Ook is je interpunctie soms heel raar bijvoorbeeld (, en,) dat kan nooit! Dan zou het woordje 'en' op zichzelf een (bij)zin zijn namelijk.
4 sterren.

27 januari 2010 om 18:37

Dat is om aan te geven dat er een leespauze ingevoerd dient te worden, en kan best hoor, geloof ik.

en pauze ook belangrijk pauze

Dus dat is echt wel zo bedoeld. Als ik 1 van de komma's weglaat staat er echt iets anders, namelijk.

Nou goed, hoop niet dat het storend was, bedankt voor je commentaar in ieder geval! Altijd belangrijk om goed te luisteren naar aanmerkingen van een mede-columnist en Ajacied!

Aardig stuk en geeft ook wel een paar dingen weer die ik zelf ook al een paar keer op deze voetbalzone heb vermeld. Helaas ben jij een van de vele haarlemmers die ik al een paar keer beschreven heb. Veel mensen als jij vinden Haarlem best wel een leuk cluppie maar gaan wel voor de wedstrijden naar Ajax of Feyenoord (ja, vergis je niet, ik ken meer Feyenoordaanhangers dan Ajax-fans in Haarlem).

Haarlemmers zijn helaas niet trots op hun stad. Haarlemmers komen alleen op echte topevenementen af. Ik weet nog wel dat Haarlem vroeger in de top van de eredivisie speelde. Door de week werd er voor de europacup gespeeld en het stadion puilde uit zijn voegen. 3 dagen later zaten er weer veel minder mensen tijdens een competitieduel. (al is het altijd nog ruim meer dan de gemiddelde theatervoorstelling waar veel gemeentegeld naartoe gaat)

Ik blijf moeite houden met de acceptatie van het ontbreken van bestaansrecht. Het Haarlemstadion heb je goed omschreven als koude betonbak. Je weet dat dat komt omdat de gemeente hier 15 jaar geen enkel onderhoud aan heeft verricht omdat er toch een nieuw stadion zou komen. Stel dat het stadion heel goed gerenoveerd zou worden, vind je dan nog steeds dat Haarlem geen bestaansrecht heeft? Ik vind van wel en gebruik Telstar maar even als voorbeeld. Die club is altijd op 1 hoop gegooid met haarlem. Sinds die nieuwe tribune is het aantal bezoekers met 50 procent gestegen.

Mijn vraag aan jou is dan ook: vind je dat Telstar bestaansrecht heeft en zo ja, kan Haarlem dat dan ook niet hebben met een klantvriendelijk stadion (wat ze dus de laatste 15 jaa rniet hebben gehad!)?
Zo nee, waarom vind je dan van niet?

Ik vind dat je het bestuur weinig kunt verwijten. Wel hadden ze de periode waarin het zo goed ging en ze europees voetbal speelden veel beter commercieel kunnen uitbuiten. Maar ik weet nog wel dat die tijd heel anders was en er zelfs politieke kamervragen werden gesteld of het wel toelaatbaar is dat er een 2e ring met reclame in stadions mag komen en of dat niet tegen reclameregels ingaat etc.
Verder vind ik dat je het bestuur weinig kunt verwijten. Sterker, men kreeg vroeger vaak het verwijt dat ze geen risico durfden te nemen. Ik hoorde vaak dat ze maar eens een paar toppers moesten aantrekken. Maar tja, het is al decennialang bekend dat Haarlem niet op steun van de gemeente hoeft te rekenen. Terecht, al had men in dit geval wel degelijk mijn club moeten steunen omdat dat nieuwe stadion mede niet is doorgegaan doordat de gemeente de bewoners onvolledig heeft geïnformeerd over het nieuwe stadion. Gevolg: veel procedures waardoor na 8 jaar de eerste paal nog niet de grind in ging. Toen kwam die kredietcrisis er nog eens overheen en was het einde verhaal waardoor de sponsoren die zich aan het nieuwe stadion hadden verbonden (hoezo geen toekomst en bestaansrecht????) zich allemaal terugtrokken en de club met een enorme schuld (voor Haarlembegrippen) bleef zitten.

27 januari 2010 om 16:32

In zijn huidige vorm had Haarlem geen bestaansrecht, en in ieder geval niet het recht om een ton per maand verlies te draaien (o.i.d.). De situatie vergelijken met die van Telstar is dan ook overbodig, ben ik bang, omdat die club zichzelf nog wel draaiende heeft weten te houden. Dat de gemeente Haarlem nooit iets gedaan heeft voor de club en de profvoetbalbeleving is schandelijk, jammer, en staat in een schril contrast met de miljoenensubsidies die kunstzinnige of creatieve projecten wel krijgen. Ik ben het helemaal met je eens, en als de gemeente het stadion wél had gerenoveerd was het misschien anders gelopen, maar feit blijft dat dat niet het geval is: Haarlem is dood, en daarvoor zijn vast schuldigen aan te wijzen, maar met welk doel?

Ik kan me vooral opwinden over de arrogantie en achteloosheid waarmee Kesler dit soort uitspraken doet. Dan hou je gewoon niet van voetbal.

28 januari 2010 om 10:16

Aha Ajacied023, nu zeg je iets anders! Je zegt nu dat Haarlem geen bestaansrecht meer had IN DE Huidige Vorm! Daar ben ik het wel mee eens. Maar ik lees overal constant dat Haarlem geen bestaansrecht meer heeft en daar ben ik het dus absoluut niet mee eens. Met een sterk opgeknapt stadion is er veel mogelijk. Daarom gebruikte ik Telstar ook als voorbeeld. Daar is het aantal toeschouwers met 50 procent gestegen sinds die nieuwe tribune. Werden Haarlem en Telstar niet altijd in één adem genoemd?

Wat gebeurt er als bijvoorbeeld de Kuip 15 jaar lang totaal niet wordt onderhouden? Zeggen we dan straks ook dat Feyenoord geen bestaansrecht meer heeft of zeggen we dat het stadion opgeknapt moet worden? Voel je het verschil?

Iedereen reageert vanuit het beeld dat men heeft van de club. Die wordt voornamelijk bepaald door de ranglijst want als je objectief kijkt heeft Haarlem veel meer potentie dan een club als Excelsior. In Rotterdam zit al de volksclub Feyenoord en het deftige Sparta. Bestaansrecht heeft in mijn ogen te maken met de mogelijkheden die er zijn wanneer er wordt geïnvesteerd. Als je niet investeert dan is elke club, zelfs Ajax met zijn Arena op de lange termijn, kansloos.

Bestaansrecht heeft ook te maken met interesse die er voor een club is of kan ontstaan. Heel veel haarlemmers hebben wel degelijk interesse in de club. Mensen zoals jij die wel sympathie voelen maar wel met een seizoenskaart van Ajax of Feyenoord op zak lopen zijn er in grote getale in Haarlem. Daarnaast deed Haarlem de afgelopen 2 jaar ook op maatschappelijk gebied veel meer dan ze ooit deden. Ook dat is goed voor je image en belangrijk voor de stad. Er was en is altijd veel interesse geweest en goede sponsoren werden ook
binnengehaald toen dat nieuwe stadion zou komen.
Bestaansrecht betekent toekomst en dat had Haarlem zat als er in een mooi stadion was geïnvesteerd.

Tenslotte ben ik jaloers op een club als AZ. Weet je het nog? Die speelden vroeger in de eerste divisie voor minder toeschouwers dan Haarlem. Vervolgens kwamen de broertjes Molenaar. AZ promoveerde en werd landskampioen. De broers hielden ermee op en AZ degradeerde weer naar de onderkant van het betaalde voetbal.

Na deze periode kwam Scheringa. Hij is nu weg maar denk je dat AZ weer zo'n verval zal meemaken als destijds de periode na Molenaar? Denk het niet hè? Ze zullen wel inleveren maar het zal wel een goede eredivisieclub blijven. Volgens mij enkel en alleen omdat er nu een mooi stadion staat waar het goed toeven is voor toeschouwers. Er gaan wel verhalen rond over faillissementen, ontbetaalbaarheid van het stadion, etc. Maar dat stadion gaan ze echt niet meer afbreken hoor en aangezien het een voetbalstadion is zie ik alleen AZ erin spelen.

Waarom heeft AZ altijd geluk gehad met mensen als de broers Molenaar en later Scheringa? Waarom hebben dit soort mensen zich nou nooit bij Haarlem gemeld? Ja, daar ben ik best wel jaloers op.

Ja ook vanaf mijn kant complimenten voor het mooi geschreven stuk.
Hoop dat Kesler dit ook zal lezen.
Maar de beste man kent toch geen medelijden heeft zelf altijd leuke baantjes gehad en hoefde nooit bang te zijn voor zijn toekomst.
Dus hij geeft er helemaal niets om dat mensen die hun leven lang alles voor de club hebben gedaan
of de supporters die er nog voor de club waren hun clubje in eens zien verdwijnen.
Nee hij heeft nu precies laten zien hoe de mens Kesler in elkaar steekt.
Van mij vijf sterren voor je verhaal.

ik geef je 5 sterren netjes stuk je geeft duidelijk je mening weer en beargumenteert die goed alleen ben ik het wel met kesler eens haarlem had geen bestaansrecht meer al een aantal jaar niet dus de stekker moest er een keer uit.

Maar hij had die spreekwoordelijke drol best wat beter kunnen verpakken, en niet als een infantiel ruw weg zijn mening spuwen zonder rekening te houden met supports van een club waar hij zelf bondsvoorzitter van is.

Zonde dat Haarlem failliet is, een club met veel historie is dood. En daar had Kesler best wat meer medelijden mee kunnen hebben.

Prachtig stuk, verwoord op een mooie manier wat een heleboel mensen denken en vinden.
5 sterren van mij.

kesler had best wat meer respect mogen hebben voor de historie van het nederlandse voetbal
de allereerste voetbalclub in nederland had moeten blijven bestaan
en de gemeente haarlem had er veel meer aan kunnen doen
er zijn veel studenten in de stad die naar haarlem toe hadden gekund
maar als je dat niet promoot
of gewoon een studentenkorting geeft voor sportactiviteiten/sportgebeuren
was de gemeente haarlem probeert te stimuleren
en ja dit is zo want ik had laast een lezing van een ambtenaar van de gemeente haarlem
over dat haarlem zo trots is op zijn sport en vind dat de studenten er heen moeten
ja zo werkt dat dan natuurlijk niet

Voor de volle honderd procent eens met de woorden die je hebt geschreven. Kesler zou wel eens wat meer inlevingsvermogen mogen tonen richting de fans van HFC Haarlem, als hij dat al heeft tenminste...

Mooie schrijfstijl heb je overigens, je stuk leest heerlijk weg!

Vijf welverdiende sterren!

Leest lekker weg dit stukje, maar ook ik heb net als andere de titel anders begrepen dan die was bedoeld Maar toch 5 sterren waard. Goed geschreven!!

Goed stuk, leest heerlijk weg, en je legt je mening goed uit, een van de beste stukken op voetbalzone tot nu toe!
5*

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax1321
2.PSV127
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. BlindVerdediger50
N. MazraouiVerdediger52
J. TimberVerdediger51
E. ÁlvarezMiddenvelder51
R. GravenberchMiddenvelder51
S. BerghuisAanvaller51
S. HallerAanvaller55
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Maandag 20 september
Manchester United wil van Paul Pogba de bestbetaalde speler ooit in de Premier League maken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren