Ajax wacht onvermijdelijke boete van de UEFA na memorabele avond

Woensdag, 20 oktober 2021 om 07:53Yanick Vos

Ajax wacht een boete van de UEFA, zo verwacht De Telegraaf. Vlak voor de aftrap van het Champions League-duel met Borussia Dortmund (4-0) werden in de vakken van de harde kern zowel Ajax als de Duitse topclub fakkels aangestoken en vuurwerk afgestoken.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

73 reacties (laatste reactie door emilio estevez)

Krijgen die knettergekke Turken nog een boete? Die brachten de veiligheid van bizar veel supporters in het gedrang.

20 oktober 2021 om 08:30

En waarom is dat precies relevant? Gaat nou toch om Ajacieden die vuurwerk afsteken?

20 oktober 2021 om 08:32

Omdat ze de veiligheid van supporters in het gedrang brachten. Dat zegt hij toch.

20 oktober 2021 om 08:44

Ja ik snap het ook niet zo goed, het enige artikel van de 10/15 na de wedstrijd die wat negatiever is over Ajax. De eerste reactie is meteen een reactie die niets met Ajax te maken heeft.

20 oktober 2021 om 08:45

Maar wat heeft dat te maken met het vuurwerk van gisteren?

20 oktober 2021 om 08:50

Heeft wel degelijk met Ajax te maken en ook met vuurwerk. Als ajax bestraft gaat worden moeten die knettergekke Turken dat zeker. Die brachten bewust de veiligheid in gevaar.

20 oktober 2021 om 09:29

En nog 100.000 andere clubs waar vuurwerk wordt afgestoken voor de wedstrijd....

20 oktober 2021 om 09:05

Tsja en toen het gisteren over Feyenoord ging riep iedereen dat ze eerst naar zichzelf moeten kijken.

20 oktober 2021 om 09:21

Het verschil is dat Feyenoord het geld niet kan missen en Ajax wel. Dat zie jij toch ook?

20 oktober 2021 om 09:53

Er is bij Feyenoord zoveel geld verkwanselt. Dan ga ik geen medelijden hebben met m'n club voor deze bedragen terwijl dit ook allang bij het kaartje zit inbegrepen. Mochten we echt weer te kort komen dan zie ik wel weer een treurig filmpje voorbij komen waarbij de hand word opgehouden.

20 oktober 2021 om 10:21

@marocberkane

"n het succesvolle Champions League-seizoen 2018/19, toen de Amsterdammers uiteindelijk strandden in de halve finale, moest Ajax in totaal 182.000 euro aan boetes overmaken naar de Europese voetbalbond."

Lees, in het succesvolle jaar, waar Ajax tientallen miljoenen verdiende, was er totaal aan boetes 182k betaald. Dit is een schijntje, wel zonde.

Feyenoord in de conference league staat nu al boven de 100k aan boetes. Er wordt daar amper geld verdiend en uiteindelijk zal dit alleen maar geld gaan kosten.

20 oktober 2021 om 10:32

Als ik de berichten over prijzengeld zou horen in de conference league zou Feyenoord nu 3,8 miljoen bij mekaar hebben. Dan is 100k toch ook een schijntje. En bij Feyenoord houden ze hier echt wel rekening mee, die kosten worden ingecalculeerd waardoor de tickets duurder worden zodat de fans die betalen. Terecht ook maar laten we er dan verder niet te moeilijk over doen.

20 oktober 2021 om 10:41

Of het nu echt terecht is dat iedereen meer moet betalen omdat een aantal individuen absoluut willen spelen met vuurwerk vind ik nogal discutabel.

20 oktober 2021 om 10:47

Naja oke dat iedereen meer betaald is discutabel, al zijn er denk ook veel die het wel mooi vinden dus niet erg vinden om dan wat meer te betalen. Maar het gaat er mij meer om, dat het de club zelf niet echt iets kost.

Vuurwerk en sfeeracties vind ik vaak wel heel gaaf om te zien. Maar dat van gisteravond vond ik persoonlijk echt hinderend en storend, eerste 7-10 minuten zag ik de wedstrijd amper door de rookwolk die over het veld trok.Lijkt me ook niet fijn als je als supporter zoveel betaald en daar tussen staat dat je het begin mist, er zou maar een wereldgoal vallen dan. Gelukkig bewaarde Ajax die allemaal nog even.. 😉

20 oktober 2021 om 09:20

Al die rook viel hartstikke mee. Ik denk dat een Tadic dit fantastisch vond. Heb veel interviews gezien van hem en hij heeft het er constant over hoe mooi hij de fans vind. Loopt vaak rond in een f-side shirt. Voor de spelers is dit pure adrenaline. Die knallen doen wat met je. Het is prachtig zolang het goed gebeurd. Bij sommige top wedstrijden steekt Ajax zelf ook gecontroleerd vuurwerk af en dan ontstaat er ook rook in de Arena. Misschien minder dan gister, maar er hangt zeker een walm over het veld. Zo lang de harde kern het gecontroleerd doet is het prima. Van der Sar moet er wat van zeggen als bestuurder, maar als oud speler kan het niet anders dan dat je dit mooi vind. Ik vind het prachtig!

20 oktober 2021 om 09:44

Wat Tadic ervan vind is niet zo belangrijk, het gaat over veiligheid.

"Als de harde kern het gecontroleerd doet is het prima" Daar heb ik niet veel vertrouwen in, als ik zie en hoor uit wat voor idioten het grootste deel van de harde kern bestaat vertrouw ik er weinig op dat zij dat even gecontroleerd kunnen doen!

Als iemand vuurwerk afsteekt moet het Ajax zelf zijn en verder niemand. Daarbij is vuurwerl gewoon illegaal binnen en buiten een stadion.

20 oktober 2021 om 10:19

@guarca er is niks moois aan.
Laat het gewoon aan de organisatie over, als die het wel mogen doen.

En je weet zelf wat voor volk er staat, die doen maar heel weinig gecontroleerd.

Dit is gewoon zonde geld voor de club

20 oktober 2021 om 10:28

Ajax pakt 2.8 miljoen per overwinning in de CL. Ik kan natuurlijk niet bewijzen dat vuurwerk bijdraagt aan de resultaten, maar ik durf wel te stellen dat de sfeer in het stadion daar wel aan bijdraagt - de 12e man ook wel genoemd. De andere fans in het stadion krijgen adrenaline van het vuurwerk en gaan harder meezingen. Je creëert gelijk een sfeer waar iedereen enthousiast van wordt. Ik denk dus zeker dat het vuurwerk op minimale wijze bijdraagt aan de sfeer en daardoor ook op het resultaat. Zoals gezegd verdiend Ajax met elke overwinning in de CL 2.8 miljoen, dus een kleine boete van een paar tienduizenden euro’s zal niet zo’n groot probleem zijn. En al helemaal niet als het bijdraagt aan een goede sfeer, waarbij de sfeer ook weer bijdraagt aan de overwinning!

20 oktober 2021 om 10:32

Tuurlijk gaat het erom wat Tadic en zijn medespelers ervan vinden. Ik durf te wedden dat ze het prachtig vinden. Die gasten moeten toch voetballen op het veld. Al die sfeer laat ze beter voetballen. Ik snap je punt wat betreft de veiligheid natuurlijk wel. Maar denk je dat de F-side wilt dat er wat mis gaat. Dan komen de pas echt negatief in het daglicht. Dan wordt er pas echt ingegrepen. Zolang ze niet met het vuurwerk gooien en het veilig afsteken kan er niks mis gaan. Die fakkels zijn sowieso niet gevaarlijk. Dat knal vuurwerk is misschien een ander verhaal. Uiteindelijk komt het de sfeer ten goede en dat is het belangrijkste!

20 oktober 2021 om 09:47

Ik vraag mij af of je hier als club niet wat pro-actiever mee kunt omgaan, door bijvoorbeeld in samenwerking in ieder geval de harde kern van je eigen club samen de sfeeracties te organiseren. Zij de spandoeken, de club het vuurwerk of de bijbehorende lichtshow. Dan heb je als club grip op zowel de hoeveelheid vuurwerk als het veilige afsteken ervan (immers huur je een professional in), en hebben de leden van de harde kern toch nog een manier om zich te uiten zonder dat dat de club op een boete komt te staan.

20 oktober 2021 om 13:53

Eerlijk gezegd vond ik het een ronduit belachelijke actie. Waar de kijkers op zowel tv als in het stadion het eerste kwartier niets van de wedstrijd meekrijgen, veroorzaakt dit ook gigantische hinder op het veld. Wil de UEFA een statement maken, dan moet dit soort ongein bestraft worden met een wedstrijd zonder publiek. Dan leren die idioten op de tribune dat snel genoeg af.

20 oktober 2021 om 14:07

Het eerste kwartier niks van de wedstrijd meekrijgen? Ik heb geen idee waar je in het stadion zat en of je er überhaupt wel zat, maar vanaf mijn plek (414) heb ik er echt 2 minuten hinder van gehad.. OT: Het hoort niet (meer) in een stadion, maar het gaf echt heel veel meer sfeer. Vanaf minuut 1 was de toon gezet nu en stond heel de JC ArenA achter Ajax.

Laat sfeeracties nou is gewoon toe als Champions League zijnde. Gooien met vuurwerk en andere zaken die gevaarlijk zijn mogen echter harder gestraft worden.

20 oktober 2021 om 08:22

Ja maar het probleem is dat het dan bijna niet meer te handhaven is. Je hebt er altijd een paar halve zolen bij die niet om kunnen gaan met die vrijheid.

20 oktober 2021 om 08:23

Als de luchtdruk anders was geweest was de rook niet opgestegen maar gedaald. Dan had je de wedstrijd een uur kunnen uitstellen. Dus waar zou de Uefa een grens moeten trekken dan?

20 oktober 2021 om 08:28

Gewoon pyros gecontroleerd toestaan

20 oktober 2021 om 08:28

Hier wordt toch niemand vrolijk van? Al die rookontwikkeling waardoor de eerste 10 minuten niet goed te volgen waren. Ik ben het wel met je eens dat die andere zaken zeker harder gestraft moeten worden.

20 oktober 2021 om 10:09

Sfeeracties? Wat is daar nou leuk aan? Je komt toch om voetbal te kijken. Als je komt voor een vuurwerkshow moet je een andere hobby gaan zoeken. Vreselijk irritant dat miljoenen mensen de eerste 10-15 minuten nauwelijks kunnen volgen door die irritante rook. Terecht dat de UEFA daar boetes voor oplegt. Ajax mag zelf ook wel wat strenger optreden.

20 oktober 2021 om 10:53

Sfeeracties zorgen voor een extra dimensie bij het voetbal. Of je het leuk vind of niet, het doel is om je club net die extra stimulans te geven om een overwinning over de streep te trekken. Zoals Tadic zelf al aangeeft voelt het publiek als een 12e man, dus is het voor hem/het team een toegevoegde waarde.

20 oktober 2021 om 13:23

Dat is een mening. Ik vind vuurwerk/pyro's 0,0 dimensie geven aan het voetbal. Sterker nog ik vind het bloedirritant en infantiel. Ik weet niet wat Tadic gezegd heeft maar je kunt ook 12e man zijn zonder rookbommetje. En natuurlijk zegt Tadic als aanvoerder dat hij het allemaal fantastisch vindt. Ik zou denk ik hetzelfde doen. Ik denk niet dat je van rook op het veld beter gaat voetballen.

Kom op man, het begin van de wedstrijd met pyro bij zowel Dortmund als Ajax was tekenend voor dit voetbalspektakel ! In dit geval heeft het enkel bijgedragen aan een topsfeer. Reguleer het, daarmee maak je het nog minder gevaarlijk en controleerbaar. Van der Sar "moet" er iets van zeggen, maar denk dat hij hier stiekem ook wel van geniet.

20 oktober 2021 om 10:20

nou echt genieten...beetje vuurwerk, t is maar waar je gelukkig van wordt.

Het hele stadion aan het einde hossen en zingen, dat is pas sfeer, niet zo'n kansloze fakkel, wat een heel rookgordijn veroorzaakt

20 oktober 2021 om 10:43

Of heel het stadion vlaggetjes geven en een of andere tifo maken voor de aftrap. Zorgt ook voor een prachtige sfeer.

20 oktober 2021 om 10:59

juist, vroeger vaak genoeg gezeten met zo'n wit vlaggetje bij aanvang van de cl wedstrijd.
Ook weer een leuk aandenken voor de jeugdige fans.
Zo zijn er genoeg prima opties te bedenken om het publiek op te zwepen, zonder dat er boetes bij komen kijken.

20 oktober 2021 om 11:30

Minder gevaarlijk? Al die rook in zo’n stadion is helemaal niks. Vuurwerk in een vak met honderden mensen is levensgevaarlijk, hoe mooi het er ook uit ziet. Je zit of staat dicht op elkaar, je kunt niet snel weg, dus vuurwerk hoort niet in een stadion thuis. Zeker in combinatie met al die spandoeken ook nog eens.

Hetzelfde nieuws als gisteren over Feyenoord maar wel in een ander jasje. Het is ook maar net hoe je het wil brengen.

20 oktober 2021 om 08:40

Ja daar dacht ik ook al aan. Feyenoord mocht ook niks over oorlog tifosi doen. Apart!

20 oktober 2021 om 09:32

Wel bijzonder dat een spandoek met " voetbal is oorlog" er wel mag hangen van de uefa en het spandoek " wij zijn rotterdammers, wij houden vol" dan weer niet mag van de uefa.

20 oktober 2021 om 10:00

Wellicht omdat de uitspraak van Michels over oorlog een algemene is en niet verwijst naar de 2e wereldoorlog..

20 oktober 2021 om 10:23

Fc moulijn

"er wel mag hangen van de uefa en het spandoek " wij zijn rotterdammers, wij houden vol" dan weer niet mag van de uefa."

hoe weet je dat het mag van Uefa? Kan nog later bekend worden.
Verder gaat het natuurlijk ook om de beeltenis he. Rinus vs plat gebombardeerde gebouwen.

Ach de uefa moet niet zeuren, was geweldige SFEER!!

20 oktober 2021 om 13:28

Mwah een rookgordijn waardoor de eerste 10 minuten vrijwel de wedstrijd niet te volgen was. Dan had je ook nog een debiel met een megafoon die heel de wedstrijd door aan het schreeuwen was....

Ajax krijgt toch geen boete voor het spandoek, maar voor het vuurwerk?

Als we vuurwerk afsteken en het kost ons 2 ton per jaar, maar helpt ons wel naar de halve finale CL te brengen, dikke prima.

Ik vond die rook helemaal niet hinderlijk, eerste 5 minuten speelde toch alles zich af op de helft van Ajax, daar zag je alles goed.

20 oktober 2021 om 08:59

Ik denk serieus niet dat vuurwerk ook maar 1% invloed heeft op de spelers wat betreft hun prestaties op het veld. Dus om nu te zeggen dat vuurwerk er voor gaat zorgen dat Ajax de halve finale gaat halen is een beetje vreemd.

20 oktober 2021 om 09:17

Maar denk je niet dat spelers wel kunnen genieten van de sfeer die vuurwerk met zich meebrengt? Denk dat ze daar echt wel een beetje 'pumped' van worden.

20 oktober 2021 om 09:18

T vuurwerk zelf misschien niet direct, maar mits in positieve zin gebruikt, gaat het publiek er wel in mee. Hier heeft de ploeg op t veld dan wel weer wat aan.

20 oktober 2021 om 09:20

Ik denk dat je met zingen en sfeer maken hetzelfde kunt bereiken, met mooie sfeeracties (grote spandoeken/vlaggen e.d.) Maar zeker weten doe ik dat natuurlijk niet.

20 oktober 2021 om 09:35

Volgens het kabinet bereik je dat ook met klappen en een rustige hoera. Spandoeken en vuurwerk heb ik geen problemen mee en wees eerlijk buiten de rook gaf het gister toch een fantastische sfeer.

20 oktober 2021 om 09:48

Nou, als de rook ongunstig blijft hangen zie je niks. En dan? Heb je met een beetje pech een Haaland die zo langs je verdediging loopt en er in 10 minuten drie inprikt.

20 oktober 2021 om 10:06

Als als als, we hebben niks aan als, de rook bleef niet hangen.

20 oktober 2021 om 10:09

Gelukkig hebben we wereldkeeper Remko Pasveer op doel staan!
Zonder grappen, die man werd wakker en besloot de pot van zijn leven te keepen.

20 oktober 2021 om 10:21

@ajax1812 maar die supporters hebben dus een bak rook in hun harses nodig om er een mooi sfeertje van te kunnen maken? Ik zie echt niet de toegevoegde waarde er van in.

20 oktober 2021 om 11:01

Dan had je net als ik gister in het stadion moeten zitten, wat een geweldige avond en wedstrijd was het. Ook met het vuurwerk! Alles was perfect! Snap dat je dat niks vind als je thuis zit, maar als je daar dan zit en het hele stadion gaat erin mee krijg je daar alleen maar kippenvel van en heel het stadion is direct “wakker geschud” prachtig!Toch leuk man beetje vuurwerk. Ik zou liever hebben dat het publiek zou stoppen met dat zingen over superjoden. Ik kan mij niet voorstellen dat er zoveel joodse mensen in het stadion zitten.

Haha en als Feyenoord dit doet is het onverantwoord, gevaarlijk en stom. Man man man

oh heeft de uefa dat vuurwerk gezien dan? Dan hebben ze vast ook gezien dat Timber geen hands maakte en geven ze die scheids een boete omdat hij geel geeft voor iets wat hij niet gezien heeft maar wel beoordeelt heeft.

20 oktober 2021 om 09:22

Ja als het zo zou werken dat worden er nog veel gele kaarten geseponeerd na afloop van de wedstrijd. Om de scheids hier een boete voor te geven is natuurlijk ook volstrekt ongeloofwaardig. De regels zijn nou eenmaal zo dat gele kaarten niet geseponeerd worden, dus het is niet echt het vermelden waard toch?

20 oktober 2021 om 10:01

Die boete hoeft wat mij betreft niet, maar de UEFA zou wel in het kader van persoonlijke ontwikkeling van de scheidsrechter een externe scheids naar de wedstrijd kunnen laten kijken, fouten laten opsporen en daar een leertraject aan koppelen. Eventuele kaarten die overduidelijk onterecht gegeven zijn kun je dan seponeren. Bij twijfel of ruimte voor interpretatie laat je hem staan, maar iets als Timbers gele kaart voor hands zou je dan terug kunnen draaien. Zo'n gele kaart heeft immers geen invloed op de wedstrijd zelf gehad, maar kan wel invloed hebben op het verdere verloop van Timbers CL-avontuur als hij door deze onterechte kaart straks een schorsing aan zijn broek heeft.

Wel grappig. Toen de Besiktas fans het een paar weken geleden deden was de wereld te klein.
En nu draagt het bij aan de sfeer, moet het kunnen etc.
Walgelijke hypocrisie.

20 oktober 2021 om 09:30

Helpt wel als je het vuurwerk niet op kinderen gooit, maar de lucht in schiet.

20 oktober 2021 om 09:35

Laat de Ajax supporters dan ook eens naar zichzelf kijken. In 2018 waren het o.a. een aandeel van jullie eigen supporters die tijdens PSV-Ajax vuurwerk gooide op kinderen en hier ook nooit een straf voor hebben gekregen

20 oktober 2021 om 09:53

@PSV-Mark: Dat is nu niet aan de orde, gelukkig, maar de idioten die dat in 2018 flikten hadden ook gestraft mogen worden. Hoe harder hoe beter. Sowieso een door de KNVB opgelegd levenslang stadionverbod voor alle Nederlandse stadions, en het liefst daarbovenop nog een strafrechtelijke vervolging.

20 oktober 2021 om 14:18

Besiktas gooide de vuurwerkbommen eerst in het eigen vak waar niemand stond. Kan ook niet, maar iedereen in het vak wist wat er ging komen (ik zat in het vak ernaast en vond het wel mooi). Op een gegeven moment gooiden ze het door het net en kwam het in het vak eronder. Ik hoop toch dat ik je niet hoef uit te leggen hoe gevaarlijk dat is.. Ook dit kan eigenlijk niet, al waren dit een aantal fakkels en wat potten die de lucht ingeschoten werden. Ajax zal gewoon z’n boete krijgen, net als dat Besiktas die krijgt.

Tja Edwin...dan zul je de stewarts betere instructies geven..maar het was wel gaaf van mij mag het de volgende wedstrijd weer.

20 oktober 2021 om 10:24

de stewards? Het publiek weet toch dat het niet mag, doe het dan gewoon niet.
Of idd, misschien toch maar de stewards. Het vak waar het gebeurt uitgebreid en volledig fouilleren, waardoor je 3 uur in de rij staat voordat je binnen bent. Misschien helpt dat idd wel beter.....

20 oktober 2021 om 13:51

Het mag idd niet...maar het gebeurt toch...en waarom geen gecontroleerde sfeeractie...!!

Tja, dat zal inderdaad wel het geval zijn..

Misschien kan de UEFA dan ook even kijken naar de gele kaart van Timber. Kan nog best vervelend worden namelijk...

Toch grappig dat dit nieuwsbericht de kop heeft “Ajax wacht onvermijdelijke boete van UEFA na memorabele avond” waarna iedereen de schitterende sfeeractie bespreekt en goed praat. En gisteren een bericht met zelfde soort inhoud wordt geplaatst als “Feyenoord krijgt wéér boete van UEFA na wangedrag fans” waarna de meeste hier op VZ er als de kippen bij zijn om gal te spuwen hoe slecht de supporters het wel niet aanpakken…

Vind de hele tekst onzin. Gewoon vertaald mbv google! Dichte mist is onzin, Hooguit eerste 5min beetje mistig! Spelers geen last, scheidsrechter geen last! Daarnaast gebeuren er ergere zaken langs sommige velden! Alles wordt tegenwoordig afgekeurd! Geen speler/trainer/scheidsrechter die hier over geklaagd heeft! Ook op TV was alles nog goed te zien!

Even serieus, zijn ze bij de UEFA nou echt zulke saaie mensen? Dit soort acties horen bij voetbal tegenwoordig. Maarja Nederlandse clubs worden al sneller gestraft dan andere in mijn ogen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3341
2.Feyenoord3219
3.PSV3113
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder141
D. TadićAanvaller146
S. BerghuisAanvaller135
S. HallerAanvaller139
David NeresAanvaller133
D. KlaassenMiddenvelder112
R. PasveerKeeper110
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Dinsdag 30 november
Scouts van Ajax, Manchester United, Borussia Dortmund, Internazionale, Southampton, Everton en Rangers waren zondag aanwezig bij Charleroi - Anderlecht. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren