Laudrup haalt uit naar UEFA: ‘Spelers kregen keuze die geen keuze was’

Zondag, 13 juni 2021 om 13:24Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 13:26

Michael Laudrup heeft daags na de verloren EK-wedstrijd van Denemarken tegen Finland (0-1) flinke kritiek geuit richting de UEFA. Volgens de oud-voetballer had de Europese voetbalbond een andere keuze moeten maken toen middenvelder Christian Eriksen op het veld onwel was geworden. De UEFA gaf de Deense spelers twee keuzes: of de wedstrijd 's avonds nog uitspelen, of zondagochtend om 12.00 uur. De spelers kozen unaniem voor de eerste optie. Volgens Laudrup had het duel nooit zaterdagavond uitgespeeld mogen worden.

Toen de Deense voetbalbond DBU zaterdagavond na ongeveer een uur na de reanimatie van Eriksen meldde dat de speler van Internazionale bij kennis was, besloten de spelers van Denemarken en Finland om het duel na een onderbreking van bijna twee uur te hervatten. "De spelers kregen een keuze die geen keuze is", stelt Laudrup in gesprek met de Deense omroep TV2. "De optie was: speel vanavond, of zondag om 12.00 uur. Ik vind niet dat dit een keuze is. De UEFA had gewoon moeten zeggen: 'We spelen vanavond niet meer, dan gaan we later kijken wat de mogelijkheden zijn'."

Deense bond komt zondagochtend met positieve update over Eriksen

Het gaat alweer wat beter met de middenvelder, zo meldt de Deense voetbalbond.Lees artikel

Finland won uiteindelijk met 0-1 door een doelpunt van Joel Pohjanpalo. Ook omdat doelman Lukas Hrádecky een niet al te best ingeschoten strafschop van Pierre-Emile Höjbjerg keerde. "Ik vind het verkeerd zo kort na een emotionele gebeurtenis een beslissing te moeten nemen", gaat Laudrup verder. "Iemand had moeten zeggen: 'Vanavond zullen we niet meer spelen'." Laudrup kwam zelf 104 keer uit voor de nationale ploeg van Denemarken en werkte tussen 2000 en 2002 als assistent-bondscoach van het Deense elftal.

"Ik respecteer dat onze ploeg en de Finnen erin geslaagd zijn verder te spelen" aldus Laudrup. "Maar wanneer zoiets gebeurt, zijn de spelers vol emotie. Dan hebben ze niet het overzicht om belangrijke beslissingen te nemen. Dan moet er iemand zijn die zegt: 'We stoppen'." De Deense voetbalbond bevestigde zondagochtend in een officiële verklaring dat Eriksen weer bij kennis is. Er is ook al contact geweest met zijn collega-internationals van de Deense ploeg, zo klonk het vanuit Kopenhagen.


Poll

Vind jij dat de wedstrijd op een ander moment had moeten worden hervat?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

36 reacties (laatste reactie door master d)

Hele lastige situatie voor iedereen, zowel emotioneel als rationeel. Zoals Affelay opperde om alles maar even een dag op te schuiven. Dat gaat simpelweg niet, er zo zit mega organisatie achter zo'n EK. Van hotels, politie zetting, publiek, vliegtickets, medici die aanwezig moeten zijn en al het ander personeel. Hoe vervelend het voor Denemarken is, denk ik dat dit de beste optie was. Gelukkig voor ze gaat met een beetje mazzel de nr 3 zelfs nog door. Ik gun het ze, samen met heel de wereld waarschijnlijk van harte.

13 juni 2021 om 14:02

Vind ik ook. Hij roept nu wel van alles. Maar komt zelf ook niet met de oplossing.
Meer van: niet spelen. En zien dan wel weer. Dst is geen oplossing.

De opluchting zal,vooral bij de Denen, overheersend zijn geweest. Om tot deze keuze te komen.

13 juni 2021 om 14:22

Enige optie was mijn inziens om idd te zeggen: vanavond stoppen we en morgen voetballen we verder (nadat ze het 'goede ' nieuws van eriksen vernamen. Je kunt het toernooi idd niet een dag opschuiven en de wedstrijd zelf 2 dagen opschuiven is ook geen optie omdat Denemarken en Finland dan weer snel hun 2e wedstrijd hebben.
Hoe krom her overigens ook is natuurlijk want het gaat in dit geval over mensenlevens

13 juni 2021 om 15:35

Die optie was er idd ook. Maar de 2 partijen hebben er zelf voor gekozen de wedstrijd uit te spelen. Wie zijn wij, en ook Laudrup om daarin tegen te gaan. Het gaat om mensenlevens. Maar gelukkig is er niemand om gekomen. En die opluchting zal ook de overhand gekregen hebben. Om de wedstrijd door te laten gaan. Zowel van de UEFA als van de beide betrokken partijen

13 juni 2021 om 18:16

Volgens mij komt hij wel degelijk met een voorstel hij zegt namelijk in de tekst dit " De UEFA had gewoon moeten zeggen: 'We spelen vanavond niet meer, dan gaan we later kijken wat de mogelijkheden zijn'. Dus eerst alles laten bezinken en dan eens kijken wat de beste optie is

Het was/is een schokkende situatie. Gelukkig lijkt het naar omstandigheden goed te gaan met hem.

De uefa zat natuurlijk ook in een lastig parket. Veel verder uitstellen zou voor Finland betekenen dat ze te weinig rust zouden krijgen tussen wedstrijden. En de belangen zijn te groot om te te zeggen "doe maar een gelijkspel". Elke beslissing van de uefa zou kritiek opleveren.

Helemaal met Laudrup eens. Ik vermoedde al dat de Uefa op een of andere manier snel een resultaat van deze wedstrijd wilde overleggen, dus hoe dan ook spelen. Geeft maar weer eens aan dat geld altijd voor de voetbalsport komt bij de Uefa. B.v. niet de 3 overgebleven grote clubs durven straffen, die achter hun Super League blijven staan. Belijden met de mond, maar in alles achter het grote geld (en grote clubs) aan blijven hobbelen.

13 juni 2021 om 13:37

Los van het persoonlijk drama,is het logisch dat Laudrup na een Nederlaag op zoek is naar de zondebok. Dit is inherent aan Nederlagen..dit even los van het hele drama.

13 juni 2021 om 13:40

En wat was dan wel de beste oplissing geweest? Heel makkelijk om zo af te geven op de UEFA, maar zelf niet met een oplossing komen.

13 juni 2021 om 13:52

Dortmund moest ook gewoon spelen een dag nadat er letterlijk een aanslag op het hele team werd gepleegd. Iedereen is wel fel tegen tegen die Super League, maar de UEFA is echt niks anders.

13 juni 2021 om 14:07

Niet alleen geld. Maar ook andere dingen komen daarbij kijken. Fysieke en mentale rust tussen de wedstrijden. Supporters. Vervoer. Zoals QAZ343 hierboven al aangaf.

Om nou voor elk artikel Qatar of in dit geval de SL erbij te halen. Vind ik ook allemaal wel weer makkelijk. Dat staat hier los van.

13 juni 2021 om 14:16

Ik ben het niet eens met hem. Kijk naar de media volop de uefa en het doorspelen. Nu heeft Eriksen alle rust

Tja moeilijk. Volgens mij kozen de spelers hier zelf voor. Of vandaag om 12.00 beter is. Ik snap wel dat de Uefa door moet met het toernooi aangezien de situatie met Eriksen stabiel bleek/is.

Laudrup heeft volkomen gelijk, ook al is het goed gekomen met Eriksen. Er zijn ongetwijfeld spelers aan beide kanten die beïnvloedt zijn door de lange break en en het feit dat ze veel stress ervaren hebben, niet echt een optimale basis om de wedstrijd te hervatten. Een nachtje rust was beter geweest. Maar het verbaast mij niets de de Uefa zich weer laf op heeft gesteld, en maar naar buiten toe benadrukken dat Alle spelers door wilden voetballen, zo zwart wit zal het echt niet geweest zijn, totaal ongeloofwaardig...

13 juni 2021 om 13:54

De spelers zelf hebben aan de Deense coach aangegeven dat een nachtje rust geen nut had gehad, aangezien ze waarschijnlijk toch geen oog dicht hadden kunnen doen. Dit is een hele lastige situatie en ik weet zelf ook niet wat de beste oplossing was geweest, maar we kunnen niet weten wat er omgaat in de hoofden van alle spelers en wie het sneller kan verwerken. Wel heb ik veel respect voor beide landen gekregen hoe ze toch nog een mooi duel in de 2e helft hebben neergezet.

13 juni 2021 om 14:25

Zoals gemeldt, de Uefa gaf de keuze aan Denemarken, vandaag verder spelen of morgen. Kan je twisten of overmorgen wellicht beter was geweest, maar uiteindelijk doet het er allemaal niet zoveel toe. Ook overmorgen speelt dit nog in de hoofden van de spelers.

Dit is precies dus wat ik dacht. Alles en iedereen tot aan het menselijke aspect moet wijken voor de commercie. En dan een tijdje terug met die Super League soap nog zogenaamd je menselijk op gaan stellen van we zijn er voor de voetballers zus en zo. Uefa moet zich diep gaan schamen. Je bent een miljoenen organisatie met hopelijk capabele mensen in dienst. Dan had je voor deze situatie echt wel een passende oplossing kunnen verzinnen. Maar nee, het kost allemaal geld.

13 juni 2021 om 14:27

Dit heeft niets te maken met commercie, er is een speelschema en ergens zal de wedstrijd gespeeld moeten worden. De Uefa vond vandaag dus ook prima. Wellicht was morgen ook nog een optie geweest maar daarna moest er echt geschoven worden met de andere wedstrijden. En dan kan het lastig worden.

Ik begrijp Laudrup heel goed. Maar wat ik ook begrijp is dat er geen handleiding is voor situaties als deze. Dat belooft dan gemengde reacties. Ik hoop dat de UEFA met duidelijke richtlijnen kan komen voor dit soort gevallen.

13 juni 2021 om 13:44

Wellicht dat het daar dan tijd voor wordt. Ook dit hoort er helaas bij en zo kan er veel geklaag en gezeur voorkomen worden door van tevoren duidelijkheid te verschaffen

13 juni 2021 om 13:48

Inderdaad. Sluit ik me bij aan

Als dit echt zo is gegaan, dan is het kwalijk. Toen ze verder speelden dacht ik juist dat het een bevestiging was dat het zeker toch wel heel stabiel zou zijn met Eriksen. Ik denk dat ik zelf toch liever een nacht had gewacht, puur om even de nacht af te wachten voor Eriksen, hoe het de dag erna ervoor zou staan. Gelukkig is alles nu stabiel.

13 juni 2021 om 14:27

Ze hadden de optie om een nacht af te wachten, er mocht vandaag gespeeld worden.

13 juni 2021 om 16:03

Ja dat bedoel ik ook, dat dat mij een fijnere keuze leek. Puur zodat er wat meer zekerheid zou zijn over de gezondheid van Eriksen. Maar wie ben ik eigenlijk ook om daar over te oordelen.

Al met al is het verschrikkelijk wat er gebeurd is maar als ik het goed heb gelezen en gehoord heeft hij met ze gefacetimed en gevraagd of ze gewoon wilde spelen.
Wie is Laudrup dan om dan te zeggen nee niet voetballen, het is toch hun keuze toch geweest na gefacetimed te hebben.

13 juni 2021 om 14:26

Dat is dus precies het punt van Laudrup. De spelers hebben nu zelf een keuze gemaakt. Maar moet je ze uberhaubt die keuze voorleggen nadat ze zoiets traumatisch of indrukwekkends hebben meegemaakt 1 of 2 uur eerder? Zijn zij op dat moment wel in staat om te bepalen of zij uberhaubt verder kunnen spelen? De bondscoach geeft zelf aan dat hij zijn aanvoerder na 63 minuten moest wisselen omdat hij emotioneel gesloopt was, terwijl andere spelers ook helemaal stuk zaten. Moet je dan niet gewoon de spelers tegen zichzelf beschermen en als Uefa zelf te stekker uit de wedstrijd trekken, om dan later te kijken wat nog wel of niet kan.

13 juni 2021 om 14:29

De spelers, de staf en de Deense bond hebben de keuze gemaakt. De Uefa vond vandaag ook prima en Finland legde zich neer bij de beslissing van de Denen.
Een dergelijke emotionele gebeurtenis werkt veel langer dan een dag of twee door. Niet voor niets wordt er profesionele hulp gehaald voor de Deense selectie.

13 juni 2021 om 15:19

Misschien had dit na het facetime gesprek ze wel vleugels gegeven.
Wij kunnen niet in andermans hoofd kijken en oordelen, als zij zich daarbij het prettigst voelen om wel te willen spelen moeten wij daar achter staan

13 juni 2021 om 16:33

Inmiddels is de bondscoach ook gewoon gedraaid qua mening dat ze niet hadden moeten spelen gisteren en dat de verantwoordelijkheid niet bij de spelers had moeten liggen om de keuze te maken. Zeg maar precies wat Laudrup zegt, wat Peter Schmeichel zegt en wat ik ook beaam. Wat er is gebeurt is heftig, dan kun je niet een rationeel besluit nemen om verder te spelen. Dan moet je worden beschermd.

13 juni 2021 om 17:00

Klopt zag het net op tv.
Het is met alles achteraf, op dat moment dacht ik misschien was het wel spelen het beste maar dat is wederom achteraf

Schandalig natuurlijk. Een degelijke keuze, op een dergelijk moment, voorleggen aan emotionele personen.

Helaas hebben ze zich genoodzaakt gevoeld om een keuze te maken uit twee slechten. De beste keuze was niet meer spelen, met gelijkspel als resultaat. Commercieel belang is in deze situatie geheel niet belangrijk, vele aanwezige supporters zouden betreffende beslissing hebben geaccepteerd.

UEFA, de organisatie van de grote bedrijven en rijken der aarde.

13 juni 2021 om 15:27

Naja er is niemand overleden hé, al scheelde het niet veel. Mocht het anders afgelopen zijn met Eriksen dan denk ik wel dat er andere maatregelen waren genomen. Het was beter geweest om de wedstrijd uit te stellen inderdaad. Maar om hem nu helemaal af te lassen en gewoon een gelijkspel geven vind ik ook heel ver gaan. Dan kan je zomaar een heel land benadelen .

We hebben met zijn allen het spelletje zo belangrijk gemaakt door middel van enorm veel geld,deze wereld draait om geld,en de show must go on was het toch?
Ik ben blij dat Eriksen er nog is,zag er akelig uit....

Toch apart dat er hier veel mensen erover vallen dat mense wel klagen maar niet met een andere oplossing komen. Dus je mag alleen maar klagen als je ook weet hoe het wel had gemoeten. Beetje raar standpunt.
Om te beginnen moet je zo'n beslissing niet bij de spelers neerleggen. Dat is enorm zwak. Je weet namelijk al wat ze gaan zeggen. Natuurlijk spelen ze. Dit was een erg slechte beurt van de Uefa. Deze wedstrijd moet je staken. De speler en iedereen die erbij betrokken is tot rust laten komen. Dan zelf op de achergrond kijken hoe nu verder. Van alles wat je had kunnen verzinnen was dit toch wel het slechtste. Niet voor de Uefa natuurlijk, voor hun was dit de beste oplossing.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Denemarken

FIFA ranking: 12
29 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Y. PoulsenAanvaller52
R. SkovAanvaller00
F. RønnowKeeper00
J. AndersenVerdediger30
A. ChristensenVerdediger61
Voor de complete selectie: Clubpagina Denemarken.

Denemarken
52 fans
Coach, 57 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 5 augustus
Als Harry Kane wordt verkocht aan Manchester City, denkt Tottenham Hotspur aan de komst van Philippe Coutinho. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren