Zwalkend Ajax verliest van Slavia

Woensdag, 15 augustus 2007 om 22:22 • Laatste update: 13:20

De Champions League lijkt verder weg dan ooit voor Ajax. In de eigen Amsterdam Arena konden de Amsterdammers nimmer de vuist ballen tegen Slavia Praag, dat zich dankzij een benutte strafschop een prima uitgangspositie voor over twee weken verschafte.

Na een onwennig begin van Amsterdamse zijde, was John Heitinga de eerste die in de buurt van de goal kwam. De als verdedigende middenvelder geposteerde Oranje-international zag zijn inzet op de paal belanden, maar scheidsrechter Florian Meyer had al gefloten voor buitenspel.

Slavia beperkte zich, zoals verwacht mocht worden, met name tot verdedigen, hetgeen weinig te voetballen overliet voor de thuisploeg. Luis Suárez was dichtbij de openingstreffer, maar de Uruguayaanse aanwinst schoot van één meter voor een leeg doel ietwat onbeholpen over.

Ajax, dat buitengewoon slordig met het balbezit omging, kon daarna nog maar weinig gevaar stichten in de Praagse doelmond. Sterker nog, de Tsjechen waren via uitblinker Petr Janda het dichtst bij een doelpunt. De jeugdinternational liet Jurgen Colin andermaal vertwijfeld achter, maar Maarten Stekelenburg, één van de weinige zekerheidjes bij de Amsterdammers, reageerde adequaat.

In de tweede helft was het al niet veel beter van Ajax-zijde. Ten Cate had besloten om Rommedahl van de linker naar de rechterflank te halen, maar ook daar wist de Deen zijn zo vurig gewenste actie niet tot ontplooiing te laten komen.

De reddende engel moest dan ook uit een onverwachte hoek komen. Scheidsrechter Meyer ging gretig in op een licht vergrijp op Suárez, en de Duitse arbiter overhandigde de thuisploeg pardoes een uitgelezen mogelijkheid om vanaf elf meter op voorsprong te komen. De inzet van Huntelaar miste echter elke richting, en belandde vol op de handen van Slavia-doelman Marin Vaniak. Ook Suárez zelf was even later dicht bij de 1-0, maar wederom toonde Vaniak zich een te grote sta-in-de-weg.

Waar Ajax faalde, boekte Slavia Praag succes. Petr Janda was de door Henk ten Cate zo geloofde Amsterdamse verdediging de baas, en werd door Urby Emanuelson onreglementair ten val gebracht in de zestien. David Kalivoda schoot onberispelijk raak achter de kansloze Stekelenburg.

Wat volgde was een wanhoopsoffensief van Ajax, hetgeen uitmondde in enkele kleine doelkansen. De echte grote kansen hadden de Amsterdammers echter al veel eerder op de avond laten liggen. Over twee weken volgt de return in Praag. Dan krijgen Ten Cate en zijn mannen nog een kans om kwalificatie voor de Champions League te bewerkstelligen.1041 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageer

Het is niet mogelijk om te reageren op dit document.

In de wandelgangen

Donderdag 29 juli
Genoa heeft hevige concurrentie gekregen in de strijd om de handtekening van Sam Lammers. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren