Rebellerend Barcelona, Real Madrid en Athletic Club slaan handen ineen

Vrijdag, 3 december 2021 om 17:07Dominic Mostert • Laatste update: 17:11

Barcelona, Real Madrid en Athletic Club hebben gezamenlijk een alternatief plan gepresenteerd voor de miljardendeal van LaLiga met de Amerikaans-Britse private-equityfirma CVC Capital Partners. De drie clubs keerden zich in augustus als enige in LaLiga tegen de deal en hopen de rest van de profclubs in Spanje ?nu te overtuigen om zich achter een alternatief voorstel te scharen. LaLiga neemt het plan vooralsnog niet serieus.

CVC wil een bedrag van twee miljard euro in de competitie steken in ruil voor tien procent van de toekomstige opbrengsten van de clubs. De miljarden worden verdeeld over de clubs, die vervolgens vijftig jaar de tijd hebben om het geld terug betalen. Volgens berekeningen van de drie rebellerende clubs zijn de profclubs uit Spanje uiteindelijk minstens 9,9 en maximaal 17 procent extra kwijt bij het terugbetalen. LaLiga wil het geld gebruiken om wereldwijd door te groeien en om 'een wereldwijd digitaal entertainmentbedrijf' te worden. Het doel is om het gat met de Premier League te dichten.

Eerder werd al duidelijk dat Barcelona en Real Madrid twijfelen aan de terugbetalingstermijn van vijftig jaar. De Catalaanse club wees op onvoorspelbaarheid van de voetbalwereld; een voorbeeld dat Barcelona noemde, was het feit dat er inmiddels al tien jaar wordt gesproken over het verkopen van de sponsorrechten van het Camp Nou. Verder vraagt Barcelona zich af wat de clubs opschieten met de deal. Er wordt gevreesd dat voornamelijk LaLiga profiteert van de miljarden die CVC overmaakt.

Nu hebben Barcelona, Real Madrid en Athletic Club dus een alternatief plan gepresenteerd, dat in hun ogen financieel voordeliger is voor alle clubs. Ze hebben alle profclubs daarvan op de hoogte gesteld in een brief. Hun voorstel is uitgewerkt door zakenbanken JP Morgan, Bank of America en HSBC en draagt de naam 'Project Sustainable', ofwel 'Project Duurzaam'. Met de hulp van de banken zou een bedrag van twee miljard euro worden opgehaald, dat vervolgens binnen 25 jaar terugbetaald dient te worden met een rente van 2,5 tot 3 procent. Volgens de initiatiefnemers zijn de clubs daarmee op termijn veel goedkoper uit dan met het originele plan.

Bovendien blijven tv-rechten in het beheer van de clubs; de grote clubs vreesden dat die gevaar zouden lopen doordat ze een deel van de mediarechten moesten opofferen in de CVC-deal. LaLiga noemt het voorstel van de club 'hypothetisch' en 'geïmproviseerd zonder een minimum aan onderbouwing'. LaLiga hoopt de CVC-deal volgende week vrijdag goedgekeurd te krijgen via een stemming. De competitie waarschuwt andere clubs al langer dat de topclubs hun eigen belang boven het algemene belang willen plaatsen, met de onlangs afgewende Super League als bewijsstuk. De drie tegenstanders hopen echter genoeg clubs te kunnen overtuigen om te voorkomen dat minstens 22 van de 42 profclubs volgende week voor de CVC-deal stemmen.Gerelateerd

Meer sportnieuws

28 reacties (laatste reactie door real8madrid)

Als alle clubs hier idd beter van worden lijkt het me prima. Sws lijkt me dat voor dit soort dingen de clubs beter zelf gaan kijken wat voor hun gezamenlijk beter is en dat niet la Liga dat gaat bepalen.

3 december 2021 om 18:10

Het zou juist wel beter zijn als LaLiga dat bepaalt. Clubs zijn helemaal niet gebaat bij het behartigen van collectieve belangen zeker clubs als Barca en Real niet

3 december 2021 om 18:56

Blijkbaar wel volgens het artikel? La Liga is gebaat bij de clubs wil je zeggen

Florentino doet dit heel goed want die CVC deal slaat echt helemaal nergens op, zo schadelijk voor de toekomst van LaLiga. Je kan die Tebas niet vertrouwen en die Ceforin van de Uefa ook niet, die denken dat de voetbalwereld niet kan omvallen. Het is tijd om actie te ondernemen nu alles nog te redden valt. Overigens heeft Laporta vandaag gezegd dat de Engelse clubs uit de ESL waren gesprongen vanwege politieke redenen maar nu willen ze toch weer erin omdat dit het mooiste toernooi ooit gaat worden!

3 december 2021 om 17:31

Artikel: “Barca, Real en Bilbao presteren andere plan” inside: “Perez doet dit goed”

3 december 2021 om 17:34

Deze gast moet toch flink wat slabbertjes verbruiken op een dag

3 december 2021 om 17:31

Laporta heeft ook gezegd dat Koeman met spoed opgenomen was in het ziekenhuis. Kortom, neem de uitspraken van Laporta met een korreltje zout.

3 december 2021 om 18:20

Het is echt een onzin deal. Niet voor niks dat het faalde in Duitsland en Italie. Maar ze spelen in op de crisis die vele clubs hebben en dan denken ze van ah dit hebben we wel nodig maar voor de lange termijn is het echt een onzin deal. Er kan van alles gebeuren. Zie eens hoe de bedragen nu zijn tov 10 a 20 jaar geleden. Absurd gestegen en deze deal geeft hen 10%? Dat is gewoon spelen met het geld van de clubs. En enkel om nu wat zakgeld te hebben om te kunnen overleven etc. Tsja, dan is die alternatief veel beter en duurzamer waarbij je je toekomst niet te grabbelen gooit, want er kan zoveel veranderen. 50 jaar! Wat is dat voor onzin.

3 december 2021 om 18:38

Maar wel de SL door willen drukken. LOL.

3 december 2021 om 23:10

Nee, die Spaanse clubs zijn lekker te vertrouwen wil je zeggen. Nu snap ik dat er net als bij elke beslissing rond een gehele competitie weerstand is en vaak zijn er best wel valide punten te noemen voor beide partijen, maar ik vind dit soort reacties vreselijk hypocriet vanuit het perspectief van een clubsupporter. Dat tweede deel van jouw betoog vind ik echt heel schrijnend. Jarenlang geprofiteerd van Spaanse banken en daarmee Europees belastinggeld en nu doen alsof je benadeeld bent. Vervolgens ook nog goed willen praten dat clubs de instantie die ze indirect zo rijk hebben gemaakt een mes in de rug willen steken om zichzelf nog eens te verrijken. Niet dat de UEFA schoon is of zo, maar daar kunnen clubs als Real Madrid absoluut niet over klagen. Die hebben er maximaal van geprofiteerd, net als van die Europese belastingbetaler. Het is vreselijk schaamteloos, asociaal en ronduit triest dat dit soort clubs nog denken meer recht te hebben op zaken. Dan ook nog het morele kompas van de UEFA in twijfel trekken, terwijl dat morele kompas enkel naar clubs als Real Madrid en de UEFA zelf wijst. In een eerlijk speelveld blijft er namelijk niet zoveel over van dergelijke clubs...

4 december 2021 om 15:23

Ik ben niet echt een Barcelona fan of real fan maar wat hebben ze fout gedaan dan? Waar hebben ze van geprofiteerd? Jij pakt toch ook alle toeslagen waar je recht op hebt en al het geld dat je kunt krijgen (mag ik hopen voor je anders loop je waarschijnlijk een hoop miss) is niet geks hoor wat ze al die jaren hebben gedaan. Als je een goede cashflow hebt kun je altijd wel ergens een lening vandaan halen. Is niks nieuws en word gedaan door alle multinationals en andere grote bedrijven. Ik zou ook niet akkoord gaan met zon belachelijke deal als die van la liga

Houdt die CVC-deal nu eigenlijk in dat de Spaanse teams het geld moeten terugbetalen op een periode van 50 jaar en ondertussen ook nog eens 50 jaar 10% van de uitzendrechten moeten afstaan?

3 december 2021 om 19:25

Klopt. Daarbij schommelt de intrestvoet met CVC tussen 7% en 16%, terwijl dat in deze deal 3% procent zou zijn (ongeacht de markt). Daarbij worden er geen rechten afgegeven en is de afbetaling gepland in de helft van de termijn.

3 december 2021 om 19:44

Die 10% nam wel pro rata af doorheen de jaren als ik het me goed herinner. Dus na 1 jaar zou het nog maar 9,8% van de uitzendrechten bedragen, na 5 jaar nog 9% enzovoort. Idiote deal dus aangezien de la liga clubs in 19/20 samen meer dan 1,4 miljard euro kregen uit tv-deals. Dan geven ze buiten hun terugbetalingen in de eerste 10 jaar al meer dan een miljard euro aan CVC, ervan uitgaande dat de tv-rechten niet stijgen in de tussentijd wat een absurde aanname is want dat is net wat ze willen bereiken met de CVC cash injectie. De meest absurd eenzijdige deal die ik ooit heb voorbij zien komen.

3 december 2021 om 19:49

Er moeten bijna hoge pieven persoonlijke belangen bij hebben want anders is dat niet uit te leggen.

3 december 2021 om 20:04

Je hoeft niet verder te kijken dan Tebas. In tijden waar iedereen moest besparen heeft hij volgens mij zijn loon vertienvoudigd naar 3 miljoen per jaar. In volle COVID-pandemic. Deze week heeft hij alleszinds de volgende domper te verwerken gekregen dat hij zijn LaLiga-wedstrijden niet in Miami mocht organiseren. Hopelijk binnenkort dat gedrocht van de Supercup ook niet meer in Saudi-Arabie.

3 december 2021 om 22:53

Of clubs hebben dat geld nu nodig, niet over de komende 50 jaar.

4 december 2021 om 12:37

Obviously Hangover96 maar als dat zo is zijn er nog 101 andere opties en 306 andere geldschieters om dat geld te halen die je een fractie kosten van deze deal.

Dus eigenlijk gewoon een gezamenlijke lening van alle La Liga clubs voor 2 miljard? Waarom? Wat is het nut hiervan? Ik bedoel het is beter dan de CVC deal waar je dat bedrag plus rente moet terugbetalen en in de tussentijd ook nog eens 10% van je tv-rechten kwijt bent. Deze deal bespaart de Spaanse clubs makkelijk een miljard aan tv-geld dat ze zouden kwijtspelen over 50 jaar. Maar waarom zouden clubs niet elk afzonderlijk instaan voor hun leningen en het onderhandelen daarvan? Ik snap het nut hier niet zo.

3 december 2021 om 20:06

Een financiele injectie die momenteel nodig is in Laliga voor bijna alle teams na Covid. Als Covid dan voorbij is (goeie vraag wanneer), en de inkomsten normaliseren kunnen ze dan makkelijk dit terugbetalen en komt er genoeg binnen om te overleven en te groeien. Maar op dit moment zijn alle ploegen aan het ploeteren.

3 december 2021 om 22:57

Een lening aan 1 club is risicovoller dan een lening aan een groep, dus duurder.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4947 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Sevilla4618
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
GaviMiddenvelder171
M. DepayAanvaller168
L. de JongAanvaller123
Riqui PuigMiddenvelder100
A. EzzalzouliAanvaller101
M. ter StegenKeeper190
Jordi AlbaVerdediger150
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

In de wandelgangen

Dinsdag 25 januari
Ousmane Dembélé is op de radar van Chelsea verschenen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren