’Engeland is rondom de finale van het EK voetbal aan een ramp ontsnapt’

Vrijdag, 3 december 2021 om 15:24Jordi Tomasowa • Laatste update: 15:37

De chaotische situatie in en rondom Wembley voorafgaand aan de finale van het EK voetbal van afgelopen zomer had tot doden kunnen leiden, zo staat beschreven in een onafhankelijk onderzoek dat in opdracht van de Engelse voetbalbond FA is uitgevoerd. Met 65.000 toeschouwers was de finale tussen Engeland en Italië volledig uitverkocht, maar zo’n tweeduizend supporters zonder kaartje probeerden Wembley toch binnen te komen. In aanloop naar de EK-finale doken er steeds meer nieuwe beelden op van de ongeregeldheden.

Volgens onderzoekster Louise Casey is Engeland min of meer ontsnapt aan een ramp. In het onderzoek naar de ongeregeldheden tijdens de finale van EK staat beschreven dat een gevaarlijke situatie met ‘dronken en onder invloed van drugs verkerende mensen, die geen ticket hadden', tot doden had kunnen leiden. Engeland werd na strafschoppen verslagen door Italië. De finale werd ontsierd door ongeregeldheden onder de toeschouwers, zowel voor als tijdens de wedstrijd.

Casey beschrijft het als een ‘dag van nationale schaamte’, schets ‘een verschrikkelijke wanorde’ en concludeert dat er sprake was van een ‘collectief falen’. Onder andere de inzet van stewards rondom het stadion liet te wensen over en de politie schaalde te laat op. Ze benadrukt echter dat de hoofdverantwoordelijken voor de ongeregeldheden degenen zijn die ‘de controle over hun eigen gedrag verloren’. “Engeland stond voor het eerst in 55 jaar weer eens in een grote finale. De ploeg werd echter in de steek gelaten door dronken en gedrogeerd tuig, dat niet over een kaartje beschikte. Deze groep heeft kwetsbare en gehandicapte mensen mishandeld, evenals politieagenten, vrijwilligers en personeel van Wembley”, aldus Casey.

“We mogen van geluk spreken dat er niet veel ernstigere gewonden zijn gevallen. We moeten zo hard mogelijk optreden tegen mensen die denken dat een voetbalwedstrijd op de een of andere manier een excuus is om je zo te gedragen." In het rapport wordt ook vastgesteld dat een overwinning van Engeland na strafschoppen een ‘verder groot gevaar voor de openbare veiligheid’ had kunnen opleveren, met nog eens zesduizend mensen die het stadion zouden bestormen om feest te vieren.

25.000 zitplaatsen in Wembley waren leeg voor de wedstrijd als gevolg van de beperkingen vanwege het coronavirus. De Engelse voetbalbond FA heeft van de UEFA een boete van 84.560 pond, omgerekend 99.157 euro gekregen vanwege de ongeregeldheden en daarnaast moest het nationale elftal één wedstrijd achter gesloten deuren spelen. “Wij accepteren de bevindingen van het rapport volledig en wij en de andere betrokken instanties kunnen hieruit belangrijke lessen trekken”, aldus Mark Bullingham, hoofd van de FA, die zijn verontschuldigingen aanbiedt aan degenen die in Wembley een ‘vreselijke ervaring’ hebben meegemaakt. “Collectief mogen we dit nooit meer laten gebeuren.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

17 reacties (laatste reactie door 29er)

Ik mag toch hopen dat deze situatie er iig voor zorgt dat er voorlopig geen toernooi naar Engeland gaat. Ongekend dit.

3 december 2021 om 15:49

want? nu weten ze wat ze beter kunnen doen. Als je iedereen die fouten maakt in de organisatie gaat boycotten blijft er niets over

3 december 2021 om 15:58

Omdat ze de veiligheid totaal niet konden garanderen. Dit is sinds Brazilië - Uruguay in 1950 niet meer gebeurt. De organisatie liet zwaar te wensen over en dit gedrag van fans moet vooral niet beloont worden met nog een toernooi.

3 december 2021 om 16:27

Zeer recent bij Argentinië - Brazilië waren er ook veel meer mensen binnen dan dat er stoeltjes waren. Met als gevolg dat de trappen ook helemaal vol stonden met mensen, evenals de loopruimtes boven de stoeltjes. Ook dit zorgde helaas voor opstootjes en politie inzet

3 december 2021 om 17:13

Dan heeft Engeland gelukkig in 1996 en 1966 wel laten zien het goed te kunnen organiseren

3 december 2021 om 15:55

Ah the day football came home toch?

4 december 2021 om 15:16

De eufa en fifa hebben toch wel laten zien dat mensenrechten en veiligheid ze eigenlijk niets uitmaakt? Tonnetje boete en weer door.

Enorm achterlijk- Engeland heeft zich totaal niet van z'n beste kant laten zien deze zomer. IMO begint het met de politiek, Boris die 0 fucks geeft, en Priti Patel mag zichzelf diep schamen met haar commentaar op het knielen, waarna de onderbuik van Engeland het niet kan laten om haar grootste talenten racistisch te bejegenen. Smerig. Hoop dat FIFA de komende 20 jaar niets meer aan Engeland geeft, zo niet nog langer. Eerst de zaakjes maar eens op orde stellen hier.

BTW; waarom kan VZ volledige artikelen rippen zonder bronvermeldingen aan te geven? Dit is gewoon een knip en plak stukje dat linea recta van de BBC afkomt.

3 december 2021 om 15:50

als het linea recta was, ben ik verbaasd dat de BBC Nederlandstalige artikelen post

3 december 2021 om 16:31

Slechts vertalen is ook plagiaat

3 december 2021 om 16:35

Of beiden hebben het van dezelfde bron.

Je zou denken dat ze na Hillsborough slimmer zijn geworden.....
Gelukkig is dit nog goed afgelopen en is er niemand bezweken!

Het was inderdaad een volledig absurde situatie daar en het is een wonder dat er (blijkbaar) geen doden zijn gevallen. Op bepaalde plekken leek het echt totale anarchie.

Sowieso was het compleet belachelijk dat Engeland het hele toernooi op 1 wedstrijd na thuis heeft gespeeld terwijl het zogenaamd een EK door heel Europa zou zijn. Tel daarbij het schandalige gedrag van de Engelse fans en het is inderdaad te hopen dat het heel lang gaat duren voordat een UEFA of een FIFA ook maar weer denkt om weer eens een toernooi in Engeland te gaan spelen.

3 december 2021 om 16:30

De geruchten gaan dat de EuroAmericana cup tussen Argentinië en Italië op Wembley zal zijn komende zomer...

Had gekund, niet gebeurd. If my grandma had wheels she would have been a bike…

Zie graag dat boetes hoger worden voor landen die het telkens herhalen dit gedrag. Zie bij Feyenoord de bedragen lopen telkens hoger

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 2.

Engeland

FIFA ranking: 4
105 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
H. KaneAanvaller74
B. SakaAanvaller40
G. JonesUnknown
S. JohnstoneKeeper00
J. PickfordKeeper70
A. RamsdaleKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Engeland.

In de wandelgangen

Dinsdag 18 januari
PSV heeft zich gemengd in de strijd om de handtekening van Nat Phillips. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren