Wiedemeijer reageert op curieuze momenten bij Ajax, Feyenoord en PSV

Zondag, 5 december 2021 om 20:32Dominic Mostert • Laatste update: 20:53

Scheidsrechtercoördinator Reinold Wiedemeijer van de KNVB houdt gemengde gevoelens over aan enkele discutabele momenten die zich deze week voordeden in wedstrijden van Feyenoord, Ajax en PSV. Woensdag werd een doelpunt van Feyenoord afgekeurd tegen Heracles Almelo (2-1); donderdag overkwam Ajax hetzelfde tegen Willem II (5-0), waarna een discutabele treffer van PSV tegen FC Utrecht (4-1) juist wel werd toegekend.

In de wedstrijd Feyenoord - Heracles liet arbiter Bas Nijhuis een blok van Alireza Jahanbakhsh tegen Heracles-verdediger Giacomo Quagliata gaan, waarna Luis Sinisterra in dezelfde aanval scoorde. Marc Nagtegaal, de VAR van dienst, besloot na lang beraad om Nijhuis naar de zijlijn te roepen. Nijhuis toonde zich zichtbaar geïrriteerd door het besluit om hem hiervoor naar de kant te roepen, maar floot uiteindelijk wel voor een overtreding. Volgens Wiedemeijer was het 'vele malen slimmer' geweest als Nijhuis gewoon direct had gefloten.

"Dat doet hij niet. Dan vinden we het óók weer te weinig voor de VAR om in te grijpen. De VAR had ervan af moeten blijven. Alleen: doordat Bas niet fluit, maakt hij het de VAR wel bijzonder moeilijk", erkent Wiedemeijer, die zich niet volledig kon vinden in de uitleg van Nijhuis. De scheidsrechter gaf aan mee te zijn gegaan in de beslissing van Nagtegaal omdat hij de beelden steeds weer voorbij zag komen. "Ik heb nooit voor dat beeldscherm gestaan, maar blijkbaar werkt het zo… Dat als je een paar keer dat moment ziet, dat je dan meegaat. Mij verbaast dat ook...", zegt de scheidsrechtercoördinator in Dit was het Weekend op ESPN.

Een dag later deed zich een discutabel moment voor bij Ajax - Willem II. Na balbezit van Dusan Tadic zorgde een aanraking van Dries Saddiki ervoor dat Sébastien Haller een schietkans kreeg. Hij had weinig tijd nodig om daar gebruik van te maken en te scoren. Videoscheidsrechter Jeroen Manschot riep Edwin van de Graaf echter naar de zijlijn om de beelden te bekijken. De buitenspelregel schrijft voor dat 'een speler die zich in buitenspelpositie bevindt en die de bal ontvangt van een tegenstander die de bal bewust speelt, inclusief opzettelijk hands, niet wordt beschouwd als een speler die voordeel trekt'. De arbitrage interpreteerde de balaanraking van Saddiki als onbewust, waardoor Haller werd teruggefloten.

Het afgekeurde doelpunt van Sébastien Haller is te zien vanaf minuut 0:56.

Wiedemeijer kan zich niet vinden in het uiteindelijke oordeel van de scheidsrechter. "Wij vinden dit een bewuste ingreep van de verdediger, waardoor een nieuwe situatie ontstaat en het doelpunt goedgekeurd had kunnen worden." In de ogen van Wiedemeijer had de VAR dus niet moeten ingrijpen en had Van de Graaf bij zijn beslissing moeten blijven na het zien van de beelden. Hij denkt wel te weten hoe de arbitrage de mist in is gegaan. "Die verdediger staat dicht op de bal van Tadic. Ze gaan het moment dan ‘uitkleden’. ‘Als hij hem bewust zou hebben aangeraakt, zou hij de bal wel verder weg hebben geschoten’, is de gedachte. Maar dat is natuurlijk allemaal niet aan de hand. Het is gewoon een verdediger die uitstapt op die bal. Dat doet hij niet helemaal lekker."

"Als hij ‘m wat beter raakt, gaat de bal naar de zijlijn. Maar zij (de arbitrage, red.) hebben ‘m zeg maar zitten ‘afpellen’ door te beoordelen of de bal bewust werd gespeeld. Als de bal via je voet gaat en het was geen bewuste actie, dan was het wel buitenspel. Het zit dicht bij elkaar, maar we hebben in de groep aangegeven dat het bewust ingrijpen van de verdediger was. Je ziet een verdediger met zicht op de bal en hij stapt ook uit op die bal", concludeert Wiedemeijer over het doelpunt van Haller. Uiteindelijk was de treffer niet van groot belang, omdat Ajax met 5-0 won. Feyenoord wist uiteindelijk ook te winnen en hetzelfde gold voor PSV, dat via een controversiële treffer op een 3-1 voorsprong kwam tegen Utrecht.

De treffer van Ritsu Doan bij PSV - FC Utrecht is te zien vanaf minuut 1:13.

André Ramalho zou hinderlijk buitenspel hebben gestaan bij de treffer van Ritsu Doan. Doelman Maarten Paes zei 'last' te hebben gehad van de lichamen voor zich, maar de treffer was geldig, tot verbazing van analisten op tv. "Alle analisten komen een beetje uit mijn tijd, toen dit allemaal werd afgekeurd wegens ‘hinderlijk buitenspel’", zegt Wiedemeijer. "Maar de UEFA heeft dit soort situaties steeds meer opgeschoven richting ‘doelpunt’ in plaats van ‘buitenspel’. Als Ramalho precies voor zijn neus staat, was het wel hinderlijk buitenspel. Maar hij loopt uit de baan van het schot, dat zie je gebeuren. Er was enige afstand, de speler staat niet pal voor zijn neus. De KNVB bepaalt niet de regels, dat zijn toch echt de UEFA en de FIFA. Die worden gevolgd door alle bonden. We kunnen ermee leven hoe het in dit geval is gegaan."Gerelateerd

Meer sportnieuws

14 reacties (laatste reactie door sieb nr. 15)

Duidelijke uitleg en ben het grotendeels eens met alles👍🏻. Al vond ik het bij Feyenoord niet persee een overtreding. Je kan er voor fluiten maar hoeft ook niet, dus in principe had de VAR sws niet in moeten grijpen. Hij heeft het over als Nijhuis fluit, maar het was prima om in dit geval niet te fluiten. Nijhuis is ook gewoon een hele matige scheidsrechter waarvan ik hoop hem snel niet meer te zien.

5 december 2021 om 20:49

Nijhuis en z'n grens vonden het geen overtreding en het is gewoon Nijhuis z'n eigen schuld dat hij alsnog z'n oren liet hangen naar de VAR. Maar er mag gezegd worden dat de rol van de VAR hier ook kwalijk is, door Nijhuis pas na 3-4 minuten herhalingen kijken (terwijl hij en z'n team het dus niks vonden) alsnog te laten kijken. De VAR moet echter alleen ingrijpen als het echt om een overduidelijke fout gaat.

Dus oke, je vindt Nijhuis heel matig (heel populair hier op VZ zo'n mening), maar we mogen ook het gebruik van de VAR overwegen.

5 december 2021 om 20:56

Makkelie floot sowieso warrig bij PSV - Utrecht. Overigens niet partijdig, maar wel warrig. Deze buitenspel situatie en het lichte duwtje met twee handen van Gakpo voor de 1-1 vielen positief uit voor PSV, maar in dezelfde helft scoort Utrecht uit een onterechte corner en wordt PSV tot twee maal toe een duidelijke pingel onthouden.

Ben geen fan van deze scheidsrechter.

5 december 2021 om 22:28

@itstom: volgens mij is obstructie gewoon een overtreding.

Beetje een raar verhaal vind ik. Wiedemeijer vindt wel dat Bas had moeten fluiten, maar vind dan dat de VAR er eigenlijk van af had moeten blijven. Vind je het nou wel of niet een overtreding?! Als de VAR alleen moet ingrijpen bij een 100% duidelijke overtreding dan zou dit voor de scheidsrechter op het veld toch ook zo moeten zijn lijkt mij..

5 december 2021 om 20:55

De VAR moet alleen ingegrijpen bij een 100% fout van de scheidsrechter. Niet bij een 100% duidelijke overtreding. In dit geval kon je een overtreding geven, maar ook door laten spelen. Al vond Wiedemeyer het beter om te fluiten. De scheids had dus moeten fluiten in zijn ogen. Maar wanneer hij niet fluit had de VAR niet in moeten grijpen omdat het niet 100% duidelijk een fout was.

5 december 2021 om 21:52

Klopt maar dan nog had Bassie gewoon ballen kunnen tonen en het doelpunt moeten toekennen. Dus uiteindelijk fout van Bassie.

5 december 2021 om 21:46

Ja en als ze de situatie gaan "uitkleden" vinden ze dat de verdediger de bal wel harder weg geschopt zou hebben. Maar je acteert toch volledig op een reflex en anticipeert op wat je binnen luttele nano seconden moet doen. Dan kan je toch niet bedenken dat je die bal harder weg trapt. Dan gaat het er om dat je die bal überhaupt raakt om deze weg te krijgen. Dit was ook zo, maar kwam dus voor de voeten van Haller terecht.... Slechte beredenering van de Bar en Scheidsrechter de Graaff.

Zo'n vreemd segment dit altijd. We snappen niet wat een scheidsrechter en een VAR hebben besloten, dus laten we het aan iemand vragen die er totaal niks mee te maken had. Ook een insteek van "dit vinden wij raar, leg maar uit waarom het niet raar is". Ik stel voor dat je analisten gewoon de regels laat leren, dan kunnen ze een geinformeerde mening geven over wat er geberud ipv al die onderbuik gevoelens en loze argumenten als "9 van de 10 scheidsrechter fluit hier wel/niet voor"

6 december 2021 om 15:17

'iemand die er totaal niks mee te maken had'? Dit is hun baas. Natuurlijk heeft hij er wel wat mee te maken. Om die van Ajax aan te halen. Daar hadden de analisten dus gewoon gelijk. Ook nadat de scheidsrechter in kwestie nog heeft geprobeerd om recht te praten wat krom was. Als de analisten het ene denken/vinden en de scheidsrechter blijft bij zijn standpunt dat de beslissing correct was, vind ik het juist wel prettig dat de eindverantwoordelijke hier uitsluitsel geeft. Dan is daarmee de discussie ten einde en is het voor iedereen duidelijk dat het een draak van een beslissing was.

6 december 2021 om 16:32

De discussie blijft, dat merk je ook wel aan de reacties op Wiedemeijer, en hoeveel hij ook de baas is, hij zit hier gewoon als derde te informeren over een beslissing waar hij geen invloed op had. Dat vind ik vreemd, zeker omdat scheidsrechters regelmatig voor de cameras komen (zeker na dubieuze beslissingen) om uitleg te geven. Dit heeft geen meerwaarde behalve dat een scheidsrechtersbaas komt uitleggen wat de regels zijn, waarvan ik vind dat je die als goede analist gewoon moet kennen.

7 december 2021 om 23:46

Hij heeft hier wel degelijk invloed op. Hij is namelijk degene die moet zorgen dat er niet drie van deze fouten door de scheidsrechters moeten worden gemaakt.

3 foute beslissingen!

Ik had even t idee dat t weer wat beter ging maar mijn God wat een drama weer de laatste weken.

Dit kost Feyenoord bijna punten
Sparta twente laatst helemaal idioot die penalty, straks degradeert Sparta op een punt
Eagles kreeg tegen Groningen geel, die later rood werd voor een schwalbe ipv penalty.
Heracles - Ajax die quagliatta die een ajscied bijna z’n been brak en de var niets mee deed.

Gaat echt weer de goede kant op!

Ramalho stond niet eens in de 16, laat staan dat hij hinderlijk buitenspel kon staan.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4856
2.PSV4622
3.Feyenoord4227
5.AZ3613
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder201
D. TadićAanvaller207
S. BerghuisAanvaller195
D. KlaassenMiddenvelder173
R. PasveerKeeper170
S. HallerAanvaller1712
AntonyAanvaller167
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Vrijdag 28 januari
Alexander Nübel moet bij Tottenham Hotspur de opvolger worden van Hugo Lloris. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren