Fortuna troeft NEC financieel af met op een na duurste aankoop ooit

Woensdag, 20 juli 2022 om 20:29Wessel Antes • Laatste update: 20:49

Rodrigo Guth wordt de nieuwste aanwinst van Fortuna Sittard, zo meldt De Limburger woensdagavond. De 21-jarige centrale verdediger van Atalanta gaat een vijfjarig contract tekenen in Limburg. De Braziliaan speelde in het afgelopen seizoen nog voor NEC, dat ook langer met Guth door zou willen maar hem simpelweg niet kan betalen. Fortuna maakt naar verluidt een miljoen euro over naar Bergamo.

Daarmee vertrekt Guth bij Atalanta zonder zijn debuut in de hoofdmacht te hebben gemaakt. De Italiaanse club kocht hem in augustus 2017 voor bijna zeven ton weg bij het Braziliaanse Coritiba. De jeugdinternational van Brazilië ligt in Bergamo nog vast tot 2025, maar gaat zijn contract dus niet uitdienen. In het afgelopen seizoen speelde Guth 24 officiële wedstrijden voor NEC, waarin hij een goede indruk achterliet en een doelpunt wist te scoren.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Hoewel Guth bij NEC niet direct basisspeler was, speelde hij vanaf december vrijwel alles. In april liet trainer Rogier Meijer al weten hem graag langer in Nijmegen te zien. “We onderzoeken de mogelijkheden om hem langer vast te leggen. Ik ben heel blij met Rodrigo en schat hem nu ook hoger in dan Cas (Odenthal, red.). Guth heeft het in veel wedstrijden goed gedaan. Tegen FC Twente bewees hij dat opnieuw en vond ik hem de man of the match”, aldus Meijer destijds tegenover Voetbal International.

De transfer laat wederom zien dat Fortuna kapitaalkrachtig is. Guth wordt in Sittard de duurste inkomende transfer sinds Ruud Hesp van Barcelona in 2000/01 (1,2 miljoen euro). Eerder liet Michel Vlap tegenover Voetbal International weten dat hij bij Fortuna een stuk meer had kunnen verdienen dan bij FC Twente. Desondanks koos hij voor de overstap naar Enschede. Fortuna wist deze zomerwindow wel al te stunten met de komst van Burak Yilmaz en Dogan Erdogan. Daartegenover staat het vertrek van Zian Flemming. De aanvallende middenvelder leverde Fortuna met zijn transfer naar Millwall maar liefst 2,5 miljoen euro op. Een uitgaand transferrecord voor de club uit Sittard.Gerelateerd

Meer sportnieuws

35 reacties (laatste reactie door cancellara)

Jammer dat wij niet 1 miljoen kunnen neerleggen voor een speler die volgend jaar het dubbele waard is. Uitstekende aanwinst voor Fortuna, gaan ze veel plezier aan beleven

20 juli 2022 om 20:35

Kunne we waarschijnlijk wel hoor net als dat fortunna dat kan vanwege hun geloof ik turkse eigenaar/geldschieter? Hebbe wij die ook.wel jammer prima speler maar denk dat we met marquez/ kramer wel voorzien zijn.

20 juli 2022 om 20:38

Kramer is gewoon meer dan prima. Had gehoopt dat kowet hem gewoon had overgenomen van AZ ipv een huurling uit Spanje te halen

20 juli 2022 om 21:11

We hebben geen Turkse geldschieter. Gün is grootaandeelhouder en bedrijfseconoom, maar heeft nog nooit de beurs getrokken voor een speler zoals die knakker bij NEC dat wél doet.

20 juli 2022 om 21:39

En waar haalt Fortuna dan al het geld van de laatste jaren dan vandaan? Ze waren bijna failliet en stonden onderaan in de KKD en sinds die Gun er is gaat het weer goed. Maar hij heeft geen geld erin gestoken? Of heeft hij investeerders meegenomen?

20 juli 2022 om 21:55

Marquez/Kramer is prima maar verder zit er niks achter. Er moet zeker nog 1 CV bijkomen en Guth was de ideale speler daarvoor

20 juli 2022 om 22:08

Klopt. Het enige wat hij gedaan heeft is de schuld die er bij de overname was, afgekocht.

Verder kwam het gros van de spelers in het promotiejaar transfervrij en zaten er een paar lucky treffers bij met Portugezen Semedo, Pinto en Vidigal. Daarnaast brak Schuura prompt door vanuit de eigen jeugd en plots waren we gepromoveerd.

Gün heeft nooit geld besteed aan een transfer. Daarentegen is er op sponsorgebied wel ontzettend veel verbeterd sinds die tijd. Dat dit een vogelvlucht nam na de promotie is logisch gezien de inkomsten toen flink konden stijgen.

20 juli 2022 om 23:35

Hoe kan dan Yilmaz worden gehaald? Een miljoen voor deze Guth? 2 miljoen voor Vlap waarbij je ook nog veel meer salaris kan verdienen dan bij Twente (en geloof me, we betalen echt niet slecht). Ik geloof er niets van dat dit zonder externe geldschieters is gebeurd, en daar is echt niks mis mee hoor verder.

21 juli 2022 om 00:18

Omdat Kalou een hoop onzin aan het verkondigen is. Fortuna was dood en begraven, die Turk betaalde de schulden af en pompte er geld in, daar werden enorm veel nieuwe spelers van gehaald waarmee ze promoveerden, en hij blijft er geld inpompen. Fortuna verdient bijna niets aan uitgaande transfers, op commercieel gebied of dankzij die paar seizoenkaarthouders die ze hebben. Dus buiten EU salarissen en transfersommen van een miljoen hadden ze zonder die kapitaalinjecties nooit kunnen doen. Niets mis mee om een rijke eigenaar te hebben, dat heeft Utrecht, dat heeft NEC, dat hebben meer clubs in het verleden gehad, maar ga het niet ontkennen.

21 juli 2022 om 06:54

Daar hebben we spuit 11 weer. Het slaat echt nergens op wat jij verkondigd dus hou je er aub buiten. Inhoudelijke reactie prima, maar met jou valt niet op de inhoud te redeneren. Het is echt lachwekkend.

21 juli 2022 om 06:58

Yilmaz is transfervrij. Het is bovendien een verhaal apart. Zonder bepaalde connecties was dat ook nooit gelukt. Het artikel in de VI is wel aardig. Mocht je nog meer info willen, is er nog wel ergens een interview te vinden met Gün en zijn rechterhand.

Verder is er veel salaris vrijgekomen door het vertrek van Polter, Semedo, Rienstra en Flemming. Daarbij opgeteld de transfersom van Flemming en de nieuwe sponsoren Azerion en BetCity geven het budget wat meer ruimte.

Er is overigens nooit 2 miljoen voor Vlap geboden. Waar je die informatie vandaan haalt weet ik niet, maar hij is iig onjuist.

21 juli 2022 om 09:45

Niet rechtstreeks maar de beste man heeft meerdere grote bedrijven in Turkije en er zijn heel veel creatieve manieren om Burak als nog extra dingen te geven (of daar op de loonlijst gooien). Het is zeer aanneembaar zelfs. Ik in het niet bewijzen maar geloof maar niet dat hij voor Fortuna kiest om het klimaat of de geschiedenis van de club..

Snap wel dat je het liever niet wil zien of geloven maar je moet we ernstig naïef zijn om te denken dat je hier gestaan had zonder die beste Turkse man.

21 juli 2022 om 10:05

Het is niet zo dat ik iets niet wil zien of welke bewoordingen je me ook in de mond wil leggen. Echter is het verhaal Burak écht een verhaal apart. Als het je daadwerkelijk interesseert lees je dan even goed in want alle info is gewoon te vinden hoor. Dan sta je iig niet zo voor paal als met alle loze aannames die je nu maakt.

20 juli 2022 om 20:36

Boekhoorn had toch wel bij kunnen springen om de selectie op pijl te houden? Fortuna is goed bezig. Die gaan zich makkelijk handhaven.

20 juli 2022 om 22:11

Had zeker gekund en ik had Guth ook heel graag zien blijven, maar 1 miljoen blijft voor NEC gewoon ontzettend veel geld. Er wordt door de club eigenlijk praktisch nooit meer dan een miljoen betaald, ook niet sinds Boekhoorn zich er meer is mee gaan bemoeien (Matsson kostte volgens mij iets minder dan een miljoen afgelopen zomer). Is ook al aangegeven dat men niet met geld wil gaan smijten maar de club stabiel wil opbouwen en dat er de ruimte is om af en toe, bij een buitenkansje/groot talent, bij te springen.

Als je erover nadenkt is het eigenlijk ook redelijk opzienbarend of zelfs bizar dat clubs uit het rechterrijtje van de Eredivisie een miljoen gaan betalen voor een centrale verdediger, dat komt echt zelden voor. Of het voor Fortuna verantwoord is, geen idee, moeten ze ook lekker zelf weten. Maar voor NEC was het kennelijk niet verantwoord, wat ik wel heel erg zonde vind.

Kan iemand mij wat meer vertellen over de eigenaar en de ambities van Fortuna? Ze lijken voor mij (ik volg de club niet) uit het niets de juiste richting in zijn geslagen.

20 juli 2022 om 20:43

Özgür Işıtan Gün (Ankara, 7 december 1975) is een Turkse zakenman en sinds 2016 eigenaar van de Limburgse betaald voetbalclub Fortuna Sittard.

Levensloop
Bewerken
Işıtan Gün is geboren in de Turkse hoofdstad Ankara in 1975. Hij ging naar de middelbare school in Kadıköy, Istanboel. In 1998 studeerde hij af als econoom aan de Boğaziçi Universiteit. In 2000 behaalde hij zijn master diploma economie aan de City University of New York. Na enkele jaren in de ontwikkelings- en financiële sector gewerkt te hebben in de Verenigde Staten, keerde hij in 2006 terug naar Turkije als bestuurder van Met Capital Partners, dat investeerde in de verduurzaming van de energiesector.[1]

Voetbalbestuurder
Bewerken
In 2013 trad Gün toe tot het bestuur van de Turkse topclub Galatasaray SK onder voorzitter Ünal Aysal als COO. In 2014 maakte Aysal bekend ontslag te nemen, waarna Gün ook vertrok.

In 2016 werd bekend dat Gün 85% van de aandelen kocht voor 850 duizend euro van de noodlijdende Fortuna Sittard, dat toen uitkwam in de Jupiler League. In 2019 promoveerde Fortuna naar de Eredivisie.

In 2021 maakte Gün deel uit van het bestuur dat werd verkozen met als voorzitter Burak Elmas. Hij keerde daarmee terug naar het bestuur van Galatasaray. Nog geen jaar later werd het bestuur gedwongen af te treden na een ledenstemming en vertrok Gün weer bij Galatasaray.

20 juli 2022 om 20:49

Vergeet de inbreng van onze nieuwe mede-eigenaren van AZERION ook niet te vermelden en natuurlijk BetCity sinds dit seizoen. AZERION is namelijk tevens de hoofdsponsor en financiële kracht achter ons nieuwe damesteam dat vanaf het komende seizoen op het hoogste vrouwenniveau mee gaat doen!

20 juli 2022 om 21:21

Niet alleen mee doen, maar ze willen ook hoge ogen gooien in het vrouwenvoetbal. Zo hebben ze onder andere de topscoorster van het Belgische nationale vrouwenelftal aangetrokken. Ben benieuwd wat ons komend seizoen te wachten staat in 046,maar het ziet er goed uit.

20 juli 2022 om 20:48

Gevaar is wel als zo'n eigenaar besluit te stoppen zit de club vaak in de problemen. Ben er nooit zo'n voorstander van. Dan maar wat minder materiaal

20 juli 2022 om 21:09

Eens, maar zijn beleid is al jaren gedegen. Van grijze muis in Jupiler League, naar intussen al paar seizoenen eredivisie. Ja vorig jaar wat geluk, maar dat heb je nodig. Nu ook weer logische aankopen en een stunt met Burak. Ook verkopen gaat best aardig, met schuurs, Diemers en onlangs Flemming. Dus daar komt ook geld vandaan.

20 juli 2022 om 21:15

Gün zei bij zijn aanstelling al dat hij zelf nooit geld zal betalen voor een speler en dat is tot op heden ook niet gebeurd. Het is een gedegen bedrijfseconoom van huis uit met veel ervaring binnen het bestuur van een BVO. Elk jaar wordt er weer een nieuwe bouwsteen gelegd op het Fortuna kasteel, door nieuwe sponsoren (Azerion en BetCity zijn daarin bepalend) en ook aan de jeugdopleiding wordt gedacht. Een paradepaard van Gün, daar gaat veel geld naartoe en moet zich binnen nu en een jaar of 3 gaan uitbetalen.
Uiteraard zijn we in eerste instantie gered door Gün, zonder hem, zijn visie en zijn afkoopsom van de club inclusief schuld destijds, hadden we nooit gestaan waar we nu staan.

21 juli 2022 om 02:59

Zolang de papaver strekt

Fortuna timmert aan de weg zeg. Ook een lang contract, met een bijbehorend (hoog) niet-EU salaris. Ben benieuwd hoe het ze vergaat dit seizoen!

20 juli 2022 om 20:49

De naam Guth doet het al vermoeden, maar hij is van Duitse afkomst en heeft ook een Duits paspoort. Desondanks zal hij waarschijnlijk wel een van de grootverdieners worden bij Fortuna als ze een miljoen voor hem betalen.

20 juli 2022 om 20:59

Er was natuurlijk wat flemming geld en Burak zal ook niet voor 2 ton op de loonlijst staan

20 juli 2022 om 21:12

Ah, dat scheelt een hoop natuurlijk. Door de hoge salarissen die de top betaalt is het voor de subtop of middenmoot al haast niet meer te doen een niet-EU speler te contracteren.

hahaha mooie ontwikkelingen. weten we meteen in welke stad de hoofdprijs van de staatsloterij gevallen is. die stunt om burak binnen te halen was echt een voorbode voor de nieuwe weg die fortuna in is geslagen. ik gun ze het beste. leuke club
ik hoop dat ze ook bij ajax aankloppen met een gevulde spaarpot en ons verlossen van klaiber, magallan, kik pierie en god mag weten welke miskoop ik nog vergeet. wat dat betreft was overmars echt een meester. hij kon zelfs sneeuw aan eskimo's verkopen. zie marinWe dachten twee seizoenen geleden met het aantrekken van enkele gevestigde Nederlandse spelers en Polter een grote slag naar boven in te slaan. Helaas trok zakenrelatie van Gün, Ilicali de poot in en moesten we afgelopen seizoen inleveren.

Het zat ons vervolgens behoorlijk tegen qua blessures en wedstrijdverloop vorig seizoen en dat kostte ons bijna de kop. Maar achter de schermen werd er rustig verder gebouwd. Azerion kwam als nieuwe grote sponsor binnen en maakte de weg vrij voor nieuwe investeringen. Ook BetCity werd daar als shirtsponsor aan toegevoegd en onlangs koppelde ook Chemelot (het gigantische bedrijventerrein van DSM) zich aan ons. Dat zijn grote successen op gebied van sponsoring en de club wil dat succes weer doortrekken naar het veld.

Na het aantrekken van Burak, het aanblijven van Siovas en hopelijk ook Seuntjens, wil men de weg naar het linkerrijtje komend seizoen écht in gaan slaan. Ik ben zeer tevreden iig en we gaan zien wat de ploeg kan neerzetten komend jaar.

20 juli 2022 om 21:59Mag je ook zeker zijn, staat een leuke ploeg. Wat ik al eerder zei vrees ik voor Eagles, Excelsior ,volendam en RKC. Zeker bij Volendam en Excelsior zie ik weinig beweging

20 juli 2022 om 22:04

Volendam en Excelsior zullen zelf niet per se vrezen. Ze zullen al blij zijn met het jaartje eredivisie en mocht er onverhoopt meer in zitten is dat mooi meegenomen. Het zijn nu niet bepaald clubs die ambities hebben, althans dit niet echt op die manier communiceren.

20 juli 2022 om 22:17

Nee klopt, al verrassen clubs vaak het 1e jaar op het hoogste niveau

21 juli 2022 om 01:11

Wij vrezen zelf gelukkig niet. Vind het altijd wel knap dat mensen zonder dat de bal al gerold heeft al weten wie het moeilijk gaan krijgen. Had je vorig seizoen gedacht dat alle promovendi zo makkelijk overeind zouden blijven?

Lig hier eerlijk gezegd niet wakker van. Bedoel, het is een leuke speler en komt van een club met gevestigde naam af, maar heeft mij niet doen bekoren het afgelopen seizoen. Sokjes veel te hoog, a la Kezman, maar dan moet je wel net zo goed zijn als hij.
Ik denk dat wij, NEC, met Kramer een betere voetballer en verdediger in huis hebben. Bovendien een Nederlander wat toch de voorkeur geniet bij mij. Wens Guth veel succes toe in Sittard, maar wakker lig ik er écht niet van.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Fortuna Sittard

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
14.NEC0-1
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
T. NoslinAanvaller10
B. YılmazAanvaller11
V. SourlisAanvaller00
I. PandurKeeper00
T. HendriksKeeper00
Y. van OschKeeper10
G. CoxVerdediger10
Voor de complete selectie: Clubpagina Fortuna Sittard.

SeizoenClubW
2022/2023 Fortuna Sittard 1 0 0 0
2021/2022 NEC 20 1 2 0
2020/2021 Pescara 24 0 2 0
2019/2020 Atalanta 0 0 0 0
Laatste voetbalnieuws

NEC wil carrière van Philippe Sandler nieuw leven inblazen

NEC poogt Philippe Sandler vast te leggen, weet Voetbal International. De 25-jarige centrumverdediger is transfervrij sinds zijn contract bij Feyenoord eind juni afliep. Bij NEC is men nog op zoek naar...Lees verder

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren